agail Skrevet 7. mai 2008 Del Skrevet 7. mai 2008 (endret) Vi har en diskusjon om det går raskere å smelte f.eks. isbiter i kaldt vann en å smelte dem i varmt vann. Noen som har testet dette? Endret 7. mai 2008 av agail Lenke til kommentar
Demantios Skrevet 7. mai 2008 Del Skrevet 7. mai 2008 Øhm, det går vel fortere i varmt Lenke til kommentar
agail Skrevet 7. mai 2008 Forfatter Del Skrevet 7. mai 2008 Det var det jeg også mente, men noen mener at isen smelter raskere i kaldt vann. Lenke til kommentar
aklla Skrevet 7. mai 2008 Del Skrevet 7. mai 2008 sier seg selv at det tar kortere tid i kaldt vann enn varmt vann... det er jo varmen som gjør at det smelter, jo varmere jo raskere Lenke til kommentar
GeO Skrevet 7. mai 2008 Del Skrevet 7. mai 2008 Det fine med denne diskusjonen er at det er veldig lett å teste hvem som har rett. Bare hiv noen isbiter i kaldt vann, og noen i varmt, så slipper dere å krangle. Dette minner meg for øvrig om en lignende historie som jeg fikk høre en del ganger da jeg var yngre, nemlig at varmt vann fryser fortere enn kaldt vann. Lenke til kommentar
Ciryaher Skrevet 7. mai 2008 Del Skrevet 7. mai 2008 (endret) Isbitene smelter raskest i varmt vann fordi de har kontakt med vannet hele tiden. Prøv å smelte frosset kjøtt på samme måte. Det går mye raskere i kaldt vann fordi kulden får slippe ut, noe den ikke gjør like godt i varmt vann. Det finnes kaker som skal stekes i stekeovn der isen inni er frosset når kaka er ferdigstekt. Dette minner meg for øvrig om en lignende historie som jeg fikk høre en del ganger da jeg var yngre, nemlig at varmt vann fryser fortere enn kaldt vann. Ikke helt riktig. I kald nok luft blir varmt vann som kastes opp i lufta snø fordi den varme dampen blir mye raskere nedkjølt. I samme temperatur blir ikke kaldt vann til snø. Man kommer ikke bort ifra at vannets temperatur først må ned til null grader for å fryses. Kaldt vann har et forsprang på det varme vannet der. Endret 7. mai 2008 av Ciryaher Lenke til kommentar
Gjest Bruker-95147 Skrevet 7. mai 2008 Del Skrevet 7. mai 2008 Yepp! Ysen dekkes med marengs. Så er det bare å gratinere den. Lenke til kommentar
r2d290 Skrevet 7. mai 2008 Del Skrevet 7. mai 2008 Dette minner meg for øvrig om en lignende historie som jeg fikk høre en del ganger da jeg var yngre, nemlig at varmt vann fryser fortere enn kaldt vann. Dette gjorde de på braniac en gang, og de mente at det gikk raskere med varmt vann... Ikke at jeg noen gang gadd å teste det, men hørtes jo litt bakvendt ut :/ Lenke til kommentar
aklla Skrevet 7. mai 2008 Del Skrevet 7. mai 2008 Isbitene smelter raskest fordi de har kontakt med vannet hele tiden. Prøv å smelte frosset kjøtt på samme måte. Det går mye raskere i kaldt vann fordi kulden får slippe ut, noe den ikke gjør like godt i varmt vann. Det finnes kaker som skal stekes i stekeovn der isen inni er frosset når kaka er ferdigstekt. synes dette høres merkelig ut men, det er ikke logisk at kalt vann varmer bedre enn varmt vann... noe mer forklaring på dette kanskje? Lenke til kommentar
Pe2 Skrevet 7. mai 2008 Del Skrevet 7. mai 2008 (endret) Isbitene smelter raskest fordi de har kontakt med vannet hele tiden. Prøv å smelte frosset kjøtt på samme måte. Det går mye raskere i kaldt vann fordi kulden får slippe ut, noe den ikke gjør like godt i varmt vann. Det handler vel ikke om å slippe kule ut, men om å slippe varme inn. Og siden varmt vann har mere varme burde det vel gå fortere i varmt vann? Edit: aklla, nei forstår ikke den konklusjonen jeg heller. Endret 7. mai 2008 av Pe2 Lenke til kommentar
r2d290 Skrevet 7. mai 2008 Del Skrevet 7. mai 2008 (endret) vent 3 minutt. jeg gå å tester dette nvm: hadde ikke isbiter Endret 7. mai 2008 av r2d290 Lenke til kommentar
Ciryaher Skrevet 7. mai 2008 Del Skrevet 7. mai 2008 Måtte editere litt.. gikk litt fort i svingene i sted: "Isbitene smelter raskest i varmt vann fordi..". Ser ut i fra sitatene deres at det ser litt rart ut. Lenke til kommentar
GeO Skrevet 7. mai 2008 Del Skrevet 7. mai 2008 Dette minner meg for øvrig om en lignende historie som jeg fikk høre en del ganger da jeg var yngre, nemlig at varmt vann fryser fortere enn kaldt vann. Ikke helt riktig. I kald nok luft blir varmt vann som kastes opp i lufta snø fordi den varme dampen blir mye raskere nedkjølt. I samme temperatur blir ikke kaldt vann til snø. Det stemmer, men dette er jo et litt spesielt tilfelle der du får en kolossal økning av overflaten til vannet slik at varmetransporten går tilsvarende mye raskere. Jeg fikk servert påstanden i en sammenheng noe à la "en bøtte med vann settes utendørs om vinteren", og som du sier - temperaturen MÅ ned før vannet kan fryse. Lenke til kommentar
Mystogan Skrevet 7. mai 2008 Del Skrevet 7. mai 2008 Dette minner meg for øvrig om en lignende historie som jeg fikk høre en del ganger da jeg var yngre, nemlig at varmt vann fryser fortere enn kaldt vann. Ikke helt riktig. I kald nok luft blir varmt vann som kastes opp i lufta snø fordi den varme dampen blir mye raskere nedkjølt. I samme temperatur blir ikke kaldt vann til snø. Man kommer ikke bort ifra at vannets temperatur først må ned til null grader for å fryses. Kaldt vann har et forsprang på det varme vannet der. Det at varmt vann fryser raskere enn kaldt vann under visse omstendigheter kalles Mpemba-effekten. Mer om det kan dere lese på http://en.wikipedia.org/wiki/Mpemba Når det gjelder den første påstanden, om at isbiter smelter raskere i kaldt vann enn i varmt, er det enkleste bare å teste det. Lenke til kommentar
kjellms Skrevet 11. mai 2008 Del Skrevet 11. mai 2008 (endret) Det fine med denne diskusjonen er at det er veldig lett å teste hvem som har rett. Bare hiv noen isbiter i kaldt vann, og noen i varmt, så slipper dere å krangle. Dette minner meg for øvrig om en lignende historie som jeg fikk høre en del ganger da jeg var yngre, nemlig at varmt vann fryser fortere enn kaldt vann. Ja, den historien har du nok misforstått. Det er ofte varmtvannsrørene som fryser der de er utsatt for kulde i hus. Mpemba-effekten virker interessant. Nok et forsøk man burde gjøre i naturfagtimene for å vise at alt ikke er så selvsagt. Endret 11. mai 2008 av kjellms Lenke til kommentar
kjellms Skrevet 11. mai 2008 Del Skrevet 11. mai 2008 (endret) Isbitene smelter raskest fordi de har kontakt med vannet hele tiden. Prøv å smelte frosset kjøtt på samme måte. Det går mye raskere i kaldt vann fordi kulden får slippe ut, noe den ikke gjør like godt i varmt vann. Det handler vel ikke om å slippe kule ut, men om å slippe varme inn. Og siden varmt vann har mere varme burde det vel gå fortere i varmt vann? Edit: aklla, nei forstår ikke den konklusjonen jeg heller. Den er jo antakelig lett å forklare. I det kalde vannet vil det legge seg is utenfor det kjøttet, fisken eller hva det nå er av biologisk materiale som skal tines. Det betyr at det til en stor grad er krystallinsk (is) materiale fra innerst i materialet til ut mot vannet. Dette leder varmen raskere inn. Legger man kjøttet i varmt vann tiner det ytterste laget raskt og det aller ytterste koagulerer i det varme vannet. Denne blandingen av biologisk materiale og varmt vann isolerer bedre enn den kompakte isen og gjør at varmen ikke slipper så fort inn til iskjernen, som det dermed tar lengre tid å smelte i det varme vannet. Kanskje litt rart fordi vi en vant til å betrakte vann som godt materiale for varmetransport, men da glemmer vi ofte at det er sirkulerende vann vi bruker. Og i det delvis kalde, men tinte og det koagulerte kjøttet sirkulerer det ikke. Derfor tiner vi kjøtt og fisk i kaldt vann, selv bruker jeg det også på bær når det skal tine raskt. Endret 11. mai 2008 av kjellms Lenke til kommentar
