Gå til innhold

Påkostet grafikkmaskin (Adobe CS3)


Anbefalte innlegg

EDIT: Det opprinnelige oppsettet jeg tenkte på var Asus Rampage Formula/Q6600/9800GTX (Som også var tittelen på denne posten), men ting forandrer seg fort ;)

-

Så langt jeg har kommet med planleggingen virker det som en bra kombo. CPU/GPU fikk veldig gode karakterer på Tom's Hardware i en test fra mai, og hovedkortet ble jeg tipset om nå nettopp. Ville høre om det eventuelt var andre hovedkort som gjorde seg bedre til CPU/GPU..?

 

Minnet har jeg ikke gjort meg opp noen mening om ennå, heller ikke chassis. Tenkte jeg skulle få hovedkortet på plass før jeg begynner å se på strømforsyning, så jeg har vel ikke kommet så himla langt i prossessen ;) Men greit å få noen tips fra starten.

 

Jeg kan lange ut en del kroner på resultatet, grunnen til at jeg ikke har gått noe opp i hertz fra Q6600 er rett og slett fordi det virker uøkonomisk. Prisforskjellen på en halv Ghz (som jeg likevel kan klokke opp) er gedigen, så jeg vil heller høre om dere har noen bra forslag til overklokking og kjøling av denne prosessoren. Kan heller kjøpe ny prossessor når 4Ghz nærmer seg et ok prisnivå.

 

Jeg er tung bruker av Adobe CS3-suiten, så tiden på rendring og evnen til å behandle tunge greier i Illustrator er grunnen til at jeg vil ha et overlegent system. Vil selvfølgelig spille Crysis, GTAIV og AA, så greit om systemet er litt allround =)

 

Som jeg nevnte har jeg ikke noe øvre tak på hvor mye det skal koste, men jeg tror jeg legger meg ca bak der prisen plutselig spretter i været for små forbedringer.

 

Alle forslag på endringer mottas med enorm takk =) :new_woot:

Endret av OktoberStorm
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du kan spare deg 6-700 kroner og samtidig få litt bedre ytelse ved å velge et Ati Radeon HD 4850 framfor et 9800GTX. Da får du jo også mulighet for å legge til et HD4850 i Crossfire hvis du velger X48- kortet du har listet. Eventuelt kan du gå for et HD 4870 for like over 2000 og få ytelse tett oppunder GTX 280 i flere tilfeller.

En firekjerner er vel et godt valg for ditt bruksmønster og, i tillegg klokker de aller fleste Q6600 greit over 3GHz hvis du måtte ønske det, men da begynner boxed-kjøleren å takke for seg fort, så å oppgradere kjøleren kan kanskje lønne seg. Hvis du vil ha det beste av det beste er TRUE saken.

Hvis du ikke trenger alle PCI-E- kanalene i X48 finner du flere gode hovedkort basert på P45- chipsetet rundt tusenlappen, som yter bortimot like godt og overklokker bedre enn X48 i tillegg til å være en del billigere.

Når det gjelder strømforsyning har Corsair flere modeller som har vunnet tester og gir mye ytelse for pengene, f.eks Corsair 650w.

Når det gjelder minne er det egentlig hipp som happ, et 4GB-sett DDR2 800 er mye for pengene og holder i massevis, også for overklokking av Q6600 siden denne har 9X multiplikator.

Lenke til kommentar

Dette ser ut som et bra alternativ =) Hva med å legge to HD 4870 i Crossfire, har det noe for seg?

 

Om jeg tenker at jeg kjøper en ny prosessor til neste år, er det likevel smart å kjøpe x48, eller kan en p45 holde for en tid fremover? Jeg tenker å kjøpe et heftig lydkort etterhvert, men vet ikke helt hva slags plasser det vil trenge, eller hva som vil lønne seg. Det er vel litt sekundært akkurat nå...

 

Er strømforsyningen bænkers her for en tid fremover selv om jeg dytter i to skjermkort og evt. et lydkort senere? Finnes det noen regel for om man skal ha watt til overs, eller kan jeg sette sammen ting så det ligger klint opptil Corsair sin 650w?

 

Hva med DDR3? Tjener jeg noe hastighet på det? Corsair Dominator TWIN3X 2000MHz DDR3, 4GB virker interessant, er de verdt over 5000?

 

Det er ikke det at jeg vil kaste bort penger, men om jeg tjener en del hastighet på f.eks. minnet så kjøper jeg gjerne litt dyrere =)

(Ser forresten at jeg kan få DDR2 til en femtedel av prisen, må bare finne ut hva forskjellen er :p ) (Ser også at 9800-kortet har GDDR3, har det noe å si for RAM'en?)

 

Takk for godt svar =)

Lenke til kommentar
Hvilket hovedkort er det egentlig snakk om? Skal du ha Rampage Formula?

 

Er litt usikker, nå er jeg veldig på tanken om å legge to HD 4870 i Crossfire eller to 9800. Men hva slags hovedkort egner seg best da, og jeg må jo beregne strømforsyning oppi dette. Er ca her jeg begynner å føle meg på tynn is :p Men maskinkraft skal det bli til slutt =)

Lenke til kommentar

Da egner det seg med f.eks. et Crossfire-optimalt hovedkort, et med 2 stk 16x PCIe 2.0-porter. Dette kan f.eks. være hvilket som helst X38 eller X48-basert Intel hovedkort. Skal du ha SLI hører jeg at 790i eller 780i er tingen.

 

Ville uansett gått for Intel-prosessor. Q6700 f.eks.

 

Strømforsyning bør være kraftig hvis du skal kjøre SLI, minst 800 watt. Anbefaler Gigabyte Pro eller Odin 800 watt (basert på egen erfaring).

 

Crossfire bruker mindre strøm, men fortsatt en fin slump.

 

Du trenger neppe 8GB minne, men skal du ha mer enn 2-3GB minne, så bør du kjøre 64-bit OS. Kjøper du et DDR2-baser HK koster ikke 8GB all verdens. Skal du behandle virkelig stoooore bilder kan det kanskje komme til nytte, men ellers mener jeg at 2-4 GB er nok.

Endret av tommyms
Lenke til kommentar

Noen generelle kommentarer.

 

Adobe sine CS3 programmer skalerer elendig i fra 2 til 4 kjerner i svært mange oppgaver. På enkelte oppgaver yter faktisk E6600 og Q6600 helt identisk.

 

Det er merksnodig, men tydelig at Adobe er langt unna å optimalisere koden på noen som helst måte. Hvordan det blir med CS4 vet vel ingen, beta er alt ute, men jeg har ikke sett noen resultater/kommentarer.

 

Skjermkort bør velges for spillingen sin del. For 2D rendering som CS3 driver på med holder skjermkort til 1000 kr i lange baner. Eventuelt et mer profesjonelt 2D kort (men det er dårlig til å spille med).

 

Jeg sier ellers ikke at jeg ikke anbefaler Quad Core. Normalt driver man med flere oppgaver samtidig, så nytten kan være betydelig selv om CS3 programmer enkeltvis skalerer dårlig fra Duo til Quad.

Lenke til kommentar

Ang klokking av Q6600, så fikk endatil jeg den til 3GHz, da bør alle klare det. Prøvde ikke å klokke den lengre, da det unasett er raskt nok med god margin til alt jeg bruker PCen til. Jeg har X-38 hovedkort og TRUE kjøler og fin-fine temperaturer uansett hva jeg bruker PCen til.

 

Ville ikke tenkt på DDR3-minne. Koster mer enn det smaker.

Endret av nb
Lenke til kommentar

Quad yter bedre og er sannsynligvis bedre støttet i fremtidige versjoner som CS4.

 

Konklusjon: Gå for Quad CPU fra Intel, Q6600/Q6700/Q9450/Q9550, HK med X38/X48, ett lass med DDR2-minne, og 2x 4870 eller 2x 4850. ASUS kommer med 1GB versjon av 4850 snart hvis du vil vente på det. 1GB versjoner av 4870 er ikke lansert enda.

 

EDIT: Som Bolson påpekte yter ikke Quad så mye bedre i alle spill, bare de som er programmert for det med multiple tråder. Jeg tenker mer fremover, 1-3 år.

Endret av tommyms
Lenke til kommentar
Quad yter mye bedre i spill og sannsynligvis bedre i fremtidige versjoner som CS4.

 

Konklusjon: Gå for Quad CPU fra Intel, Q6600/Q6700/Q9450/Q9550, HK med X38/X48, ett lass med DDR2-minne, og 2x 4870 eller 2x 4850. ASUS kommer med 1GB versjon av 4850 snart hvis du vil vente på det. 1GB versjoner av 4870 er ikke lansert enda.

 

Quad yter ikke mye bedre i spill. Det er påvist i en lang rekke tråder i dette forumet, og vises også tydelig i mange tester. Simen1 har ikke minst forklart den programlogiske årsaken, som også er den generelle grunn til at mange programmer skalerer dårlig fra 2 til 4 kjerner. Den yter bedre i noen få spill (f.eks Supreme Commander). I de fleste spill yter den omtrent som en likt klokket dual CPU, dvs fra litt bedre til faktisk litt dårligere.

 

At CS4 trolig har bedre støtte for multicore regner jeg med. I dag er det bare Premier som virkelig skalerer fra 2 til 4 kjerner av Adobeprodukter.

 

Konklusjon:

Dersom spillytelse er sentralt er Dual core fremdeles overlegen pris/ytelse.

Dersom singeltasking med Adobeprodukter er sentralt er Dual core overlegen pris/ytelse.

