theoriginalAidskake Skrevet 18. mai 2008 Del Skrevet 18. mai 2008 (endret) Hva er sushi? Sushi er fra Japan, og er en rett bestående av ris, rå fisk og grønnsaker. Til sushi bruker man ofte tilbehør som wasabi, soyaolje, advokado og ingefær. Det finnes flere typer sushi, og alle typene kommer i mange varianter. Alt etter hva man liker og vil ha. Krabbe, scampi, laks, tunfisk, kveite og ål er bare noen av fisketypene som blir brukt. Tilbehør: Soyasaus: Ofte brukt til å dyppe biter i, men er opprinnelig til å ha på fisken (altså, ikke risen som mange i norge gjør) og i små doser. Dette for å ikke overdøve fiskesmaken. Wasabi: Grønn guffe som ofte er veldig, veldig sterk. Brukes til å spice opp maten. Gari: I følge skikk skal man spise gari etter et sushimåltid. Dette er tynne skiver med ingefær som rensker opp munnen og skal drepe fiskeånden. Ocha: Japansk, grønn te som blir servert med maten. Chopsticks: Pinner til å spise maten med. 4 typer sushi (Finnes fler, men jeg orker ikke skrive om alle.) Kort om maki: Dette er sushi som er rullet, ofte ved hjelp av en matte i bambus kalt makisu som stort sett inneholder kokt ris. Veldig ofte er det et lag ytterst, eller mellom risen og fisken som kalles nori (tynt lag med sjøgress og alger), men andre bruker agurk, salat, tofu sesamfrø o.l. Noen bruker til og med et tynt lag med stekt egg. En rull er delt i seks eller åtte biter. Kort om oshi: Det som er spesielt med oshi, er at bitene er svært kompakte. De blir presset hardt og har en rektangulær fasong i fingermat-størrelse. De inneholder ingredienser som fisk, ris, nori, grønt og frukt. Kort om nigiri: Dette er kanskje den mest "kjente" form for sushi og blir ofte servert i par-vis. Nederst er det en terning med ris som blir formet og presset for hånd. Over blir fisken lagt, og noen ganger er det et tynt lag med wasabi i mellom risen og fisken. Noen kokker bruker en tynn strip med nori for å feste lagene sammen. Kort om chirashi: En litt større rett enn de nevnt ovenfor. Veldig vanlig i japanske hjem fordi det er mettende og lett å lage. En spisebolle blir fylt med ris (hvit, brun eller sort). Så blir fisk og grønnsaker blandet inn, før man heller en skvett med soya over. Skal spises med hendene, da pinner er vanskelig å bruke i denne retten. ___________________________________ Hva er din favorittsushi? Hvor har dem best sushi? Hva liker du/hva liker du ikke? Kjør diskusjon! Endret 28. september 2008 av Aidskake Lenke til kommentar
Arne Skrevet 18. mai 2008 Del Skrevet 18. mai 2008 Fin post! Jeg var i fjor høst på en av de fineste sushi-resturantene i Oslo sentrum i anledningen trontalen, og dette smakte helt himmelsk! Jeg liker nok best store maki med gjerne laks og squash! Jeg må bare få si hvor stor forskjellen på kiosk-sushi og skikkelig sushi er! Lenke til kommentar
theoriginalAidskake Skrevet 18. mai 2008 Forfatter Del Skrevet 18. mai 2008 Ja, fyttirakkern. Sushien på f.eks Deli smaker jo papp i forhold til resturantsushi. Hvilken var du på? Jeg pleier å dra på den ved colosseum på Majorstuen. Makien der er fantastisk! Lenke til kommentar
Arne Skrevet 18. mai 2008 Del Skrevet 18. mai 2008 Ja, der har jeg vært to ganger, bra sushi og flotte lokaler. Det var nok en plass nede ved storinget jeg var, husker ikke helt hvor. Lenke til kommentar
Krillekongen Skrevet 19. mai 2008 Del Skrevet 19. mai 2008 Hvor mye må man regne med å betale for en dugelig servering? Lenke til kommentar
theoriginalAidskake Skrevet 19. mai 2008 Forfatter Del Skrevet 19. mai 2008 Tja, jeg pleier å betale mellom 100-150, litt etter hvor sulten jeg er. Men stort sett går det i 6 maki og 4 nirigi og da betaler jeg rundt 120. Da er jeg mett! Lenke til kommentar
Gompeslurp Skrevet 19. mai 2008 Del Skrevet 19. mai 2008 Korleis er det vanlig å spise wasabien? Nokre blandar den i soyasausen, medan andre plasserer litt på sjølve biten. Ellers er tørr, musserende vin veldig godt att med sushi! Vi drikk alt for lite boblevin i dette landet. Lenke til kommentar
theoriginalAidskake Skrevet 19. mai 2008 Forfatter Del Skrevet 19. mai 2008 Ja, mine venner pleier oftes å blande det i soyaen for at det ikke skal bli for voldsomt. Men noen "smører" faktisk litt wasabi på bitene ved hjelp av spisepinnene. Wasabi dreper faktisk noe av bakteriene i fisken. Så det er litt mer safe å spise. Lenke til kommentar
Gompeslurp Skrevet 19. mai 2008 Del Skrevet 19. mai 2008 Eg brukar å blande ut i soya'en.......for meg vert det litt voldsomt å ha det direkte på biten i og med det drep litt av fiskesmaken synest eg. Har nokon prøvd det sushisettet som er å få kjøpt på Mega? Det er vel å banne i kirka, men det hadde vore morosamt å prøvd. Lenke til kommentar
unwill Skrevet 19. mai 2008 Del Skrevet 19. mai 2008 Når jeg spiste Nigri sushi i japan var det ofte wasabi mellom fisken og risen. Og jeg pleier å blande wasabien medl litt soyasaus, og deretter dyppe fisken i det. Trådstarter kan jo få litt flere typer av sushi; Temaki og Urumaki Softshell Crab Maki er veldig god og smaker ikke så mye "fisk" for de som ikke liker råe ting eller fiskesmaken. Hamachi syns jeg er veldig godt. Otoro Nigri spiste jeg i Japan... (ca 100 kr per bit) , men det var en opplevelse i seg selv Beste sushien jeg har smakt noen gang. Anago, Uni, Hotatgai er også sushi jeg liker å bestille. Om jeg ikke tar feil så leveres Deli luca og smart club sushi fra samme sted, og de smaker ikke noe godt. Og jeg tviler på at den fra Mega er noe bedre. Det er ikke så rart, fisken er ikke fersk, men enda er det med risen som har stått kjøleskap en stund. Jeg har blitt fristet til å prøve en gang, og det var også den siste gangen. Lenke til kommentar
theoriginalAidskake Skrevet 19. mai 2008 Forfatter Del Skrevet 19. mai 2008 Ble ganske skuffa da jeg spiste dra Deli sjæl. Skal oppdatere førstepost etterhvert Takk takk! Lenke til kommentar
svinepelz Skrevet 20. mai 2008 Del Skrevet 20. mai 2008 Sushi er godis, men billigsushi blir ofte litt tjukk... tjukke, rå biter av feit laks er liksom ikke favorittretten. Lenke til kommentar
Arne Skrevet 20. mai 2008 Del Skrevet 20. mai 2008 Det som er verst med billigsushi er nok risen som blir tung og hard og ekkel. 1 Lenke til kommentar
The Lulz Skrevet 22. mai 2008 Del Skrevet 22. mai 2008 Syns det er digg av og til. Men blir kvalm etter for mye Lenke til kommentar
Arne Skrevet 22. mai 2008 Del Skrevet 22. mai 2008 De fleste blir kvalm etter bare å se på det. "Æsjæ! Egeh spisahr isjeh rååå fiskh!!!111" - Er den mest vanlige kommentaren. Lenke til kommentar
unwill Skrevet 22. mai 2008 Del Skrevet 22. mai 2008 Hva syns folk om Sashimi? Liker det også jeg, kan spise en god del uten å føle meg mett. Lenke til kommentar
Tumbleweed Skrevet 22. mai 2008 Del Skrevet 22. mai 2008 Foretrekker sashimi, fordi fisken serveres i rene stykker uten ris, tang og annet tøv. Risen serveres ved siden av, og det hender det følger med noe grønt. På den måten velger jeg selv hvor mye ris jeg vil ha, og jeg kan spise den separat fra fisken. Kan styre meg for rogn av ulik opprinnelse, dog. mmmm...sashimi....sikle.... Lenke til kommentar
Arne Skrevet 22. mai 2008 Del Skrevet 22. mai 2008 Synd at det ikke er en eneste sushi-sjappe i nærheten! Sashimi synst jeg er godt. Lenke til kommentar
Tobias Abrahamsen Skrevet 23. mai 2008 Del Skrevet 23. mai 2008 Om jeg ikke tar feil så leveres Deli luca og smart club sushi fra samme sted, og de smaker ikke noe godt. Og jeg tviler på at den fra Mega er noe bedre. Hallo' Jeg har spist den fra Smart Club noen ganger. Det er ikke det helt store, men det er bedre enn pølse fra bensinstasjonen! Det jeg synes er det dårligste med Smart Club-sushi er risen. Den smaker ingenting av det deilige sursøte som min hjemmelagede sushi-ris smaker av. Det er nå min mening. Tobias Lenke til kommentar
theoriginalAidskake Skrevet 10. juni 2008 Forfatter Del Skrevet 10. juni 2008 Noen som har spist hos Sushi House i Maridalsveien? En kamerat anbefalt meg stedet forleden. Sjekket ut menyen dems nå, og de har svært gode priser. Men forferdelig mye av fisken i makien dems er fritert. =/ Anyways - dette høres bra ut: Sushi Family 20 biter, 179,- 12 sushi ( 5 laks, 1 kveite, 3 smørfisk, 1 tuna, 1 kamskjell og 1 scampi) og 8 biter maki av laks og purreløk Yum! Vi burde dra ut for sushi en dag. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå