Gå til innhold

Hvordan starte en egen bedrift i Norge?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det er lett å starte firma. I utgangspunktet er det bare å registrere deg hos Brønnøysundregistrene og få et organisasjonsnummer som du bruker til å fakturere for varene/tjenestene.

 

Når det gjelder å lage forretningsplan, skaffe seg en forståelse over regnskap, betale inn skatt, regler rundt mva, hvordan fakturere osv... så finner du veldig mye bra informasjon på Etablerer.no. De har en egen etablererskole over nettet som er gratis.

 

 

Lykke til!

 

Per Roald

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Jeg har skrevet en grundig serie om å starte firma her: www.frilansinfo.no/

 

Der finner du hele prosedyren fra A til Å, og en del om å velge riktig selskapsform. NUF er jo et bra alternativ du bør sjekke ut, du kan da få status som lønnstaker i eget selskap og får flere rettigheter enn innehaver av et enkeltpersonforetak. Passer bra hvis du ikke har 100.000 i aksjekapital :cool:

Lenke til kommentar
...og da velger du å se borti ifra at det er vanskelig å få lån og mange firmaer vil oppfatte deg som muligens litt useriøs, så lenge det kun er et utenlandsk sovende firma med en norsk avdeling, som er den eneste med drift.

Det der er stort sett bare en myte som oppstod da NUF fremdeles var ukjent i gamlelandet. Det er uviktig hvor seriøst firmaformen din blir tatt så lenge du driver en kunnskapsbasert bedrift (konsulent, arkitekt, designer...pc-reparatør...) og blir tatt seriøst på det faglige, kompetansen du stiller med. Går du konkurs går det sjelden ut over kunden. Og skulle så skje er det små sjanser for at en personlig konkurs i et ENK gir noe bedre dekning for utestående gjeld enn en konkurs i et NUF.

 

Om du har NUF eller ENK er uviktig for en pc-reparatør eller annen kunnskapsbasert bedrift, for kunden er det bare navnet på fakturaen som er forskjellig. En PC-reparatør trenger sannsynligvis ikke store banklån for å starte opp og heller ikke å kjøpe store varemengder fra andre bedrifter som vil ha garanti for betalingen. Problematikken du nevner er irrelevant så lenge alternativet er et ENK der du ikke får banklån noe lettere enn med et NUF - du må stille personlig garanti uansett.

 

Driver du varehandel eller trenger å låne for å bygge forretningsbygg starter du selvsagt ikke NUF.

 

Med dagens regelverk som straffer ENK i forhold til AS/NUF er jeg ikke i tvil: Fordelene du har som ansatt i eget NUF veier langt tyngre enn ulempene.

 

Hvis myndighetene vil NUF-ene til livs kan de jo for eksempel tillate å stifte AS med lavere aksjekapital slik de har gjort i de fleste EU-land. I Frankrike og England kan du starte opp med 1 euro eller 1 pund i kapital. Så øker man kapitalen etter som behovet for investeringer/sikkerhet øker. Det er forhåpentligvis dette som kommer til å skje om noen år når den varslede omleggingen i foretaksordningen blir gjennomført.

Endret av Hansson
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Jeg startet selv eget foretak samme mnd som jeg ble 20 år.

Noen tips som jeg fikk:

 

1. Ikke gå inn med mer penger enn du kan tape. Jeg gikk inn og tapte 110 000 kroner.

 

2. For oppstart av et AS (ikke start uten at det er AS!), besøk en bedriftsrådgiver i din lokale bank for spørsmål du tror han kan hjelpe deg med. Dette er ofte spørsmål du sikkert vil vi skal svare på.

 

3. Ta en ringerunde og besøk gjerne flere revisorer. Disse hjelper deg med alt papirarbeid. 10 000 kroner går bort i registrering og hjelp fra revisor, men det trengs.

Lenke til kommentar

Ikke start uten at det er et AS? Det kommer da fullstendig an på hva man skal drive med, om det er knyttet vesentlig risiko til firmaet eller ikke.

 

Jeg har drevet et ENK uten problemer i flere år nå. Det er ikke alle som kan spytte inn min. 100 000,- i startkapital. Dessuten har AS mange flere plikter som revisor- og regnskapsplikt som koster mye.

Lenke til kommentar

Enig, dette er ren svada fra Itavdelingen.

AS er kun nødvendig hvis man skal drive varehandel eller ta store lån og drive med risiko. NUF har nøyaktig de samme fordelene som AS, minus utgifter til revisor.

 

I de aller fleste tilfeller vil et ENK være mer enn nok for næringsdrivende i typiske frilanser- eller konsulentyrker der din viktigste kapital er dine egne kunnskaper, og ikke fysiske varer, lån, bygg eller maskiner.

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Hei! Jeg og en kamerat tenker også på å starte et eget foretak(hovedvekt på grafisk design, web o.l.), vi har begge tatt oppdrag på egenhånd(og dermed ved vi har i allefall en del kunder) og har sett at vi fungerer bra som et team. Vi har tenkt litt på en elevbedrift, men vi føler at vi heller vil gjøre det selv, helt uten tilknyttning til skolen.

 

Noen som har gjort noe av det samme som kan gi noen tips? Driver å leser som bare det på nettet om det å etablerer noe slikt.

Lenke til kommentar

Hei, det mest opplagte her er kanskje å lage et DA (Delt ansvar) eller Ansvarlig Selskap (ANS). Men ellers kan dere jo operere som to uavhengige frilansere med enkeltpersonforetak under felles paraply (felles nettsider osv.). Da kan dere fakturere fellesoppdrag etter hvor mye hver av dere har jobbet. Og så blir det lett for hver av dere å ta oppdrag alene uten den andre. Hvis en av dere jobber mye og den andre lite i et DA eller ANS blir det plutselig mer pes å dele inntektene, for vanligvis skal alt deles i to like deler. Hvis begge skal jobbe akkurat like mye og dere skal ha felles investeringer vil det være lurt med et DA eller ANS. Les om forskjellene på de to på DENNE SIDEN (Frilansinfo.no)

 

Hvis dere har penger til å registrere et NUF kan dere jo gjøre det og så ansette dere selv. Da kan NUF-et betale ut timelønn etter hvor mye hver av dere jobber. Dere kan ikke være ansatt i ANS/DA.

Lenke til kommentar

NUF ser lite profesjonelt ut og som lohelle nevnte i en annen tråd så er vurderes det å innføre revisjonsplikt for selskapene. Dette er ute på høring i disse dager og vil etter alt å dømme bli innført.

 

Det beste for dere så lenge dere ikke har felles eiendeler av større verdi er nok å være to separate ENK og heller regulere ting med en avtale dere imellom.

Lenke til kommentar

Men Tyldum, du kødder nå, ikke sant? Utrolig hvor mange myter som er skapt om dette her. Hvis IF Skadeforsikring, Skandiabanken og Lidl (og en haug med andre) kan være NUF-selskaper i Norge så tipper jeg det taler for at NUF er en like proff selskapsform som alle andre. I andre land har de andre navn, men denne typen selskaper er altså lovlige etter dom i EU-domstolen og ytterst vanlig i hele EUs indre marked.

 

At NUF kan få revisorplikt er riktig, men det gjør ikke at de sosiale og skattemessige fordelene svekkes i forhold til ENK, så lenge man har brukbar omsetning.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...