MSg Skrevet 17. oktober 2008 Del Skrevet 17. oktober 2008 (endret) Hvilke insekter er spiseligge? Alle; samtlige; nesten uten untak. I Korea får man kjøpt frityrstekte maur med sjokoladetrekk.. Endret 17. oktober 2008 av Mathiassky Lenke til kommentar
Mumrik Skrevet 25. desember 2008 Del Skrevet 25. desember 2008 Skal man skaffe seg mat i naturen er plantekost det som er enklest å finne og det inneholder også mye karbohydrater, fiber og en de fleste andre stoffene som kroppen trenger. Man kan også spise kjøtt fra de dyrene som man klarer å fange. Gnagere, amfibier, ormer og andre krypdyr samt større dyr og fugler. Man vil derimot ha problemer med å leve utelukkende på kjøtt. Den kjøttmengden som da kreves er 2.5 til 3 kilo pr. dag. Plantekost er sikrere og lettere å få tak i. Det er ca. 200 planter i Norsk natur som kan spises. I et tidligere innlege ble det nevnt lav. Det er tre lavtyper som kan spises: Navlelav, Skjegglav / Brunskjegg og Islandslav. For at vår mage skal kunne fordøye lav så må det først vannes ut i en alkalisk oppløsning. Til dette kan det brukes Soda. (Na2CO3) Ellers kan man f. eks. spise Sisselrot, nye blader av bjørk, Brennenesle, nye skudd av gran og furu, roten av Hundekjeks (før den blomstrer), må ikke forveksles med Skarntyde (giftkjeks) eller hundepersille som er giftig. Man kan også spise roten av ullborre, men er man i områder med mye vann er det kanskje mulig å finne Brei Dunkjevle. Dette sivet blir ofte kalt for sumpmarkens supermarked. Dee grønne umodne kolbene kan spises som maiskolber, den nederste delen av stilken, ca. 15cm, kan spises fersk når de ytterste grønne bladene er fjernet. Smaker som agurk. Margen i røttene kan spises fersk, men koking anbefales. Ellers kan planten brukes til taktekking, av bladene kan man f.eks. flette liggeunderlag eller lignende og det brune dunet fra kolben kan brukes som isolerende fyll i f. eks. klær eller sko. Takrør er et annet siv som kan brukes. Nederste delen av de grønne skuddene er søte og kan spises ferske. Lager mann et snitt i disse grønne skuddene så renner det ut en søt saft som stivner. det er kjent at indianerne i amerika brukte dette som gotteri. Naturen er som en stor kjøkkenhage, men husk at her finnes også noen av våre sterkeste plantegifter. Derfor kan det være lurt å skaffe sg kunskaper før man blir for sulten. Lenke til kommentar
Beges Skrevet 4. januar 2009 Del Skrevet 4. januar 2009 Man bør jo i hvertfall koke vannet før man drikker det da. Ærlig i talt - er du mer en enn et par kilometer unna større tettsteder i Norge kan du drekke alt rennende vann rett fra bekken. Ellers er det jo en del bær sånn på sensommeren, men det metter jo ikke så veldig. Epleslang er vel å foretrekke. Kjøper du fiskekort kan du få mye fin mat fra innsjøer Bare å ta ut innvollene og steke fisken over bål - det blir noe av det beste som finnes her i verden. Lenke til kommentar
bister_mean Skrevet 21. desember 2009 Del Skrevet 21. desember 2009 det jeg husker fra overlevelseskurset jeg hadde i militæret pluss overlevelsesuka(i indre Troms ca september/oktober) er at geitrams, bjørkeskudd og skjegg/navlelav, brennesle og løvetann(fantastisk plante!!) var det som var mest tilgjengelig, men man kan prøve å snare/jakte/fiske på småvilt, men husk på at dette ofte krever mer energi enn det man får tilbake, det er i tillegg veldi usikkert at man klarer å fange noe i det hele tatt, det skader ikke å prøve men dette burde kun være ett tillegg til planter/røtter/bær/osv som er lettere tilgjengelig burde derfor være hovedtkilden til næring og energi! som en som postet over meg sa, lav må tilberedes før det kan spises, måten vi gjorde dette i militæret var å få i gang ett bål, så koker man opp vann og tilsetter aske fra bålet og lav, la dette koke en stund, så lar man dette kjøle seg ned og lar dette stå i 12 timer. vannet og askes fungerer som lut og når det har stått lenge nokk så vil det bli nesten som en grøt man kan spise. en annen utrolig kjekk ting å vite er bruksområdet til hvitmose(kan finnes i myrområder, for å vite hvilken type mose som er riktig så tar man tak i mosen og drar den opp, hvis den er hvit i bunnen er det hvitmose), kan brukes til å rense sår(er en type antibiotika i den) og hvis man er usikker på vannet man har tenkt å drikke, kan man også bruke den til å lage ett vannfilter, det man trenger er en kniv, tomflaske eller noe som kan fungere som en trakt, kull/aske og hvitmose, først skjærer man av toppen på en flaske slik at man får en trakt, man stikker så hvitmose i bunnen av trakta, så tar man å blander sammen hvitmose og knust kull/aske og blander sammen med hvitmose slik at den blir svart, dette legger du oppå hvitmosen som er i trakta, nå kan du helle vann i trakta og drikke det som kommer ut. måten dette funker på er at kullet renser vannet og hvitmosen dreper bakterier! kan lage mosesovepose ved å finne mose som gror på berg, bruk kniv til å skjære ut ett teppe av mosen som er litt større en kroppen din, fjern mosen forsiktig, det området hvor det var mose men nå er bare berg lager man ett stort bål som man lar stå i noen timer(for å varme opp berget, pluss noen steiner), slukk bålet og når det har nådd passe temperatur legger man seg der og legger mosen over seg for å isolere varmen fra berget under deg, hvis det fortsatt er kaldt kan man ta steiner fra bålet og legge mot kroppen(under armhulene, på magen/skrittet og innsiden av lårene der hvor man har store blodårer, vær forsiktig slik at man ikke brenner seg!!) sov på denne måten når den første frosten kom, gikk bare fint:) ellers kan man lage tau av greiner og bark. man kan overleve ganske godt i norsk natur hvis man vet hva man skal se etter:) Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå