Gå til innhold

tråden om historisk artilleri


Gunfreak

Anbefalte innlegg

som den gunfreaken jeg er har jeg en interesse for alle skytevåpen, fra musketter og 12pdrs til 105mm howitser og miniguns

 

 

en ting jeg finner veldig interesangt er semi moderne artilleri, den typen som fantes fra slutten av 1600tallet til de aller første rifflede bakladerne dukket opp under ACW

 

det er så utrolig mye variasjon på den tiden, så mye taktikker å lære osv.

 

det jeg vet best om er så klart napoleons krigene og deres artilleri

 

det var på denne tiden man faktisk hadde de mest kompliserte taktikkene for artilleri.

 

artilleri var ofte delt opp i lett og tungt det var en litt flytende grense, noen ganger var alt under 12pdr klassifisert som lett artilleri, andre ganger var alt under 8pdr lett og noen ganger var alt under 6pdr lett osv.

 

men de to vanligste grensene var alt under 8pdr eller alt under 6pdr.

pdr er forkortelse for pounder som er kaliberet brukt på den tiden, det var rett og slett hvor tung en solid jernkule var.

så en 12pdr skøyt en jernkule på 12 pound elller litt under 6kg.

 

de kaliberne som ble brukt var

 

3pdr

4pdr

6pdr

8pdr

9pdr(bare brittene som brukte den)

og 12pdr som var det tyngste felt artilleriet man hadde

 

på skip og festinger kunne man ha helt opp til 64pdr

 

som med de fleste våpen jo større kaliber jo større slag kraft og lengde fikk man.

 

en 12pdr kunne skyte opp mot 1600 meter selv om det da var helt random om man traff eller ikke.

effektiv lengde var på opp mot 1200 meter.

Napoleon digger 12pdr det var favoritten hans. men de var ikke spesielt mobile så langt fra alle kanonene i en hær var 12pdr.

 

en taktikk tidlig under napoleons krigene og under den franske revolusjonen var noe som het battalion guns.

enkelt og greit så var det slik at alle battaljoner hadde en kanon som oftest en 3 eller 4 pdr.

dette var ment for å gi en battaljon mer slag kraft, men det ente ofte med at kanonen gjorde battaljonen treigere så senere under napoleons krigene ble det ofte ikke noe slikt.

 

en annen kjent sak var horse artillery, der både kanonene og skytterne red på hester, noe som gjorde de veldig mobile men de kunne ikke ha tungt artilleri så det var alltid 3 og 4pdr som de brukte, men det gjorde ofte jobben.

 

 

det fantes 3 hovedtyper ammo for artilleri på den tiden

solide skudd som var jernkuler meide ned folk som sto i veien og hadde lengst rekkevidde.

granater eller shell på engelsk, hule jernkuler som hadde krutt i mitten og lunte, ble avfyrt fra howitsers selv om brittene også brukte dem fra vanlige kanoner. de detonerte og drepte både med trykket fra eksplosjonen og splinter

canister/grape/case denne typen har utviklet seg litt gjennom tidene og navnene har blitt brukt om hverandre.

men grape var ofte litt størrle og fære kuler mens canister brukte mer eller mindre vanlige musketballer ofte 100vis av dem og de ble skutt ut som en enorm haggle, rekkevidden var på ca. 300-400 meter men gjode MYE skade i forhold til de 2 andre typene noen salver med canister og det begynte å bli gapende hull i formasjonenen.

 

brittene hadde også et hemlig våpen nemlig shrapnel som var ment til å eksplodere over hodene på fienden og spre musketballer ned over dem. en blanding av shell og canister. brittene var de eneste som brukte det.

 

kommer til å skrive mer senere om andre krigers artilleri osv.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

takk

 

en liten søt sak som ble brukt under AWI var noe som ble klat butterfly artillery, egentlig noe av det samme som battalion guns men disse kanonene var ultra lette ofte under 3pdr

 

så de kunne trekkes av et par soldater og veide veldig lite de kunne ikke skyte canister men var med for å gi en battaljon litt lengre rekkevide og slag kraft.

 

de kunne også skyte nesten like fort som en muskett.

 

jo større kaliberet jo treigere var skuddtakten.

 

en 6pdr kunne skyte 2 ganger i minuttet mens en 12pdr ofte bare kunne skyte 1 gang i minuttet med mye slit, mens standar skuddtakt var kanskje 1 skudd anhvert minutt.

 

vis man bare leser kalde fakta om 2 forskjellige kanoner kan en virke ganske overlegen

 

la oss ta 12pdr vs 6pdr.

 

Skuddtakt:

12pdr: max 1 i minuttet

6pdr: max 2 i minuttet

 

Rekkevide MAX:

12pdr: 1500-1800 meter(varierte hva land til land)

6pdr: ca. 1200 meter

 

Rekkevide effektiv:

12pdr: 1200 meter

6pdr: nesten 1200meter

 

antall hester trengt for å flytte våpenet:

12pdr: 4

6pdr: 2

 

viss man ser dette så ser man at kaliberet ikke alltid var det viktigste.

 

mens en 12pdr kan slenge en kula en god del lengre enn en 12pdr så var den ikke så veldig effektiv. mens max lengden og effektive lengden på en 6pdr var nesten likt, når man også tar å tenker på at en 6pdr var mye mer manøvrerbar blir ofte en 6pdr et bedre valg enn 12pdr.

 

MEN det var en ting som en 12pder gjør bedre enn alle andre kanoner og det var Grand batteries noe napoleon digget. tar man 50 12pdrs på samme sted og åpner opp mot fienden skremer det livshiten ut av dem

 

da var det ikke så nøye at de ikke var så nøyaktige da de ble brukt mot store formasjoner av menn,

 

men fordi 12pdr var tunge og vansklige å bruke og ikke minst dyrere var det få av dem

 

under Leipzig var det total ca. 2500 kanoner på slagmarken men antal 12pdr var bare noen % kanskje så mye som 10% men det er fremdeles 250 stykker og det lager mye bråk.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

sure

 

vi kan ta litt om ACW artilleri

 

på de 40-50 årene siden Napoleons krigene hadde artelleri utviklet seg litt, men ikke i nærheten så mye som hånd våpen.

 

mens man hadde nå rifler som kunne skyte 400-600 meter, revolvere som kunne skyte 6 skudd før man måte lade om osv. var artilleri mer eller mindre likt som tidligere. det var noen forbedringer

 

 

1. pga. bedre kunskap om metal var nå artilleri sikkere og lettere, mens før hadde man alt fra 3-12pdrs på slagmarken, var det nå mye mye vanligere med 12dprs.

en ACW 12pdr kjent som 12pdr Napoleon veide ca. halvparten så mye som en 12pdr gjorde 50 tidligere dette gjode dem mye mer mobile, det fantes fremdeles 6pdrs på slagmarken, men 12pdr var nå det vanligste,

 

2. det har nå dukket opp riflede kanoner som også var bakladere, dette gjode at de kunne skyte opp mot 2500 meter ganske nøyaktig, men man kunne ikke skyte canister med dem, så de tok aldri over for 12pdr kanonene.

 

men canister hadde også mista en del av effekten,

 

under napoleons krigene kunne man kjøre opp en kanon til ca. 300 meter fra fiendens soldater og fyre avgåre cainster og blåse hull i formasjonene dems.

 

men prøvde dem det samme under ACW ville de nye riflene bare fyre løs på artilleristene og hestene så canister ble utelukende et defansivt våpen.

 

bare for å gi et eksempel på hvor effektive våpene ble på den tiden.

 

under Pickets charge der 15 000 soldater prøvde å ta mitt posisjonen til Nordstatene, så fort de beveget ser ut på den åpene sletten som var 1.6km lang begynte artilleri på flankene å skyte på dem, fordi dem ble skutt fra flanken ville solide kanon kuler rive gjennom opp mot 15 man om gangen, dette måtte soldatene bare tåle, når de kom innen for 400 meter begynnte riflene å skyte på dem, og ilden ble ekstrem effektiv, når de kom innen 300 meter begynnte canister å fyre av og rive hull i formasjonene, og innen 75 meter kom den værste av den værte nemelig dobbel canister noe som river soldater i fillebiter

 

det var noen få sørstats soldater som kom helt frem til nordstats possisjonen, men da var de så fille skutt at de ikke hadde noe slagkraft og ble lett slått tilbake

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...