Gå til innhold

BK: Forsøk på portrett.


Anbefalte innlegg

Jeg kjøpte meg mitt første speilrefleks for litt siden, et k100D med kitlinse, og naiv og leken som jeg er kaster jeg meg ut i det ukjente og prøver å få til et "portrett". Jeg elsker mennesker og foto av ansikter, men jeg mangler dessverre alt for mye kunnskap om foto og sjangeren portrett. Tanken var å få til noe med naturlig lys, men jeg ble tvunget til å fotografere håndholdt da jeg fortsatt er i påvente av stativ. Jeg har ikke fått alt det fototekniske inn i blodet enda, men jeg merker et lite snev av bevegelsesuskarphet, spesiellt i 1:1 opløsning. Bortsett fra dette, er det noe jeg burde tenke på til neste gang?

 

Bildet er skalert ned og skarpet opp i etterbehandlingen.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Et typisk snapshot fra ferien, men ikke noe særlig mer enn det...

 

På den konstruktive siden:

 

- Ville belyst ansiktet litt mer. Liker du å ta portretter ville jeg ha invistert i en ekstern blits.

- Ville croppa litt på høyresiden. Blir litt irritert av den brune halvsirkelen på høyre side av bildet.

- Synes bakgrunnen generelt er ganske forstyrrende. Du burde ha brukt den smartere. Du kunne enkelt ha rammet inn modellen ved hjelp av en av de buene i bakgrunn.

 

Ta disse rådene til betraktning, så bør du kunne gjøre det bedre til neste gang. :)

Lenke til kommentar
Flotte tilbakemeldinger! Jeg skal huske på alt dette til neste gang! En ekstern blitz hadde vert noe ja, men jeg har nok å lære før jeg invisterer i noe slikt. Har noen et par bøker å annbefale som tar for seg portrettfotografering?

 

 

invester heller i en billig blitz (fra USA ebay) enn bøker. Godt utsyr er veldig veldig viktig, og blitz som mange sier man ikkje trenger, er et kanonfett verktøy. Jeg synes dette bilde ikkje er et bra portrett. Prøv å få frem det beste i modellen. Vel er det varme i massevis her, men skyt flere bilder, og lagre dette, så tar du det frem om 6 mnd, og tenker, wow! Eg har jaggu gjort store fremskritt.

 

Bøker er jeg motstander av. Vis meg de bøkene som gir like god info om erfaringene til 1000vis av folk. Det er ikkje lett å matche.

Lenke til kommentar
Bøker er jeg motstander av. Vis meg de bøkene som gir like god info om erfaringene til 1000vis av folk. Det er ikkje lett å matche.

 

Det er ikke lett å matche, men utrolig nyttesfullt når man vil lære om komposisjonsprinsipper, fargebruk, teknikker, kameramekanikk og alt annet som er en fotograf nyttig. Så kan man videre bruke det i praksis. Teori er bra i begynnelsen for å få et grunnlag.

Lenke til kommentar
Bøker er jeg motstander av. Vis meg de bøkene som gir like god info om erfaringene til 1000vis av folk. Det er ikkje lett å matche.

 

Det er ikke lett å matche, men utrolig nyttesfullt når man vil lære om komposisjonsprinsipper, fargebruk, teknikker, kameramekanikk og alt annet som er en fotograf nyttig. Så kan man videre bruke det i praksis. Teori er bra i begynnelsen for å få et grunnlag.

 

 

godt mulig det. men med stor fare for å banne i kirken, det er veldig mange fotonerder som henger seg altfor mye opp i smådetaljer, og glemmer å fange gode blikk, og gode stemmninger. Det er det viktigste, men ka vet vel eg? :-)

Lenke til kommentar

Er enig i det folk skriver her. Fjeset burde vært bedre belyst, og det er fargene er litt for varme etter min smak. Ferie-snapshot. Snakk om all-in-one ord på det :p

Men du har da visse ting inne. Du har det viktigste, motivasjonen, du mangler bare litt kunnskap. Uten å være veldig flink på portrettfotografi vet jeg hva jeg ser etter, og du bør også studere portretter nøye. Både her på diskusjon, og i blader og aviser.

Lykke til videre! ;)

Lenke til kommentar
Godt utsyr er veldig veldig viktig[...]

Nei! Godt utstyr er ikke veldig viktig. Trådstarter kan ta vidunderlige portretter og andre bilder med det utstyret han har så lenge han har lyst til å lære. Utstyret han har er godt nok. En trådløs blitz kunne ikka ha fortalt ham at:

Bildet er undereksponert. Følg med på histogrammet, og sett kameraet til å overeksponere litt når dette skjer.

Bevegelsesuskarpheten kommer av for lang lukkertid. Skru opp ISOen eller åpne blenderen (senk f-tallet). Når du skyter håndholdt bør ikke lukkertiden være lengre enn 1/X sekund, hvor X er brennvidden. 50mm? Max 1/50s lukkertid. 100mm? Max 1/100s lukkertid. (Om du vet av crop-factor burde du ta med den i regnestykket. Om du ikke vet av crop-factor, se bort i fra det foreløpig. Litt vanskelig å forstå i starten.)

Den varme fargen på veggen til venstre i bildet reflekterer et varmt lys på venstre side av ansiktet som får det til å se for varmt ut. Hadde veggen vært hvit så hadde den fungert som en ypperlig reflektor, men her burde du ha flyttet henne litt vekk fra den istedet.

Linjer som kommer inn og ut av hodene til folk i bakgrunnen er sjeldent fint. Heller ikke den lampa som ser ut til å ligge på hodet hennes når du ser bildet fra avstand.

 

Til tross for alle de kjipe tingene vi har å si så har du gjort en god jobb. Fortsett å prøve, og les alt du orker av tutorials og guider på Internett. Koster deg ikke ei krone, og du vil lære åh-så mye. Spar pengene dine til du merker at du trenger noe.

 

Edit: Ti gratis lessons som burde være obligatorisk lesning for alle og enhver. En god start.

Endret av pederk
Lenke til kommentar
Ferie-snapshot. Snakk om all-in-one ord på det :p Du har det viktigste, motivasjonen, du mangler bare litt kunnskap. Uten å være veldig flink på portrettfotografi vet jeg hva jeg ser etter, og du bør også studere portretter nøye. Både her på diskusjon, og i blader og aviser.

Så sant så sant! Det skal jeg!

Det stemmer godt at dette er et ferie-snapshot og at jeg mangler kunnskap og erfaring. (Herlig beskrivende uttrykk forresten!) Forskjellen på dere og meg er at dere har erfaring og et trenet øye som bedømmer bildet fra et objektivt perspektiv. Dette mangler jeg. Personlig anser jeg meg selv som en absolutt nybegynner innen foto, med kun et par timers knasting på kameraet bak meg. Alle har begynt på første trappetrinn en gang, og det er her jeg naturligvis står nå. Jeg setter pris på at jeg har muligheten til å få tilbakemeldinger på det jeg gjør til en hver tid og jeg ser på det som essensielt for å oppnå god progresjon i utviklingen. Slikt sett tror jeg bildekritikken vil hjelpe meg langt på vei nå når jeg nå skal lære meg å gå. Selv om jeg nikker gjenkjennende til kritikken som gis, er det så mye bedre å få det gitt i klartekst som det blir gjort her av folk som ser med et stødigere mer reflektert og kunnskapsorientert blikk.

 

Invester i en photoshop bok istede;

feks Scott Kelby har veldig gode. Momsfritt fra utlandet. Anbefaler amazon.com for bøker. Billig og stort utvalg.

 

Selv har jeg scott kelbys CS3 og LR book =)

Mye bra info.

Photoshop har jeg god greie på med godt over en hyllemeter med bøker, det er teori og praksis innen foto det står dårlig til med. Bildet er fisket rett fra kameraet uten noen bildebehandling involvert og hvitbalanse og forstyrrende elementer kunne dermed naturligvis blitt tatt hånd om før det ble postet. Ut i fra tilbakemeldingene derimot lider bildet av langt større problemer enn hva som kan ordnes i etterbehandlingen og derfor spurte jeg etter bøker som kunne lære meg det grunnleggende om portrett. Det hjelper ikke med aldri så mye kunnskap om bildebehandling hvis man ikke vet hvordan man skal beherske kamerat.. Det er som Scott Kelby selv skriver i sin nyeste bok: (Fritt oversatt) "Photoshop bør brukes til å fullføre bildene, ikke til å fikse noe som burde vært unngått allerede før man trykker på utløseren." Jeg ønsker helst lære å ta bilder som funker uten å involvere Photoshop i større grad.

 

Alt i alt er vi vel enige om at det et kunnskapen og ikke utstyret det er noe galt med. Det var naturligvis derfor jeg kjøpte et billig kamera også; jeg har ikke behov eller kompetanse til å betjene noe bedre enda. Utstyr kjøpes etter behov, og potensialet i kameraet er langt større enn det jeg klarer å benytte meg av enda. Takk for tilbakemeldinger så langt, jeg bærer dem med meg. Så var det tilbake til fotokompendiet før jeg naivt prøver igjen. :yes:

 

Edit: Takk for informativ link pederk!

Endret av fargoth
Lenke til kommentar

Bare for å holde meg litt on-topic. Fint bilde, men enig i manglene du og andre peker på. Prøve å konvertere det til svar hvitt. Jeg prøvde og syntes resultatet ble bedre siden den lyse bakgrunnen ille føles like dominerende.

 

invester heller i en billig blitz (fra USA ebay) enn bøker. Godt utsyr er veldig veldig viktig

 

Klart at godt utstyr er viktig, men det hjelper lite med en "hassi" til 100000kr i hendene hvis du ikke vet hvordan du skal bruke den. Kameraet er en ting man må mestre, den andre er motivet og alle faktorene rundt det. Mater man kameraet med møkk så får du møkk tilbake i form av bilder. Man kan klare seg fint uten blitz bare man har forståelse for hva man gjør og hvordan alle faktorene spiller inn.

 

Bøker er jeg motstander av. Vis meg de bøkene som gir like god info om erfaringene til 1000vis av folk. Det er ikkje lett å matche.

 

...... tenke .... tenke ..... tenke ........ Nei jeg blir ikke helt klok på logikken din. Jeg ser hva du mener, men kan ikke helt fatte at du ikke ser noe nytte i bøker. Er enig i at man kan lære masse på forum ol. men man får også veldig mye blandete meninger, men hvem har rett? Problemet er at alle kan utgi seg for å være semiproffer uten å nødvendigvis ha så mye ballast *hint*. I bøker får man konkrete fakta opplysninger og innblikk i teknikker, mens på forumer ol. får man subjektive meninger og antakelser. Dessuten hva er det bøker egentlig er? Det er en samling av erfaring hvor det man ikke trenger er luket vekk?

 

 

godt mulig det. men med stor fare for å banne i kirken, det er veldig mange fotonerder som henger seg altfor mye opp i smådetaljer, og glemmer å fange gode blikk, og gode stemmninger. Det er det viktigste, men ka vet vel eg? :-)

 

Hva er det som skiller en dårlig fotograf fra en god fotograf og en god fra en sinnsykt god? Etter min mening er det akkurat det du sier ikke er viktig. Bevistheten til små detaljer som hvordan en hånd vender, hvordan skuldrene er posisjonert, hvordan linjen på landskapet lager en sti for øye osv. En "dårlig" fotograf ville knipset og vært fornøyd, mens en god ville vurdert alle faktorene som skal lage bildet.

