Gå til innhold

litt om slekten


deathfuck

Anbefalte innlegg

hvem er du i slekt med som mange vet hvem er?? håper det kommer in mye fra dere

 

min slekt er

 

Magnus 3. BERRFØTT

 

Olav 3. Haraldsson KYRRE

 

vet ikke helt om det var en bra jobb de gjorde men vet lit

 

 

kommer mer snart

 

 

 

fått infomasjonen av en grei person i slekten

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Såvidt jeg vet er alle sleksforskere i slekt med en kjendis ;)

 

Har selv hørt at jeg er en etterkommer av Ole Bull. Kanskje et uheldig resultat av hans fiolinkunst.

 

Slektsforskerne på kjæresten sin side sier de kan føre slekten hennes tilbake til Harald Hårfagre.

 

Selv tror jeg det er så mange ting å ta med i betraktningen at det blir umulig å føre en slekt så langt tilbake. Hvem vet hvem som holdt ekteskapet? Og hvordan spore hvem som er hvem sin "løsunge"?

 

Harald Hårfagre hadde mange barn, med forskjellige kvinner. Hvor mange han fikk er ukjent. Etter Haralds død, ble det å stamme fra Harald Hårfagre politisk opportunt: det ga arverett til kongemakten. Å ha Harald Hårfagre som oldefar ga uendelig mye mer legitimitet til et maktprosjekt, enn å stamme fra en av de mange tilfeldige småkongene han la under seg. Det er mer enn sannsynlig at mange av de slektslinjene som senere tiders høvdinger viste til, hadde blitt redigert av hensyn til dette.

http://no.wikipedia.org/wiki/Harald_H%C3%A5rfagre

Endret av Bellicus
Lenke til kommentar
Hvordan kan man vite om man stammer fra Harald Hårfagre, Olav Kyrre eller Magnus Berrføtt? Hvor finner man slik informasjon?

 

Det er vel Snorre som har gitt opphav til disse påstandene. Men samtidige kilder viser at det ikke nødvendigvis er slik som det står i kongesagaene. De som hevder å være etterkommer har ikke dekning for det. Les Jo Rune Ugulens artikkel (tidligere trykket i Genealogen) LINK

Lenke til kommentar

Jeg har bare ættetavlen min tilbake til 1600-tallet og ikke mange berømtheter der. Størsteparten av slekten min stammer visst fra Sør-Trøndelag og øverste halvdel av Hedmark. Vi har ikke våpenskjold, men bumerke.

Hvordan vet man hvilke vikinger man var i slekt med? Har noen skrevet ned alle slektslinjene fra dem eller har de fortsatt inntakt DNA?

Lenke til kommentar

Vet selv at jeg er i slekt med frankerkongene fra 400-tallet på morssiden, men det er mest fordi grandonkelen min er slektsforsker på hobbybasis som koblet moren min sitt slektstre til et slektstre som allerede er forsket på.

 

Som oftest er det noen som har forsket på, og jo lengre opp i slektstreet man går jo lettere er det å komme inn på allerede nedskrevede slektstre.

Lenke til kommentar
Høh, vi har eget familieskjold :wee:

Det har min familie også:

vaapen1dp7.th.jpg

Slekta mi kommer opprinnelig fra Frankrike. Det var noen franske adelsmenn som desverre også var hugenotter og dermed måtte flykte. De flyktet først til Nederland også kom de til Norge. Visstnok var flesteparten av dem offiserer, blant annet enn som har blitt kalt "Sildestruperen" fordi han visstnok stappet en sild ned i strupen på en som ikke lystret ordreren hans.

Lenke til kommentar

Slekten min kommer fra Bergenstraktene, og noen av dem har visst. Jeg fikk rota fram slektsboka og kom over en litt morsom historie fra midten av 1500-tallet. Jeg siterer:

 

"Begge disse kvinnene var av byens "gode selskap" og hadde antageligvis både penger og innflytelse, og dtte har nok skaffet dem fiender som ville dem til livs. Det kunne være et virksomt middel, og ikke helt ukjent, å beskylde sine uvenner for å fare med trolldom og kjetteri [...] Ingeborg og Anna på Bierget hørte til dem som ble beskyldt for å drive slikt hekseri. Det var Henning skredder som kom frem med beskyldningene. I rettsaken mot de to ble disse beskyldningene funnet grunnløse, og Henning skredder ble "dømt fra livet"."

 

Det er litt rart å tenke på at jeg ikke hadde vært i live hvis de hadde blitt dømt. Hekserettssystemet på den tiden var jo ikke akkurat noe å skryte av.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
Min morfar har gransket slekten våres tilbake til Harald Hårfagre og Eirik Blodøks.

 

Din morfar har ikke dekning i kildene for en slik påstand. Snorre er ikke etterrettelig i ættelinjene; det er først når man kommer til sagaene om Sverre og senere at det er grunn til å ha tiltro til opplysningene om slektskap. Senere avskrifter har dessuten økt feilraten bl.a. på dette området.

 

Sånn som kongene tydeligvis fôr rundt og sannsynligvis hadde seg med en del damer er det nok mange av oss som er etterkommere etter dem, men ingen kan bevise det. Det er ikke en gang sikkert at Hårfagre har eksistert.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...