Gå til innhold

Hardware.no: Samletråd for feil i artikler (hardware.no)


Anbefalte innlegg

LES FØRST, ELLER TRYKK TILBAKE

 

 

 

 

 

Jeg, Ståle, har satt meg et personlig korstog mot skrivefeil i artiklene til gamer.no, hardware.no og amobil.no. På den måten hjelper jeg gamer.no, hardware.no og amobil.nos skribenter i å bli bedre. I en jungel av gramatiske regler og så videre, er det lett å gå seg vill, og her kommer jeg inn med et kompass. Særlig etter redaksjonen laget en ny regel om hvordan spesielle merkenavn skal skrives. (Når Ipod får stor I - Den originale artikkelen)

(En oppklaring til den originale artikkelen)

(Egennavndebatten: Vi presiserer)

Kort oppsummering av egennavndebatten:

 

 

 

Før i tiden var alt mye enklere. Da skrev man merkenavn slik som produsenten ville de skulle skrives. Og alle kjente igjen alt. Men ettersom redaksjonen for Edda Media, ikke liker å putte unødvendige logoer inn i tekster om produktene, ble det laget en regel. Som sier at merkenavn som iPod skal skrives med stor forbokstav, og ingen store bokstaver etter i ordet. Ipod.

Dette skapte store protester, den første artikkelen sin kommentartråd fikk over 700 innlegg på kort tid, noe som er enormt for den kategorien, Diskuter artikler.

Fra dag 1, var veldig mange imot, og litt mindre for den nye regelen. Redaksjonen har kommet med 3 artikler om saken, hvorav alle egentlig sier det samme. Og redaksjonen nekter å gi seg. Som de egentlig ikke trenger, for det er ikke imot norsk lov å skrive norsk feil.

Brukerene som er imot denne nye loven, har kontret alle for-brukerenes argumenter, og samtidig fått Språkrådet på sin side.

http://språkrådet.no/Aktuelt/iPod-eller-Ipod/

 

Reklameargumentet, at iPod (for eksempel), er en logo. Er et helt gyldig argument, og imot-brukerene godtok dette en god stund. Men dette argumentet har også blitt slått. Mennesker som kan lese, leser logografisk.

http://mix.hive.no/~amjensen/Norsk/fonologi/logografisk.htm

 

LOGOGRAFISK LESING

 

På dette tidspunktet har ikke eleven knekt "lesekoden". De har ofte lært seg en del bokstaver, som gjør at de gjenkjenner ord. De "leser" ved at de kjenner igjen bokstavformer og ordlengder. De husker ting de har lest og benytter seg av en helhetlig persepsjon, der detaljene ikke er interessante.

 

Og hvis vi da ser på iPod og Ipod. Så er dette to helt forskjellige "tegninger". Og det gjør det vanskelig å oppfatte uten å lese ordet. Ja, det er nettopp det redaksjonen vil unngå. At vi skal ikke skal kjenne igjen ordet, så vi må lese det litt til.

 

En annen ting, er at denne saken (hvor iPod har vært #1 eksempel) har skapt over 1000 innlegg, hvor brukerene tenker nettopp på iPod. Reklame kaller jeg slikt.

 

Og så kan jeg ta med det som knuste argumentet mest. Nettopp bruken av iPod som musikkspiller.

Her beslaglegges snart Ipod-en din

Greitt nok at når en artikkel handler om Ipod, kan det stå Ipod og pryde hardware.no sin forside. Men når artikkelen handler om at alle musikkspillere kan bli beslaglagt, og ikke bare Ipod. Da faller reklameargumentet i grus.

 

Det andre argumentet til redaksjonen, er at det er enklere å lese.

Som de fint sier i den første artikkelen.

Det er altså ikke av uvitenhet at vi ikke skriver produktnavnene slik produsentene gjerne vil. Det er av hensyn til leserne.

Ja, men så er problemet at den lille pollen som er oppe nå, hvor imot-brukerene vinner, ikke har stort nok antall svar. Så den teller ikke, mener redaksjonen.

Men, hadde det da ikke vært smart å sette opp en poll slik at alle på forumet kunne sett den og gitt sin mening? For eksempel en artikkel på forsiden av samtlige berørte sider? Slik at brukerene fikk sagt sitt?

