DeTomaso Skrevet 11. april 2008 Del Skrevet 11. april 2008 (endret) Hei. Har et irriterende problem. Jeg har et Electrolux kjøleskap som er helt håpløst å få opp dersom man må åpne døra rett etter man har hatt den åpen. Vakuumet er utroligsterkt og jeg er redd for å rive av håndtaket. Spørsmålet mitt er: Hva er det som gjør at det blir et slikt enormt vakuum? (Vakuum med en u eller to??) Hva er dette godt for? Er det noe som kan gjøres for å redusere dette noe? Høres sikkert ut som et noe merkelig problem, men det er for meg veldig irriterende. Det hender jo altfor ofte at man må hente noe rett etter at man har vært inne i skapet rett før :-) Kanskje noen her har peiling?? Detomaso Endret 11. april 2008 av detomaso Lenke til kommentar
Admin'c Skrevet 11. april 2008 Del Skrevet 11. april 2008 (endret) er det ikke bare ligningen for en ideell gass da? pv=nrt eller trykk = n (mol gass)* r (gasskonstant) * temperatur /volum og mengden luft kan antas lik før du lukket igjen til et par sekunder etter du har lukket igjen. slik at n er konstant, volumet i kjøleskapet er konstant så da er det bare temperaturen som endrer seg slik at p=k*t og så kan man se på endringen i trykk slik at deltap = k*(tslutt-tstart) noe som vil gi en negativ endring i trykk (undertrykk) som holder døra igjen. (antar at lufta i kjøleskapet holder romtemperatur til du lukker døra) Endret 11. april 2008 av Admin'c Lenke til kommentar
Skagen Skrevet 11. april 2008 Del Skrevet 11. april 2008 Tråden var feilpostet og har blitt flyttet til riktig kategori. (Vennligst ikke kommenter dette innlegget. Reaksjoner på moderering gjøres pr. PM/melding) Lenke til kommentar
SeaLion Skrevet 11. april 2008 Del Skrevet 11. april 2008 Forklart litt mer folkelig: Kald luft tar mindre plass enn varm luft. Når du åpner døra på kjøleskapet sklir den kalde lufta i kjøleskapet ut på gulvet og inn strømmer romvarm luft. Når du lukker døra kjøles den varme lufta fort ned av veggene og matvarene i kjøleskapet og tar dermed mindre plass. Det er dette som gir undertrykket/suget hvis du prøver å åpne døra rett etterpå. De fleste kjøleskap er imidlertid ikke fullstendig lufttette, så hvis du venter noen ekstra sekunder suger kjøleskapet selv inn nok luft til å utligne trykket. Så hvis du bare venter noen sekunder er det straks lettere å åpne skapet. Et annet triks er å åpne døra kortest mulig tid hver gang, for lufta i kjøleskapet bruker litt tid på å starte bevegelsen og å få opp farten ned mot gulvet når døra åpnes. Derfor er det sånn at dess kortere tid du hatt døra åpen, dess mindre sug oppstår det etterpå. Å åpne døra kun i kortest mulig tid gjør også at kjøleskapet blir mindre oppvarmet innvendig, og resultatet er et mindre strømforbruk. Å ha døra åpen til alt har kommet på bordet er lite energieffektivt og fører dessuten til at matvarer som ikke tas ut utsettes for en større varmeøkning før kjøleskapet lukkes og igjen kjøler ned innholdet i skapet. Lenke til kommentar
Ekko Skrevet 11. april 2008 Del Skrevet 11. april 2008 (endret) Et annet triks jeg bruker på frysebokser når jeg har dette problemet er å løfte i hjørnet av lokket. Da suges det litt luft inn og lokket blir lettere å løfte av. Endret 11. april 2008 av Ekko Lenke til kommentar
DeTomaso Skrevet 11. april 2008 Forfatter Del Skrevet 11. april 2008 Forklart litt mer folkelig:Kald luft tar mindre plass enn varm luft. Når du åpner døra på kjøleskapet sklir den kalde lufta i kjøleskapet ut på gulvet og inn strømmer romvarm luft. Når du lukker døra kjøles den varme lufta fort ned av veggene og matvarene i kjøleskapet og tar dermed mindre plass. Det er dette som gir undertrykket/suget hvis du prøver å åpne døra rett etterpå. De fleste kjøleskap er imidlertid ikke fullstendig lufttette, så hvis du venter noen ekstra sekunder suger kjøleskapet selv inn nok luft til å utligne trykket. Så hvis du bare venter noen sekunder er det straks lettere å åpne skapet. Hei. Takk for et forståelig svar :-) Det er altså ikke slik at det er mulig å gjøre noen innstillinger her som gjør at vakuumet blir "svakere". For å få opp døra har jeg et triks hvor jeg stikker en finger mellom skapet og pakningen på døra, men jeg er redd at dette gjør at pakningen kan bli skadet og at kjøingen blir dårligere... Detomaso Lenke til kommentar
SeaLion Skrevet 11. april 2008 Del Skrevet 11. april 2008 (endret) Hvis du stiller kjøleskapet på en høyere innvendig temperatur (ikke anbefalt), eller har det kjøligere i rommet utenfor (kjøkkenet), så minker temperaturforskjellen mellom lufta inni og lufta utenfor skapet. Dette vil gi et svakere sug. Som sagt tidligere, å åpne døra i kortest mulig tid gir mindre utskifting av lufta og dermed mindre sug etterpå. Dette er selvsagt lettest å gjennomføre med god orden i skapet, slik at du slipper å bruke tid på å lete etter det du skal ha. Et velfyllt kjøleskap (mer matvarer inni det) gir mindre plass til luft, noe som gir et mindre sug etterpå. Dessuten bremses "kaldraset" mer når døra åpnes hvis skapet er velfyllt. Å bende på tettelista anbefales ikke, da den etterhvert kan bli utett. Og bare for å svare på noe annet du spurte om, vakuum staves med to u-er. Og nei, det er aldri vakuum inne i kjøleskapet, heldigvis, kun et undertrykk. Hadde det vært vakuum inne i det ville ikke engang ti ville hester klart å åpne skapet. Endret 11. april 2008 av SeaLion Lenke til kommentar
Joney Skrevet 15. april 2008 Del Skrevet 15. april 2008 (endret) For å gjøre det litt enkelt; Bare dytt på gummien som holder på EDIT: vakuumet : litt med fingeren når du åpner... Bende litt på tettingen kan umulig ha å mye å si hvis det er snakk om en så liten detalj i hvertfall ikke om alternativet er å røske opp døra. Endret 15. april 2008 av Joney Lenke til kommentar
Toast Is Pimp! Skrevet 15. april 2008 Del Skrevet 15. april 2008 (endret) Bra kjøleskap du har da. Jeg opplever dette bare på frysere at man blir redd for og rive av handtakene. Endret 15. april 2008 av Deimos87 Lenke til kommentar
Andrull Skrevet 15. april 2008 Del Skrevet 15. april 2008 (endret) Bare som en opplysning, det har lite med vakum å gjøre, og det er trykket, eller trykkforskjellen som er mer riktig å kalle det. Endret 15. april 2008 av andrull Lenke til kommentar
Toast Is Pimp! Skrevet 16. april 2008 Del Skrevet 16. april 2008 Bare som en opplysning. Vi sier vakum når det er trykkforskjeller i forrhold til 1 atmosfæres trykk. Vi kan ikke kalle verdensrommet for og være Vakum da med din mening. Lenke til kommentar
Andrull Skrevet 16. april 2008 Del Skrevet 16. april 2008 (endret) A vacuum (sometimes vacuüm) is a volume of space that is essentially empty of matter, such that its gaseous pressure is much less than atmospheric pressure. [1] The word comes from the Latin term for "empty," but in reality, no volume of space can ever be perfectly empty. Wikipedia Strengt tatt så er ikke verdensrommet vakum nei, med tanke på at det ikke er tomt, (alltids noen partikler som sver rundt der, og så har vi jo den ukjente materien) men det er ivhertfall såpass lite at det kan kalles tilnærmet vakum. Endret 16. april 2008 av andrull Lenke til kommentar
Joney Skrevet 17. april 2008 Del Skrevet 17. april 2008 Bare til opplysning, WHO CARES? jeeeez, hold dere til topic a folkens Lenke til kommentar
Andrull Skrevet 17. april 2008 Del Skrevet 17. april 2008 Ser da ikke hvorfor det ikke skal være topic når man nevner/forklarer hva vakum er, når trådstarter spør om hvordan han unngår det naturlige fenomenet som han kaller vakum. (da er det kanskje greit å vite hva det er for noe?) Uansett tror jeg trådstarter har fått løsningen på problemet til nå. Lenke til kommentar
SeaLion Skrevet 17. april 2008 Del Skrevet 17. april 2008 Litt flisespikking til slutt: Det staves vakuum med to u-er. Som nevnt tidligere i tråden. Lenke til kommentar
Tåkelys Skrevet 17. april 2008 Del Skrevet 17. april 2008 Sjekk at ikke det avluftingsrøret eller hva det er, helt bak i kjøleskapet ikke er tett. Skal være et lite hull nede bak i kjøleskapet. Det gikk tett i mitt kjøleskap. Dermed ble det nesten som vakum i kjøleskapet. Lenke til kommentar
Toast Is Pimp! Skrevet 17. april 2008 Del Skrevet 17. april 2008 Ja det er sant DaWiEn! Det samles vann langs veggen og renner ned langs en renne og ned i et hull, så sammles det i en tank som er på motoren, motoren er som regel varm, og vannet fordamper. Tilslutt er det bare en gjørme igjen som som ikke kan fordampe sikkert, jeg engang drog fram mutterns kjøleskap og tømte den... Men det var det litt gammle kjøleskapet med IS problemer, så kan være vann da som ikke enda har fordampet. Blablalblalbla Lenke til kommentar
GeO Skrevet 18. april 2008 Del Skrevet 18. april 2008 Legg merke til ordboklinken til SeaLion. Der står det at "vakuum" også kan brukes om en beholder med undertrykk. Jeg liker det ikke, men sånn er det visst. Lenke til kommentar
Herr Brun Skrevet 21. april 2008 Del Skrevet 21. april 2008 (endret) Edit: glem det Endret 21. april 2008 av gonjimann Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå