Gå til innhold

Hvor får man tak i Sodium Acetate?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Regner med at det er snakk om sånne man "knekker" en metallplate inni, og så blir de varme når innholdet krystalliserer? Somregel kan du varme dem opp (med varmt vann f.eks.) over den kritiske temperaturen (tror det pleier å være sånn ca. 50-70°C).

 

Måten de funker på er at det er en saltløsning (natriumacetat, som du nevner) som i romtemperatur egentlig er fast. Men fordi den er "treig" til å krystallisere, beholder den vannløst fase ut over det normale temperaturområdet - akkurat som man kan (om man er forsiktig) kjøle ned flytende vann til minus et par grader C, evt. varme det opp et par grader over 100°C. Og på samme måte som for vann, er dette ustabilt - varm opp vann på denne måten, og tilsett en urenhet => dampeksplosjon (mange som har brent seg på det når de har varmet tevann etc. i mikro), kjøl det ned, tilsett urenhet => instant freeze.

 

Det er det siste som også skjer her. Inne i sprekker i metallet* på "knekkeplaten" som er inni posen, finnes det bittesmå krystaller - og når du knekker platen, så kommer disse løs. Disse fungerer da som frø for krystalliseringen, som dermed går med superfart, mens den slipper varme (akkurat som at vann som fordamper fra huden din tar med seg varme så du fryser etter et bad, bare andre veien). Etter den første hurtige krystalliseringen, går det rolig for seg mens den "finpusser" krystallen litt og litt, fjerner lommer etc. - og slipper ennå mer varme (og holder seg slik varm).

 

Denne krystallfasen er ikke så stabil som den vannløselige fasen, så ved å varme den opp igjen til over "smeltetemperaturen", vil den rimelig greit bli flytende igjen.

 

*: Dette er i alle fall den mest utbredte teorien. Det har blitt skrevet mye om dette... Litt mer detaljert så er minikrystaller fanget inne i sprekker i metallet - under trykk, så de holder seg faste over normal smeltetemp. Ved å knekke platen åpnes disse sprekkene (og lukkes andre) - og minikrystallene slippes løs. Relativt mye som peker på at dette er den riktige teorien - det finnes faktisk en god del eksperimentelle data på dette...

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...