Orphanscall Skrevet 20. april 2008 Del Skrevet 20. april 2008 Hei :-) Har sveipet over noen tidligere gitte eksamensoppgaver i 3KJ. Håper noen kan hjelpe meg med de jeg ikke fikk til; 1) Hvorfor vil tilsetning av metyldietanolamin føre til at pH øker i et jernrør? I røret går det saltvann, en del CO2 og etan - 1,2- diol - Er det andre stoffer som også egner seg / egner seg bedre til å øke pH inne i røret? 2) Noen elever skal finne ut hvilke metaller en mynt inneholder; Til å begynne med prøver de først å løse mynten med HCl, og noen få gassbobler dannes. Så vasker de mynten med diklormetan før de legger mynten tilbake i saltsyren. Denne gangen dannes det mange små gassbobler rundt mynten, og løsningen farges gulgrønn uten bunnfall. reaksjonen stopper etterhvert. hvilken hensikt har det å vaske mynten med diklormetan? Hvilket metall/ hvilke metaller kan mynten inneholde? 3) (Vet ikke helt hvordan jeg skal formulere dette godt, så jeg skriver rett fra oppgaven) For å måle mengden av protein i et næringsmiddelprodukt finner man først massen av nitrogen i analyseprøven. Så multipliserer man denne massen med et tall (omregningsfaktor) som for kjøttprodukter er 6,25, og får dermed massen av protein: massen av protein = 6,25 ⋅ massen av nitrogen. Forklar hvorfor det er rimelig at den aktuelle omregningsfaktoren (6,25) er vesentlig større enn det som tilsvarer andelen av nitrogen i glycin. d) I proteinanalysen frigjøres nitrogen fra proteinene og omdannes til NH3, ammoniakk, som løses i vann. Vannløsningen av ammoniakk titreres til slutt med saltsyre, og med metylrødt som indikator. 1) Forklar ut fra omslagspunktet i titreringen mellom ammoniakk og saltsyre hvorfor metylrødt er bedre egnet som indikator enn BTB i denne titreringen. 2) I en kontroll av en kjøttfarseprøve ved næringsmiddelkontrollen ble det brukt 1,60 g av farsen. I titreringen gikk det med 27,8 mL 0,100 M HCl. Undersøk ved regning om farsen oppfylte næringsmiddelkontrollens krav om minst 15 % protein. Forstår at det blir mye, men takker for all hjelp! Lenke til kommentar
Janhaa Skrevet 20. april 2008 Del Skrevet 20. april 2008 1) AMin er en base. Ammoniakk, NaOH ! 2) a) Diklormetan (DCM) er et organisk, tildels polart løsningsmiddel. b) mest sannsynlig uedle metaller til venstre (over) hydrogen i spenningsrekka. F. eks. Zn, Sn d)1) Sterk syre og svak base vil gi blanding med pH < 7, omkring pH 4,5 < 6,5. Da sees at metylrødt, som ligger på syresida, er bedre egna enn BTB (som ligger rundt pH = 7). 2) orker j ikke nå, må opp kl 6 i morra. Lenke til kommentar
asjafjell Skrevet 29. april 2008 Del Skrevet 29. april 2008 (endret) Hei:) Lurte litt på en oppgave her:) Elever i 3kj skal bestemme kalkinnholdet i sneglehus, muslingskall og eggeskall. De vil da prinsipielt gå fram slik: - Løse opp noe av skallet i overskudd av HCL - Bestemme dette overskuddet av HCL ved titrering mot NaOH - Bestemme masseprosenten kalk. Sett opp et forslag til en nøyaktig framgangsmåte, og angi mengder, konsentrasjoner osv. --> Jeg tror jeg skjønner oppgaven sånn passe. Titrering er jeg god på. Men hvilke antakelser bør man gjøre? For å komme i gang liksom? På forhånd takk. ** Endring.. kom i feil tråd Mvh. a.sjafjell Hei:) Lurte litt på en oppgave her:) Elever i 3kj skal bestemme kalkinnholdet i sneglehus, muslingskall og eggeskall. De vil da prinsipielt gå fram slik: - Løse opp noe av skallet i overskudd av HCL - Bestemme dette overskuddet av HCL ved titrering mot NaOH - Bestemme masseprosenten kalk. Sett opp et forslag til en nøyaktig framgangsmåte, og angi mengder, konsentrasjoner osv. --> Jeg tror jeg skjønner oppgaven sånn passe. Titrering er jeg god på. Men hvilke antakelser bør man gjøre? For å komme i gang liksom? På forhånd takk. Mvh. a.sjafjell Endret 29. april 2008 av asjafjell Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå