Gå til innhold

Noen som kan forklare hvorfor det går ann å bruke høyttaler som mikronfon?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Høyttalere og mikrofoner fungerer ut fra det samme prinsippet - overføre mekanisk energi til elektrisitet (og omvendt).

 

Nå fungerer imidlertid høyttalere best som høyttalere, og mikrofoner best som mikrofoner. Grunnene til det ligger i fysikken, det er sjelden samme "maskin" er best på å overføre energi fra den ene formen til den andre, som fra den andre formen til den ene... Som analogier kan man jo se på generatorer/elektromotorer eller turbiner/propeller.

Lenke til kommentar

Prinsippet kalle elektromagnetisk induksjon. Sett strøm på en leder i et magnetfelt og den beveger på seg, og beveger du på lederen så får du en strøm ut.

Gamle båtmotorer hadde ofte en såkalt startgenerator som fungerte som startmotor, men også som generator når motoren fikk turtall på seg.

En høyttaler har mye færre antall vindinger i spolen (lav impedans: 4-8 Ohm) og gir derfor ut en lavere spenning enn en mikrofon, men blir faktisk mer følsom enn en mikrofon om du transformerer opp impedansen til det samme som en mikrofon har (600 Ohm). Headsets har som oftest 32 Ohm impedans.

Gamle rørradioer hadde ofte en intercomfunksjon med en vender for tal og lytt, der høyttalerne også fungerte som mikrofon. Man trengte kun en ekstra høyttaler i det andre rommet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...