Gå til innhold

Vin og sprit i butikkene - ja eller nei?


Vinmonopol  

100 stemmer

  1. 1. Bør vinmonopolet avvikles?

    • Ja
      58
    • Nei
      41
    • Vet ikke/ingen formening
      1


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Hvorfor tror du at dagligvarebutikker må betale mindre for å utføre den samme typen tjeneste som vinmonopolet gjør i dag? De betaler det samme for transport, lagerplass og ansatte. Den eneste forskjellen er at vinmonopolet har en mye lavere avanse.

 

Ja og nei.

 

Ja, det koster like mye å lønne en ansatt isolert sett, men nei fordi man ikke trenger like mange ansatte fordi det sitter allerede en person i kassa og det går allerede en fyr rundt i lokalet og hjelper folk med å finne ting. Selvom man må ansett en til for å ta seg av vin/sprit kundene trenger man fremdeles færre ansatte enn man gjør med dagens løsning

 

Ja, det koster like mye for lagerplass og transport isolert sett, men nei fordi kjedene selv har transport som allerede går til matvarebutikken som kan ta med seg vinen og spriten. Og det er billigere å utvide et lokale med 100kvm for å lagre sprit og vin enn å betale for et helt separet lokale for kun en type vare.

 

Hvorfor tror du det blir færre og færre bakere i Norge? Jo, fordi bakervarer lett kan kjøpes i vanlige matvarebutikker og behovet for mange bakere blir da mindre og totalt sett er det billigere å sette opp en liten disk i en allerede eksisterende butikk enn å betale for et separat lokale kun for boller og bløtkake.

De som derimot ønsker seg en spesiell bolle eller bløtkake må gå til en av de få bakerne som finnes. Det fører da til at få bakere har et marked, mens de vanlige bakervarene totalt sett blir billigere å ha direkte i en disk i matvarebutikken, hvor man allerede er innom for å kjøpe melk og pålegg.

 

Hvis man skal se på de små tingene, så sparer man bensin på hver bil som kjører til butikken, man sparer parkeringsplasser og man sparer tid for hver kunde ved å ha flere varer på et sted sammenlignet med å spre varegrupper utover mange typer butikker

Lenke til kommentar
Ok, se på post i butikk løsningen da. De mest brukte tjeneste posten leverer kan kjøpes og benyttes via post i butikken. Skal man ha noe spesielt må man på et postkontor.

 

Dette gjør at posten kan ha VELDIG mange færre rene postkontor som igjen fører til ekstremt store besparelser per år for posten.

 

Hva hvis polet gjør det samme? Setter bort de vanligste polvarene til "pol i butikk", som da vil begrense mengen pol på landsbasis som igjen fører til store besparelser.

Så må de som skal ha noe spesielt som er bestillingsvare faktisk gå til et fullverdig pol og bestille det der

Du er klar over at når det gjelder post i butikk står fortsatt posten for all logistikk? Dersom polet skulle sørge for at en hver dagligvarebutikk i Norge hadde "pol i butikk" ville prisen blitt langt høyere enn den er i dag.

Posten har forøvrig alltid vært et glimrende eksempel på hvordan man ikke skal gjøre ting. Et mindre kompetent firma og større pengesluk skal man lete lenge etter. Ikke akkurat et firma man velger å fremstille som et godt eksempel på hvordan ting bør gjøres.

Da har man en blandingsløsning som passer for alle og som gjør det lettere for gjennomsnittspersonen i norge som faktisk ikke kjøper så mye annet enn Smirfnoff Vodka, Captain Morgan rom eller ei flaske med Bache

Interesant gjennomsnittsnordmann du prøver å fremstille. Jeg tror nok heller det du fremstiller her er nettopp de som har som mål å drikke seg dritings fortest mulig. Min konklusjon ut fra mine egne observasjoner er at gjennomsnittskunden på polet kjøper et par flasker vin.

Lenke til kommentar

Sånn, da har jeg faktisk lest alle innleggene på alle 7 sidene..

 

Jeg stemte for avskaffelse av vinmonopolet. Men jeg er ikke nødvendigvis tilhenger av å få vodkaen plassert sammen med melka i kjøledisken på Rema. "Monopol" er greit, siden det (ofte) er kompetente folk som jobber der. Likevel, jeg synes "hvem som helst" burde kunne få tillatelse til å importere og selge vin/sprit.

Avgiftene er etter min mening altfor høye. Et sitat som egentlig kommer fra en komedie ("Den fordømte Nordlendingen" av Arthur Arntzen) har gjerne en sannhet i seg: "Spriten er nå blitt så dyr at vi ikke har råd til klær til barna".. Dette er, dessverre, en sannhet for de som har problemer. De skaffer seg alkohol -uansett-. Som nevnt flere plasser i tråden, vi trenger en holdningsendring, og de som har problemer må tvangshjelpes. Jeg er sjømann og reiser verden rundt, så jeg ser mye forskjellig. Alt fra svært liberale regler og hvor folk tar seg "en lille en" på morgenen før jobb i Danmark til den gjengse britiske forretningsmannen som tar seg en "pint" på den lokale puben i lunsjen, for så å ta seg en ny "pint" før han drar (med t-banen) hjem til "kjerring og unger". Til ultrastrenge land, som her i Saudi Arabia hvor alkohol er totalforbudt og kan medføre dødsstraff.

 

Norge bør få en mere liberal alkoholpolitikk. Utvalget på polet er ikke tilfredsstillende og vil en ha en "sær" vinflaske, må en bestille minimum en kasse. Betale full pris fra produsenten/selgeren pluss frakt. Utenpå alt dette beregnes så norsk alkoholavgift, flaskeavgift, tollbehandlingsgebyr og importavgift hvorpå momsen legges utenpå alt dette. Ønsker jeg meg en flaske Tannat rødvin fra Uruguay, som koster ca kr 20,- lokalt, kommer den på rundt regnet kr 350,- i Norge siden jeg må bestille den gjennom vinmonopolet. Og jeg må bestille minst en kasse med 6 flasker.. Hadde jeg hatt lov å importere den privat kunne jeg sluppet unna med kr 35,- i toll/alkoholavgift (vanlig tollsats pr flaske vin under 22%), kanskje kr 30,- i frakt (ca kr 150-160,- i frakt for 6 flasker) og ingen flaskeavgift. Total pris kr 85,- pr flaske og "vanlig" vinpris..

Dette har jeg sjekket med polet, så prisene/satsene er noenlunde riktige.

 

Vin har egentlig en grei alkoholavgift, øl og sprit er altfor dyrt. I Tromsø var politimester Truls Fyhn noe frustrert for noen år tilbake. Ungdommen slet jo med økonomi til å kjøpee øl til grisefylla si, så de kjøpte hasj til kr 100,- pr gram. Dette holder til 4 ruser (sto det i avisa, så dette vet jeg iokke selv). Altså "grisefylla" for kr 25,- pr stk istedet for kr 500-1000,- pr "ølgrisefylla".

I Danmark koster det kr 2,60 pr flaske øl og en kan kjøpe en liter sprit for rundt kr 150,- Danske ungdommer har ikke kronisk skrumplever. Selv syntes jeg det var befriende å kunne kjøre innom Statoil i Rødbyhavn kl 22:30 om kvelden å kjøpe meg tre -3- "bajer" etter en hel dag i salen på motorsykkelen min. Etter å ha parkert sykkelen og slått opp teltet kunne jeg sette meg på sidekofferten og nyte en iskald duggfrisk. Det skal nevnes at dette var en mandag..

 

Norge må slutte å være barnehagetante, vi er tross alt voksne folk. De som trenger hjelp må få det. Slik det er nå, blir alkoholikerne sendt hjem hvis de møter beruset til behandling/rehab. Hva er det for en politikk? Det er jo nettopp fordi de ikke klarer å holde seg edru de trenger hjelp..

Lenke til kommentar
Ja, det koster like mye for lagerplass og transport isolert sett, men nei fordi kjedene selv har transport som allerede går til matvarebutikken som kan ta med seg vinen og spriten. Og det er billigere å utvide et lokale med 100kvm for å lagre sprit og vin enn å betale for et helt separet lokale for kun en type vare.

 

Hvorfor tror du det blir færre og færre bakere i Norge? Jo, fordi bakervarer lett kan kjøpes i vanlige matvarebutikker og behovet for mange bakere blir da mindre og totalt sett er det billigere å sette opp en liten disk i en allerede eksisterende butikk enn å betale for et separat lokale kun for boller og bløtkake.

De som derimot ønsker seg en spesiell bolle eller bløtkake må gå til en av de få bakerne som finnes. Det fører da til at få bakere har et marked, mens de vanlige bakervarene totalt sett blir billigere å ha direkte i en disk i matvarebutikken, hvor man allerede er innom for å kjøpe melk og pålegg.

Det er en stor logisk brist her. Bakeriene kjører selv ut sine varer til butikkene. Det er ikke grosistene som gjør dette.

 

Det er forresten ikke kjedene selv som kjører ut varene til butikkene. Det er grosistene som gjør det. Noen av kjedene eier grosisten de selv bruker, andre gjør ikke det. Den støreste grosisten er vell Asko, som forøvrig eies av Norgesgruppen ikke av kjedene selv.

Lenke til kommentar

edit., jeg gadd ikke krangle mer

 

jeg føler jeg har fått frem mitt poeng om at det er penger spart å samle varer på et sted, uavhengig av hvem som måtte eie den jævla lastebilen som kjører eller om gjennomsnittsnordman kjøper bache eller vin.

Endret av Dj_Matsern
Lenke til kommentar
Beklager at jeg ikke kjenner ALLE detaljer rundt transport og eierskap i Norge, men poenget er like fullt at det er billigere å sende en lastebil til et stoppested enn å sende to til to stoppesteder, uavhengig av hvem som eier bilen(e)

 

Og jeg tenkte da på bakeren på hjørnet, ikke det store bakeriet som leverer til 300 butikker. Hvorfor finnes det store bakerier som leverer til 300 butikker og ikke mange enkeltmanns bakere på alle hjørner? Jo, fordi det SPARES penger ved å samle det. som igjen er HELE mitt poeng

 

Alt handler om penger spart ved å samle flest mulig varer på et sted, som både sparer penger og gjør det lettere for mannen i gata.

Poenget er at logistikk er ikke så enkelt som det du framstiller her. Først: Det kjører daglig svært mange lastebiler inn og ut av en dagligvarebutikk:

- Grosisten har hovedlevering et par ganger til uka

- Bama leverer frukt og grønnt daglig eller 3-4 ganger i uka avhengig av størrelse

- Bakeren leverer brød hver morgen

- Cola leverer to ganger til uka

- Ringnes leverer to ganger til uka

- Tine leverer melkeprodukter daglig

- I tillegg finnes det en haug småleverandører av alt mulig rart fra kjøttprodukter til ferdig påsmurt mat som leverer selv.

 

Det er ikke så enkelt som at å putte noe over på grosistens hovedlevering sparer kunden for penger. Ofte kan det faktisk medføre det motsatte, varen blir dyrere for kunden. Når du regner kostnadene må du i tillegg til selve transporten ta med:

- Økt lager i butikken.

- Mulig spesialtilpassing av lageret. (alle alkoholsorter kan ikke oppbevares likt)

- Meget stor økning av lager hos grosist. (Som er nødt for å ha inne et stort nok utvalg av alle typer varer slik at man i størst mulig grad unngår utsolgtsituasjoner)

- Grosistens lager må spesialtilpasses til ulike typer oppbevaringskrav til ulike typer alkohol.

- Produsent/importør må fortsatt transportere varene til grosist.

- Grosisten må ansatte flere for å ta seg av alle de nye varetypene.

- etc. etc.

 

Selve transporten er bare en bitteliten brøkdel av hele regnestykket. Hovedargumentet for å overføre varer til grosistlevering er ofte ikke pengebesparelse men at det forenkler logistikken ute i butikkene. Det er langt enklere å forholde seg til en stor levering enn flere små. I tillegg vil grosistlevering svært ofte medføre færre leveranser av produktet, noe som betyr større sjanse for at butikken er utsolgt for akkurat den varen du ønsker å kjøpe.

 

Ser at du akkurat endret innlegget ditt til

edit., jeg gadd ikke krangle mer

 

jeg føler jeg har fått frem mitt poeng om at det er penger spart å samle varer på et sted, uavhengig av hvem som måtte eie den jævla lastebilen som kjører eller om gjennomsnittsnordman kjøper bache eller vin.

men det understreker bare poenget enda bedre. Det er ikke så enkelt at man kan konkludere med at man sparer penger på å samle varer på et sted. Langt derifra faktisk.

Endret av cyclo
Lenke til kommentar

Hvorfor har ikke Cola en egen brusbutikk?

Hvorfor har ikke Bama en egen fruktbutikk?

Hvorfor har ikke Tine en egen melke og ostbutikk?

Hvorfor har ikke Ringnes en egen ølbutikk?

 

Jo, fordi det er mer lønnsomt å samle det på et sted og i en butikk. Det trekker flere kunder å ha et bredere utvalg av varegrupper både for produsentene og butikkene i seg selv. Det sparer penger ved at man minsker utgifter til både lokaler og ansatte og det krever færre parkeringsplass og ikke minst færre stoppesteder for kunden

 

Kan du argumentere på hvorfor det er bedre å skille ut en varegruppe da, siden mine argument for å samle flere varegrupper under samme tak tydligvis ikke biter på deg? (Utenom ditt selvsikre kort om at utvalget blir bredere i en "spesialist"-butikk)

Og hvis det er så mye bedre å skille ut varegrupper, hvorfor finner man stadig fler og fler varegrupper under et og samme tak?

 

Edit. skrivefeil

Endret av Dj_Matsern
Lenke til kommentar

Jeg fant et par interressante linker angående pol-i-butikk/post-i-butikk:

 

http://www.dn.no/arkiv/article12173.ece?jgo=r2_l

 

http://www.dagbladet.no/nyheter/2006/03/26/461901.html

 

http://www.aperitif.no/index.db2?id=7518

 

Det virker som dette skulle innføres for en stund siden. Er det noen som vet om det er et reellt tilbud i dag?

 

 

Hvorfor tror du at dagligvarebutikker må betale mindre for å utføre den samme typen tjeneste som vinmonopolet gjør i dag? De betaler det samme for transport, lagerplass og ansatte. Den eneste forskjellen er at vinmonopolet har en mye lavere avanse.

 

Ja og nei.

 

Ja, det koster like mye å lønne en ansatt isolert sett, men nei fordi man ikke trenger like mange ansatte fordi det sitter allerede en person i kassa og det går allerede en fyr rundt i lokalet og hjelper folk med å finne ting. Selvom man må ansett en til for å ta seg av vin/sprit kundene trenger man fremdeles færre ansatte enn man gjør med dagens løsning

 

Ja, det koster like mye for lagerplass og transport isolert sett, men nei fordi kjedene selv har transport som allerede går til matvarebutikken som kan ta med seg vinen og spriten. Og det er billigere å utvide et lokale med 100kvm for å lagre sprit og vin enn å betale for et helt separet lokale for kun en type vare.

 

Hvorfor tror du det blir færre og færre bakere i Norge? Jo, fordi bakervarer lett kan kjøpes i vanlige matvarebutikker og behovet for mange bakere blir da mindre og totalt sett er det billigere å sette opp en liten disk i en allerede eksisterende butikk enn å betale for et separat lokale kun for boller og bløtkake.

De som derimot ønsker seg en spesiell bolle eller bløtkake må gå til en av de få bakerne som finnes. Det fører da til at få bakere har et marked, mens de vanlige bakervarene totalt sett blir billigere å ha direkte i en disk i matvarebutikken, hvor man allerede er innom for å kjøpe melk og pålegg.

 

Hvis man skal se på de små tingene, så sparer man bensin på hver bil som kjører til butikken, man sparer parkeringsplasser og man sparer tid for hver kunde ved å ha flere varer på et sted sammenlignet med å spre varegrupper utover mange typer butikker

 

Når det gjelder å spare kostnader hos Vinmonopolet, så er det stor forskjell på Vinmonopolet og et lokalt bakeri. Polet er en stor kjede med butikker som som allerede nyter de økonomiske fordelene det gir. I tillegg slipper de i stor grad de samme markedsføringskostnadene som vanlige butikker har, samtidig som de altså har en ekstremt lav avanse å legge til i prisene.

 

Skal man kunne tilby den samme tjenesten som Vinmonopolet i dag gjør, så er det snakk om relativt store utvidelser i dagligvarebutikkene. Hvis alle butikker skulle gjort dette, så hadde alhoholomsetningen i Norge vært nødt til å bli betraktelig høyere for å kunne forsvare utvidelsene. Når det gjelder tilgjengelighet, så er vel ikke det å ordne seg polvarer en voldsom utfordring akkurat. Der er det vel heller åpningstider som er årsaken til irritasjon.

Endret av Rata101
Lenke til kommentar
Når det gjelder tilgjengelighet, så er vel ikke det å ordne seg polvarer en voldsom utfordring akkurat. Der er det vel heller åpningstider som er årsaken til irritasjon.

 

For meg er det det ja.

 

Jeg jobber 9-17 og polet har åpent fra 9-18. Når jeg da står i kø ca en halvtime hver dag for å komme meg hjem skal det ikke store forsinkelsen til på kontoret før jeg ikke rekker polet - Og det er hvis jeg drar direkte fra jobb. Det fører da til at jeg må planlegge en tur på polet, mot å bare dra innom som jeg gjør for alle andre mat og drikkevarer jeg kjøper.

 

Det største problemet jeg ser med dagens løsning og som forsåvidt er hovedgrunnen til at jeg vil avvikle polet er tilgjenglighet utenfor storbyene. Mange har lang reisevei for å komme til et pol og da tyr mange til både hjemmebrent og andre rusmidler istedenfor å planlegge en tur på polet.

Lenke til kommentar
Hvorfor har ikke Cola en egen brusbutikk?

Hvorfor har ikke Bama en egen fruktbutikk?

Hvorfor har ikke Tine en egen melke og ostbutikk?

Hvorfor har ikke Ringnes en egen ølbutikk?

 

Jo, fordi det er mer lønnsomt å samle det på et sted og i en butikk. Det trekker flere kunder å ha et bredere utvalg av varegrupper både for produsentene og butikkene i seg selv. Det sparer penger ved at man minsker utgifter til både lokaler og ansatte og det krever færre parkeringsplass og ikke minst færre stoppesteder for kunden

 

Kan du argumentere på hvorfor det er bedre å skille ut en varegruppe da, siden mine argument for å samle flere varegrupper under samme tak tydligvis ikke biter på deg? (Utenom ditt selvsikre kort om at utvalget blir bredere i en "spesialist"-butikk)

Og hvis det er så mye bedre å skille ut varegrupper, hvorfor finner man stadig fler og fler varegrupper under et og samme tak?

Tja. Hvorfor har vi klokkebutikker? Hvorfor har vi gullsmeder? Hvorfor har vi bokhandler? Hvorfor har vi bakeri? Hvorfor har vi jernvarehandel? Hvorfor har vi fargehandel? Hvorfor har vi databutikker? Hvorfor har vi spillbutikker? Hvorfor har vi platebutikker? Hvorfor har vi ostebutikker? Hvorfor har vi slakterbutikker? Hvorfor har vi fiskebutikker? Hvorfor har vi kaffebutikker?

Lenke til kommentar
Det største problemet jeg ser med dagens løsning og som forsåvidt er hovedgrunnen til at jeg vil avvikle polet er tilgjenglighet utenfor storbyene. Mange har lang reisevei for å komme til et pol og da tyr mange til både hjemmebrent og andre rusmidler istedenfor å planlegge en tur på polet.

Det var i mine øyne et dårlig planlagt argument. Man får jo allerede øl i butikkene. Dersom man tyr til hjemmebrent og andre rusmiddler (jeg antar du her mener narkotika) fordi det er langt til polet har man et alvorlig problem. De som gjør slike valg gjør det nok i aller størst grad på grunn av pris, ikke tilgjengelighet. Ikke minst fordi man allerede har flere fullstendig lovlige produkter i nærbutikken; øl og rusbrus.

Lenke til kommentar

Hvorfor selger gullsmeder også klokker? Hvorfor selger jernvarehandel også maling? Hvorfor selger databutikker også spill? Hvorfor selger slakern også fisk? Hvorfor selger kaffehusene også brus?

 

Det vil selvfølgelig alltid være et nisjemarked i alle bransjer for de som vil ha det spesielle. Det betyr ikke at det er løsningen å gå for gjennomsnittsvaren og gjennomsnittsmannen i gata - Det betyr heller ikke at monopol er den beste løsning.

 

Synes du virkelig dagens pol-løsning er perfekt? eller bare liker du å drepe andres argument uten å argumentere for hvorfor nåværende løsning er veien å gå?

Lenke til kommentar
Når det gjelder tilgjengelighet, så er vel ikke det å ordne seg polvarer en voldsom utfordring akkurat. Der er det vel heller åpningstider som er årsaken til irritasjon.

 

For meg er det det ja.

 

Jeg jobber 9-17 og polet har åpent fra 9-18. Når jeg da står i kø ca en halvtime hver dag for å komme meg hjem skal det ikke store forsinkelsen til på kontoret før jeg ikke rekker polet - Og det er hvis jeg drar direkte fra jobb. Det fører da til at jeg må planlegge en tur på polet, mot å bare dra innom som jeg gjør for alle andre mat og drikkevarer jeg kjøper.

 

Det største problemet jeg ser med dagens løsning og som forsåvidt er hovedgrunnen til at jeg vil avvikle polet er tilgjenglighet utenfor storbyene. Mange har lang reisevei for å komme til et pol og da tyr mange til både hjemmebrent og andre rusmidler istedenfor å planlegge en tur på polet.

 

 

Jeg er enig i at polet gjerne kunne vært åpent en time eller to lenger, men jeg synes at å avvikle polet av den grunn ville være å skyte spurv med kanon. Dyrt og unødvendig bråkete.

Endret av Rata101
Lenke til kommentar
Det var i mine øyne et dårlig planlagt argument. Man får jo allerede øl i butikkene. Dersom man tyr til hjemmebrent og andre rusmiddler (jeg antar du her mener narkotika) fordi det er langt til polet har man et alvorlig problem. De som gjør slike valg gjør det nok i aller størst grad på grunn av pris, ikke tilgjengelighet. Ikke minst fordi man allerede har flere fullstendig lovlige produkter i nærbutikken; øl og rusbrus.

 

Selvsagt er det ikke et dårlig planlagt argument. Hvorfor tror du hjemmebrent er mer utbredt på bygda enn i byen? Tror du det er tilfeldig, eller har det kanskje noe med tilgjengeligheten av (lovlige) alternativer?

Lenke til kommentar
Hvorfor selger gullsmeder også klokker? Hvorfor selger jernvarehandel også maling? Hvorfor selger databutikker også spill? Hvorfor selger slakern også fisk? Hvorfor selger kaffehusene også brus?

 

Det vil selvfølgelig alltid være et nisjemarked i alle bransjer for de som vil ha det spesielle. Det betyr ikke at det er løsningen å gå for gjennomsnittsvaren og gjennomsnittsmannen i gata - Det betyr heller ikke at monopol er den beste løsning.

 

Synes du virkelig dagens pol-løsning er perfekt? eller bare liker du å drepe andres argument uten å argumentere for hvorfor nåværende løsning er veien å gå?

Selvfølgelig synes jeg ikke dagens løsning er perfekt. Bla litt tilbake i tråden så får du se hva jeg mener man skal gjøre.

 

Det var i mine øyne et dårlig planlagt argument. Man får jo allerede øl i butikkene. Dersom man tyr til hjemmebrent og andre rusmiddler (jeg antar du her mener narkotika) fordi det er langt til polet har man et alvorlig problem. De som gjør slike valg gjør det nok i aller størst grad på grunn av pris, ikke tilgjengelighet. Ikke minst fordi man allerede har flere fullstendig lovlige produkter i nærbutikken; øl og rusbrus.

Selvsagt er det ikke et dårlig planlagt argument. Hvorfor tror du hjemmebrent er mer utbredt på bygda enn i byen? Tror du det er tilfeldig, eller har det kanskje noe med tilgjengeligheten av (lovlige) alternativer?

Leste du det du quotet?

Grunnen til at det er mer utbredt på bygda er fordi det på bygda er ganske enkelt å unngå å bli tatt. I byene blir du nesten garantert tatt dersom du brenner. Smuglersprit derimot er nok minst like utbredt i byene om ikke mer enn på bygda.

Endret av cyclo
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...