Gå til innhold

Ingeniører og sykepleiere samme lønn?


Anbefalte innlegg

Likestillingsombudet mener Harstad kommune bryter loven ved å lønne to avdelingssykepleiere lavere enn kommunens avdelingsingeniører.

 

Jaha? Så de mener det ja. Fra før så trodde jeg at ingeniørutdanning der diverse tunge fag som matte og fysikk var hakket vanskeligere å oppnå enn en sykepleier utdanning. I følge likestillingsombudet er disse altså likestillt.

 

Begynner igrunn å angre litt på at jeg valgte ingeniør utdaninning. Er det en generel oppfattning at sykepleierutdanning er like mye verdt som en ingeniørutdanning?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Samtidig kan det å være sykepleier være en tøffere fysisk og psykisk jobb (mange sykepleiere blir utsatt for vold, trusler, tunge løft, stort stress grunnet underbemanning osv) så selv om utdanninga nok er lettere rent teoretisk så kan sleve jobben etterpå være endel tøffere? Kjenner mange ingeniører og sykepleiere og av de jeg kjenner er det sykepleierne som sitter med de tyngste jobbene. Men blir uansett vanskelig å veie slike ting opp imot hverandre.

 

Men noen spørsmål til deg: Mener du en ingeniørutdanning er mer "verdt" enn en sykepleierutdanning? Fordi det er tøffere teorifag på ingeniørutdanninga? Man må ha bedre karakterer for å komme inn? En venn av meg gikk ut fra videregående med 4 i snitt og får dårlige karakterer på sin ingeniørutdanning, mens ei vennine går sykepleier, hadde 5 i snitt fra videregående og er mye flinkere til å jobbe for utdanninga si enn ingeniørkompisen, får stort sett B på alle eksamener. Er da en dårlig ingeniør verdt mer enn en flink sykepleier?

 

I prinsippet er jeg for lik lønn for likt arbeid uavhengig av kjønn, men hvem skal vurdere hva som er mest verdt av det en ingeniør eller sykepleier gjør? Kanskje vi skal ta med de som vasker på sykehuset eller ingeniørkontoret også? Har ikke deres jobb noen særlig verdi? (Greit, de har en langt kortere utdanning, men hva skal verdien av et arbeid måles i?)

Lenke til kommentar
Er det en generel oppfattning at sykepleierutdanning er like mye verdt som en ingeniørutdanning?

 

Verdt som i hva da?

Med fullkommen konkurranse i arbeidsfaktor markedet så skal den bli det ja. Kanskje derfor lønnen blir skrudd opp for å tiltrekke seg flere sykepleierer.

Er sykepleiere like mye verdt som ingeniører som mennesker, selvfølgelig ja. Trenger ingen utdypning.

Er funksjonene til sykepleiere like viktig som ingengiørers, så ja. Vi trenger ingengiører til å lage veien til sykehuset, men for å ivareta menneskene der så trenger vi sykepleiere.

 

Så alt er en avveining mellom flere ting.

Vi ville ikke fått det bedre om alle var leger, og vi ikke hadde noen bussjåfører. Tilsvarende var alle bussjåfører så hvor skulle vi fått maten vår fra.

I det store perspektiv så er alle yrker like mye verdt, fordi hver og en av de har en funksjon som gjør oss godt på en eller annen måte.

Lenke til kommentar

Dette har vel fint lite med likestilling å gjøre (som etterhvert har blitt en rød tråd i senere tids spørsmål om likestilling).

 

Kommunen må konkurrere med et privat næringsliv som skriker etter ingeniører og kan betale meget godt. Sykepleiere har ikke like store muligheter, så de blir priset lavere. At ingeniørene i dette tilfellet er menn og sykepleierne er kvinner er mer tilfeldig (eventuelt et speilbilde av samfunnet).

 

Eventuelt har kommunen her brutt med tariffavtaler og det er kritikkverdig, men igjen har det fint lite med likestilling å gjøre.

Lenke til kommentar

Leviath: Du må huske på en ting: Det er også skrikende mangel etter sykepleiere, og det finnes faktisk endel private jobber der og, samt at mange heller jobber for vikarbyrå enn på sykehjem pga lønn og mer variert praksis. Kan bruke ei jeg kjenner som jobber for manpower som eksempel. Nyutdannet ligger grunnlønn på ca 280 000,- pluss tillegg (blir noe over 300 000 i året men ikke allverden), mens hun hos manpower ligger på ca 400 000,- noe som gjorde at hun mye heller ville jobbe der. Dette blir litt avsporing, men sykepleiere er generelt meget ettertraktet men på en litt annen måte enn ingeniørene.

Lenke til kommentar
Mener du en ingeniørutdanning er mer "verdt" enn en sykepleierutdanning? Fordi det er tøffere teorifag på ingeniørutdanninga?

 

Det er en langt mindre andel av befolkningen som evnene til å fullføre et ingeniørstudium enn hva som er tilfellet for et sykepleierstudium.

 

I dagens arbeidsmarked er det ingen tvil om at ingeniørutdanningen er mer verdt enn sykepleierutdanningen.

 

Resultatet om en disse sykepleierne skulle få medhold i saken er kun at ingeniørene får mindre lønn, noe som gjør at kommunen mister "alle" ingeniørerene som er fast ansatt. For å kunne dekke deres lovpålagte oppgaver vil de måtte leie inn ingeniører som konsulenter (vanligvis de samme som har jobbet i kommunen tidligere), og plutselig har kommunen betalt tre ganger så mye for ingeniørens arbeid.

Lenke til kommentar

Det som i størst grad påvirker lønningene er at det hovedsaklig er det offentlige som ansetter sykepleiere, mens for ingenører må man i mye større grad konkurrere med det private og deres lønnsnivå. Siden det offentlige har relativt faste tariffer er det vanskelig for sykepleierene å få de forskjellige mulige arbeidsstedene til å konkurrere mot hverandre på lønn. Dermed er de eneste lønnsforhøyelsene man får den årlige fra tariff-forhandlingen, og siden den gjelder for alle blir den sjelden særlig høy.

Lenke til kommentar

Og det er mye av det som Norman var ute med tidligere i vinter, at for at staten skal konkurrere med det private for å fortsatt ivareta det som anses som et krav i form av omsorgsarbeid så må skattene opp. Både for å dempe insentivene for å arbeide i det private, men også for at staten skal få større tilgjengelige ressurser.

Lenke til kommentar
I dagens arbeidsmarked er det ingen tvil om at ingeniørutdanningen er mer verdt enn sykepleierutdanningen.

Enig i at den teoretiske utdanning du trenger for å bli ingeniør er vanskeligere, men i dagens arbeidsmarked er faktisk en sykepleierutdanning minst like mye verdt da begge utdanninger har underskudd på flere tusen ansatte. Ift ingeniører er det mest i IT og byggnæringen behovet er enormt, innen andre sektorer er behovet mer varierende. Ihvertfall slik jeg har erfart det. Sykepleierne gjør ofte livsnødvendige oppgaver, noe som ikke kan sies om mange av ingeniørene, uten at jeg sier deres arbeid er viktigere, imidlertid ser jeg ingen større verdi i hva en ingeniør gjør da alle jobber som brikker i et stort system hvor ingen kan unnværes. Blir ikke prosjektet med utarbeiding av ventilasjonssystem til kjølelageret ferdig idag så kan det gjøres imorgen, får ikke pasienten som er avhengig av epilepsimedisin dosen idag er det kanskje for sent å gjøre noe imorgen, for å sette det litt på spissen.

Lenke til kommentar
I dagens arbeidsmarked er det ingen tvil om at ingeniørutdanningen er mer verdt enn sykepleierutdanningen.

Enig i at den teoretiske utdanning du trenger for å bli ingeniør er vanskeligere, men i dagens arbeidsmarked er faktisk en sykepleierutdanning minst like mye verdt da begge utdanninger har underskudd på flere tusen ansatte.

 

Det er et forskjell på underskuddene av arbeidskraft. Det ene underskuddet skyldes upåvirkbare variabler, mens det andre skyldes påvirkbare variabler. Underskuddet av sykepleiere kan med et pennestrøk fjernes ved å omdefinere noe av helsevesenets rolle. Det samme kan ikke sies om etterspørselen av ingeniører, den etterspørselen er reel og styres utelukkende av selvfinansierende interesser.

Lenke til kommentar
Og det er mye av det som Norman var ute med tidligere i vinter, at for at staten skal konkurrere med det private for å fortsatt ivareta det som anses som et krav i form av omsorgsarbeid så må skattene opp. Både for å dempe insentivene for å arbeide i det private, men også for at staten skal få større tilgjengelige ressurser.

 

Dette var da bare en kortsiktløsning Norman kom med, han uttalte da ganske tydlig at dette systemet over tid ville kollapse.

Lenke til kommentar

Det sier seg vell selv at de som har en tyngre utdannelse fortjener mer lønn en de som ikke har en fullt så tung en, eventuelt ikke har utdannelse i det hele tatt.

 

Ta bussjåfører, de opplever mye trussler og mye stress. Dessuten er det faktisk ganske tungt å kjøre buss. Tviler på at de som er sykepleiere har det spesielt mye verre. Burde da sykepleierlønningene synke til bussjåførnivå? Blir samme logikken.

 

Når jeg sa mer verdt mener jeg selfølgelig mer verdt i penger forresten.

Lenke til kommentar

Jeg synes egentlig denne tråden har et litt merklig fokus. Hvorvidt en ingeniør fortjener mer enn en sykepleier er jo så sin sak, og kan sikkert diskuteres i det uendlige. Det som er oppsiktsvekkdene her er jo at man tvinges til å gi de to gruppene samme lønn basert på relativt grove likhetstrekk. Er det riktig? Uavhengig av hvem av de to som "fortjener" mest?

 

AtW

Lenke til kommentar
Sykepleierne gjør ofte livsnødvendige oppgaver, noe som ikke kan sies om mange av ingeniørene, uten at jeg sier deres arbeid er viktigere, imidlertid ser jeg ingen større verdi i hva en ingeniør gjør da alle jobber som brikker i et stort system hvor ingen kan unnværes. Blir ikke prosjektet med utarbeiding av ventilasjonssystem til kjølelageret ferdig idag så kan det gjøres imorgen, får ikke pasienten som er avhengig av epilepsimedisin dosen idag er det kanskje for sent å gjøre noe imorgen, for å sette det litt på spissen.

Er du FULLSTENDIG gal mann??? Ingeniører gjør ikke livsviktige jobber?

 

Hvem tror du sørger for at det vann i krana?

Strøm i husene?

Hvem designer næringsbyggene som vi er 100% avhengige av?

Hvem sørger for at varer kommer fra A til B?

Hvem gjør det mulig å bygge biler?

Hvem sørger for at valuta systemet fungerer? (IT)

+

+

...............

 

Skal love deg dette:

Hvis vi hadde fjernet alle ingeniører fra jordens overflate så hadde mennesket dødd ut 10000 ganger kjappere enn hvis vi hadde gjort dette med alle sykepleierne. Egentlig tror jeg vi hadde klart oss ganske lett uten dem kontra ingeniører, hadde trengt et par mer leger på sykehuset som kunne dirigere ufaglærte rundt :D

Lenke til kommentar
I dagens arbeidsmarked er det ingen tvil om at ingeniørutdanningen er mer verdt enn sykepleierutdanningen.

Enig i at den teoretiske utdanning du trenger for å bli ingeniør er vanskeligere, men i dagens arbeidsmarked er faktisk en sykepleierutdanning minst like mye verdt da begge utdanninger har underskudd på flere tusen ansatte.

 

Det er et forskjell på underskuddene av arbeidskraft. Det ene underskuddet skyldes upåvirkbare variabler, mens det andre skyldes påvirkbare variabler. Underskuddet av sykepleiere kan med et pennestrøk fjernes ved å omdefinere noe av helsevesenets rolle. Det samme kan ikke sies om etterspørselen av ingeniører, den etterspørselen er reel og styres utelukkende av selvfinansierende interesser.

Eksempler på hvordan et pennestrøk kan endre det?

Lenke til kommentar

Jeg har alltid sagt at "lik lønn for likt arbeid" bare var en bløff, det er lik lønn for forskjellig arbeid de er ute etter og det er nok som kun er mulig å gjennomføre i et totalitert kommunistisk land. Ellers vil lønn måtte følge markedet.

 

Kunne ikke likestillingsombudet for eksempel sett på hva som kreves av kompetanse for å være statsminster (ingenting) og hva som ellers kreves av vedkommende og konkludere med at kravene ikke er større en for minstepensjonister og at minstepensjon og statsministerlønn derfor skal være det samme.

Endret av robertaas
Lenke til kommentar
I dagens arbeidsmarked er det ingen tvil om at ingeniørutdanningen er mer verdt enn sykepleierutdanningen.

Enig i at den teoretiske utdanning du trenger for å bli ingeniør er vanskeligere, men i dagens arbeidsmarked er faktisk en sykepleierutdanning minst like mye verdt da begge utdanninger har underskudd på flere tusen ansatte.

 

Det er et forskjell på underskuddene av arbeidskraft. Det ene underskuddet skyldes upåvirkbare variabler, mens det andre skyldes påvirkbare variabler. Underskuddet av sykepleiere kan med et pennestrøk fjernes ved å omdefinere noe av helsevesenets rolle. Det samme kan ikke sies om etterspørselen av ingeniører, den etterspørselen er reel og styres utelukkende av selvfinansierende interesser.

Eksempler på hvordan et pennestrøk kan endre det?

 

Som jeg skrev en redefinisjon av helsevesenets rolle, mao. å omdefinere deres oppgaver. Eller enda mer forenklet, det offentlige helsevesenet fraskriver seg noe av det ansvaret de har i dag.

 

Underskuddet av sykepleiere skyldes utelukkende politiske prioriteringer, prioriteringer som på ingen måte er skrevet i stein.

Lenke til kommentar

Hva ville du helst vært:

 

Sykepleier eller ingeniør?

 

Jeg ville vært villig til å få dårligere betalt enn sykepleiere bare for å få slippe å jobbe som en.

 

Ingeniørutdannelse?

Utdannelse burde være betalt, så ville vi sluppet slike diskusjoner hvor mennesker mener at det å lære gjør mennesker mer verdt (og da snakker vi ikke om "mer verdt for samfunnet").

 

Drittjobber må gjøres, og dem som gjør dem fortjener mer betalt enn dem med utfordrende og givende jobber.

Av den simple grunn at disse drittjobbene ødelegger mennesker fysisk og psykisk.

 

Det finnes få ingeniører med yrkesrelaterte sykdommer.

Betal utdanningen!

 

Det er dessuten tull at matte og fysikk er vanskelig -- det er logikk, lettere enn å lære seg å tegne og male: Logiske fag er akkurat like vanskelig som å lære alfabetet på gresk, det tar bare lengre tid.

 

Underskuddet av sykepleiere skyldes utelukkende politiske prioriteringer, prioriteringer som på ingen måte er skrevet i stein.

 

At sykepleiere får for dårlig betalt, kanskje?

Jeg håper virkelig at lærere og studenter lager organisasjoner som boikotter sykepleierutdanningen og lavlønnsyrker med høy risiko for yrkesskade og lite variasjon i arbeidet.

 

Men det vil alltid finnes idioter som tar sykepleierutdanningen basert på det at de vil gjøre en livsviktig oppgave.

Man burde lært allerede i første klasse at samfunnet voldtar dem som gjør det mest nødvendige.

Endret av Andre1983
Lenke til kommentar
Det er dessuten tull at matte og fysikk er vanskelig -- det er logikk, lettere enn å lære seg å tegne og male: Logiske fag er akkurat like vanskelig som å lære alfabetet på gresk, det tar bare lengre tid.

 

HVa slags resultater en gjennomsnittsperson får tilbake for en gitt mengde arbeid innen matte og fysikk tilsier at det ikke er tull.

 

AtW

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...