Gå til innhold

Foreløpig erfaring av Bowridere


Anbefalte innlegg

Jeg har i ett par uker nå finkjemmet web'en, besøkt båtforhandlere, prøvekjørt båter, samt snakket med kammerat som jobber daglig med båter og motorer når det gjelder båt av typene nevnt under:

PS! Dette er kun illustrasjonbilder.

 

Yamarin 53 Bowrider m/Yamaha F-100

yamarin-53-br_bilder_1_tcm35-100030.jpg

 

Askeladden 535 Bowrider m/Yamaha F115

11_1983379021.jpg

 

Uttern T55 Bowrider m/Mercury 115 Optimax

73_-1489769188.jpg

 

Denne posten er i hovedsak til dere som står på terskelen til å kjøpe ny båt av samme type. Det jeg skriver er basert på ting jeg har hørt og opplevd selv. Har så dratt en konklusjon ut fra dette:

Det skal sies at ingen av disse båtene er noe dårlig kjøp! Men det finnes noen forskjeller man bør være obs på:

 

Yamarin 53 Bowrider m/Yamaha F-100:

Dette er den båten som har de beste sjøegenskapene av disse båtene. Standardutstyr listen er noe lav, men det er startprisen også. Yamarin blir kun levert med EKTE teakdørk for dem som velger det. Dette vil si en ekstrapris på rundt 17.000kr. De andre båtene blir levert med dette som standard, men da med såkalt "jukseteak", noe jeg synes er like greit egentlig.

 

+ Fantastiske sjøegenskaper. (best av de tre båtene)

+ Veldig god annenhåndsverdi

 

- Kanskje litt "enklere" enn de andre båtene.

 

Askeladden 535 Bowrider m/Yamaha F-115

Dette er kanskje den båten som er mest gjennomført og best sammenskrudd av disse båtene. Skroget er tyngre enn konkurrentene og derfor så er den også "tryggere" i sjøen. Interiøret er lekkert med påkostede detaljer i forhold til konkurrentene. Ett lite minus er at det kreves LITT større motor for å få denne båten like fort frem som konkurrentene. Noe som ved siden av LITT større "luksus" drar opp prisen.

 

+ Solid og trygg båt!

+ Påkostede detaljer

+ God annenhåndsverdi

 

- Litt "treigere" enn konkurrentene grunnet tyngre konstruksjon

- Dyr

Uttern T55 m/Mercury Optimax 115

Dette er den båten som frister de fleste med en gigantisk standard utstyrspakke! Teakdørk, Stereoannlegg, Kartplotter +++ blir levert som standard(!) Dette er rett og slett en ferdig utstyrt båt som parkerer de to andre båtene hva standardutsty gjelder. De svakeste punktene til Uttern er at skroget er noe flatt under. Det vil si at den går noe hardere i sjøen enn konkurrentene. Denne båten er også ganske lett i skroget (lettdrevet) og går best av disse båtene med en toppfart på rundt 40 knop. Men dette går litt på bekostning av kvalitetsfølelse. Prisen ligger LITT under Askeladden.

 

+ Fantastisk standard utstyrspakke

+ Den raskeste båten av disse

 

- Flat bunn tillsier hard gange i sjøen

- Noe lavere annenhåndsverdi

 

Alle disse båtene som er nevnt er altså skikkelig gode båter.

Jeg står selv på terskelen til å kjøpe meg båt, og har ennå ikke funnet ut hvilke av disse som trekker det lengste strådet. Det den ene har, mangler den andre osv....

 

Dette er altså ingen profesjonel uttalelse! KUN en personlig konklusjon utfra det jeg har opplevd/hørt av andre som har kunnskap.

Det kan som sagt henne at dere finner andre fakte rundt om på nett, men jeg har lest i mange forum og lest mange tester, samt prøvekjørt selv og dratt en personlig samlet konklusjon ut fra dette.

Endret av GigaFlow
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Fin lesning!

 

Men hvordan føler du de praktiske løsningene er på disse tre? Hvordan er plassen innvendig med f.eks 4 stk, både på sjøen og når man legger til for å slappe av? God plass til ting som kjøleboks osv? Hvordan er det med stuveplass? Har noen av de dreggluke i bauen? Kjekt å dregge fra bauen når man ligger på svai for å fiske f.eks. slik at bølger og vind kommer mot bauen.

 

Har noen av de ståstoler (dvs. mulighet å gjøre om) eller er det faste stoler som man kun kan sitte i? Kan fort bli trangt hvis man ønsker å stå å kjøre - spesielt i trange farevann hvor man trenger oversikt.

Lenke til kommentar
Fin lesning!

 

Men hvordan føler du de praktiske løsningene er på disse tre? Hvordan er plassen innvendig med f.eks 4 stk, både på sjøen og når man legger til for å slappe av? God plass til ting som kjøleboks osv? Hvordan er det med stuveplass? Har noen av de dreggluke i bauen? Kjekt å dregge fra bauen når man ligger på svai for å fiske f.eks. slik at bølger og vind kommer mot bauen.

 

Har noen av de ståstoler (dvs. mulighet å gjøre om) eller er det faste stoler som man kun kan sitte i? Kan fort bli trangt hvis man ønsker å stå å kjøre - spesielt i trange farevann hvor man trenger oversikt.

Når det gjelder praktiske løsninger så mener jeg alle har sin "stil" hva smarte løsninger angår. Jeg har ikke gjort en veldig grundig "test" og ikke er jeg kvalifisert til det heller.

Men når det gjelder kun min egen mening, så er det vel kanskje Askeladden jeg mener har de smarteste løsningene.... Men som sagt, alle båtene har sin "stil"

 

Askeladden blir så vidt meg bekjent levert med Kjøleboks intigrert forran passasjerstol (ekstrautstyr) Det mener jeg de andre kan også. (uten at jeg er 100% sikker)

 

Dreggluke i baug er jeg usikker på.

 

Når det gjelder ståstoler vet jeg ikke...

 

Alle disse båtene er altså skikkelig gode båter!

Men for min egen del tror jeg Yamrin trekker det lengste strådet. Grunnen er at selve skråget og sjøegenskapene er bedre enn de to andre. Forskjellen er at standardutstyret er noe dårligere. Men prisen er også lavere, så det mener jeg går opp i opp for min del. Jeg mener det er bedre å velge en lite utstyrt båt, og heller plusse på det man trenger, istede for å kline til med en pakke som har masse snaks som du kanskje egentlig ikke trenger. Man blir nok litt "lurt" eller "blendet" hvis man feks ser hva man får av ekstrautstyr med Uttern. Men prisen er også deretter, så det er jo egentlig ikke noe du FÅR med. Skroget på Uttern er også litt annerledes enn de to andre. Litt hardere i sjøen grunnet flatere binn.

 

Askeladden er jo ett kanontrygt kjøp uansett, hvis man har pengene. Her må man ut med litt mer penger hvis man feks. skal matche utstyrslisten til Uttern.

 

Flotte båter alle sammen, men for min del så liker jeg Yamarin best.

Askeladden kommer på andreplass, og Uttern til slutt.

Grunnen til at jeg setter Uttern til slutt er rett og slett forde man ikke får kjøpt Uttern uten å måtte velge en Mercury-motor. Disse har jeg hørt litt blandet om....

 

Hadde Uttern blitt levert med Yamaha, så hadde den etter min mening kommet på delt andreplass, en hååååårfin plass bak Yamarin. Mye grunnet prisen på den ferdige pakken på Yamarin samt kanonbra sjøegenskaper.

Lenke til kommentar
Fant forøvrig en test av Yamarin 53BR her: http://www.baataktuelt.no/Article.aspx?Pub...;Language=no-NO

Men du har kanskje lest den? Får bra skussmål her.

Ja, denne og flere andre tester har jeg lest.

 

Det jeg er mest overasket over er beinplassen bak førerstolene på disse båtene. Fullt mulig for ett voksent menneske å sitte på benken helt bakerst uten at beina stanger i stolene forran.

 

Man kan sef. ta skrittet opp til Yamarin 58BR som er 50cm. lengre. Mye av den ekstraplassen får du nettopp mellom førerstolene og benken bak. Men du betaler en god sum for de ekstra cm'eterene. Ikke bare blir båten lengre, men sef. også tyngre, og for å opprettholde samme hastighet som lillebroren (53BR) må du utstyre båten med en Yamaha F-115. Fikk nettopp (i skrivende stund) tilbud på en slik med Teakdørk/Bord/Kalesje for 330.000 kr. Dette er nesten 60.000 kr. mer enn lillebroren som faktisk ikke føles så mye mindre i dte hele tatt. Forsikringen går også noe opp med litt større motor. Så sant du ikke så absolutt trenger de 50 CM'erene, så ikke kjøp denne.

 

Men personlig, så mener jeg teakdørk er ett must. Ser veeeldig bra ut! Tar du bort teakdørk, kan du fjerne ca. 18.000,-(!) fra sluttsummen.

 

Jeg vil heller ha en litt mindre båt som ser bra ut, enn en litt større som ser litt kjedelig ut. Så lenge den ekstra plassen ikke er viktig for meg så blir valget enkelt.

 

Men.... jeg er fortsatt åpen for de to andre merkene også.... Alt kommer til syvende å sist ann på prisen, og hvem som gir det beste tilbudet i forhold til det man faktisk får. :)

 

Men Yamarin 53BR er en vakker båt i mine øyne.

Det eneste jeg kunne tenke meg å få flyttet fra Askeladden over i Yamarin er skinnsetene. Dette får båten til å se enda mer luksuriøs ut. Men det er nok også en av grunnene til at Askeladden koster litt mer.

 

Alt kommer til syvende og sist ann på prioriteringer og hvor mye man er villig til å bla opp for ekstra utstyr.

Man kan vertfall trøste seg med at en båt har en myye bedre gjennkjøpsverdi enn en bil :)

 

Kjøper man enn utgående modell/demobåt/utstillingsmodell med størst mulig motorisering og teakdørk, vil man i beste fall tjene penger ved salg av båten.

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

For dere som ikke vet det, så har jeg nå bestillt meg ny båt.

Valget falt på:

 

Askeladden 535 Bowrider m/115HK Mercury Optimax.

 

Båten blir levert med følgende utstyr:

 

- Boss Marine stereo m/2stk. høytalere

- Ballistic stålpropell

- Navmann 6500 kartplotter/ekkolodd

- Kjøleboks (integrert)

- Teakdørk

- Hydraulisk styring

- Puter i baug

- Smartcraft instrumentering

- Full bunnbehandling

 

Pris for båt med overnevnte utstyr ble til slutt 298.000,- ferdig sjøsatt.

 

Grunnen til at jeg til slutt valgte Askeladden av båtene jeg ramset opp i første post er rett og slett forde den ser mer påkostet ut, samt at kvalitetsfølelsen på denne kontra de to andre er vesentlig høyere. Båten virker mye mer solid sammenskrudd og ser rett og slett bedre ut etter min mening.

 

Jeg skrev at Askeladden 535 var litt treigere enn de andre nåt det gjelder fart. Dette stemmer ikke alikevel, da jeg har lest tester og fått tilbakemeldinger fra andre som har nøyaktig samme båt/motor. De fleste sier at denne båten gjør over 40knop med 2 personer om bord.

Grunnen til at jeg skrev at denne var litt "treigere" enn sine konkurrenter var forde Askeladden hadde skrevet maksfart på 36 knop på sine nettsider. Men dette er tall som selv forhandleren min trodde var tull.

Grunnen til de lave tallene på Askeladden's hjemmeside vet jeg ikke, men har konkludert med at de kanskje heller vil være litt forsiktige med hva dem lover, og kanskje heller overaske positivt istede for omvendt.

 

Det at den var dyr var den egentlig også kun på papiret, da jeg selv synes jeg fikk en ganske god pris for denne pakken.

 

De andre to er altså ingen dårlige båter etter min mening, men etter at jeg prøvesatt en Askeladden 535, så bestemte jeg meg tvert. Faktisk så bestillte jeg båten og underskrev kontrakten der og da... hehe

 

Det skal sies at når jeg gikk oppi en Uttern D55 (som jo er samme båten som T55) så var det akkurat som om gulvet ga litt etter. Jeg prøvde også å åpne luken i dørken, noe som gikk fint, men når jeg skulle låse den igjen med dreiehendelene så fikk jeg den ikke i lås.

 

Når jeg tråkket direkte oppå hengslene i denne luken, så knirket det veldig og jeg sa til meg selv at dette neppe kommer til og holde lenge før noe blir ødelagt.

Ellers så er Uttern en flott båt, men når det gjelder opplevd kvalitet, så havner den etter min mening langt bak Askeladden og Yamarin.

 

Men... dette er som sagt mine erfaringer så langt.

Endret av GigaFlow
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...