Gå til innhold

Cubakrisen - utplasseringen av atomvåpen


Anbefalte innlegg

Jeg har litt vanskelig for å se hvordan denne krisen kunne bli så stor fra vårt nåværende syn. Var det slik at de ikke hadde 'funnet opp' slike langdistanse raketter som kunne treffe hvilket som helst mål på jorda? Eller hadde de funnet opp det, men amerikanerne var redde på grunn av at responstiden dems ble alvorlig redusert?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Klarer ikke Onkel Sam å trykke på den røde knappen innen 15 min? Virker jo underlig..

 

Edit:

Glemte at de måtte oppdage raketten og. Hehe. Noen som vet hvor lett det er å finne en slik på radar eller må de bli sett av ekte øyne?

Endret av Fred-rik
Lenke til kommentar

Den må oppdages på radar ja, og den gangen var det ikke like lett som det er nå.

ICBM, interkontinentale raketter kom i Sovjet med oppskytningen av Sputnik i 1957. En rakett ville bruke rundt ca. 20-25 min fra den var avfyrt fra Sovjet og til USA (har jeg hørt) , god nok tid til å aktivere atomforsvaret.

 

Cuba er jo enormt nære USA sammenliknet med atombasene som lå i Sovjetunionen. Raketten ville vel brukt langt mindre tid, kanskje 5 min, men det blir bare spekulasjon fra min side.

Det som er poenget er at Sovjet kunne slå ut USA før de selv rakk å sette igang motangrepet.

 

Grunnen til at USA (og Sovjet) trengte ca. 15 min, var at først skulle missilet oppdages, så skal det rapporteres tjenestevei fra radaroperatør til President, som da skal foreta et valg. ('atomkofferten', var ikke funnet opp på denne tiden, så ting gikk litt tregere enn idag). Ihvertfall så skal ordren gå ut fra Presidenten til Pentagon som vidreformidler ordren til alle avfyringsbaser + flyplasser, B-52 fly lastet med atombomber utgjorde ennå i 1962 ryggraden i atomforsvaret til USA (under Cuba-krisa hadde USA rundt 500 B-52, og under hele krisa var 60 stykk konstant i lufta, lastet med atombomber), regner med at i Sovjet så utgjorde langdistanse fly fortsatt ryggraden for atomangrep.

 

Håper det ble forståelig. :hmm:

Endret av Kenny_NOR
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Sovjet plaserte en type raketter på Cuba (husker ikke navnet) som kunne bære atomstridshoder til de fleste store byer i USA, til og med Washington, noe som gjorde at Sovjet kunne nuke USA på kort tid.

 

Uansett så hadde sovjet kun en ca 20 atomstridshoder som de kunne bombe USA med, mens USA hadde hele 3000, nok til å utslette verden.

 

Kilde hentet fra Illustrert Vitenskap Historie.

Lenke til kommentar

During the Caribbean Crisis, the USSR had only four R-7s and few R-16s deployed in vulnerable surface launchers, while the U.S. had 142 Atlas and 62 Titan I ICBMs, mostly in hardened underground silos.

 

Moreover, in July 1960, the U.S. could launch 1,000-mile (1,600 km)-range Polaris SLBMs from submerged submarines[10], while the Soviet submarine fleet had only some 100 short range V-1-type cruise missiles which could be launched only from submarines that surfaced and lost their hidden submerged status.

 

Poenget var, USA hadde kapasitet med sine mellom distanse raketter i Tyrkia,England og på ubåter til å rekke alle større mål i USSR samt en mindre kontigent ICBM. Soviet på den annen side hadde veldig begrensede mengder ICBM og ubåt våpenet dems var ikke "high-tech" nok til og være en reell trussel mot USA sitt mainland. Gjennom deployment av raketter og strategiske bombefly (med atom stridshoder) og artelleri med atomstridshoder på kuba hadde plutselig maktbalansen skiftet, USSR truet ikke lenger bare Europa med stor atomstrategiske krefter men også hele USA sitt mainland.

 

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Cuban_Missile_Crisis

Lenke til kommentar

Et av poengene her er teorien om en såkalt atomparaply.

Teorien gikk ut på at dersom USSR kunne detonere nok atombomber i USAs atmosfære, og holde denne detonasjonen gående i en lengre stund, så ville USAs atomvåpen bli slått ut i det de sendte de opp.

 

Både USA og USSR fantaserte om denne teorien - en av de mest skumle sidene ved den kalde krigen.

 

 

Men, når det kommer til Cuba-krisen er den "krisen" kraftig overdrevet i de fleste historiebøker. Det var et spill, ja mange liv kunne ha gått tapt, men sjansen for atomkrig var mindre enn det man kanskje kan få inntrykk av.

Lenke til kommentar

Råder folket til å se filmen Fog of War. Eleven Lessons from the Life of Robert S. McNamara. Han var US Secretary of Defense for de som ikke hadde fått det med seg.

 

Her går han gjennom kubakrisen. Og en av tingene han sier er: "In the end, it was luck. We were *this* close to nuclear war, and luck prevented it." Det sier litt om hvor nærme man egentlig var en atomkrig.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Sovjet slet med styringssystemene på sine ICBMer. De hadde heller ikke store muligheter å gjenomføre et bomberaid med konvensjonelle bombefly. Deres ubåter måtte til overflaten for å kunne avfyre missilene sine og var derfor sårbare. USA sine var i stand til å gjøre dette neddykket.

 

USA hadde 8 ganger flere atomvåpen enn det USSR hadde. USA hadde utstasjonert mellomdistanserakketer i bl.a. Tyrkia. Sovjet ville også ha mulighet å angripe med landbaserte missiler.

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...
Gjest Slettet+127836

I etterpåklokskapens navn var det kanskje ikke så krise som det ble blåst opp til å være, men på den andre side: Har ikke alt media tar i en tendens til å bli blåst ut av proposjoner?

 

En helt annen ting er ting vi vet i dag og går ut ifra at folk visste dengang. Om det ligger en russisk ubåt utenfor new york og kommer til overflaten og avfyrer en ICBM er byen historie. En kan ikke gå igjennom tilværelsen og tro det beste om sin motstander.( i dette tilfellet: nei dette går bra, de har ingen fullgode løsninger..)

 

Mine 0.02$, åpen for diskusjon og evt budøkning. :)

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Når en tenker på det så var det jo egentlig ikke så rart at Sovjet plasserte disse rakettene på Cuba, når USA hadde en liknende type i Tyrkia. Noe som gav Sovjet det samme strategiske og militære problemet som amerikanerne fikk da de sovjetiske rakettene kom til Cuba.

 

BTW så Fog Of War igår den var enormt lærerik og gav et nytt perspektiv for meg.

Anbefales på det sterkeste !

Endret av Kenny_NOR
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...