Gå til innhold

Er det noe "galt" med å bare lese dårlig kioskliteratur?


Anbefalte innlegg

Jeg har vært interessert i historien fra jeg var gammel nok til å høre dem, og leste bøker allerede da de andre barna begynte å lære seg alfabetet. De andre lærte seg etterhvert å lese litt engelsk, mens selv satt jeg med en engelsk bok og storkoste meg. Det er altså ingenting i veien med lesekunnskapen min. :)

 

Men når det er sagt går jeg nesten utelukkende for "kiosklitteratur". Skal jeg ha klassisk litteratur blir det Stephen King, HP Lovecraft og slikt. Leste en del Dan Brown da han var så populær, men ellers blir det lite seriøs lesing. I stedet leser jeg bøker jeg liker å lese, kun fordi jeg liker å lese dem. For å et eksempel kjøpte jeg nylig to bøker i Resident Evil serien samt noen Aliens og Predator-bøker. Dette er selvsagt ikke "viktig" literatur, men underholdning for underholdningens skyld. Er det noe galt med det? I tillegg har jeg boken "If chins could kill: Confessions of a B-movie actor" av Bruce Campbell liggende og gleder meg til å få tid til å lese den. Når han sier på coveret at han bare spiller i B-filmer sier det seg selv at det neppe er en klassiker vi har med å gjøre, men hva så? Kan en bok få lov til å være en bok, eller må den være noe mer?

 

Selv mener jeg jo selvsagt at en bok må være underholdende og driter i hva folk sier. Jeg vil bare vite at jeg ikke er den eneste som tør innrømme offentlig at jeg synes bøker som Resident Evil og Vampire: The Masquerade er utrolig bra bøker selv om de bare er "meningsløst tull" fra start til slutt. ;)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Intet galt med å LESE. Når du bruker betegnelsen "kiosklitteratur" som noe negativt, bør du kanskje vite at alibiene dine: Stephen King og Dan Brown, i visse pretensiøse litteraturmiljøer også betegnes som "kiosklitteratur".

 

Poenget er at du leser, og det holder i massevis! (kudos - mrlee)

 

Som jeg alltid har sagt: Syns du boka er elendig etter ett kapittel eller to, legg bort boka og finn noe annet. Det finnes altfor mange høyverdige pekefingre der ute som mener noe om hva du bør lese/hva du bør styre unna. Selv har jeg en aldeles utmerket langfinger som tilsvar til denslags åndssnobberi.

 

Generelt boktips: sjekk Charles Bukowski. (mange titler, de fleste på engelsk) Liker du det ikke, les noe annet.

Lenke til kommentar

Som sagt her, det viktigste er å lese.

 

Jeg leser veldig mye og jeg leser en god del kiosklitteratur. Jeg vil absolutt kalle Dan Brown for dette, selv om jeg likte Da Vinci Koden. De andre bøkene hans derimot...

 

Men jeg leser mye annet også. Er nettopp ferdig med to bøker av Johan Harstad og en kort bok om kvanteteori. Poenget er å få variasjon. Jeg hadde gått lei av å bare lese kiosklitteratur, men det hadde jeg også gjort hvis jeg bare leste "seriøse" bøker.

Lenke til kommentar

Kaster meg på at det viktigste er at vi faktisk leser.

Språket blir rikere, og kreativiteten får grobunn.

Drit i de finkulturelle som mener at det kun skal være forfattere de selv godkjenner som er såkalt "god litteratur".

 

Ref forfatterforeringen som ikke vil ta opp som medlem en krimforfatter med høye salgstall, men har medlemmer som skriver poesi og "kun" ;) kjøpes av bibliotekene og 3 gærninger som sikkert trippet vel mye på LSD på 70 tallet.

 

Selv foretrekker jeg engelske bøker pga at dette oftere er original språket og et noe rikere språk enn norsk.

Så selv om jeg kun leser krigslitteratur, Sci-Fi og TERRY PRATCHETT har det iallefall gitt meg et godt ordforråd.

Videre vil jeg anta at det nok ikke har negativ innflytelse på min kreativitet og fantasi :D

Endret av CWH
Lenke til kommentar

Bra å høre det ikke bare er jeg som leser slikt. Det aller meste jeg leser er for øvrig på engelsk, siden det er svært få bøker som oversettes til norsk. For eksempel har jeg godt over hundre fantasybøker i serien Dragonlance, men bare seks og en halv er oversatt til norsk. :)

 

Men det viktigste er vel at vi faktisk leser noe. Jeg har prøvd meg på alt fra Hamsun til Shakespear, men ingenting var av interesse. Bøker uten drager eller zombier er ikke interessante for min del. :p

Lenke til kommentar

Forgotten Realms? Jeg har nok bare den første trilogien med Drizz't (fra han blir født tiil han forlater Underdark). Greit nok bøker, men foretrekker Dragonlance. Selv filmen har sine høydepunkter, selv om de er få og langt mellom. ;) Ellers har vi jo Wahammer. Har få av dem, men det holder med The Vampire Genevieve samlingen. Den både ser utrolig bra ut og er absolutt godkjent som historie.

Lenke til kommentar

Har lest mye Fantasy selv. Forgotten Realms er jo klassikere.

Skal mann snakke tvilsom kiosk litteratur (eller husfar-porno som jeg kaller det som motpol til kvinnenes legeromaner), har du jo Battletech serien. Enkel og grei Combat Sci-fi....men en bok du gjerne gjemmer coveret til dersom du sitter på bussen eller trikken :)

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Så lenge man leser, så er det viktigst. Det er strengt tatt ikke noe galt i å lese kiosklitteratur (jeg syntes Dan Browns bøker om Robert Langdon var underholdende, spennende og velskrevne, selv om de på ingen måte var "høyverdig" litteratur). Men det skader ikke å lese noe mer avansert, rett og slett fordi det kan være med på å berike språket ditt, og fordi det krever litt mer av deg, sånn at du får brukt hjernen litt mer.

 

Kudos for Lovecraft, BTW :D

Lenke til kommentar

Enig med mye av det som blir sagt her. Andre er ikke "bedre" enn meg fordi de har lest alkymisten mens jeg koste meg med bøker som Tokyo, Birdman Dexter, Starcraft og Warcraft. Hadde de det mer gøy kanskje?

 

Ingenting galt! Les hva du selv liker, bry deg lite om hva andre syntes. :) Hadde en fyr som så jeg leste "I am legend" her om dagen og sa "herregud, gidder du å lese det etter å ha sett filmen?!" Lite vet han om at boken og filmen er to helt forskjellige fortellinger.

Lenke til kommentar
Forgotten Realms? Jeg har nok bare den første trilogien med Drizz't (fra han blir født tiil han forlater Underdark). Greit nok bøker, men foretrekker Dragonlance. Selv filmen har sine høydepunkter, selv om de er få og langt mellom. ;) Ellers har vi jo Wahammer. Har få av dem, men det holder med The Vampire Genevieve samlingen. Den både ser utrolig bra ut og er absolutt godkjent som historie.

 

 

Hehe, filmen måtte jeg gi opp tvert. Da leser jeg heller bøkene om igjen. Men altså. Jeg leste endel DL tidligere (omtrent la oss si perioden før Dragons of summer flame). Hvordan er bøkene sånn generellt nå? Jeg ser FR får en total reset, så det spørs hvor mye intressant som kommer fra den siden, og da må jeg ha en annen serie å fordype meg i. Har også kikket litt på starwars bøker, men jeg vet ikke hvor jeg skulle begynt... :)

 

Sånn forøvrig, hvis du er intressert i å prøve andre realms bøker, skip Salvatore og prøv Elaine Cunningham, hun er iallefall en av mine favoritter. :)

Lenke til kommentar

Jeg synes at det viktige er at man leser ikke hva man leser. Jeg synes at man skal lese det man vil, hovedpoenget er vel at man selv liker det man leser? Og nesten uansett hvilken bok du leser, så lærer man noe av det.

Mamma, for eksempel, leser bare "kisoklitteratur" og selv sier ho at ho har lært en del om litt gammeldags norsk historie fra de bøkene ho leser. All lesing er nyttig :)

Endret av amher
Lenke til kommentar

MrLee: Når det gjelder Dragonlance pr idag har mye skjedd. Mange av de gamle folkene er døde og landet generelt er forandret en god del. Men når det gjelder bøkene er de heldigvis fortsatt stort sett meget bra skrevet og interessante. Om du vil ha noen nyere bøker anbefaler jeg at du leser The Fifth Age Trilogy av Jean Rabe og War Of Souls av Margaret Weis og Tracy hickman i den rekkefølgen, om du ikke har lest dem. Deretter bør du lese Dark Diciple trilogien av Margareth Weis (handler om Mina fra War of Souls) for å bli up-to-date med verden slik den er i dag. Ellers har vi for eksempel goblin-trilogien av Jean Rabe (husker ikke farten hva den kalles, men første bok er The Rebellion), Minotaur Wars av Richard Knaak, The Ogre Titans (også Richard Knaak) og Taladas-trilogien av Chris Pierson. (denne foregår på et annet kontinent og har fint lite med resten av Krynn å gjøre, men er absolutt verdt å lese.)

 

Edit: Ellers kan du jo lese The Lost Chronicles trilogien. (Dragons of Dwarven Depths, Dragons of the Highlord Skies og Dragons of the Hourglass Mage.) Disse er skrevet av Margaret Weis og Tracy Hickman og forteller mye som ble utelatt fra Chronicles. For eksempel handler den første om da heltene lette etter The Hammer of Kharas, noe de bare så vidt nevnte i Chronicles. ;) Og du skjønner vel hvem den andre og tredje handler om? :p

 

Selv leste jeg ferdig første bok i Diablo: The Sin Wars for noen dager siden og venter de to andre i posten når som helst sammen med Warhammer: The Oathbreakers og Warhammer: The Von Carstein Trilogy. Det er klassisk nok for meg. ;) Ellers får jeg kanskje lese en del Lovecraft igjen. Fyren var genial. Sprø så det holdt, ja, men genial. :)

Endret av thecrow77
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...