Gå til innhold

Hjelp med fornuftig plassering av 500.000


SGE7000

Anbefalte innlegg

Hei,

 

Av årsaker jeg ikke vil nevne her, vil jeg få nærmere 500.000 kroner inn på konto om en måneds tid.

Det jeg vil ha hjelp med, er fornuftige steder jeg kan sette disse pengene, med tanke på vekst, i løpet av en periode på ca. 6-10 år.

 

Det jeg ser for meg å kunne gjøre, er noe slikt som dette:

 

200.000 inn på en sparekonto, for å ha penger med 100% sikker jevn, men liten, vekst.

250.000 i en eller annen type fond med relativt lav risiko - Jeg vil aller helst ikke risikere å miste betydelige deler av denne summen, hvis noe skulle skjære seg.

50.000 inn på en brukskonto, hvor jeg ser for meg å fortrinnsvis holde balansen på 50.000+, gjennom daglig bruk, lønning osv.

 

Kanskje det er lurest av meg å ta en tur til min bank for råd?

 

Uansett, setter jeg stor pris på hjelp fra kyndige brukere her på forumet.

 

 

På forhånd takk,

 

Johannes :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du får i flere banker godt over 6% rente nå.. -Så det å sette 200'000 på en sikker sparekonto er ikke dumt.. Men sjekk betingelser og slik..

 

Ser du i fondstråden så ser du diverse fond som er anbefalt.. kanskje noen med lav risiko, og noen med høyere?

 

Behøver du de 50'000 inn på brukskontoen? hva med å prøve seg litt på aksjer? Jeg ville heller prøvd meg med 10% på enkeltaksjer enn å hatt sjansen til å lett bruke opp de pengene... Siden du har lønning så har du sikkert klart deg bra med den frem til nå uansett..

 

Bankene gir deg det rådet som tjener dem best.. De ansatte får penger for å SELGE deg deres produkt.. Når du går inn i en bank kan du spørre "hva koster det å kjøpe dette spareproduktet" -de er en butikk som skal tjene penger, mest mulig penger, som alle andre..

Lenke til kommentar

hvis en rådgiver er mer opptatt av eget salg en å finne den riktige løsningen for kunden bør h*n finne seg en ny jobb :)

 

utifra det du sier så ville jeg vurdert et pengemarkedsfond med de 250, de på sparekontoen skal stå en stund ? vurder fastrente innskudd.

Lenke til kommentar

Hvis du først ønsker en trygg plassering bør du heller sette pengene i banken med høyest rente enn i rentefond. Det gir gjerne bedre avkastning, og i tillegg er pengene forsikret. Det f.eks. Skagen Høyrente og Holberg Likviditet oppgir som effektiv rente stemmer dessverre ikke med virkeligheten. De oppgir for tiden 0,5-1% høyere rente enn det det i etterkant viser seg at man har fått.

Lenke til kommentar
50.000 inn på en brukskonto, hvor jeg ser for meg å fortrinnsvis holde balansen på 50.000+, gjennom daglig bruk, lønning osv.

Personlig prøver jeg å holde balansen på forbrukskontoen min på rundt 2000,- husk at hvis renten på forbrukskontoen din er 5%, mens renten på sparekontoen din er 6% taper du 500,- i året på å la de 50.000 stå på forbrukskontoen. Skulle renten på forbrukskontoen din være på 1% vil tapet ditt beløpe seg til 2500,- i året.

 

Halvparten i aksjer og halvparten i banken høres fornuftig ut, og i fondstråden kan du finne ut hvilke fond du vil satse på. Om du går i banken og får råd om fond så spør hvilke rating de fondene har hos Morningstar. Morningstar er uavhengige, og det finnes nok av fond som har fem stjerner du kan investere i. Banken vil prøve å selge deg sine produkter, og noen bankansatte vil til og med selge deg de produktene de personlig får mest provisjon for å selge!

 

Skulle du ha lyst på enkeltaksjer vil jeg anbefale Orkla. De er i praksis et fond siden de eier selskaper innenfor veldig mange forskjellige sektorer, og de er etter min mening relativt lavt priset. Risikoen mener jeg altså er relativt begrenset. Da vil du også få utbytte hvert år. Jeg personlig ville ikke hatt noen problemer med å sette 250.000 i Orkla nå. For ordens skyld, jeg eier aksjer i Orkla.

Lenke til kommentar

Johannes, jeg synes det du selv foreslår høres ganske fornuftig ut. Men jeg ville kanskje ha økt fondsandelen siden du har såpass lang horisont som 6-10 år.

 

Men ikke hør for mye på rådene du får i banken. De vil gjerne tjene penger, og det er ikke nødvendigvis dine interesser de tenker på i første rekke.

Lenke til kommentar
hvis en rådgiver er mer opptatt av eget salg en å finne den riktige løsningen for kunden bør h*n finne seg en ny jobb :)

Tvert imot, den som er en god selger vil nok helst bli forfremmet. Er man ute etter seriøse råd spør man ikke en som har incentiv til å selge deg mest mulig.

Lenke til kommentar
Over 6-10 år vil aksjemarkedet slå andre plasseringer. En fornuftig plassering av pengene dine er 40% obligasjonsfond, 30% norsk aksjefond, 30% aksjefond som investerer globalt.

 

Jeg stiller meg bak denne anbefalingen, spesielt for den horisonten du opererer med. Husk at det er din risikopreferanse som avgjør hvordan du ønsker å plassere pengene. Lav risikovillighet vil over tid gi lavere avkastning.

 

Angående fondene så er det viktig å ha en fornuftig (balansert) fordeling av typer fond. Det finnes globale fond i flere kategorier (shipping, u-land, små selskaper, etc) med ulik risiko, dette gjelder også norske fond.

 

Rådgivere i bank kan være ok som assistanse hvis du trenger grunnleggende innføring, men ikke kjøp før du har snakket med flere rådgivere, gjerne også noen som er uavhengige. Jeg vet at fondsrådgivere i SkandiaBanken ikke har provisjonsinntekt, kunnskapene deres er forholdsvis ok. Ikke la deg presse til å kjøpe noe av en rådgiver.

 

Les alt du kan komme over om fond på www.morningstar.no - veldig god ressurs for fondsrelaterte spørsmål.

 

Enkeltaksjer er meget høy risiko, en spredning på flere aksjer er å anbefale. 17 eller flere aksjer vil gi en akseptabelt god diversifiseringseffekt.

Endret av cybirg
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...