Gjest Gjest Lars Skrevet 15. august 2008 Del Skrevet 15. august 2008 Hei. Har en stund slitt med kvalme i magen og mangler. (Jernmangel og folsyremangel) Legen sier at det kan være cøliaki, så jeg har blitt bedt om å prøve et glutefritt kosthold i 3-4 uker for å sjekke om dette er cøliaki. Har et par spørsmål angående dette: 1. Kan jeg fortsatt spiste glutenfritt brød eller bør jeg helst spise noe annet? 2. Hvor lang tid tar det før tarmtottene repareres? (Og burde kvalmheten gå vekk når tarmtottene er reparert?) Lenke til kommentar
Vaio Skrevet 15. august 2008 Del Skrevet 15. august 2008 Hvis du er påvist cøliak (coeliac disease), må du har et glutenfri kosthold. Hvis ei, kan du godt spise produkter uten gluten. Kvalmheten skal gå vekk så fort du stopper glutenkostholdet ditt, jeg mener da innen i 7 dager.. tror jeg.... Vaio Lenke til kommentar
Gjest Gjest Lars Skrevet 15. august 2008 Del Skrevet 15. august 2008 Har bare hatt et glutenfritt kosthold i 2 dager nå, vi får vel se hvordan jeg føler meg i neste uka da. Men jernmangelen og mangelsykdommene blir jeg vel ikke kvitt med det første? Jeg må jo tross alt få i meg nok næring til at det går over selv? Har kjøpt glutenfrie knekkebrød, brød og deigblandinger. Bortsett fra det får jeg vel i meg ikke noe gluten. Noen pålegg og frokostblandinger jeg bør holde meg unna? Vet at noen leverposteiprodukter har mel i seg. Går Corn Flakes bra? Lenke til kommentar
Gjest Gjest Lars Skrevet 16. august 2008 Del Skrevet 16. august 2008 Har 2 spørsmål til: 1: Er det noen av disse varene jeg bør passe meg for hvis jeg har cøliaki? *Kokt skinke (COOP) *Hamburgerrygg (COOP) *Dansk salami (TULIP) *Sognemorr (GILDE) *Hvitost, mild type (COOP) *Peanut butter, grov type (MILLS) *Brelett, lettmargarin *Italiensk salat (COOP) *Tyttebærsyltetøy (COOP) *Jordbærsyltetøy (COOP) *Blåbærsyltetøy (COOP) Annet generelt: dressing, ketchup, sennep, rødbeter, sylteagurk, melk (helmelk, skummet melk) og juice. (Eplejuice, appelsinjuice og frokostjuice) 2: Jeg har glutenfritt brød og knekkebrød stående ved de vanlige brødtypene på kjøkkenet. De er innpakket, men bør jeg likevel holde de mer adskilt? Bør jeg også bruke en annen kniv til å skjære opp glutenfritt brød på? Og kan jeg spise risengrynsgrøt? Lenke til kommentar
cozmos Skrevet 16. august 2008 Del Skrevet 16. august 2008 Les bakpå pakkene og se om det er gluten i det da? Lenke til kommentar
Gjest Guest_Ninni_* Skrevet 17. august 2008 Del Skrevet 17. august 2008 Hei. Har en stund slitt med kvalme i magen og mangler. (Jernmangel og folsyremangel)Legen sier at det kan være cøliaki, så jeg har blitt bedt om å prøve et glutefritt kosthold i 3-4 uker for å sjekke om dette er cøliaki. Har et par spørsmål angående dette: 1. Kan jeg fortsatt spiste glutenfritt brød eller bør jeg helst spise noe annet? 2. Hvor lang tid tar det før tarmtottene repareres? (Og burde kvalmheten gå vekk når tarmtottene er reparert?) Hvilken lege er det du går til da? En blodprøve kan påvise med 98% sannsynlighet om du har cøliaki. Dersom denne viser at du har det, skal du henvises til biopsi før du får den endelige diagnosen. Dersom du da har cøliaki, synes jeg legen din snarest bør henvise deg til ernæringsfysiolog slik at du får den minste kjennskap til hva gluten er, og også få matvaredeklerasjoner. Om det er gluten i tyttebærsyltetøy? Er du seriøs, eller? Og om du skal spise glutenfritt brød eller noe annet blir da helt opp til deg og dine smakssanser, men selvsagt skal det være glutenfritt dersom du har cøliaki. .. Cøliakiforeninga har alt av informasjon, men først bør du jo få diagnosen, diagnosen har du ikke fordi du ikke har tatt tynntarmsbiopsi, og du skal ikke tenke på å begynne noe glutenfritt kosthold før du har tatt tarmbiopsien !!! Lenke til kommentar
