Gå til innhold

Romerriket og Italia. Det samme?


Thomaes

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Romerriket er jo ikke noe rent italiensk, det siste som kan ligne på romerriket må vel ha vært Hitlers Tredje Rike, noe som kunne ligne litt på vestromerriket på samme måte som det Hellige Romerske Riket (det første riket) og det tyske keiserriket (det andre riket). Det begynte jo i Italia, men kan f.eks. USA sies å være britisk, selv om det startet som en britisk koloni? Det var vel heller ikke noe som het Italia når romerriket startet.

Endret av Bellicus
Lenke til kommentar
Romerriket er jo ikke noe rent italiensk, det siste som kan ligne på romerriket må vel ha vært Hitlers Tredje Rike, noe som kunne ligne litt på vestromerriket på samme måte som det Hellige Romerske Riket (det første riket) og det tyske keiserriket (det andre riket). Det begynte jo i Italia, men kan f.eks. USA sies å være britisk, selv om det startet som en britisk koloni? Det var vel heller ikke noe som het Italia når romerriket startet.

 

Jeg mente ikke at det var noe som het Italia under romerriket, men om dagens italia kan sammenlignes med fortidens romerriket :)

 

hvordan mener du, geografisk? politisk? religiøst?

 

Er ikke sikker, mener vel da både kulturelt og geografisk. Om sivilisasjonen Italia kan sammenlignes med sivilisasjonen Romerriket.

Endret av gravitic
Lenke til kommentar

Nei, romerriket og Italia er ikke det samme. Romerriket vokste frem fra bystaten Roma, befolket av en stamme som kallte seg latinere, derav språket latin. De var beslektet med noen av de andre stammene runt sitt område, men selve Italia var også befolket av andre folk, som etruskerne i nord, dagens Toscana, og de greske byene i Sør Italia, for å nevne noen. Secilia hadde vel også sin egen urbefolkning, i tillegg til både greske kolonier, som Syracus, og kartagiske bosettinger. Så nei, Italia var i utgangspunktet ingen etnisk enhet. Ved Romas ekspangsjon ble folkene på den italienske halvøen sakte men sikkert assimilert, men samtidig vokste Roma til et imperium, behersket så og si hele middelhavet, et imperium befolket av forskjellige folkeslag. Så nei, Roma kan vel hverken etnisk eller geografisk sies å tilsvare dagens Italia, men statens utgangspunkt var den italienske halvøyen. Og så klart, deres språk latin, la grunnlaget for uviklingen av det moderne italienske språket, men det gjorde det også for fransk, spansk og portugisisk. Italia, selve navnet, ble vel egentlig anvendt av opprørere mot romerne i Sør-Italia, mot slutten av republikkens tid så vidt jeg erindrer. Men noen enhet ble aldri Italia før på attenhundretallet, og da befolket ikke med latinere, som de opprinnelige romere, men med et folk som kulturellt ble skapt av folkevandringstiden, goterer, vandaler, lombarder etc.

Hjalp dette ?

Endret av hlkksj
Lenke til kommentar

Ja, vikerlig bred forklaring av noe jeg har lurt på i lang tid :) Jeg så på wikipedia under italias historie at romerriket var betegnet som "Roman Italy", derfor lurte jeg på om det kan sammenlignes. Men var den italienske peninsulaen noen gang sett på som hjemlandet til Romerriket? eller var det bare byen roma som ble sett på som hjemmet?

 

takk for fine innspill :)

Endret av gravitic
Lenke til kommentar

Jeg var vel muligens litt unøyaktig. Så noen marginale rettelser. Roma ble i den første tiden styrt av en etruskisk overklasse, av etruskiske konger. Disse ble fjernet lenge før Roma trer inn i verdenshistorien som en stat som skiller seg ut fra andre polisstater og stammeområder på halvøyen. Og da Virgil skrev romernes nasjonalepos Eniden, forøvrig i mangt og meget en slags kopi av Homers Odyssen, ja så førte han romernes avstamning tilbake til det gamle Troja. At romerne som folk utgikk fra fordrevne trojanere ledet av høvningen Eneas , en trojansk prins. Virgil beskriver disse tojanernes ferd runt Middelhavet frem til at de til slutt ankommer den italienske halvøyen. Dette er imidlertid kun romantisk oppspinn og fantsifulle legender, som Virgil bygger på. Romerne var ikke et folk med sine røtter i Lilleasia. Imidlertid peker beretningen henn på etruskerne, som var bosatt nord for romernes territorium, man mener at dette folket, som for en stor del var forsvunnet/assimilert i romernes tid kommer opprinnelig fra det østlige middeelhavet. Etruskerne var i likhet med grekerne en kultur romerne beundret, en del av de fornemme romerske familier ønsket faktisk å fremstå med etruskisk opphav.

Romernes kultur var derfor i magt og meget en syntese av de omkringliggende kulturene. Og romersk borgerskap ? Henn i mot sen antikken ble vel det et borgerskap som omfattet det meste av imperiets innbyggere.

Bergrepet Italia, tanken om italiensk enhet, det er vel heller et produkt av rennessansen. En strategi vi finner tildels både hos Cecare Borgia, og hos Machiavelli og andre på denne tiden. Men det er klart renessans betyr gjenfødelse, det var en gjenfødelse av antikkens kultur og idealer, så i rennessanse menneskets hjerne så ble muligens drømmen om Italia synonymt med restaurasjonen av det gamle Roma. Men det var en fiksjon som sagt, uten grunnlag i politiske, kulturelle, og befolkningsmessige realiteter, de gamle latinere hadde forsvunnet med folkevandringstiden og sen antikken.

Endret av hlkksj
Lenke til kommentar

Italia er vel det riket som eksisterer i dag som kommer nærmest å minne om Romerriket. Språket, styresett og geografisk er jo ganske nære. Men som noen nevnte så ble ikke italia samlet til ett rike før på attenhundretallet men det var faktisk ikke før på midten av 1900 tallet at alle som bodde i Italia kunne forstå hverandres dialekt, såpass forskjellige var de.

Lenke til kommentar

Det nærmeste riket til romerriket, eller arvatgeren, etter sammenbruddet i vest var Byzants som eksisterte frem til 1453. I dag er det nærmeste vi kommer romerriket faktisk Vatikanet. Pavene ble på mange måter den romerske vestkeiserens etterfølgere, den katolske universalkirken omfattet i utgangspunktet det gamle vestrikets grenser. Latin er den dag i dag hovedspråket i den katolske kirke. Og paven var faktisk territorialfyrste i Italia helt frem til midt på attenhundretallet, og selve byen Roma ble aldri okkupert for lengre perioder under kirkestaten. Så, joda, Vatikanet er den nærmeste du kommer Roma i vår tid.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...