Gå til innhold

motstand?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Siden den totale motstanden da vil være 200 Ohm vil 6v legge seg over motstanden (100 Ohm), og siden strømmen blir halvert blir

P=U*I = 6*0.06=0.36Watt Ergo en 0.5watter eller 0.6 watter er nok. Disse er da nokså vanlige spør du meg. Men om motstanden i vifta vil være 100 Ohm når den har en formotstand på 100 Ohm er ikke sikkert, elmotorer er litt rare sånn, de har liksom ikke en fast motstand. kobler man 2 200 Ohms motstander i paralell i serie med vifta (0.6wattere(1.2watt)) burde man være på den sikre siden.

Lenke til kommentar
Men om motstanden i vifta vil være 100 Ohm når den har en formotstand på 100 Ohm er ikke sikkert, elmotorer er litt rare sånn, de har liksom ikke en fast motstand. kobler man 2 200 Ohms motstander i paralell i serie med vifta (0.6wattere(1.2watt)) burde man være på den sikre siden.

Hm. Trodde likestrømsmotorer var en ganske resistiv motstand? Parallellkoblingen du anbefaler mht. effekttåelighet er nok unødvendig. Det du forsikrer deg mot, er jo hvis viften reagerer uventet og får lavere motstand med innkoblet formotstand. Si viftens motstand skulle bli halvert (noe som er veldig usannsynlig) med formotstanden innkoblet.

 

Itot=12V/150ohm=0,08A.

Ur=0,08A*100ohm=8V

(ergo Uvifte=4V)

Pr=8V*0,08A=0,64W

 

Skulle viftens motstand halveres ville spenningen over den sunket så mye at den ikke ville gått. HVIS motstanden til vifta ble ca.60ohm ville fortsatt en vanlig resistor tålt effekten :) Viftens motstand er nok meget høyere enn dette, så effekttåeligheten er ute av bildet.. Moddet nylig min PSU ved å koble inn bryter slik at jeg kunne velge mellom 100% og 60% viftehastighet. Brukte resistorer seff.. viften gikk med forventet fart. Mao. sank ikke dens motstand nevneverdig.

 

Hårek var nok litt for rask i vendingen

når han sa at jeg hadde regnet feil.. 8)

Lenke til kommentar

Hvis du vil halvere hastigheten skal du ha 1ooOhms motstand. Basta-bom! Viftens motstand er den utregnede. Det vi diskuterte var om dens motstand vil endre seg når den ikke får sin nominelle spenning (12V). Du må ikke måle motstand med spenning over vifta, så du ender opp med uinterresante målinger uansett :roll:

 

Måten man kan sjekke om viftens motstand virkelig endrer seg når den ikke får sin nominelle spenning, er å måle spenningsfallet over formotstanden. Dennes resistans er kjent, og med den målte spenningen tar vi i bruk Ohm's lov som sier I=U/R. Strømmen vi får er den totale strømmen (Itot eller Itotal). Vi vet at Utot=12V. Dermed, R=U/I. Vi finner den totale motstanden (viftens og formotstandens) med denne formelen. Så trekker vi fra formotstandens resistans (for denne er konstant) og sitter igjen med viftens. Er denne noe annet enn 1ooOhm HAR viftens motstand endret seg ved avvik av den nominelle spenning, eller så kan det skyldes dårlig målenøyaktighet på multimeteret...

Sistnevnte blir mest sannsynligvis ikke et problem, hvert fall hvis man bruker et litt oppegående multimeter. Hvis noen gidder å prøve dette, kan vi finne evt. forholdet viftens motstand synker proporsjonalt med spenningen. Dette vil riktignok være forskjellige fra vifte til vifte (hvert fall på de viftene hvor motstanden er forskjellig enn måleobjektets fra starten av), men noe kan vel utarbeides.. :)

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...