r2d290 Skrevet 11. mai 2008 Del Skrevet 11. mai 2008 Isbitene smelter raskest fordi de har kontakt med vannet hele tiden. Prøv å smelte frosset kjøtt på samme måte. Det går mye raskere i kaldt vann fordi kulden får slippe ut, noe den ikke gjør like godt i varmt vann. Det handler vel ikke om å slippe kule ut, men om å slippe varme inn. Og siden varmt vann har mere varme burde det vel gå fortere i varmt vann? Edit: aklla, nei forstår ikke den konklusjonen jeg heller. Den er jo antakelig lett å forklare. I det kalde vannet vil det legge seg is utenfor det kjøttet, fisken eller hva det nå er av biologisk materiale som skal tines. Det betyr at det til en stor grad er krystallinsk (is) materiale fra innerst i materialet til ut mot vannet. Dette leder varmen raskere inn. Legger man kjøttet i varmt vann tiner det ytterste laget raskt og det aller ytterste koagulerer i det varme vannet. Denne blandingen av biologisk materiale og varmt vann isolerer bedre enn den kompakte isen og gjør at varmen ikke slipper så fort inn til iskjernen, som det dermed tar lengre tid å smelte i det varme vannet. Kanskje litt rart fordi vi en vant til å betrakte vann som godt materiale for varmetransport, men da glemmer vi ofte at det er sirkulerende vann vi bruker. Og i det delvis kalde, men tinte og det koagulerte kjøttet sirkulerer det ikke. Derfor tiner vi kjøtt og fisk i kaldt vann, selv bruker jeg det også på bær når det skal tine raskt. men du mener at dette ikke fungerer på is, siden det ikke er noe som koagulerer? Lenke til kommentar
Zeph Skrevet 11. mai 2008 Del Skrevet 11. mai 2008 Når det er snakk om noko som skal tinast er kaldt vatn det beste, men til ein isbit vil vel varmt vatn gå kjappast sidan det kun er snakk om å smelte den fortast mogeleg? Blir som å gå med ein is ute ein sommarsdag eller vintersdag. Lenke til kommentar
kjellms Skrevet 11. mai 2008 Del Skrevet 11. mai 2008 Zeph og r2d290 Ja, jeg skrev vel ikke om isbiten. Som de fleste her har nevnt, den tiner selvfølgelig raskest i varmt vann. Det er vel ganske åpenbart for alle. For at ikke flere skal henge seg på her med bisarr fysikk; vi tenker nå her på normale forhold ved STP og opp til vannets kokepunkt nær jordens overflate. Lenke til kommentar
GeO Skrevet 11. mai 2008 Del Skrevet 11. mai 2008 Det fine med denne diskusjonen er at det er veldig lett å teste hvem som har rett. Bare hiv noen isbiter i kaldt vann, og noen i varmt, så slipper dere å krangle. Dette minner meg for øvrig om en lignende historie som jeg fikk høre en del ganger da jeg var yngre, nemlig at varmt vann fryser fortere enn kaldt vann. Ja, den historien har du nok misforstått. Det er ofte varmtvannsrørene som fryser der de er utsatt for kulde i hus. Tja, det er mulig de som fortalte meg dette, hadde misforstått noe. Som jeg skrev tidligere, så gjaldt denne historien for bøtter med vann som settes utendørs når det er kaldt. Og Mpemba-effekten er vel helst noe som opptrer i spesielle tilfeller, snarere enn generelt? Jeg har også hørt dette med at varmtvannsrørene fryser før kaldtvannsrørene, men vet ikke hva det skyldes. Vet du? Kunne tenkt meg å finne det ut. Eneste forklaring jeg kan tenke meg sånn i farten, er at det har å gjøre med mengden gass løst i vannet. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå