Gå til innhold

Fotojournalist på frilansbasis


Anbefalte innlegg

Hei,

 

Jeg anser meg selv som en flink fotograf og har holdt på med foto i flere år, og fikk en idé om å prøve meg som frilansfotograf for diverse lokalaviser i Bergens-området (f.eks. BA, Fanaposten osv.).

 

Siden jeg er interessert i idrett tenkte jeg først og fremst at jeg kunne prøve å dekke mindre sportsbegivenheter, som f.eks. kamper for Løv-Ham eller Fana, som ikke har så voldsomt mye pressekorps på plass som Brannkamper. Men jeg kunne gjerne tenkt meg å ta bilder av andre begivenheter også, ikke nødvendigvis idrett.

 

Tingen er at jeg vet egentlig ingenting om hvordan jeg bør gå fram for å få til dette. En bekjent mente at jeg er nødt til å henvende meg til aviser på forhånd, og at det hadde liten nytte å komme med bilder uten å ha avtalt noe, selv om bildene er utmerket.

 

Er det noen som har noe erfaring med journalistikk eller frilansing som vet noe om hvordan det hele fungerer, eller har noen råd? Må jeg f.eks. være akkreditert som frilansjournalist for å ta frilansoppdrag? Har tenkt å besøke noen aviser i Bergen i løpet av de neste par dagene for å snakke med de om dette, men skulle gjerne fått noen tips før det.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Å være frilansjournalist er også å være selger. Og det å være selger betyr å tilpasse seg kundens behov.

 

Det er nok en fordel å ikke bare levere bilder, men også tekst. Om du ikke har en ferdig tekst når du kommer i redaksjoenen, så bør du nok ha innholdet klart før du møter med ferdige bilder. Så gjør deg noen notater underveis hvis du f.eks er på en fotballkamp. Navn på de som spiller, dommer, utvisninger, hvem som skårer, publikum og litt om kamputvikling.

Hvis ikke du gjør det klart i redaksjoenen at du også kan levere tekst, så tror jeg du vil være sjanseløs når det gjelder mindre interesante sportsbegivenheter. Vift derfor gjerne med litt notatblokka når du kommer.

 

Men vær forberedt på å bli avvist, ikke bare en gang, men flere. Du bør også først som sist innstille deg på at dette ikke er en måte å bli rik på. Særlig i starten vil du nok måtte jobbe en del, ofte uten å tjene penger i det hele tatt. Og når du får til et salg, så vil du heller ikke da få den store uttellinga. Skal du tjene noenlunde astendig, så bør du ha gode instinkter for hva som selger, i tillegg til at du bør være effektiv.

Lenke til kommentar

Lag deg en mappe der du presenterer dine beste bilder innen flere kategorier. Sport, portrett, scene osv. Ta med denne og snakk med redaktørene for nyhet, kultur, sport, samfunn osv. Selg deg selv.

Be om å få bli satt på en ringeliste. Når da avisens faste frilansfotografer ikke har anledning til å jobbe kommer de til å ringe deg. Da MÅ du si JA! Sier du nei er deg meget sanynlig at de stryker navnet ditt av listen der og da.

 

Sansynligvis kommer du til å ha status som backup til backupen en stund, men dersom du blir kjent som han som ALLTID sier ja, kommer du til å rykke opp i systemet.

 

Og dersom du kan skrive, og ikke minst; komme med egne saker, er det en stor fordel.

Lenke til kommentar

Takk for alle gode råd.

 

Jeg er klar over at det er mye konkurranse, men jeg har ikke så mye å tape på å prøve meg på dette. Jeg er en student og klarer meg fint økonomisk, og er først og fremst ute etter litt ekstra å rutte med, og gjør ikke dette av nødvendighet. Siden jeg har gøy av det å ta bilder vil jeg heller ikke bli like skuffet om jeg ikke får solgt noe. Så vil jeg nok sikkert lære noe fra dette, mer så enn f.eks. oppvask i en kantine eller kassearbeid på Kiwi.

 

Jeg har bestemt meg for å begynne med å lage en portefølje men lurer litt på hva den bør inneholde. Nevnt var mine beste bilder fra f.eks. sport, portrett og scene, men hva mer bør en god portefølje inneholde?

Lenke til kommentar

Tekst er viktig i mange tilfeller. Leverer du bare bilder fra en andredivisjonskamp er de ikke verdt noe som helst uten tekst.

 

Å alltid takke ja er viktig, har du mulighet bør du jobbe ut saker hos avisa. Det er ingen ulempe å være dus med journalister og andre fotografer, la de merke at du er der og at du er positiv. Dermed blir du noe mer enn "han som leverer bilder en gang i blant".

 

:)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...