Gå til innhold

Jordens befolkning. Før-Nå-I framtiden


olopolo

Anbefalte innlegg

Som de fleste vet har jorden befolkning kun gått en vei, rett opp. Vi blir stadig flere her på kula. Om 60år skal det visstnok være flere Indere enn Kinesere. Er det rart det blir problemer her i verden?

 

Så kommer spørsmålet. Hvordan har befolkningsveksten utviklet seg? Når har den gått i jevne kurve oppover og når har den fått seg en knekk? Jeg er interressert i å finne opplysninger om verdens befolkningstall fra forskjellige årstall feks. 1945, noen som vet hvor? Noen som vet hvor jeg kan finne antallet mennesker som lever i dag?

 

=)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dette er ein kurve over korleis folketalet stort sett vil auke i framtida.

Image1_n.gif

For å besvare slike spørsmål brukes modeller. Denne figuren viser en slik modell av et mellom langt estimat av befolkningsveksten. Det fins også høyere og lavere estimater, men figuren viser FN's beste av befolkningen inn i det nest århundre. Figuren viser en tendens til en stabilisering, og nyere matematiske modeller gir et noe mer positivt bilde. Modellen er utgitt av FN 1992 (UN Population Prospects 1992 edition) og blir oppdatert senere i 1998.

 

Figuren viser at den global befolkningen er antatt å vokse fra dagens 6 tusen millioner til 9 tusen millioner ved midten av neste århundre. Det betyr at blir 3 tusen millioner flere mennesker som må skaffes husly og mat !

 

Før i tida (1800-1900), var det ein treig men jamn folkevekst. Det var høg spedbarnsdødlighet og ganske låg gjennomsnittslevealder. Forskning på helse og i medisin gjorde at vi blei meir bevisste på hygiene og smittefarar. I tillegg til dette oppdaga vi blant anna pencillin og andre medisiner. Alt i alt har dette gjort at spedbarnsdødligheten har gått langt ned, og den gjennomsnittlege levealderen berre aukar og aukar. Meir tryggleik på arbeidsplassar, meir helsevennlege arbeidsplassar, "betre" mat. Ja, alt i alt aukar berre levestandarden vår og generelt sett i verden.

Her er ein graf som illustrerar kva eg prøver å seia:

L06-01-12230-01.jpg

 

Kjelder: UIO.no

Lenke til kommentar
Det sies at folketalet vil stabiliserast på rundt 10 milliardar.

Vel, da er det 8 milliarder "for mange".

Sjølvsagt. Og det vil verte enorme forskjellar på rik/fattig. Eg er heilt enig med deg at desto mindre menneske -> desto høgare gjennomsnittleg levestandard. Men prøv å forklar det til folk som avlar opp 5-10 unger, i håp om at ungane skal kunne forsørgje dei, når dei vert gamle.

Lenke til kommentar

Det er ikke noe problem for land som Norge, vi er LANGT fra overbefolket, befolkningstettheten ligger på 12 per km^2, mens i india er den 343,53/km^2, og i Nederland 482/km^2. Befolkingen og befolkningsveksten er med andre ord ujevnt fordelt. I land med høy levestandard synker faktisk befolkningen, enkelte steder. I norge fødes det 1,9 barn per kvinne så vidt jeg vet, dette er litte grann for lite, og derfor pågår innvandring. Grunnen til at det er for mange er fordi noen har det kjempebra, mens andre er glade for rent vann. Den dietten gjennomsnittsamerikaneren spiser, holder til 3 milliarder mennesker, gjennomsnittsitalienerens diet holder til 5 eller 6 milliarder tar jeg ikke feil, og nå kommer det som verre er, Inderenes diet holder til 15 milliarder. Tviler på at det skjer noe med oss som bor i Norge eller i den vestlige verden, vi lever i luksus leeeeenge til. Men skal ikke si noe, jeg har det for godt, som nesten alle andre.

Endret av Crashking
Lenke til kommentar

Vi har jo dette med ressurser også, de blir fort oppbrukt. Et eksempel er USA, som har enorme kornåkre. Rundt 70 prosent av alt kornet blir brukt som fôr til dyrene, 20 prosent brukes til andre ting som mat og slike ting. Hva med de resterende 10 prosentene? De blir kastet!

 

Tenk på hvor mye de 10 prosentene kunne hjulpet mennesker i fattige land som f.eks. Sudan etc! Men, såklart... mer mat = flere mennesker...

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Moder natur ordner nok opp før menneske bestanden går helv av skaftet. Jo fler vi er jo fler stryker med i en tideligere "liten" naturkatastrofe. Ellers så disker moder natur opp en liten epidemi som rensker opp. Aids er jo på full fart framover. Eller litt global oppvarming fikser vel litt på befolkningstanden straks polene smelter og klimaet danser polka på stakkars jordkloden.

Lenke til kommentar
Vi trenger en god gammeldags svartedøden til å renske litt.

 

Jah. Hvis vi ser for oss at AIDS og SARS og slike ting er menneskeskapt (oouh, konspirasjon), så feilet det med glans. Vi burde som du sier, fått en svartedaud til.

Ellers trur jeg nok at før 2050 vil befolkningstallet få en betydelig krakk hvis vi ser for oss at tredje verdenskrig bryter ut.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Det var da en voldsomt negativ vinkling på befolkningsvekst. Jeg tror absolutt ikke at færre mennesker på jorda i seg selv bidrar til høyere levestandard for de som da er igjen. Jorda har utrolig store naturressurser, mye handler om å forvalte de på rett måte. Forbedringspotensialet på det området er vel mildt sagt stort.

 

Her i Europa er jo problemet nå for tiden for få fødte barn. Etter hvert som vestlig livsstil brer om seg, vil forbruket (av ... alt mulig) øke, og det er selvsagt en kjempeutfordring. Men antall barnefødsler vil sannsynligvis også sakte minke i resten av verden. Derfor mener jeg det er helt absurd å snakke om at "vi trenger en ny svartedød." Tullinger. :)

'

Lenke til kommentar

Høy befolkningsvekst vil bli et høyt problem i fremtiden. Det er ikke tilstrekkelige med ressurser for alle hvis vi skal leve på samme velferd som vi gjør nå. Enten må vi kutte ned, hente ressurser fra andre steder eller begynne å re-produsere enda mer. For de som er interesserte kan du se hvor mange "jordkloder" vi trenger hvis alle i verden feks. var norske. Hvis jeg husker riktig så trenger vi rundt 6.8 jordkloder hvis alle i verden skulle vært fra (og levd på samme standard) USA.

 

Før fungerte krig som en befolknings-sinke. Nå fører kampene til langt mindre døde, og når vi begynner å bruke droner istedet for mennesker i kamp så blir det en kamp om ressurser og ikke mennesker. Synes det blir absurd å diskutere, men sult, AIDS og borgerkrig er en av årsakene til at vi i vesten har det bra.

 

Edit: globalis.net for jordklode-sammenlikning.

Endret av Syvertsen
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...