I rest my case.

 

 

 

 

Men slik som saken er nå. At redaksjonen ikke vil dette, eller gå tilbake til slik som det var før, har skribentene for disse sidene flere regler å ta hensyn til. Og blir det for vanskelig trenger de rettleding. Eller et kurs i regi av redaksjonen, noe jeg ikke ser i nærmeste framtid.

 

 

Jeg har vært i korrespondanse med Marius Valle, hitokiri på forumet, per PM. (Trådstarter av Offisiell tilbakemelding angående egennavndebatten) Han støtter meg, og synes det er bra at feil blir påpekt.

 

 

Vi er klar over både tråden [Offisiell tilbakemelding angående egennavndebatten] og aktiviteten. Kjempeflott at det påpekes inkonsekvente skrivemåter, slik at vi kan forbedre dette underveis.

 

Og dette er riktig sted å post på.

Hvor skal jeg poste rettelser av artikeler?

I kommentartråden for artikkelen?

I en ny tråd for hver artikkel i Tilbakemeldinger?

Eller en ny post i Offisiell tilbakemelding angående egennavndebatten, som ingen fra redaksjonen sjekker og gir tilbakemelding på?

Du må gjerne lage en tråd om det i "tilbakemeldinger til Amobil".

 

 

 

 

 

 

Før ble det laget en ny tråd for hver artikkel, men jeg har nå valgt å lage en tråd per side (gamer.no, hardware.no og amobil.no), og en post per artikkel. Derfor er det bare autoriserte brukere som har lov å poste i denne tråden.

Alle kommentarer i denne tråden vil bli slettet. Alle kommentarer skal i

Her skal det postet saklige tilbakemeldinger, for eksempel skrivefeil jeg har gjort, skrivefeil jeg har oversett eller lignende. Ris eller ros skal IKKE postes her. Ris, som for eksempel "Ståle, gå å heng deg" vil bli rapportert, slettet og belønnet med warn eller ban. Mens ros gjerne kan postes i Offisiell tilbakemelding angående egennavndebatten, som er imot-brukernes hovedkvarter.

Jeg har ikke invitert deg til denne tråden (utenom skribentene), så hvis du absolutt ikke vil se skrivefeil, vil jeg be deg om å trykke på tilbakeknappen nå.

 

Nå er det tid for litt subjektivitet:

 

Om de som gir meg ris. Dette som ett tillegg til resten av tråden, og kom her, fordi jeg ikke fant et bedre sted.

 

--------

 

Hvorfor i HELVETE har noen noe stygt å si om meg fordi jeg yter service som en GRATIS korrekturleser?

Folk som steffengd som kommer med personangrep, og pepsiCo og alle andre som sier "Gi faen i pirkinga da!". HVA FAEN?!

Har noen hørt om hva det å faktisk være skribent egentlig betyr? Skribenter og journalister er yrker som krever meget høy kompetanse innen språk. Og det er ikke _bare_ å skrive feil. Nei, det er ikke verdens undergang hvis man har en kommafeil. MEN HVORFOR ER DET RETTET ANGREP MOT MEG? Som prøver å hjelpe...

Jeg vet ikke om mesteparten av forumbrukerne har vært i norsktimene, og skrevet stiler. Men der hvor jeg er fra, Bergen, hadde vi det slik at vi leverte inn stilene våre til læreren, og så fikk den rettet tilbake. Og jeg kan ikke huske en gang at folk angrep læreren for pirkefeil.

 

--------

 

Jeg har av den oppfatningen av at alt som postet på forumet, tilhører forumet.

https://www.diskusjon.no/guidelines#16

 

Ved å skrive innlegg på forumet gir du Hardware Online AS og/eller søsternettsteder en evigvarende rett til å bruke innlegget slik de ønsker på sine sider/søstersider, så lenge det blir angitt opphavsperson og opphavssted til innlegget.

Jeg tenker videre at jeg da må få lov å gjengi PM som var sendt til meg (hvem som er quotet er lagt til av meg), da det ikke står noe om at jeg ikke skulle gjengi det. Men jeg tar det gjerne vekk hvis det ikke er slik.

 

 

 

 

 

Så kommer vi til det praktiske, nemlig hvordan dette vil foregå.

  • Jeg sjekker nye artikler etter skrivefeil.
  • Hvis det blir funnet skrivefeil, vil jeg samle dem i en post i denne tråden.
  • En direktelink til posten vil bli sendt til skribenten, som han eller hun så kan endre i artikkelen sin.
  • Hvis skribenten av en eller annen grunn, ikke vil ha påminnelse angående skrivefeil han eller hun har gjort. Er det bare å sende en PM til meg, hvor han eller hun så vil blir lagt til i en liste som så ikke får flere PMs angående skrivefeil.

Jeg, Ståle, er en imot-bruker angående den nye regelen til redaksjonen. Jeg mener at det skal skrives iPod, selv om jeg ikke er en Apple-fan. Men det har absolutt ingenting med denne tråden å gjøre. I denne tråden er jeg objektiv, og retter artikler etter redaksjonens regler. I alle andre tråder enn disse tre:

Samletråd for feil i artikler (gamer.no)

Samletråd for feil i artikler (hardware.no)

Samletråd for feil i artikler (amobil.no)

 

 

Og tilhørende kommentartråder:

 

Kommentartråd for feil i artikler (gamer.no)

Kommentartråd for feil i artikler (hardware.no)

Kommentartråd for feil i artikler (amobil.no)

 

Vil jeg være akuratt den samme brukeren som før. Dette er bare ett tillegg.

Jeg, som et vanlig menneske og ikke 6-er i norsk, kan selvfølgelig også skrive feil.

Som KristofferB sa det så godt.

Det er ikke ofte jeg siterer bibelen, men synes det passer fint nå: "Hvorfor ser du flisen i din brors øye, men bjelken i ditt eget øye blir du ikke var?"

 

Den er åpen for egen tolking. :)

Og da sier jeg. Nettopp!

Jeg er en vanlig bruker, mens skribentene faktisk er skribenter. Og hvis man ikke hadde lagt lista litt høyere for skribentenes norskkunskaper, hadde ikke verden vært den samme. Men når en skribent skriver feil, er det nettop riktig å rette på han eller hun. Slik at han eller hun kanskje ikke gjør den samme feilen igjen. Jeg mener at hvis skribentene av en eller annen grunn ikke vil bli rettet på, har ikke de noe som skribent å gjøre. Som jeg har sagt før, så brukes denne skriv og bli rettet på-teknikken overalt i skolevesenet. Og hva er gale med å også bruke den her?

 

Og hvis du fremdeles mener jeg troller, tror jeg du bør lese dette en gang til. Alt jeg vil, er at det skal skrives riktig norsk eller nynorsk i artiklene.

 

 

Ingen kommentarer i denne tråden eller på PM, post det i

 

Og ja, jeg er seriøs over at skribenter skal skrive riktig.

Endret av fredrik
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
http://www.hardware.no/artikler/desktop-linux_vokser/52510

SUSE og OpenSUSE

 

skal skrives Suse og Opensuse.

 

Novell gjør det tydeligvis bra på desktop-Linux og har benytter sjansen til å kritisere Red Hat.

 

 

 

SpreadFirefox.com

 

 

 

CrossfireX for bærbare

 

CrossfireX

Skal være Crossfirex

 

Er du full eller?

 

CrossFireX er ett trademark og skriver CrossFireX, ikke Crossfirex.

Likeså SUSE og openSUSE, de skrives i henhold til sitt trademark, ikke etter skrivenormer og standarder.

 

Din evne til ikke å forstå dette, vitner jo om din evne til ikke å forstå hva varemerker, trademarks og copyrights betyr.

Lenke til kommentar

Jeg har ikke noe imot å bli gjort oppmerksom på skrivefeil jeg begår i mine artikler, men dette føler jeg minner mest om å kaste stein i glasshus:

 

Og/å-feil:

"Ståle, gå å heng deg"

 

Ubestemt artikkel intetkjønn, ikke tallord:

Dette som ett tillegg til resten av tråden

 

Ubestemt artikkel intetkjønn, ikke tallord:

Dette er bare ett tillegg.
Lenke til kommentar
Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...