Gå til innhold

USAs påvirkning på verden etter andre verdenskrig.


Trooper89

Anbefalte innlegg

Hei alle medmennesker!

 

Jeg går sisteåret på allmenn, videregående skole. Jeg har en engelsk-oppgave der jeg skal holde et foredrag om USAs påvirkning på verden etter andre verdenskrig, kulturelt og politisk. Jeg skal ta for meg et tiår av gangen.

 

Det jeg trenger hjelp til, er å finne det aller viktigste fra hvert av tiårene etter krigen. Foredraget skal bare vare i 10-15 minutter, så bare det aller viktigste skal med. Slik ser det ut foreløpig:

1950's - Marshalhjelpen, Donald Duck, Wild West, American blue jeans, tyggis, Coca Cola, Lucky Strike, Rock Music.

1960's – Cold War

1970's – Cold War

1980's – Cold War

1990's -

today -

 

Trenger særlig hjelp fra perioden fra 1960-today!

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
Videoannonse
Annonse

Vell, du bør jo utdype "Cold War", ettersom den ikke på langt nær var kald i det hele tatt. Koreakrigen på 50-tallet, som USA ledet, og Vietnamkrigen på slutten av 60 - starten av 70 - tallet. Dette var blodige kriger, spessielt for sivilbefolkningen. Begge disse krigene var kriger mot kommunismen, hvor Russland støttet kommunistlandene og USA kapitalistlandene.

 

På 50-tallet begynte jo også USA å lage krigsfilmer fra 2. Verdenskrig, noe som var et tabu-tema i Europa.

 

Kan jo også skrive om hvordan USA fikk igang computerteknologien, men dette er jeg ikke så sikker på.

Lenke til kommentar

Må først benytte anledningen til å rette på uberkvaal.

Noen av de beste krigsfilmene som er blitt laget om WWII ble laget på 50 tallet i Storbrittania, e.g. The Dambusters.

Man kan heller ikke sammenligne Korea og Vietnamkrigen, men det er en helt annen sak ;)

 

Det var britene som hadde den første datamaskinen, Colossus, men siden dette var hemmeligstemplet var det USA som dro det i gang.

 

60-tallet, her kunne du nevne goldwater i en bisetning, for å relatere det til 80 tallet (og Reagans time for choosing tale). Han startet liberaliseringsprosessene, som gav Reagan og Thatcher makt, og avviklet monopoler over hele verden. (inkludert NRK og Telenor, så hurra for ham! :p)

Ellers, så er 60 tallet tiden for hippietiden og ungdomskultur. Jimi Henrix, Woodstock, Vietnamkrigen, osv. Takket være flere engelske band, spesielt the Beatles, mistet USA noe av sitt monopol på ungdomskultur når det kommer til musikk. På film så har de beholdt det til dd.

 

70 tallet var tiden for katastrofene under Carter og Nixon. Vesten tapte Iran under revolusjonen (og gisseltakningen som fulgte.) Mange trodde at USA ville tape den kalde krigen mot Sovjet.

På den positive siden var det vel her vi fikk SALT II?

 

80 tallet var frihetens store tidsalder politisk, med Reagan som fikk slutt på den kalde krigen "Mr. Gorbachev, tear down this wall!" osv. USA fikk et enormt oppsving, og på tross av noen skandaler (Iran-contra), ble ryktet til USA bedre enn noen gang.

Oppgangstider økonomisk og sosialt under Reaganomics.

Som en komisk bisetning kan du jo nevne at USA sørget for å gi Sovjet en "vietnamkrig" i Afganistan - noe de gjorde med å bl.a. støtte Osama Bin Laden.

 

90 tallet var tiden for "peace dividend", altså overskudd etter den kalde krigen var vunnet. USA så urokkelige ut, og liberaliseringsprosessene som Reagan og Thatcher hadde startet bredte seg til større og større deler av verden.

FN klarte ikke å stoppe folkemord i Jugoslavia. NATO og USA grep inn, fikk stanset det, og ble populære hos de fleste (bortsett fra Serbiske nasjonalister ). Dette var upopulært i USA, man ville ikke at USA skulle blande seg inn. (igjen en mulighet for litt komikk: ironisk nok ble Bush valgt inn bl.a. for sin motstand mot militære operasjoner i utlandet)

 

20 tallet, 9/11- stor sympati fra hele verden. Noe Bush-administrasjonen sløste bort på rent svada. USA har tapt enormt med makt og prestige, selv om det faktiske tapet er langt mindre enn de fleste nå tror.

Endret av Glortelion
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...