Gå til innhold

CD, DVD og Optisk fiberkabel. Hvordan fungerer de?


Anbefalte innlegg

HEi!

 

Lurer veldig på hvordan det er med CD-er og DVD-er, samt optiske fiberkabler. Hvordan fungerer disse?

 

En CD og DVD vil jo få laserstråle sendt mot plata og leser verdi 1 og 0, men utover dette, hva skjer egentlig? Og når man brenner data til en plate, hvordan foregår dette?

 

 

I en optisk fiberkabel blir lys totalreflektert når det treffer overflaten. Og lyset følger hele tiden kabelen. Men HVA er det forno' ?

 

 

Noen som kan fortelle litt i korte trekk? :) '

 

Takk :D

 

Fra wikipedia

Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor

Tekniske detaljer om CD-en

CD-plater er laget av en 1,2 mm tykk skive av polykarbonplast dekket med et mye tynnere lag av Aluminium. Den ene siden av platen er som regel beskyttet av et lag med lakk. På lakken kan man skrive en tekst, trykke en logo eller lignende.

CD-er finnes i mange forskjellige størrelser, men den vanligste er 120 mm i diameter. En 120 mm plate kan lagre ca 74 minutter musikk eller rundt 650 megabyte data. Plater som kan lagre rundt 700 megabyte data eller 80 minutter musikk, begynner å bli mer vanlig. Det finnes også mindre vanlige 90, 99 og 100 minutters plater, men de er ikke kompatible med alle lesere og skrivere.

Plateformatet, kjent som Red-Book-standarden, ble fremsatt av det nederlandske elektronikkselskapet Philips, som eier rettighetene til 'CDDA'-logoen som kan sees på platene. Grovt sett er formatet en to-kanals (venstre og høyre for stereo) 16-bit PCM-koding på 44,1 Khz. Reed-solomon-feilretting sørger for at CD-en tåler å bli ripet (til et visst punkt) uten at innholdet blir påvirket av det.

Informasjonen på en standard CD er kodet som et spiralspor av groper som er formstøpt inn i toppen av polykarbonatlaget. Hver grop er ca 125nm dyp og 500 nm bred, og fra 850 nm til 3,5µm lang. Avstanden mellom sporene er 1,5 μm. En CD blir lest ved å sende lys (bølgelengde 780 nm) fra en halvlederlaser gjennom bunnen av polykarbonatlaget, og registrere lyset som blir reflektert av aluminiumslaget. Lyset fra laseren lager et punkt som er ca 1,7 μm diameter på metalloverflaten. Siden CD-en blir lest gjennom bunnen av platen, blir hver grop oppfattet som en opphøyning. Områdene uten disse opphøyningene kalles land.

Lys som treffer land-områdene blir reflektert normalt og oppfattet av en fotodiode. Lys som treffer en opphøyning, derimot, opplever destruktiv interferens med lysrefleksjonen fra området rundt opphøyningen, slik at det ikke blir reflektert. Dette skjer fordi høyden til hver opphøyning er en fjerdedel av bølgelengden til laserlyset, noe som fører til en halv bølgelengde i faseforskjell mellom lys som reflekteres fra landområdet, og lys fra opphøyningen.

Endret av VisualStudio
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Her beskrives sporene i CD:

http://www.usbyte.com/common/compact_disk_3.htm

 

DVD er i prinsippet det samme som en CD, bare at sporene sitter mye tettere. DVD-laseren har kortere bølgelengde (blåere lys) og kan derfor brukes på DVD-ens smalere spor.

 

Optisk fiber er en glasstråd man sender lys-signaler gjennom. Totalrefleksjon betyr at alt lyset, også det som treffer sideveggene, reflekteres tilbake inn i tråden og fortsetter mot den andre enden, der det sitter en mottager som gjør om lyspulsene til strømpulser, altså slike data som datamaskiner kan bruke.

Lenke til kommentar

Jeg glemte forresten å ta med dette med å gjengi analogt (f.eks musikk) på en digital måte (CD-er lagrer lyden digitalt). Ta en titt på denne prinsippskissa for såkalt digital sampling:

image012.gif

Eksemplene viser en analog kurve som måles ved flere punkter. I det første eksemplet er det både få målinger per tid (samplingfrekvens) og få mulige digitale nivåer (oppløsning). Ved å øke både antall oppløsningsnivåer (eksempel 2) og samplingfrekvens (eksempel 3), så klarer man å gjengi den opprinnelige analoge kurven bedre.

 

Les videre om dette på denne siden:

http://www.teamcombooks.com/mp3handbook/11.htm

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...