Gå til innhold

Gamle objektiver til nytt kamera


Anbefalte innlegg

Hei, som så mange andre går jeg med tanker om å kjøpe digitalt speilreflekskamera. I kjelleren hjemme har jeg stående et gammel Yashica kamera med to Sigma objektiver. Det ene er 28 - 70 og det andre er 75 - 200. Finnes det noen liste/tabell over hva som passer med hva ? Evt. med adaptere (om det er å få)

Det ville jo være for ille å måtte skrote disse to.

 

Alle svar mottas med takk.

 

Arne K

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Som jeg nå kommer til å avsløre, er mine kunnskaper rundt dette temaet rimelig begrensede.

På 75 - 200 linsen står det følgende : Sigma AF Zoom 1:3.8 Ø55 Jeg antar det siste er blender ? Hva menes med at det ikke lønner seg ? Hva vil en slik adapter koste kontra det å kjøpe en ny linse i samme "klasse" ? Og vil en slik adapter passe til alle nyere digitale kamerahus ?

 

Arne K

Lenke til kommentar

Akkurat det med kvaliteten på telezoomer har utviklet seg voldsomt de siste 20 årene, spesielt etter at digitale slr kom på markedet. Da ble det stilt helt andre krav til skarphet siden amatører tidligere sjelden fikk sett bildene sine i store formater. På pc-en så zoomer vi inn på bildet med en gang for å sjekke om det er skarpt.

 

For 20 år siden brukte jeg konsekvent fastoptikk, fordi jeg syntes kvaliteten på zoomer i normal prisklasse var for dårlige. Alternativet for meg ville vært en Angenieux 35-70/2,8 til rundt 10.000. Jeg vil derfor absolutt hevde at gamle zoomer ikke er verdt å spandere for mye penger på å konvertere for noe annet enn at det er gøy. Men det kan jo være klassikere du sitter på, men hva betyr egentlig det? Men jeg vil ikke kategorisk avvise objektivene dine. Du får sjekke hva som står på denne siden. Det kan jo være en kultklassiker du har.

 

Men jeg kan se en årsak til å kjøpe et slik adapter, og det går ikke først og fremst på bruker av disse zoomene. Det er fordi du da vil være kompatibel med Kyocera Contax ekte Carl Zeiss-optikk. De er dyrere enn andre merker, men ikke så veldig dyre på ebay. En Zeiss Planar 50mm f/1,4 for Contax er jo noe av det eller beste som finnes. Hvis du virkelig er interessert i å bruke de gamle Sigmaene må det være fordi du har mer seriøse planer for adapteret i fremtiden.

 

Edit: Jeg glemte å nevne at du mister autofokus uansett om det er AF-optikk eller ikke. Det er ganske dumt å bruke autofokus-optikk med adapter. Rett og slett fordi AF-zoomer suger lut når du bruker dem på det kameraet de er laget for, og enda verre med adapter. Det må altså være gammel manuell-fokus optikk for at det skal være et ørlite poeng i det. Men ingen Contax-optikk har autofokus, bare for å nevne det. Sett bort fra målsøkeroptikken deres.

Endret av PMnormal
Lenke til kommentar

Ok. Da tror jeg at jeg har tatt poenget.

 

Den som er interessert i å kjøpe ett billig Yashica 250 AF, kan se under rubrikken kjøp og salg...*

 

Takk for informative svar.

 

Arne

 

 

* Denne rubrikken var ikke her, men dere skjønner poenget...

Endret av arnekamp
Lenke til kommentar

Putt lysdioder i det og vips så har du en lampe :) Eller så kan du ta ut glasset og lage blomsterpotte av det. Kan gjøre mye gøy med ubrukelige objektiver. Men ikke gidd å bruke adaptere og sånt.

 

Eventuelt kan du sikkert gi det til Fretex :p

 

Lite PS om hvordan man tolker det som står på objektivet:

 

Sigma AF Zoom er umulig å misforstå.

 

1:3.8 er lysstyrken; noen ganger skriver man 1:a og noen ganger f/a (a=største blender). Uansett så er objektivet en f/3.8 (eller 1:3.8, om du vil).

 

Ø55 er filterdiameteren. Når det står Ø forran er det diameteren på noe (det vet du sikkert), og i objektivsammenheng betyr det filterdiameteren i mm. 55mm er forresten ganske uvanlig nå til dags, så vidt jeg vet.

 

EDIT: Kamerater! Vi har en Leif blant oss!

Endret av C₈H₁₀N₄O₂
Lenke til kommentar

Så mange gode forslag her at jeg er imponert.

Det blir nok heller containeren neste gang den dukker opp hjemme.... Fretex har nok sikkert nok fra før, som mange andre og lamper har jeg så det holder....

 

God sommer gutter. Kom dere ut og ta bilder istedenfor å sitte her å svare på dumme spørsmål :cool:

 

photographe-3032.gif

Lenke til kommentar

For all del, gi det til Fretex. De får garantert noen hundrelapper for det. Jeg kjenner flere som kjøper slike ting på Fretex som de strengt tatt ikke trenger, men kun for å støtte Fretex med litt omsetning. I tillegg er det mange unge som har lyst å prøve seg på film. Så ikke kast det i containeren. Vis litt sosial samvittighet, resirkuler på den ene eller andre måten.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...