Gå til innhold

Boikotte Kina OL? Hvorfor det?


Anbefalte innlegg

Kongelig Kina-boikott

 

Prins Charles holder seg unna OL i Beijing i sin helhet, danske kronprins Fredrik blir bedt om å utebli fra åpningsseremonien, og skuespillerinnen Mia Farrow kaller Beijing-OL for "Folkemord-Lekene".

 

Kina sliter med å skape det glansbildet av landet de ønsker i forkant av sommerens olympiske leker.

 

Møter kritikk

 

Landet møter massiv kritikk fra menneskerettighets-organisasjonene, og når stadig flere kjente personer demonstrerer sin harme ved å utebli fra lekene, kan det bli vanskelig for kinesiske myndigheter å oppnå det de ønsket den gangen de leverte fra seg OL-søknaden.

 

De kinesiske myndighetene har nemlig ligget i selen i årevis allerede for å fremstå som en moderne nasjon når hele klodens befolkning retter blikket mot de olympiske lekene i Beijing denne sommeren.

 

Alle er imidlertid ikke fornøyd med innsatsen, og nå møter Kina massiv kritikk fra flere hold.

 

Amnesty har kritisert de kinesiske myndighetene for ikke å overholde avtalen de skrev under på i 2001, da de ble tildelt de olympiske lekene.

 

I stedet har myndighetene bannlyst Amnesty og gjort forholdene vanskelige for andre tilsvarende organisasjoner.

 

Pinlige avbud

 

Denne uforsonlige holdningen kan vise seg å bli pinlig for Kina, nå er det nemlig klart at den britiske tronarvingen, prins Charles, velger å holde seg langt unna de olympiske lekene, angivelig på grunn av Kinas Tibet-politikk.

 

Det skal være organisasjonen Free Tibet som overbeviste Charles om å boikotte lekene, mens søsterorganisasjonen Den danske støttekomité for Tibet nå arbeider for å få den danske kronprisen til å utebli fra åpningsseremonien, ifølge dansk TV2.

 

I tillegg har skuespillerinnen Mia Farrow gått så langt som til å kalle Beijing-OL for "Folkemord-Lekene", ifølge nettutgaven av Daily Telegraph.

 

- Ikke hyggelig

 

- Jeg kjenner til det, sier det norske medlemmet av den internasjonale olympiske komité, Gerhard Heiberg, på telefon fra skibakken i Frankrike.

 

- Det er selvfølgelig ikke hyggelig for oss, vi hadde håpet på ro rundt forberedelsene og en positiv stemning rundt lekene, og det får vi sikkert også. Men det er viktig for meg å understreke at det aldri har foreligget en spesiell avtale med Kina om oppfølging av menneskerettighetene, sier han til Aftenposten.no.

 

- Det som skjer før et land blir tildelt de olympiske lekene, er at alle finalistene må undertegne en såkalt vertskapslandsavtale. Den er lik for alle, og alle finalistene undertegnet. Denne avtalen inneholder ikke noe eget punkt om menneskerettigheter, og Kina har ikke forbrutt seg mot denne avtalen, mener Heiberg, og legger til at det likevel har vært enkelte problemer underveis.

 

- De nærmet seg et avtalebrudd da de ville begrense journalistenes adgang til lekene, men det ordnet seg etter at vi tok det opp med dem.

 

- Ikke vårt bord

 

Heiberg tror heller ikke at IOC har noen mulighet til å sørge for at Kina overholder menneskerettighetene.

 

- Vi føler et ansvar for det som skjer, og har samtaler med de kinesiske myndighetene hvor vi oppfordrer dem til å tenke over hva de står for. Men når alt kommer til alt er en suveren stats anliggender ikke vårt bord. Vi er først og fremst en idrettsorganisasjon, mener Heiberg.

 

Ina Tin i den norske avdelingen av Amnesty International er oppgitt over Heiberg.

 

- Motsier seg selv

 

- Heiberg har tidligere snakket varmt om hvilken rolle IOC spilte da Kina endret syn i Darfur-saken, og han har tidligere gitt uttrykk for at avtalen mellom IOC og Kina også inneholder menneskerettslige aspekter. Heiberg motsier seg selv hele tiden. Selvsagt handler OL om politikk, på samme måte som alle andre kulturelle ytringer gjør det, og selvsagt har IOC en mulighet til å påvirke, mener Tin.

 

Hun vil imidlertid ikke nødvendigvis oppfordre kongelige eller andre til å boikotte OL.

 

- Vi ønsker hverken boikott eller det motsatte. Men når det er sagt, er situasjonen for menneskerettighetene i Kina kritisk, og på noen områder går utviklingen i gal retning, mener hun.

 

- Hvis Charles uteblir fordi han vil protestere mot myndighetenes Tibet-politikk, ønsker vi den markeringen velkommen. Men det er viktig at andre kommer til Kina og uttrykker det samme der, forklarer Tin, og kommer samtidig med en liten appell til de norske kongelige:

 

- Vi vil sende den samme beskjeden til dem som til alle andre; Vær klar over den kritiske situasjonen for menneskerettighetene i Kina, og gi uttrykk for det der du er. Ikke bli nyttige instrumenter for kinesiske myndigheters propaganda.

 

Usikre norske kongelige

 

Sven Gjeruldsen, talsmann for det norske slottet, vet fortsatt ikke hvem fra det norske kongehuset som skal reise til Kina for å overvære sommerlekene, eller om noen reiser i det hele tatt.

 

- Det kan jeg ikke svare på her og nå.

 

Han kan heller ikke si noe om sannsynligheten for at de norske kongelige vil følge i Charles' fotspor eller markere motstand på en annen måte.

 

- Vanligvis uttaler ikke de kongelige seg om slike ting. Dette må jeg nesten få komme tilbake til deg på, sier Gjeruldsen til Aftenposten.no.

 

 

Amnestys bekymringer i Kina

  • Bruken av tortur og dødsstraff
  • Frihetsberøvelse uten tiltale og dom
  • Mediesensur og overvåking av internett
  • Forfølgelse av menneskerettighetsaktivister

Igjen så blusse debatten over Kina OL opp,hvordan bør Norge stille seg til dette?

Bør de norske kongelige boikotte OL i Kina?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest medlem-141789
Fordi at det er så masse tull der ned + at det er fare for utøverane sin helse på grunn av all røyken.

Mener du forurensingen?

Eller Røyken(?)?

 

Du forstår nøyaktigt kva eg meinar, det der gjorde du berre for at det eg sa ikkje skulle virke seriøst eller kva prøvde du på.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...