Gå til innhold

Tråden om den amerikanske borgerkrigen


Gunfreak

Anbefalte innlegg

jeg er inni en ACW periode nå, da jeg skal snart begynne å male noen figurer.

 

så nå ser jeg på div dokumentarer og filmer om krigen, så jeg tenkte vi kunne diskutere krigen og det som ledet opp til den, og følgene av den.

 

 

Det korte svaret på hvorfor krigen startet var at sørstatene gikk ut av unionen.

 

Det lange svaret er at Allerde i 1776 når usa sa seg uavhenig fra england, var det flere som ville frigjøre slavene da, men det var problemer med det, sørstatene var avhenig av slaver for å jobbe på plantasjene sine, og flere av mektigste menneskene i amerika på den tiden eide slaver, men når de skrev "that all men are created equal" på uavhenighets ærkleringen, ble man litt usikker på hva man skulle gjøre. men de bestemte å utsette hele saken.

 

Saken ble mer og mer betent da motstanderne av slaveri ble mer og mer hørbare og flere.

slaveri i nord forsvant,(selv om det var noen tjenere som ikke var langt fra slaver) men i sør levde slaveri i bestevelgående, plantasjene var fremdeles avhenig av gratis arbeid, i form av slaver, det var jo såklart motstandere av slaver i sør også, men de var langt fra så agresive som de i nord.

 

det var flere kriser på 1850 tallet, blant annet hva man skulle gjøre med de 3 nye terrioriene man fikk etter krigen med mexico.

det var flere også.

 

I 1859 ble John Brown lei av å vente på slutten av slaveriet, han bestemte seg å gjøre det med vold, han planla å stjele masse våpen fra Harpers Ferry og armere slavene i sør, så de kunne frigjøre seg selv med våpen.

dette gikk til helvete, og det ente med at Brown ble henrettet, men han ble den første martyren i kampen mot slaveri.

 

i 1854 ble det republikanske partiet stiffet, et parti som var mot utvidelsen av slaveri i nye territroer.

i 61 ble Lincoln valgt til president, han var mot slaveri, men hadde ingen direkte planer om å fjerne det, bare stoppe utvidelsen av det. men dette var dråpen for sørstatene en etter en gikk de ut av unionen.

Det størte nedslaget for nord var når virginia også gikk ut av unionen, det var nesten den eneste staten i sør, med større industri, og det gjorde at mange av de beste offiserne i hæren gikk til sør.

men dette var bare slaveri delen av krigen.

 

En annen grunn til krigen var at sørstatene så seg lei av å bli herset med av nord, sør hadde bare 9 millioner hvor av 3 var slaver) mot nord som hadde over 20.

nord var industrielt, mens sør var basert på landbruk, spesielt tobbak og ikke minst bomull, sør fikk nesten alle penga sine fra handel med bomull, spesielt med england og frankrike.

men de i nord trode på en sterk sentral styresmakt, mens de i sør trodde på at hver stat skulle styre seg selv med minst mulig inblanding fra Washington.

 

Når statene i sør begynnte å gå ut av unionen ba lincoln om 75 000 firvillige som skulle trenes og sendes ned i sør for å bringe statene tilbake til unionen, men dette gjorde ting bare værre. de vanlige borgerne i sør, de som ikke hadde slaver, eller noen spessiele interiesser i politik, så dette som en invasjon av hjemlandet dems, så de ble med i sørstatenes nye hær, så nå drev både nord og sør med å bygge opp hver sin hær på 75 000 mann

 

når sørstatene opnet ild på på sumter fortet startet krigen.

 

og dette er da en liten forklaring på hvordan krigen startet

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hehe

Jeg kom opp i dette temaet når jeg skulle ha muntlig eksamen i tiende (ett år siden) Jeg gulla så ekstremt på spørsmål fra sensor. Jeg skulle egentlig ha med overgangen fra seilskip til "ironclads" (har ikke ett godt norsk ord for det), men så under fremføringen at jeg ikke fikk tid. Det hun spurte om ver om jeg visste noe om sjøslagene under krigen.

Lenke til kommentar

Krigens natur hadde forandret seg dratisk, de siste 20 årene.

