Gå til innhold

Lagring og backup av bilder.


Anbefalte innlegg

Har i den senere tid fått flere bilder på pcn. Og har til nå dem kun lagret på en server jeg har stående med raid5. Men føler det er litt utrygt. Hvordan gjør dere det her?

 

Ettersom bildene er relativt store 1MB og større tar det gjerne litt tid når jeg kikker på dem over mitt lokalnett. Er det noe program som automatisk kan lage thumbnails og katalogisere dem når de kommer fra kamera?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg hadde ikke stolt på å hatt bildene kun ett sted, RAID eller ikke. RAID hjelper ikke mot brann, men hjelper litt mot harddiskkræsj. Siden RAID ikke løser problemene med diskkræsj helt, så gidder jeg ikke selv bruke tid på det, jeg synkroniserer heller mot ulike maskiner, også utomhus. Til synkronisering bruker jeg 'rsync' (open source og plattformuavhengig), og for thumbnailgenerering (og webversjongenering) bruker jeg imagemagick (open source og plattformuavhengig) via bash-script.

 

Jeg er veldig bevisst på å ikke gjøre meg i minst mulig grad avhengig av noe som helst kommersiell programvare. Det vil overraske meg om den kommersielle programvaren i dag for lagring og backup er kompatibel med seg selv om 10 år, hvis leverandøren i det hele tatt eksisterer.

 

Et eksempel på bash-script for thumbnailgenerering kan kikkes på fra http://www.pvv.ntnu.no/~berland/nef/. NB: Det vil muligens kreve noen små modifikasjoner for å kunne brukes på andre og på andre utestede plattformer.

Endret av berland
Lenke til kommentar

Filserveren min i dag består av Windows Xp, så blir for mye jobb å gå over til linux.

 

Men som du sier, er det kanskje lurt å spre bildene på flere maskiner, tenkte også å begynne å brenne ut backup på dvd'r eller cd'r.

 

Men over til et visnings program. Er det mulig å få et program til å hente bildene fra kilden for så å flytte filene over til filserveren men også lage "tumbnails" i en egen katalog som jeg kan velge hvor skal være?

 

Og hva pleier dere å gjøre med RAW(eller nef som mitt nikon kamera lager) filene?

Lenke til kommentar

Slik jeg gjør det; På hovedmaskinen er det en mappe for bilder med undermapper for hvert år. Under disse ligger det mapper for hver mnd med nok en undermappe for originaler. Åpner jeg f.eks. mappe 01-08 har jeg ferdig redigerte jpeg for skjermvisning og en undermappe med originaler. Bilder og dokumenter er på egen HD, så planen er etterhvert og arkivere disse også. Foreløpig holder det med 500 GB til dette. Så har jeg en filserver som jeg synkroniserer med denne HD'n så jeg har alle bildene på 2 HD'er på forskjellige maskiner. Foreløpig gjøres dette manuelt, men når ny HW til serveren kommer om et par dager skal jeg sette opp rsync for å gjøre dette.

 

1-2 ganger pr. år brennes samtlige bilder på DVD-er som blir lagret hos foreldrene mine.

 

En helt annen ting jeg har tenkt litt på i det siste er hvor lenge det vil være program som leser NEF-filene mine, så en gang jeg har for mye fritid burde nok en DNG-versjon blitt laget også.

Lenke til kommentar
Filserveren min i dag består av Windows Xp, så blir for mye jobb å gå over til linux.

En liten NB: Min løsning er helt plattformuavhengig. Det går på Windows XP (via cygwin) eller på Linux, Mac eller hvilket som helst unix-løsning du kan komme på.

Lenke til kommentar
En helt annen ting jeg har tenkt litt på i det siste er hvor lenge det vil være program som leser NEF-filene mine, så en gang jeg har for mye fritid burde nok en DNG-versjon blitt laget også.

Helten din heter Dave Coffin, som har reverse engineeret NEF-formatet (og de fleste andre), og vedlikeholder et ANSI C program i åpen kildekode for å dekode råformatfilene. Kildekode i ANSI C for å gjøre dekoding er den beste nåværende garanti jeg kan tenke meg for at datamaskiner om 50 er i stand til å dekode NEF-filer jeg tar i dag.

 

Se http://en.wikipedia.org/wiki/Dcraw

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...