 

Som en regel burde man gjøre det motsatte av alt aksjetrading (morro nick) oppfordrer til uansett hvilken sammenheng. Sier han hopp så dukker du. Det er min mening.

 

Sorry for å kuppe tråden din fargoth. :(

Endret av Psyc0re
Lenke til kommentar

Om godt utstyr er veldig viktig kommer ann på.

Tar du bilder for deg selv er det såklart helt OK å ikke ha topp notch utstyr. Kitzoom holder lenge.

Driver du kommersielt så blir utstyr plutselig veldig veldig veldig viktig, ifht teknisk kvalitet, og å ikke måtte begrense seg pga manglende utstyr.

 

Ellers finner jeg foto bøker utrolig håpløse, mange som snakker mye om at du kan lære komposisjons regler, fargelære osv. Men hvor mange kan her, med hånda på hjerte si at de vet særdeles mye om fargelære, og kompoisjonsregler (nei, det at du vet hva det gylne snitt er, betyr ikke at du vet noe).

 

grunnen til at jeg fåreslår en photoshop bok er at disse bøkene kan faktisk brukes i praksis mens de leses, og du får generelt mere ut av en slik bok enn om du leser igjennom en fotobok, og husker 10 setninger.

 

beste måten å lære på er å gå ut å skyte. uansett.

Lenke til kommentar

Drit i dette med ekstern blitz - det er fint med en slik men du går glipp av mange fine bilder om du ikke lærer deg å finne det fine lyset. Det var nok av fint lys på det bildet. Og fint lys er gratis sålenge du ikke må lage det selv. Lyset er ganske bra, men det er litt for mye kontrast i det, for du er for langt unna lyskilden (åpningen).

 

Ville kanskje ha plassert henne sånn ca mellom stolpene, bare litt ute på gulvet og selv stått nærmere stolpen slik at hun får mer lys fra der kameraet er (altså, ikke så fra siden og ikke helt rett på, men litt mer på skrått). Dessuten kan du godt øke eksponeringskompensasjonen bittelitt dersom du ikke får med detaljer i øyet - kontakt med blikket må til på portretter.

 

Fint at hun ikke er plassert midt i bildet. Og det er skarpt nok, synes jeg.

Lenke til kommentar

godt ustyr skaper mye større glede, og større interesse. Gratis lys? vel vel vel. Hvor ofte har man denne muligheten? Jo, akkurat når man ikkje trenger det, og skal knipse.

 

Man trenger basic kunnskap, og så går man igang med liv og lyst La nerdene ta seg av flisespikeret, så kan vi andre prøve å fange gode ting, og ikkje dille og dalle med smådeltajer.

Lenke til kommentar

Greit bilde som trenger litt etterbehandling.

 

Bakgrunnen er ikke pen. Det kan rettes opp( kutte ut bakgrunnen til et nytt lag, og bruke Gaussian blur)

 

Ansiktet er litt for mørkt.( Dodge tool på midtonene retter dette opp)

 

Fargene er ikke bra. Personlg syns jeg dette bildet blir bedre i sort/hvitt.

 

 

Syns du skal bruke det utstyret du allerede har, og kjøpe noe bedre kun når du selv mener utstyret begrenser mulighetene dine.

Endret av buitre
Lenke til kommentar
Godt utsyr er veldig veldig viktig.

Det er det dumeste jeg har hørt. Godt utstyr er morsomt, men ikke et must. Man kan lære mye uten å ha det beste utstyret, og på den måten finner man ut om det er noe å satse på, eller ei. Godt utstyr er ikke veldig veldig viktig.

 

så dumt at du må si det 2 ganger?? godt utstyr er sykt viktig til krevende bilder som action, konsert.

 

Hadde ikkje utstyret vært viktig kunne jo kem som helst stått med P&S kamera og tatt killer bilder???

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...