 

siden 1600tallet hadde hovedvåpenet til soldatene vært musketten, den var glattløpet og ikke brukbar på mer en 100+ meter, fra 1700tallet hadde rifler dukket opp, men de tok aldri over da de brukte lang tid på å lade, og var mye mindre holdbare, man så ofte bare mindre enheter med rilfer, det første store steget for riflen var under napoleons krigene da england utstyrte flere tusen soldater med rifle, den brukte fremdeles land tid på å lade om, men viste at rifler kunne brukes på større skala,

 

så skjedde det ikke noe på en god stund, frem til en kar oppfant minieball, dette var en revolusion, dette gjorde at man kunne lade en rifle like fort som en muskett, men i stede for 75-120 meter effektiv rekkevide hadde man nå opp mot 400meter, oppfinnelsen av Tennhette gjorde ladingen anda raskere og den gjorde at våpenet så godt som ALTID skøyt,

første krigen de nye riflede muskettene vise seg var krim krigen.

de begynnte å dukke opp i europa på tidlig 1850tallet, med usa begynnte ikke å bruke dem før krigen brøyt ut.

 

Den siste krigen usa hadde utkjempet var mot mexico på mideten av 1840 tallet, der de fremdeles brukte den glattløpete musketten. så godt som alle offiserer på begge sider i krigen var lært opp med denne gammle musketten.

når krigen da begynnte brukte de da de samme taktikkene som om våpene de hadde bare hadde en rekkevide på 100 meter, så de masjerte mot fienden på den gammle måten, men når fienden opnet ild fra 400meter ble det naturlig nok mange skadde og drepte, i stede for å måtte gå under ild i 3 minutter, måtte de nå gå under ild i 10 minutter.

 

Men som om det ikke var nok, så var det ikke nok rifler til alle, noen brukte de gammle muskettene, og de kunne da risikere å måte noen som kunne skyte på dem 300meter før de kunne begynne å skyte.

 

ofte ble bare kampene om til skytefest, de stilte seg opp og begynnte å skyte på hverandre til en side stakk.

 

en annen ting var at mens rifla hadde forandret infanteriet, var artilleri fremdeles det samme, de største forandringene var lettere kanoner som gjorde man man ikke trengte like mange hester til å flytte dem, og at noen kanoner også hadde riflet løp.

men artilleritet funket på samme måte som før, og det mest effektive våpenet de hadde var canister, men det hadde bare en rekkevide på 300-400 meter, så i gammle dager kunne de skyte canister på infanteri uten at de kunne skyte tilbake, men nå som de hadde rifler kunne artilleristene og hestene dems bli skutt ned. dette gjorde at artilleri mistet mye av kraften sin, spesiellt som et offansivet våpen.

 

den siste grenen var kavaleri, mens de gammle krigene så kavaleri med sabler, brukte nå så godt som alle rifler, noen brukte revolvere og hagler også, ofte brukte de repeaters, altså rifler med magasin som kunne skyte flere skudd, før de måtte lades om.

og kavaleriet slåss nesten aldri fra hesteryggen, de red til possisjonene sine, og gikk av hestene for å så slåss på beina.

 

alle disse tingene gorde slagene veldig anderledes fra tidligere kriger, men offiserene oppdaget ikke dette før langt ut i krigen

Lenke til kommentar

ja, men mange mente at lincoln ikke var ekstrem nok, mange ble skuffet at han ikke frigjorde slavene så fort han kom til makt.

 

når han endelig gjorde det, var det delvis av et ønske om å gjøre dem fi, og delvis for å stoppe frankrike og ikke minst england fra å komme inn i krigen på sør sin side.

 

når han kom med Emancipation Proclamation, gjorde han om hele ponget med krigen fra et krig for å få statene sammen igjen, til en krig for å frigjøre slavene, og england og frankrike kunne aldri gå inn på sør sin side siden de da defacto slåss for slaveri, selv om de fleste i sør ikke mente det.

Lenke til kommentar

jepp, det var det som var den store forskjellen, sør se på hvemlandet sitt som staten, bodde man i texas, var texas hjemmet, bodde man i virginia var det hjemlandet.

 

mens i nord, var da tilhørigheten i unionen, selv om de så klart hadde mye stolthet i sin stat, det var jo tross alt en grunn til at regimenter ble laget i staten, alle regimenter tilhørte et stat.

 

20th maine, 15th wisconsin osv.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...