Dersom man driver utstrakt multitasking (f.eks bruker PS, Illustrator, Flash samtidig) er det uten tvil en gevinst med Quad core. Ikke fordi hver av programmene skalerer særlig bra, men fordi mengden samtidige tunge tråder gir god effekt på quad. Men slik kjøring krever også mye minne og gjerne en meget rask scratch disk.

 

Når det gjelder skjermkort er det kun meget krevende spill som forsvarer å kjøre CF eller SLI, og da primært på 24'' skjerm eller større. Adobeproduktene vi snakker om er rene 2D produkter og klarer seg glimrende med langt lavere spesifikasjoner og faktisk best med et profesjonelt 2D kort.

 

Nå vil jo trådstarter gjerne spille, men personlig hadde jeg ikke kjøpt 2 stk HD 4870 for å spille en time "dann og vann". Da holder det med et HD 4870. Og jeg spiller både BioShock, World in Confict, Crysis på mitt ATI X1950 kort med akseptabell kvalitet.

Endret av Bolson
Lenke til kommentar

Takk for alle de gode svarene, var en utrolig bra idé å høre med dere her inne! (Thank you Chris;)

 

Fra alt dere har fortalt meg til nå begynner jeg å sanse hva det blir til med denne maskinen: Først og fremst en kraftig, men ikke nødvendigvis quadcore prosessor sammen med 4gb minne gjør at CS3-suiten klarer det meste. Illustrator og After Effects har mer 3d enn man skulle tro, så en eller to heftige skjermkort avlaster prosessoren i stor grad slik at det totale arbeidet fra cpu og gpu blir maksimalt. Når jeg først investerer såpass i en maskin kan jeg jo likegjerne ta to skjermkort slik at underholdningen blir maksimal også =)

 

Når Adobe slipper CS4 med full støtte for quadcore burde vel prosessorene rundt 4ghz være billige nok. Om hovedkortet er et fint et kan jeg jo bytte ut 4gb DDR2 med 8gb DDR3.

 

Dette er da oppsettet jeg i første omgang tenkte meg, som kan oppgraderes til våren:

 

Asus nForce 790i / Q6600 / 1 stk 9800gtx / 4gb med helt ok DDR2

 

Oppgraderingen består i en Nehalem Bloomfield 3.2ghz-prosessor, enten enda en 9800gtx eller to gtx280 (billigere da;), og 8gb med ganske ok DDR3 1600mhz. Hver oppgradering kan tas hver måned til våren, så økonomien støtter hele prosjektet.

Siden Bloomfield-prosessoren ikke øker i varme og noe særlig i watt kan jeg beholde en Thermalright ULTRA120 Extreme og sette den på den nye.

 

Virker dette som en bra plan? =)

(Forresten, alt dette virker ganske kompatibelt. Enig?)

Lenke til kommentar

@OktoberStorm: Den 3D renderinga som er i Illustrator og After Effects er ikke særlig hard kost for moderne skjermkort. HD 3650 drar det så det "fyker" etter. Og ellers så er det primært proffkorta til nVidia og ATI som er gode på denne type rendering. Men de er dårlige spillkort.

 

Men i og med at du skal spille er GF 9800 GTX et meget fornuftig valg.

Lenke til kommentar
Da setter jeg igang med å bestille en Asus P5N64 WS PRO, nForce-790i Ultra SLI, Socket-775, DDR3, 4xPCI-Ex(2.0)16 med mindre noen har noen protester =)

 

Eh... du skulle vel ikke ha DDD3-minne, skulle du vel? Så vidt jeg kan se støtter det hovedkortet kun DDR3 RAM.

Lenke til kommentar

Vær klar over at hovedkort med Intel-brikkesett går for å være mer stabile enn hovedkort med Nforce-brikkesett. Noen her i forumet går så langt at de kaller Nforce-kort for et sjansespill.

ATI/AMD-skjermkort har også alltid fått skryt for å ha bedre bildekvalitet enn Nvidia. Om dette også gjelder for de aller nyeste skjermkortene vet jeg ikke.

Endret av Morten K
Lenke til kommentar
Høres fint ut! Sparer nok maks penger også på et skjermkort som er "på vei ut".

 

EDIT: Forskjellen i pris mellom E8400 (dc) og Q6600 (qc) er bare ca 160 kr.

 

 

 

Og du skulle likevel bytte cpu'en til en heftigere quad til våren? Ville da gått for en e8400 klokket den opp til 3,6-3,8ghz.

 

Ati fått skryt for bedre bildekvalitet?

 

Kan du forklare nærmere, og gi linker etter kilder. Enseste jeg vet om er at ATI hjelper prossesoren mer under film noe som har generelt lite å si når de ytet dårligere i spill. Noe av dette er selfølgelig forandret etter gull serien til ATI kom ;)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...