Gå til innhold

3KJ: Trenger hjelp med noen oppgaver.


Anbefalte innlegg

Hei :-)

 

Har sveipet over noen tidligere gitte eksamensoppgaver i 3KJ.

 

Håper noen kan hjelpe meg med de jeg ikke fikk til;

 

 

1) Hvorfor vil tilsetning av metyldietanolamin føre til at pH øker i et jernrør?

 

I røret går det saltvann, en del CO2 og etan - 1,2- diol

 

- Er det andre stoffer som også egner seg / egner seg bedre til å øke pH inne i røret?

 

2) Noen elever skal finne ut hvilke metaller en mynt inneholder;

 

Til å begynne med prøver de først å løse mynten med HCl, og noen få gassbobler dannes. Så vasker de mynten med diklormetan før de legger mynten tilbake i saltsyren. Denne gangen dannes det mange små gassbobler rundt mynten, og løsningen farges gulgrønn uten bunnfall. reaksjonen stopper etterhvert.

 

hvilken hensikt har det å vaske mynten med diklormetan?

 

Hvilket metall/ hvilke metaller kan mynten inneholde?

 

 

3) (Vet ikke helt hvordan jeg skal formulere dette godt, så jeg skriver rett fra oppgaven)

 

For å måle mengden av protein i et næringsmiddelprodukt finner man først

massen av nitrogen i analyseprøven. Så multipliserer man denne massen

med et tall (omregningsfaktor) som for kjøttprodukter er 6,25, og får

dermed massen av protein:

massen av protein = 6,25 ⋅ massen av nitrogen.

Forklar hvorfor det er rimelig at den aktuelle omregningsfaktoren (6,25) er

vesentlig større enn det som tilsvarer andelen av nitrogen i glycin.

 

d) I proteinanalysen frigjøres nitrogen fra proteinene og omdannes til

NH3, ammoniakk, som løses i vann. Vannløsningen av ammoniakk titreres

til slutt med saltsyre, og med metylrødt som indikator.

 

1) Forklar ut fra omslagspunktet i titreringen mellom ammoniakk og

saltsyre hvorfor metylrødt er bedre egnet som indikator enn BTB i denne

titreringen.

 

2) I en kontroll av en kjøttfarseprøve ved næringsmiddelkontrollen ble det

brukt 1,60 g av farsen. I titreringen gikk det med 27,8 mL 0,100 M HCl.

Undersøk ved regning om farsen oppfylte næringsmiddelkontrollens

krav om minst 15 % protein.

 

 

Forstår at det blir mye, men takker for all hjelp! :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

1)

AMin er en base.

Ammoniakk, NaOH !

 

2)

a)

Diklormetan (DCM) er et organisk, tildels polart løsningsmiddel.

b)

mest sannsynlig uedle metaller til venstre (over) hydrogen i spenningsrekka.

F. eks. Zn, Sn

 

d)1)

Sterk syre og svak base vil gi blanding med pH < 7, omkring pH 4,5 < 6,5.

Da sees at metylrødt, som ligger på syresida, er bedre egna enn BTB (som ligger rundt pH = 7).

 

2) orker j ikke nå, må opp kl 6 i morra.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Hei:) Lurte litt på en oppgave her:)

 

Elever i 3kj skal bestemme kalkinnholdet i sneglehus, muslingskall og eggeskall. De vil da prinsipielt gå fram slik:

- Løse opp noe av skallet i overskudd av HCL

- Bestemme dette overskuddet av HCL ved titrering mot NaOH

- Bestemme masseprosenten kalk.

 

Sett opp et forslag til en nøyaktig framgangsmåte, og angi mengder, konsentrasjoner osv.

 

--> Jeg tror jeg skjønner oppgaven sånn passe. Titrering er jeg god på. Men hvilke antakelser bør man gjøre? For å komme i gang liksom?

 

På forhånd takk.

 

** Endring.. kom i feil tråd :)

 

Mvh. a.sjafjell :)

 

Hei:) Lurte litt på en oppgave her:)

 

Elever i 3kj skal bestemme kalkinnholdet i sneglehus, muslingskall og eggeskall. De vil da prinsipielt gå fram slik:

- Løse opp noe av skallet i overskudd av HCL

- Bestemme dette overskuddet av HCL ved titrering mot NaOH

- Bestemme masseprosenten kalk.

 

Sett opp et forslag til en nøyaktig framgangsmåte, og angi mengder, konsentrasjoner osv.

 

--> Jeg tror jeg skjønner oppgaven sånn passe. Titrering er jeg god på. Men hvilke antakelser bør man gjøre? For å komme i gang liksom?

 

På forhånd takk.

 

Mvh. a.sjafjell :)

Endret av asjafjell
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...