Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Problemer ved salg av moped


fluxar

Anbefalte innlegg

Hei, har hatt litt problemer ved kjøp/salg av en moped.

Vil bare høre hvilke synspunkter dere har. På forhånd takk!

 

 

Person A kjøper en moped av person B noe under "markedspris"(les: billigste på finn.no) for denne eksakte mopedmodellen. Mopeden er på service før den skal selges, og alle feil som B vet om blir rettet. På servicen blir det bl.a satt inn nytt batteri, og sjekket at den ikke trekker strøm (lader ut batteriet).

 

Etter dette får Person A låne mopenden en uke for å bestemme seg om å kjøpe eller ikke. Person A velger så å kjøpe, men så dukker det noen uker etter (og ca 7-800km senere) opp to feil:

1. Hovedlysene faller ut i blant. De må slåes av og på før de lyser igjen. Parkerings- og baklys fungerer fint.

2. Det nye batteriet er tilnærmet flatt.

 

Feil nr 1 har også B (selger) opplevd, men ganske sjelden(ca annenhver kjøretur). B mener det er et lite problem, da det bare er å slå lysene av og på. Mopeden blir kjørt tilbake til service av person B,og det viser seg at feil nr 1 er noe elektrisk som ikke går an å reparere umiddelbart. Mekaniker forteller videre at dette er et problem med akkurat denne spesifikke mopedmodellen, men at det oppstår lettere når det er lite strøm på batteriet. Han kan forøvrig ikke skjønne hvordan feil nr.2 har oppstått, med mindre mopeden har stått med lysene på eller noe i den dur.

 

Mopeden ble forøvrig solgt "som den er".

 

Hvordan er lovene for dette? Saken er at kjøper og selger kjenner hverandre. Hva er rimelig å forvente fra selgers side? Bør han dekke kostnadene helt selv? Eller er det motsatt, at kjøper må dekke alt selv?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hvis en tar forbehold om at gjenstanden selges "som den er," er utgangspunktet at kjøperen overtar den med de feil og lyter den måtte ha.

 

Likevel følger det av kjøpsloven § 19 visse moderasjoner i dette, idet mangel i visse typer situasjoner kan foreligge selv om slikt forbehold er tatt:

 

(1) Selv om tingen er solgt « som den er » eller med liknende alminnelig forbehold, foreligger mangel når

 

(a) tingen ikke svarer til opplysninger som selgeren har gitt om tingen, dens egenskaper eller bruk og som kan antas å ha innvirket på kjøpet,

(b) selgeren ved kjøpet har forsømt å gi opplysning om vesentlige forhold ved tingen eller dens bruk som han måtte kjenne til og som kjøperen hadde grunn til å rekne med å få, såframt unnlatelsen kan antas å ha innvirket på kjøpet, eller

© tingen er i vesentlig dårligere stand enn kjøperen hadde grunn til å rekne med etter kjøpesummens størrelse og forholdene ellers.

 

Jeg har vansker med å se at feilen med lysene eller feilen med batteriet faller under noen av disse reglene.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...