LucidDreaming Skrevet 17. august 2008 Del Skrevet 17. august 2008 Jeg vet ikke med legen din, men jeg fikk streng beskjed om å ikke spise ren glutenfri mat før jeg fikk tatt en tarmbiopsi og fått en diagnose. Om tarmtottene dine blir friske før biopsien blir tatt kan det hende resultatet er negativt selv om du har cøliaki. Hvete, rug, bygg og havre er det du ikke kan spise. En vanlig feil er å tro at spelt er glutenfritt (jeg har fått den kommentaren mange ganger), men spelt er en type hvete som cøliakere heller ikke kan spise. Det er for så vidt bare å se på innholdsfortegnelsen for å finne ut om hva du kan spise, men på noen restauranter kan det hende at det ikke står hvilke retter som er innbakte, watch out for den. Brød, vaffler et cetera kan du finne på helsekostbutikker og i noen vanlige Rimi/Coop/.. butikker. Jeg tror Toro har noe glutenfritt også, men du må som sagt lese for å finne ut av det. Jeg anbefaler også å melde deg inn i Norsk cøliakiforening der du kan finne ut mer om hvor du kan få tak i glutenfrie matvarer og eventuelt oppskrifter (lignende kan du finne på internett der du kan for eksempel be om newsletter). Øl inneholder stort sett hvete. Det samme gjelder noen pølsesorter. De fleste frokostblandinger inneholder også forskjellige korntyper. Corn Flakes blant annet tror jeg inneholder bygg. 1) Jeg mener alt du tok med på den lista er glutenfritt minus dressingen. Noen dressinger kan inneholde hvete eller annet mel. 2) Det spørs om du har en alvorlig cøliaki eller ikke. Min er ganske mild, men allikevel skjærer jeg med en annen kniv i det glutenfriet brødet. Noen cøliakere kan ikke engang være i et rom med gluten (i alvorlige tilfeller) og har som oftest eget bestikk. Dette er ikke nødvendig om cøliakien er relativt mild. Og ja, du kan spise risengrynsgrøt. Men som sagt - det er viktig at du ikke demper ned på alle matvarer med gluten. Det er viktig at tarmen ikke er helt frisk dersom du skal ta en biopsi. Lenke til kommentar
Gjest Gjest Lars Skrevet 17. august 2008 Del Skrevet 17. august 2008 Grunnen til at jeg lurte på om listen med mat inneholdt gluten var fordi ikke fordi det inneholdt gluten, men at noen av matvarene var "forurenset" med gluten. Legen min sa at jeg skulle spise glutenfri mat i 3-4 uker for å se om jeg ble bedre, hvis jeg gjorde det skulle jeg testes, har vært gjennom en del til legen og hun sa at kvalmen min var i grenseland. Skal kjøpe en Celiac Test på apoteket snart. Fikk vite om den for ikke så veldig lenge siden. Koster 175 kroner på apoteket tror jeg. Noen som har erfaring med den? Er den sikker? Lenke til kommentar
SF2-Guile Skrevet 17. august 2008 Del Skrevet 17. august 2008 Hvete, rug, bygg og havre er det du ikke kan spise. Så du mener at han ikke skal spise noen kornsorter med andre ord. Havre er hvertfall naturlig glutenfritt og kan spises av cøliakere. Men ellers så må man være flink å lese på varedeklarasjonene. Lenke til kommentar
LucidDreaming Skrevet 17. august 2008 Del Skrevet 17. august 2008 (endret) Nei. Mais, ris og hirse er eksempler på kornsorter han kan spise. Siden havre ofte behandles i nærheten av hvete, rug og/eller bygg hender det at den blir forurenset, så med mindre du får tak i helt ren havre så er det ikke garantert at havren er glutenfri. Og ja, det produseres helt ren havre for folk med glutenallergi. Endret 17. august 2008 av LucidDreaming Lenke til kommentar
Gjest Gjest Lars Skrevet 17. august 2008 Del Skrevet 17. august 2008 Stemmer det. Må kjøpe spesialbehandlet hvete for å kunne spise det. Noen som har erfaringer med Celiac Test som nevnt tidligere? Lenke til kommentar
