Gå til innhold

Utdanningsvalg, hva kan man bli?


Med

Anbefalte innlegg

Hadde ikke akkurat toppkarakterer når jeg gikk ut av vgs heller, hadde fagene 2fy 3kj 3mx og de hadde jeg greie karakterer i. Norsk, sammfunnsfag, historie og religion hadde jeg bunnkarakterer i. Er ferdig med ingeinør elektro og har jobbet i et år snart nå, kom inn på høyskolen pga ingen krav utenom realfagskompetanse, og når jeg slapp unna alle drittfagene så gikk snittkarakteren drastisk opp også. Skulle ha vært mulig å velge bort mye av fagene på allmenfag eller at det hadde eksistert noe alternativ som i mer retning realfag. Er fullt mulig å gå fagskole som feks elektriker og ta allmenfaglig påbygging eller ingeniørforberedendefag/realfagskompetanse. Men er mange som velger allmenfag pga de ikke helt vet hva de skal bli men ser seg selv som sterkest på realfag, og da hadde det vært greit å ha et alternativ til allmenfag. Under jobbintervju så ville de ikke engang se på vitnemålet fra vgs alt som betydde noe var papirer fra høyskolen og referanser. Høyskoleutdanning er foresten treårig og gir tittelen bachelor.

Endret av rufs
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du kommer deg fint ut i arbeidslivet med kun en bachelorgrad, men du får nok litt flere typer jobber med en mastergrad, og muligens litt mer spennende/bedre betalt. Er du flink, så får du nok fort drømmejobben med en bachelorgrad også.

 

De som kommer fra byggfag med allmenn påbygning har ingen fordel om de skal bli ingeniør nei, heller motsatt. De som derimot har fagbrev, har nok en liten fordel når de skal ut i arbeidslivet i og med at de har 2 års arbeidserfaring. 2 år byggfag på skole derimot tror jeg bare er en ulempe fordi de ikke er like vant med det akademiske, å tenke abstrakt etc.

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Ta et år på folkehøgskole eller i militæret. Du kan forbedre et par karakterer, og du får et år med avkobling fra skolestoffet, og et år mer for å tenke på hva du har lyst til å gjøre. Du MÅ lese på fagstoff for å komme deg gjennom høyere utdanning, uansett hva du studerer.

Lenke til kommentar
Har også hørt fra venner og bekjente at vis man har planer om byggingeniør, kan det være lurt å starte på yrkesfag, for så å ta allmenn påbygging. Jeg trodde ikke mye på dette, så jeg valgte Allmenn fra start. Er det noe i dette, er folk med yrkesfag/allmenn påbygging bedre rustet enn oss med kun Allmenn?

 

VGS dette altså.

 

Ingen tvil om at man står sterkere etter endt utdanning som byggingeniør hvis man har fagbrev som snekker e.l.

Dette gjelder nok de fleste fagfelt, erfaring er viktig, og det får du ikke på almenn og også ganske lite av på høgskolen.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-Axby2kEH
...

 

Altså. Du vil UANSETT hvor moro studiet ditt er finne noe som du ikke vil synes er kjempemoro hele tiden. Det går rett og slett ikke å bare lese på det som er moro, du vil ikke komme noe lengre med det på høyere utdanning enn på VGS. Men hvis du har bestemt deg for at du ikke KAN lese på ting som interesserer deg på grunn av en sperre, så har du jo faktisk lagt opp til å feile.

 

Det kan være fordi du er skikkelig lei skole og lesing selvsagt, men da ville jeg gjort noe helt annet et år. Gjerne en monoton og lite givende jobb ;) Da verdsetter man ofte studietilværelsen ekstra også. Du kan i hvertfall ikke fortsette på høyere utdanning og tro at du kan surfe gjennom på ren interesse og lese det som passer deg. Det kan kanskje være en idé å prøve å lære seg litt skikkelig studieteknikk?

Endret av Slettet-Axby2kEH
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-Axby2kEH

Men problemet er at du sitter og lager unnskyldninger for deg selv hele tiden

"jeg har mental sperre mot skole", "alt går til helvete, kan liksågodt gi opp", "jeg klarer ikke lese ting jeg ikke interesserer meg for", sier du disse tingene til deg selv ofte nok, så blir det jo sant!

