Gå til innhold

Den analoge diskusjonstråden


Anbefalte innlegg

Enig med Ustedalen. Fremkalle og forstørre er halve moroa - minst. Kjøpte skanner i fjor for å kunne jukse litt og lage noen kopier digitalt. Men oppdaget for hvor kjedelig det var. Skanneren er så og si ubrukt. Holdt meg til ekte mørkerom. :p

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Det er mulig jeg har funnet noen - Akersgata foto i VG-passasjen scanner direkte fra negativer i en oppløsning som gir 300dpi @ 10x15 (ca. 1800x1200), men kunne også scanne "mye høyere" - dog til en høyere pris. Ikke billig - ca. 160 kroner for 36 bilder - men jeg undres på om jeg skal gjøre et forsøk med den Tri-X-rullen jeg bruker til Februarfesten...
Elitefoto-butikker med minilab kan scanne ca 4500x3000 pixler i hvert fall (15x10" i 300dpi). Noen kan nok scanne i enda større formater også... Resultatet blir slett ikke galt heller :-) Be dem om å lagre det i BMP også, så slipper du hard JPG-komprimering.
Lenke til kommentar

Et lite forslag til folket:

Noe jeg savner som nybegynner med film er en liten introguide. Synes det burde vært en liten artikkel i dette forumet som var sticky, f.eks. "Fersk med film? Start her!" som hadde råd til de som er nye til film.

 

Der burde det f.eks. være lenker til gode ressurssider (som FotoImports sider om svart hvitt, pressing, ...), forslag til et nybegynnersetup av filmer (Superia100 og 800 til farge, Acro 100 og TMAX P3200 til svart-hvitt - bare et forslag), kjemiforslag, hvor man kan få fremkalt filmer billig (JP, Dwaynes Photo, ...), forslag til scanning (billig 35mm scanner vs cd hos forhandler, ...) m.m.

 

Kanskje også nyttig å ha en liten guide til gjør-det-selv fremkalling om man ikke har fotoklubb og eget mørkerom. Her skulle jeg gjerne ha visst mer, f.eks. om hvordan man bruker "mørkeromspose".

 

Hva sier dere; kan vi lage noe i fellesskap her? Må si at det er veldig mye god info her i denne tråden jeg har gått glipp av helt til jeg skrev ut de 28 sidene ikveld, men det er bare alt, alt, for mange filmforslag for en som bare ønsker å dyppe tærne i fotovannet :)

 

Jeg kan godt begynne å mekke på noe slikt, men jeg kan lite, og baserer meg (nesten) bare på ting jeg leser her og sunn fornuft. Så litt hjelp må nok til ;)

Endret av 8086
Lenke til kommentar

Håper jeg ikke ødelegger for mitt eget spørsmål over ved å starte en ny diskusjon, men det er litt relevant;

 

I svart-hvittfotografi er det så mange variabler (forskjellige fremkallere, antall agiteringer per minutt, fremkallertid, ...) bare i selve fremkallingsprosessen at det er uråd å få noe "føling" på hvordan de forskjellige tingene påvirker hverandre om det ikke er noen ting som holdes fast. Og da tenker jeg at man i nybegynnerstadiet bør velge å holde seg til et par filmer for å nettopp ha i hvert fall en konstant. Hvis man er nybegynner og skal velge en film for "standard" bruk, og en far situasjoner der man kan presse filmen, hva ville dere valgt?

 

En 100 ASA film (Arcos?) eller en 400 (HP5, Tri-X) som standard? Jeg tenker at når man velger f.eks. HP5 som fint kan presses til 800 ASA begynner man å komme inn på domenet til høyfølsomme filmer som f.eks. TMAX P3200. Men på den annen side så er det jo et ganske stort hopp fra 100 ASA til 1000 ASA (P3200) ...

Endret av 8086
Lenke til kommentar

Hei.

 

Jeg fikk nettop låne min far sitt gamle Nikon FA kamera med Nikkor 35~105mm linse. Jeg knipset mine første 24 bilder med Fujicolor superia ISO400 film i dag. Jeg lurte på om det var noen som hadde noen tips og triks til meg når jeg skal begynne og ta flere bilder. Fikk en liten gjennomgang av kameraet før jeg fikk det med meg. Men har ingen erfaring med fotografering.

 

Burde jeg velge en annen type film, hvor skal jeg oppbevare filmrullen før jeg fremkaller den og hvor skal jeg oppbevare ubrukt film?

 

Hvordan bruke blits i motlys, innendørs og i andre sammenhenger.

 

Hvordan lyset påvirker bildet og slike ting.

 

Jeg er takknemmelig for all den hjelpen jeg kan få.

 

Jeg tok bilder i dagslys med og uten blits prøvde meg litt fram med nærbilder og landskaps bilder. Håper resultatet av dette blir bra når jeg får fremkalt filmen :)

Lenke til kommentar

Til 8086. ""Håper jeg ikke ødelegger for mitt eget spørsmål"

Nei, det gjør du ikke!!!!

Mange lurer på det samme og jeg pleier å sende dem et Word dok som er en begynnelse på en helhet( som dessverre aldri kan bli ferdig). Send meg din mailadresse så sender jeg deg mine oppsamlede data.

Johs tlf. 98231040

[email protected]

Endret av 3G
Lenke til kommentar

Noe av det som er morro med film er jo at hver type har sine egne særtrekk. Det som kan være lurt er å ta en tur innom f.eks. flickr og søke på forskjellige filmtyper. Er mange fine fotografier som er tatt der inne med alt fra Provia til HP5.

Istedenfor å sette begrensninger med hva slags film man skal begynne med hvorfor ikke kjøpe en rekke forskjellige typer. Da kan man etter fremkalling se hva man liker. Om film trenger å presses avgjøres ofte av situasjonen man befinner seg i. Dersom man kun har HP5 for hånden under en konsert er det kanskje en idé å presse den til 1600 (fra 400) for å få akseptable lukkertider.

Her er et eksempel på Provia 100 presset til 400:

3260821495_fe176195b6.jpg?v=0

Med andre ord; eksperimenter og ha det gøy! :)

Lenke til kommentar

Gleder meg til å lese det dokumentet, og det var jo mye nyttig på Flickr gruppen.

 

I høst tok jeg noen bilder med C-41 filmen til Kodak, BW400. Den hadde en look jeg likte veldig godt. Har lagt ved noen eksempler fra en kveld jeg tok bilder med denne. Jeg vil gjerne ha den looken som denne gav meg, men med "ekte" svart-hvitt film. Kan noen tipse meg om en passende film? Jeg vet ikke så mye om kjennetegn på film, men det ser ut for meg som om den er lite kornete, og har et "mykt" preg. God kontrast? Anyway ... det er i hvert fall noe lignende jeg vil ha :)

post-13972-1234108367_thumb.jpg

post-13972-1234108376_thumb.jpg

post-13972-1234108381_thumb.jpg

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...