Gå til innhold

Drøft: Sovjetunionen må bære hele ansvaret for at det ble en kald krig


Anbefalte innlegg

Vi (VKII Allmennfag) hadde en historieprøve for en liten stund siden. Historie har alltid vært et av mine sterkeste fag, og denne prøven vi fikk virket nogen lunde enkel.

 

I dag fikk vi igjen prøven, og jeg hadde riktig på alt uten om en drøfteoppgave hvor oppgaven var: "Drøft følgende påstand: Sovjetunionen må bære hele ansvaret for at det ble kald krig mellom øst og vest"

I tillegg har læreren vår terpet på i hele år at en drøftnigsoppgave skal ha argumenter for å imot.

 

I denne oppgaven var det helt klart naturlig for meg å skrive en oppgave der jeg først argumenterer for at Sovjetunionen, så USA (og den vestlige verden) og så begge partene.

Både på argumentene for Sovjetunionen og begge partene ble ingenting rettet, men USA fikk jeg feil på, noe som jeg mener er helt feil.

 

Kort fortalt: Det jeg skrev om var at USAs prøvde å fremme demokrati og frihet, men under McCarthy sin tid i senatet ble det en heksejakt på kommunister. USA prøvde å fremme frihet, men en hadde ikke frihet til å velge den politiske ideologien en ville. Dette skapte frykt og hat mot kommunistene, noe som hjalp den kalde krigen til å gå videre. For å sitere historielæreren min i USA "Hadde det ikke vært for McCarthy, hadde ikke den kalde krigen blitt så stor som den ble".

Videre begynte jeg å snakke om USAs aggressive holdning mot land som falt under et kommunistisk styre, og at de gjorde det de kunne for å forandre dette. Som dette brukte jeg eksempelet om invasjonen Bay of Pigs. Marshallplanen og Trumandoktrien ble også nevnt!

 

Selv synes jeg dette er ganske dekkende i en to timers skoleprøve når du skal svare på åtte andre spørsmål (enten korte eller middels svar). Selve forklaringen om USAs skyld i den kalde krigen kom på litt over en og en halv side.

Problemet er at læreren min er ikke enig i det jeg skriver, men det eneste han reagerte på var at jeg brukte McCarthy som eksempel siden han "regjerte" på midten av 50-tallet, og ikke når den kalde krigen således startet i 1947. Videre sa han at eksempelet med Bay of Pigs var et ubrukelig eksempel, siden det var i 1962.

 

Jeg er helt uenig i det han skriver her. Selv om McCarthy hovedsakelig "regjerte" på 50-tallet, så dro dette den kalde krigen videre. Han fikk folk til å bli liveredd kommunismen og sosialismen. Dette dro den kalde krigen til det det en gang ble. En kan ikke si at McCarthy ikke bidro til den kalde krigen.

Og tatt fra Wikipedia:

McCarthyism is a term describing the intense anti-communist suspicion in the United States in a period that lasted roughly from the late 1940s to the late 1950s.

Dette sier jo sitt at McCarthy "regjerte" også når den kalde krigen begynte.

 

Videre så mener jeg at Bay of Pigs er et ypperlig eksempel på den kalde krigen. Jeg sa aldri Bay of Pigs var skyld i at den kalde krigen startet, men jeg brukte det som et eksempel på hvordan amerikansk utenrikspolitikk var og hvor langt de var villige til å gå for å få en slutt på kommunismen.

Og i kommentaren sa læreren av Bay of Pigs var i 1962, noe som er helt feil siden den var 17-19 april, 1961.

 

Dette er dessuten en eldre lærer som har sagt hver eneste klasse han har startet å undervise i (har jeg hørt. Jeg kom først i 3 klasse, han begynte å undervise min klasse i 2) at: "Jeg gir ikke 6'ere".

 

Jeg mener helt klart at jeg burde få en 6'er på denne prøven. På grunn av hans meninger på denne prøven, faller jeg ned til en 5'er i standpunkt noe jeg mener jeg er feil. Jeg mener at denne oppgaven er god for en 6'er, uten tvil. Og jeg har en følelse på at han "fant" feil bare fordi han kan leve opp til hans sitat "jeg gir ikke 6'ere".

 

Noen ideer om det som jeg har skrevet?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
få en annen historie lærer til å vurdere prøven din uten at han får vite karakteren som læreren din har satt.

har du fått 6 på alle andre prøver så skal ikke en prøve ødelegge standpunkt karakteren hvis du er muntlig aktiv

 

Tingen er at vi bare har hatt to prøver i år. Den ene fikk jeg en 6'er, og denne fikk jeg en 5'er på. Jeg er veldig aktiv i timen, og så å si den eneste. Er vel den eneste som faktisk interesserer meg for historie også!

Jeg prøvde å få en annen lærer til å se over det, men han hadde ikke tid. Men jeg skal levere inn en skriftlig klage til både faglærerer og undervisningsinspektør, hvor jeg legger frem mine poeng.

 

Altså, når læreren har feil i kommentarene sine, og sier at historielæreren min i USA sin uttalelse om at "uten McCarthy ville den Kalde Krigen vært helt anderledes" er feil, så er det noe galt. I tillegg, når jeg framla min sak til faglæreren så presterte han å bare gå. Han klarte ikke å svare meg på spørsmålene, og han valgte å bare gå. Synes det er lite saklig!

Lenke til kommentar

kun 2 prøver på et helt år? Det jo helt elendig. Det er jo vanlig at man har prøve i hvert kapittel. Læreren kan umulig danne seg et karaktergrunnlag på kun 2 karakterer og muntlig aktivitet på et helt år.

 

Bare vær forsiktig med å ikke kritisere læreren for mye og underisningen. Viktig og være litt godvenn med læreren også :thumbup:

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...