Gå til innhold

Amotor: Video: Sementbil kollisjon


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Eksperter har funnet ut at en alminnelig tom brusflaske av plast veier 9,1 kilo idet den treffer noe etter en kollisjon i 50 km/t.

Husk at dette er forklaring man gjerne bruker ovenfor barn og andre med veldig lite peiling på området. Den litt mer avanserte forklaringa er at vekta av flaska er nøyaktig den samme hele veien. Derimot gjør akselerasjonen slik at det virker en mye større kraft på flaska enn den normale tyngdekraften på ca 9,8 m/s2. Hvilken kraft som virker på flaska er ennå mer komplisert å finne ut. Da må man vite hvor raskt flaska stopper bevegelsen sin. Altså hvor mykt materialet den lander på er.

 

Kaster man en flaske ut fra 4 etasje og ned på asfalt så vil det virke mye større krefter på den enn om den ble kastet ut fra samme etasje og ned på en madrass. Det samme gjelder når en flaske fyker fremover i bilen og f.eks enten blir stoppet av et bakhode eller av airbagen.

 

Den enkle forklaringa forteller bare at det er større krefter i sving ved kollisjoner i høyere hastighet og det er greit nok. Men noe god fysikk er det på ingen måte.

Lenke til kommentar

Det er en bra påminnelse. :thumbup:

 

Selv tenker jeg bestandig over plassering av løst gods når jeg setter det i bilen. Det være seg alt fra handleposer til tomflasker, fiskestenger og verktøy.

 

Og til slutt en relatert sak fra media for et par år siden: En norsk rørlegger hadde kollidert i noe hardt (steinvegg, lastebil eller noe sånt) i en veldig lav hastighet (30-40 km/t så vidt jeg kan huske) og holdt på å omkomme da han nesten ble klemt flat. Grunnen til at ulykken ble så omfattende til tross for så lav hastighet var at han hadde et verktøyskap med rørdeler på 600 kg plassert bak ryggen på førersetet. Det var festet med noen få skruer. I kollisjonen ble de spinkle skruene selvsagt revet ut og verktøyskapet durte inn i førersetet knakk festene tvers av. Han kom vist fra det uten å bli kvestet for livet i følge avisoppslag de påfølgende dagene. Flaks!

Lenke til kommentar
  • 10 måneder senere...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...