 

Dette er en fin side:

http://www.studenttorget.no/index.php?back...artikkelid=1387

 

http://www.studieguiden.no/index.php?page=...&selhoved=7

Her trekker jeg frem ting som spesielt treffer deg

Det som er viktig er at man fokuserer på å snu negativ tenking som "dette klarer jeg ikke" til “dette klarer jeg”. Med litt vilje og trening er det fullt mulig.
oe av det viktigste er å fjerne eventuelle "sperrer" du måtte ha opparbeidet deg på grunnlag av tidligere erfaringer. Har man sagt til seg selv over lengre tid at det og det faget er vanskelig, vil man til slutt tro det. Mange elever sliter dessuten med angst for fag på grunn av tankeløse lærere som ikke i stor nok grad har tatt individuelle hensyn overfor elever. Men i virkeligheten er det sjeldent at en situasjon bare har et svar, og du kan trene seg mentalt opp til å se mulighetene i stedet for begrensningene. Med en slik innstilling vil du også merke framgang på det personlige plan. Du vil kunne framføre tankerekker og framstillinger på en sikrere måte, selvtilliten vil stige noe som igjen er med på å bryte ned barrierer som tidligere var med på å hindre innlæring av stoff.
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-Axby2kEH

Jeg har ikke sagt noe med tanke på hvordan du har det. Jeg har bare sagt at det å begynne å tenke positivt er alfa og omega for læringsprosessen. Jeg har flere ganger ødelagt for meg selv ved å tenke at "dette kommer uansett ikke til å gå, så jeg gidder ikke prøve". Når du snakket om knuste drømmer og sånt antok jeg at du nesten hadde gitt opp, så da får jeg beklage hvis jeg misforsto. Poenget mitt står likevel; hvordan du tenker er veldig viktig for læringsprosessen. Å ha en deterministisk "dette går ikke uansett" tilnærming, gjør vondt verre.

 

Av og til kan det være mer fristende å ikke prøve enn å prøve og muligens feile. Jeg anbefaler deg å gi full gass nå det siste semesteret. Les gjerne boken som heter "memo" som har et par tips på hvordan du kan dunke inn kunnskap som ellers ikke fester seg noe særlig. Bruk tankekart, jobb sammen i grupper med andre på skolen, det kan ofte være enklere å motivere seg til å jobbe på den måten.

 

Og som sagt, det kan være det kan være en fordel å ta pause fra skoletilværelsen et år, for å prøve å komme ut av det negative mønsteret som det virker som du har. Eventuelt kan du jobbe, og prøve å ta opp igjen fag som har gått dårlig tidligere som privatist, for eksempel.

Det kan være lurt å sette seg ned å tenke hvordan DU lærer best. Hva er det som gjør at det går så mye bedre i fagene du er interessert for? Fester det seg lettere, leser du mer, jobber du mer med oppgaver +++ ? Prøv å finn de forskjellene og overfør dem til fagene. Og som sagt, det kan virke mindre fortvilende å finne noen å jobbe sammen med. Å snakke sammen om fagene hjelper ofte veldig på læringen.

Lenke til kommentar

Hei du, ikke gi opp håpet! Jeg kjenner flere (inkl meg selv)som har gått på privatgymnas med eneste mål å få opp karakterene sine, og de klarer det i de aller fleste tilfeller. Dessuten, er det ikke sånn at alle i Norge har 4 (gratis) år å ta videregående på? Det betyr vel at du kan ta opp de fagene du sliter med som privatist med kveldskurs og bedre karakterene betraktelig og helt gratis?

 

Fremtidige arbeidsgivere vil ikke se på videregående karakterer så lenge du klarer deg fint på skolen du velger å videreutdanne deg på. Og nå er du jo motivert, så det går sikkert kjempebra!

 

Jeg kan forresten anbefale Trondheim som studieby med veldig mange muligjeter. Jeg har gått på skole her i flere år, først Sonans, så HiST, og så NTNU, og nå jobber jeg her også. Veldig fin by, jeg stortrives selv om man kan bli gal av været (bygevær hver dag).

 

Lykke til!

Lenke til kommentar
Ajamaja: Tror ikke offentlige videregående skoler tilbyr kveldskurs.

Jo faktisk kjenner jeg noen som har tatt norsk og matte på kveldskurs på en videregående skole, helt gratis, fordi han kun hadde brukt 3 år totalt da han var "ferdig". Var noen år siden da, kan jo hende reglene er forandret siden da?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...