Gå til innhold

Verdens mest nøyaktige klokke oppfunnet; En brøkdels sekund feil på 14 milliarder år!


R@ge

Anbefalte innlegg

Ok.. i godt over 50 år har cesium vært det beste alternativet for å få en nøyaktig klokke i stedet for kvarts.

Cesiumklokker gir en feilmargin på opp til ett sekund på 30-50 millioner år (eller noe).

 

Strontiumklokken ble i 2005 lansert som en ny milepæl, men problemet er at strontium blir påvirket av noen typer stråling og som derfor ”bare” har en nøyaktighet på +/- 1 sekund på 3,2 milliarder år.

 

Nå har forskere klart å finne en metode for å måle tiden med noe vi normalt måler temperatur med, nemlig kvikksølv. Dette har hittil vært antatt som umulig.

 

Så hvor nøyaktig er denne nye “kvikksølvklokken” da?

Forskerne har regnet ut at denne nye vidunderklokken “bare” vil vise et brøkdels sekund feil på 14 milliarder år, noe som tilsvarer tiden hele universet har eksistert.

 

Du finner en noe uhøytidlig artikkel om saken på sinna.no, ellers så finner du mer om dette her.

 

EDIT: Rettet en oversettelsesfeil; "14 billions years" ble først oversatt til billioner år, men som SeaLion så fint påpekte så har ikke universet eksistert i mer enn ca. 14 milliarder år!!

Endret av R@ge
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dessverre har du blitt offer for en ganske vanlig oversettelsesfeil, engeskspråklige billions skal oversettes med milliarder på norsk. Sånn lyder originalteksten:

Researchers expect the new clock will lose only a fraction of a second over 14 billion years -- that's as long as the universe has existed.
Og universet er som kjent 13,7 milliarder år gammelt ... ;)
Lenke til kommentar
Den nøyaktige klokken er helt klart nyttig i forhold til f.eks GPS-systemet, hvor bittesmå tidsforskjeller utgjør ganske store posisjonsunøyaktigheter.

De sier så ja, men hvor mange GPS systemer bruker kvikksølvklokker da?

 

- noe jeg har gått glipp av her?

Lenke til kommentar
Den nøyaktige klokken er helt klart nyttig i forhold til f.eks GPS-systemet, hvor bittesmå tidsforskjeller utgjør ganske store posisjonsunøyaktigheter.

De sier så ja, men hvor mange GPS systemer bruker kvikksølvklokker da?

Ingen. Foreløpig.

Men nøyaktige tidsmålinger er viktige på en rekke andre områder også, ikke minst innen astronomi og geologi. Måling av innbyrdes forflytning av jordskorpeplatene. Nøyaktig forsinkelse av elektroniske signaler for å synkronisere flere teleskop til ett stort (foreløpig er teknikken kun brukt ved Paranal-observatoriet i Chile): http://www.eso.org/paranal/

Lenke til kommentar

Generelt sett kan man vel si at en ALDRI skal si "hva skal en med det da?" når det gjøres framskritt i teknologi. Det finnes så mange andre bruksområder til alt, enn hva mannen i gata kommer på, at du virker forferdelig dum når du stiller slike spørsmål (når de stilles på en slik måte som mange gjør, nemlig med en undertone av "herregud så teit").

Lenke til kommentar

De har jo en feilkilde:

sammenhengen mellom fart og tid.

Alle har jo sitt eget personlige tidsfelt der alle går i et ganske nøyaktig tidsintervall, men etter 14 milliarder år kan f eks høydeforskjellen+sentrifulaghastighet på cesiumklokken og den riktige tiden være endret.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...