Gjest Gjest Lars Skrevet 17. august 2008 Del Skrevet 17. august 2008 Stemmer det. Må kjøpe spesialbehandlet hvete for å kunne spise det. Noen som har erfaringer med Celiac Test som nevnt tidligere? Lenke til kommentar
Marsmelon Skrevet 17. august 2008 Del Skrevet 17. august 2008 (endret) Jeg har ingen erfaring med celiac test selv, men jeg anbefaler deg å bruke den hvis det er mistanke om cøliaki. Den skal visst være like sikker som blodprøve hos legen, men om den skulle være positiv må du dra til legen og ta blodprøve der og. Som det er nevnt litt over her, så er det viktig at du ikke starter med den glutenfrie dietten før alle prøver er tatt, det kan føre til falsk negativ! Endret 17. august 2008 av Marsmelon Lenke til kommentar
SF2-Guile Skrevet 18. august 2008 Del Skrevet 18. august 2008 Nei. Mais, ris og hirse er eksempler på kornsorter han kan spise. Siden havre ofte behandles i nærheten av hvete, rug og/eller bygg hender det at den blir forurenset, så med mindre du får tak i helt ren havre så er det ikke garantert at havren er glutenfri. Og ja, det produseres helt ren havre for folk med glutenallergi. Da kan jeg si meg enig med modifikasjoner bare for å være litt pirkete. Mais, ris og hirse er ikke kornsorter. Men likefullt mat Og ja, det kan være forrurensinger i vanlige havregryn, men det finnes glutenfrie havregryn. Og de er sørget for at det ikke finnes fremmede kornarter i. Lenke til kommentar
Gjest Gjest Lars Skrevet 18. august 2008 Del Skrevet 18. august 2008 Kostholdet mitt har ikke noe å si på utslaget av testen vil jeg tro? Altså om jeg har et glutenfritt kosthold vil det ikke ha noe å si for om prøven er positiv eller negativ? Vet ikke helt hvordan testen utføres eller er, har bare hørt snakk om den. Lenke til kommentar
LucidDreaming Skrevet 18. august 2008 Del Skrevet 18. august 2008 Jeg har ingen erfaring med testen du snakker om, jeg tok en biopsi, men jeg regner med at det står på pakken. Lenke til kommentar
Marsmelon Skrevet 18. august 2008 Del Skrevet 18. august 2008 Kostholdet mitt har ikke noe å si på utslaget av testen vil jeg tro? Altså om jeg har et glutenfritt kosthold vil det ikke ha noe å si for om prøven er positiv eller negativ? Vet ikke helt hvordan testen utføres eller er, har bare hørt snakk om den. Jo, jo, jo! Det har noe å si på utslaget på testen! Jeg har selv cøliaki, fikk diagnosen min for 11 år siden. Legen tok blodprøve av meg med en gang han hadde mistanke om cøliaki. Moren min fikk også streng beskjed om at jeg måtte fortsette med å spise mat med gluten helt til jeg tok tarmbiopsi. En som har cøliaki og spiser mat med gluten danner antistoffer i blodet, det er dette legen og denne celiac test ser etter. Hvis du starter på glutenfri diett før du tar prøvene kan antistoffene i blodet ditt synke/forsvinne og det kan føre til falsk negativ! Legger til en link med bruksanvisningen til celiac test så du får litt mer info om den: http://files.ncf.no/Find%20Out%20selvtest%...ksanvisning.pdf Lenke til kommentar
Gjest Gjest Lars Skrevet 18. august 2008 Del Skrevet 18. august 2008 Spiller ingen rolle, fikk ikke celiac test på apotekene jeg var på, de sa at jeg måtte få det hos legen... Skjønner ikke noe... Lenke til kommentar
Marsmelon Skrevet 18. august 2008 Del Skrevet 18. august 2008 Så utrolig merkelig! Hvilket apotek var dette? Jeg har ikke hørt noe om at de har sluttet å selge denne testen... Lenke til kommentar
Gjest Gjest Lars Skrevet 18. august 2008 Del Skrevet 18. august 2008 Apotek 1 og Alliance Apotek. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå