Gå til innhold

Hvilke enheter brukes i masseenergiloven?


Anbefalte innlegg

I masseenergiloven står det at energi er lik masse ganger lysets hastighet i vakuum opphøyd i andre (E=mc^2). Det jeg lurer på er hvilke enheter som brukes i denne loven. Er det gram og Joule som brukes eller er det andre enheter?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Vel, vanligvis er det Joule for energien, kg for massen, og m/s for lysfarta.

 

Om man driver med atom-/partikkel- fysikk bruker man ofte MeV for energien, og MeV/c^2 for massen (man betegner masse som energi over lysfarta i annen i disse fagene, og ofte setter man c=1...)

Lenke til kommentar
til trådstarter:

i alle fysikkformler så brukes SI systemet. unntakene ligger i under kjemifaget da man av og til regner i g og ikke kg.

 

Tja, eller så kan du bruke CGS (centimeter-gram-sekund) - astronomene er glade i det, eller eV som energi og alt som konstanter (som du gjerne setter = 1, f.eks. c (lysfarta) = 1) ganger elektronvolt, slik at bevegelsesmengde blir eV/c, masse eV/c^2 etc. - Atom/kjerne/partikkelfysikere er glade i det. Eller så kan du bruke AU (avstand jord-sol) som lengdeenhet, og år som tidsenhet - veldig fint og flott om man regner på celest mekanikk, dvs. baner for planeter og asteroider. Mange varianter ute og går!

 

Men på vgs nivå: meter, kg, sekund.

 

EDIT: Leif. Stygg leif...

Endret av kyrsjo
Lenke til kommentar

I denne sammenhengen kan det jo også nevnes at standard benevning for banefarten til en snegle er den tyske enheten Seemeilen pro Woche (sjømil per uke). 1 Seemeile pro Woche tilsvarer ca. 3 mm/s i SI-enheter.

Lenke til kommentar

Forresten vil masseenergiloven gjelde for alle enhetssystemer med samme basis som SI (som har 7 "arbitrært" definerte enheter, og resten trekkes fra disse her).

F.eks vil E=mc² også gjelde for pund og fot per sekund, så lenge energienheten er definert ut i fra disse (energienheten vil da bli pd*ft²/s²). En joule er definert som 1Nm=1 kg*m*s¯²*m=1*kg*m²/s².

Derimot vil den ikke gjelde for tre separate arbitrært definerte enheter, som kg, m/s og cal, da disse er uavhengige av hverandre.

Ellers er ikke kinetisk energi et veldig vanskelig konsept, og elektronvolt er også bare en enhet (som for ordens skyld, er energiendringen til et elektron som kjøres gjennom 1 volt spenning). Men igjen er ikke dette veldig interessant for målgruppen din, og langt ved siden av noe ungdomsskolepensum. Ah, dagene man hørte rykter om at det fantes en "magisk" metode for å regne ut hastighet uten å vite tid og avstand mellom to målepunkter (og som kunne gi nøyaktig hastighet i ett punkt!).

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...