Gå til innhold

det britiske empir, hvordan føler dere om det


Anbefalte innlegg

jeg er anglo-fil og er kanskje litt snill mot de, da de tross alt var en militær makt som i flere tilfeller tok over colonier og land med makt.

men på den andre siden skal man jo som sagt ikke se på ting som skjedde for mange hundre år siden med moderne verdier, og sammanlignet med mange andre land og riker var de jo relativt snille, ja det var overtramp spesielt da land prøvde å løsrive seg, men skjennerelt ble jo befolkingen behandlet relativt pent, det største problemet med riket var jo faktisk selve riket men oppløsingen, da flere land ble nesten helt styreløse og måtte lære seg å styre et land over natta,

 

tenkte vi kunne prøve å lange en liste over "gode" og dårlige" sider ved empiret?

 

England fikk jo et "demokratisk monarki tildligere enn de fleste land(kansje alle)

og selv om amerikanerne prøvde å få england til å virke som et diktatorisk land, var jo egentlig hele starten på den amerikanske revolusjon egentlig bare krangel om skatter, de hadde det egentlig helt fint, men mente at de skulle ha mere makt viss de måtte betale skatt. men england hadde allerde på den tiden et sterkt demokrati, med parlament(ja, det var bare rike land eiere i parlamentet, men det var fremdeles mer demokratisk enn de fleste andre).

 

Kanksje det beste empiret gjorde var å nesten utrydde slaveri, dette er noe jeg mener blir oversett, england i seg selv hadde ikke hatt slaver siden 1066, innen for de engelske øyene var det ikke slaver, og dette ble faktisk lovfester med en rettsak, der en rik skotte hadde brakt over en slave fra karabien, og brukte han som tjener, denne "slaven" stakk og for å søke lykken i england, men ble fanget og bragt tilbake, da gikk han til sak mot "eieren" sin og vant en rett sak, og det ble fastast at innen for de engelske øyene fantes det ikke slaver, dette var vel i 1770 åra tror jeg.

 

I 1807 ble det bestemt at det engelske riket skulle bruke sin sjø makt på å stoppe slavehandel og greide det.

i 1833 ble alle slaver i land og colonier under britisk styre frie.

 

uten Rikets sjø makt kan vi bare spekulere i når og hvordan slaveri på verdens basis ville bli fjernet(viss vi da ser vekk fra den nye typen av slaveri med traffecking)

 

en annen festlig liten info jeg fant ut, var at under WW2, mens riket fremdeles fantes men like før det gikk i oppløsing

så var det flere svarte engelskmen i forsvaret dems, i motsettnig til usa der forsvaret dems var segrigert fantes det ikke noe slikt, og mens de svarte i usa var nesten all i ikke stridene enheter, de fleste var i marinen der de tjente som vanlige sjømen og kokker. untaktet var en flyskvadron som hadde bare svarte piloter og en svart tank enhet, ellers var alle afro-amerikanere dømt til ikke stridene stillinger, men i england var det ikke slik, det var jo relativt få svarte i england sammenlignet med i dag, men det var nok av dem til at en del havnet i militære, da de var vanlige engelske borgere og ikke bare kunne tjene som hvite, de ble jo faktisk tvunget til det da det ble verneplikt, det ble ikke noe egene svarte enheter, de trente og slåss sammen med hvite, og det var faktisk to svarte airborne fra 6th airborne division som tok del i angrepet på pegasus bro under invasjonen av normandie

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Tror du tar litt hardt i om du mener at britene var "snille" når de utøvde sin makt ovenfor andre land. De utryddet store deler av nord-amerikas urinvånere, og importerte slaver fra afrika for å gjøre noe nyttig ut av de enorme land-områdene. Var ikke noe lite antall slaver som tok kvelden underveis heller. De hentet narkotika fra india og dopet ned kina og fikk luksus-artikler tilbake. Og når det gjelder afrika så flådde de negrer levende, eller kuttet av de diverse kroppsdeler. Jens bjørneboe forteller med stor innlevelse om den britiske imperialismen i afrika.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...