Gå til innhold

Stort melkeinntak - konsekvenser?


Anbefalte innlegg

Hei

 

Drikker gode 1-1,5 liter melk hver dag. Som tørstedrikk, til alle måltider, hele tiden. Begynner å forstå at det ikke er av det lureste jeg gjør, og er nå igang og revurderer hele kostholdet mitt i etterkant av en grundig revurdering av treningsvanene mine. Hva inneholder så melk av ting og tang som er bra og dårlig, og hvor mye av stoffet må jeg regne med å kutte ut per dag?

 

I løpet av et års tid håper jeg å kunne kvitte meg med omtrent 25 kg, og målet for neste sommmer er å kunne vise meg på en offentlig strand i bar overkropp igjen. Nå trener jeg 2-3 ganger i uka på målrettet intensitet og er tålmodig ihht fremgang. Salat, kylling osv har for alvor gjort sitt inntog i det daglige kostholdet, så det er på tide å gå i sømmene på de tingene jeg har tatt for gitt at har vært både sunt og godt til nå.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Tja.. Du kan gjerne oppleve løs mage dersom melkeinntaket overstiger din toleransegrense. Mange hevder og at kviser og ulike hudproblemer henger sammen med høyt inntak av meieriprodukter, men jeg vet ikke helt.

 

Melk er vel strengt tatt i den sunne enden av skalaen når det gjelder hva man har i seg. Bortsett fra kaloriene, så er det vel ikke noe negativt med det, såfremt du ikke plages med løs mage osv. Melk har mye og bra proteininnhold, og karbohydratene er ikke blandt de verste man kan få i seg. Nå er vel helmelk kanskje litt vel fet, så den er vel ikke det gunstigste, men dersom det er snakk om skummet eller ekstra lett, så tror jeg heller jeg ville ha sett andre steder for å kutte kalorier først. Spesielt hvis du ikke spesifikt er påpasselig med å få i deg nok protein, så er det nok gunstig å beholde melken som proteinkilde.

Lenke til kommentar

Flott! :) Det var vel egentlig et av de heldigere svarene jeg kunne få, tatt min store forkjærlighet for melk i betraktning. Har vært snakk om lettmelk frem til dags dato, men ekstra lett eller skummet er kanskje en tanke ja.

 

Det med løs mage er interessant, det har jeg litt erfaring med. Skal gå fra lett til enda lettere og så skal jeg forsøke å redusere inntaket noe, det hadde vært deilig om magen stabiliserte seg litt også.

 

Takk for svar! :) Kostanalysen er et steg nærmere ferdigstillelse.

Lenke til kommentar

Det med løs mage har med laktosen å gjøre. Karbohydratene i melk trenger et spesielt enzym i kroppen for å kunne brytes ned, og man produserer bare en viss mengde om dagen av dette. Når man overskrider grensen, så får man en ufordød del av melken som skaper problemer med magen. Eneste måten å få orden på det er å justere ned inntaket til magen er i orden. (Såfremt ikke problemet skyldes noe annet enn melken da) Eller man kan prøve laktoseredusert melk kanskje, har aldri egentlig prøvd de spesialgreiene der.

 

Har selv gradvis trappet ned til skummet. Etter et par kartonger så smaker det helt normalt. :)

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
For mye melk kan gi overinntak av kalsium. Dette fører til større risiko for aterosklerose (åreforkalkning), hvilket kan være meget alvorlig om det først skulle skje.

Kilde?

Lippincott Biochemistery 4th edition, kapittel 28 tror jeg det var. Poenget er at høy serumkonsentrasjon av kalsium induserer plakkdannelse. Av samme årsak er overdosering av vitamin D plakkstimulerende, da vitD øker kalsiumopptak. evt se lenken http://www.pasienthandboka.no/default.asp?...ocumentid=15400

Lenke til kommentar

Hvilke mengder snakker man om før man får for mye kalsium da? Det er jo litt relevant å ta med hvis man skal slenge ut slikt. 2 liter? 5 liter? hundre liter?

 

Kan jo være enda en sånn hysteri greie som da de fant ut at aspartam var så farlig, men glemte å nevne at man måtte drikke distributøren i området tom for lett-brus på en dag for å få tilstrekkelig stor dose. Eller at væskeinntaket ville ha drept folk av bare en brøkdel så mye brus som trengtes.

Lenke til kommentar

For en stund siden sendte jeg mail til opplysningskontoret for melk og spurte hva de syntes om å drikke 4 liter helmelk daglig for en kort periode på bulk. Nå er jo riktignok deres oppgave å promotere meieriprodukter, men her er svaret jeg fikk:

 

Hei og takk for henvendelse!

 

Anbefalingene fra ernæringsmyndighetene er at alle bør velge en mager melkevariant som i praksis betyr lettmelk eller magrere. Helmelk er i utgangspunktet ikke anbefalt for noen friske, verken barn eller voksne. Når det er sagt er jeg ikke spesielt bekymret for deg som er fysisk aktiv, ung og kun planlegger å drikke større mengder helmelk over en begrenset periode.

 

Kroppen har antageligvis også mye større toleranse for inntak av fett når man er fysisk aktiv og bruker musklene. Dette henger bl a sammen med at følsomheten for hormonet insulin øker, noe som gjør at risikoen for utvikling av livsstilssykdommer reduseres. I forhold til hjerte- og karsykdommer så er det mangel på fysisk aktivitet og et dårlig kosthold over tid som er farlig.

 

Et dårlig kosthold i denne sammenheng betyr at man har et for høyt inntak av fett totalt sett og av mettet fett spesifikt. I tillegg er et høyt inntak av salt og sukker uheldig. Mye fett (og mettet fett) for en kort periode hos en ung person skal ikke være farlig (jeg går her ut i fra at du er frisk og ikke har noen spesiell arvelig disponering for tidlig hjertesykdom, noen få familier har såkalt familiær hyperkolesterolemi som på vanlig norsk betyr at de har gener som gjør at kolesterolet blir unormalt høyt, disse trenger kostveiledning og som oftest også medisiner, men siden dette er sjelden tar jeg sjansen på at dette ikke gjelder deg!)

 

Til vanlig vil jeg anbefale deg å drikke lettmelk, ekstra lett melk eller skummet melk. Det finnes ingen kvantitative anbefalinger for melkeinntak til voksne, men en halv liter melk dekker kalsiumbehovet for de fleste og melk er også en viktig kilde for protein av god kvalitet. Melk inneholder proteinene myse og kasein. Myse er særlig rik på den essensielle aminosyren leucin som stimulerer muskelvekst. Melk er derfor gunstig for dem som trener. For voksne som ellers spiser variert er det ikke noe i veien for å drikke mer enn en halv liter daglig. Her finnes det ingen maksimumsanbefalinger, men en liter er ikke noe problem.

 

Lykke til videre!

 

Vennlig hilsen

 

***** *******

 

Klinisk ernæringsfysiolog

 

Kilder som avkrefter åreforkalkning som følge av melk:

http://www.melk.no/Article.aspx?artid=8418...id=&mnu4id=

http://www.dagbladet.no/dinside/2005/09/08/442703.html

Endret av contaminated
Lenke til kommentar

Se der ja. Det er helt riktig at kalsium ikke induserer plakkdannelse. Det er oksiderte LDL partikler som tas opp av makrofager, og disse blir til såkalte skumceller. Når plakket blir større, blir kalsium avleiret sammen med lipider (fettstoffer), og det er denne typen plakk som trenger kalsium. Kalsiumlav diett vil dermed føre til at plakkene blir litt annerledes.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...