Gå til innhold

hva gjør alkohol med kroppen


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Her er litt om alkoholforbrenning

 

Alkoholforbrenningen

Kroppen kvitter seg med alkoholen ved å omdanne den først til et stoff som heter acetaldehyd, og deretter omdannes dette til eddiksyre. Eddiksyre er et produkt som også dannes fra de fleste matvarer vi tar inn. Det er således et stoff som kroppen er vant til å håndtere, og som antakelig har få uttalte skadelige virkninger. Omdanningen av alkohol til eddiksyre foregår i leveren. Denne prosessen kalles alkoholforbrenningen. Det tar meget kort tid fra alkoholen er tatt opp i blodet til den når leveren, og alkoholforbrenningen starter derfor nesten umiddelbart etter alkoholinntaket. Så lenge absorpsjonen av alkohol er høy, vil mer alkohol suges opp til blodet per tidsenhet enn det leveren greier å forbrenne, slik at alkoholpromillen i blodet øker. Forbrenningen kommer derfor klarere til syne når all alkohol er absorbert og fordelt, ved at alkoholkonsentrasjonen synker med tiden. Alkoholforbrenningen foregår stort sett med konstant hastighet slik at alkoholpromillen i blodet synker med rundt 0,15 promille per time hos de aller fleste. Det kan være litt forskjell fra person til person. Hos folk som drikker mye, kan alkoholforbrenningen gå noe raskere. Men for de fleste vil det være slik at alkoholkonsentrasjonen i blodet vil øke, så lenge en har et høyere inntak av alkohol i timen enn den mengden som gir en promille på 0,15. For en mann som veier 80 kg, vil en slik mengde grovt svare til 1/4 liter pilsnerøl, 1/2 glass svakvin med 10-12 volumprosent alkoholstyrke eller 2-3 cl 40 prosentig brennevin per time. Lettere personer kan ikke drikke så mye, og tyngre personer kan drikke litt mer.

 

Ved helt lave promiller, under 0,2, kan forbrenningen gå noe saktere, men alkoholen blir forbrent ned til et nivå langt under 0,1 promille. Det er en utbredt misforståelse at vi uten alkoholinntak har en liten promille som kan overskride 0,1. Dette forekommer i praksis aldri, men alkoholmengder på tiendeparten og hundredeparten av 0,1 promille kan sees uten alkoholinntak. Det er også en utbredt misforståelse at kraftig mosjon, badstubad, svart kaffe og mer drastiske tiltak kan øke alkoholforbrenningen. Intet av dette holder stikk, og vi kjenner per i dag intet virkningsfullt middel som øker forbrenningshastigheten.

 

Det er forbrenningen i leveren som er hovedansvarlig for at alkoholen forsvinner ut av kroppen. Vi skiller også ut alkohol i utåndingsluft og i urin, men disse alkoholmengdene betyr lite i forhold til det som omdannes i leveren.

 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...