Gå til innhold

Den lille tråden for sjokolade


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Hva er egentlig sjokolade?

 

I sjokolade er de viktigste ingrediensene kakaomasse, kakaofett, sukker og vanilje. Kakaosmør og kakaomasse kommer fra frøene i kakaotreets frukter. De vokser ved ekvator, spesielt i Mellom- og SørAmerika. Kakaobønnene gjæres, ristes og males til en grøt, og deretter tilsettes det andre ingredisenser som varierer fra produsent til produsent.

 

...

 

Blandingsforholdet mellom melk og sjokolademasse avgjør om sjokoladen blir søt, halvsøt eller bittersøt. Hvit sjokolade lages av kakaosmør, sukker, melk og vaniljetilsetning.

Har ikke lest hele tråden, så jeg vet ikke om det er kommentert før, men "hvit sjokolade" eksisterer egentlig ikke. En vare som ikke inneholder kakaosmør og kakaomasse, er ikke sjokolade. Bare sånn for å kverulere litt. :p

 

Ellers går det mye i Freia 70% med appelsin, pistasje eller bringebær her i gården for tiden. Yade har jeg smakt to typer av (den med karmeliserte ettellerannet som var for søt, og den trøffeltingen med biter av kakaobønner eller noe - de var i hvert fall ikke gode) og ble skuffet.

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Går mye i freia premium dark her og. Stort sett eneste sjokoladen jeg spiser for tiden. Synd bringebærvarianten ikke selges så mange steder. Så blir den vanlige, appelsin, pistasje eller 86% (som forøvrig er litt i strammeste laget for min smak, men funker bra av og til).

Lenke til kommentar

Nei, her var det mye rart. Nå skal onkel svinepelz fortelle dere litt om sjokolade, og gi dere noen gode tips.

 

For det første: Ja, melkesjokolade kan være helt greit, og passer fint til "mindless gorging" der formålet bare er å tilfredsstille sukkeravhengigheten på en smakfull måte. Det er imidlertid ikke noe som er så godt som ren, mørk sjokolade, både for sjelen og helsen. Fordelen med mørk sjokolade er også at man blir fortere fornøyd - en rute kan være nok, mens melkesjokolade er som McDonalds-burgere, man kan stappe det inn i trynet i store mengder uten at det egentlig "stiller sulten".

 

Enkelte her har nevnt Valrhona (til og med kalt den verdens beste sjokolade, en sannhet med visse modifikasjoner), til og med Michel Cluizel og Domori har fått litt omtale, og det er svært gledelig. Begge de sistnevnte er etter min mening helt på høyden med Valrhona, som riktignok er verdens mest kjente "high end"-sjokoladeprodusent, men ofte legger seg på en litt for snill linje i produktene sine. Ikke misforstå, noen av Valrhonas produkter er svært gode, men selv de blekner mot det beste som finnes.

 

Min favorittprodusent er italienske Amedei. Som nummer to rangerer jeg Michel Cluizel, med Domori på tredjeplass og Valrhona på fjerde. Dette er da også de fire produsentene som regnes som "de fire store" internasjonalt, og de produserer sjokoladene sine etter strenge kvalitetskrav, uten kunstige tilsetningsstoffer (som f.eks. vanilin, som du finner i de fleste sjokolader, som f.eks. Godiva, som noen nevnte her, og Freia Premium Dark (som er samme oppskrift som Cote d'Or-sjokoladene du finner her og der, ofte på helsekostforretninger). Jeg har begrenset erfaring med andre "high end"-produsenter enn disse, men også f.eks. Neuhaus kan anbefales (kjøpte nylig et par plater i Barcelona).

 

Problemet med den beste sjokoladen er tilgjengelighet. Amedei er så og si umulig å få tak i i Norge. De solgte den en stund på Assagio di Toscana i Frognerveien (vegg i vegg med ICA, nær Solli plass), men de gikk tom for mange måneder siden, og jeg har gitt opp å sjekke om de får inn mer. Når det gjelder Domori og Cluizel er det lettere - Domori selges hos Gutta på Haugen, en ferskvarebutikk ved parken på St. Hanshaugen. Utvalget varierer, men av og til har de Madagascar inne, og den er skikkelig god. Om de ikke har den rasker jeg gjerne med meg en Sur del Lago Clasificado i stedet når jeg er innom. Michel Cluizel har begynt å dukke opp flere steder - i starten fant jeg den kun på den mikroskopiske te-butikken i Bogstadveien, men nå nylig så jeg den også på en ostebutikk i Bogstadveien. Plukk opp en Los Ancones mens du venter på at de skal begynne å ta inn Cluizels nyeste og beste plate, den sublimt nydelige Vila Gracinda, med kakao fra Sao Tome. Valrhona finer du også hos Gutta på Haugen, samt på Jacob's, og en del andre steder (som kaffesjappa på Oslo City). Min favoritt derfra er nok Manjari, en relativt lys mørk sjokolade (61% eller 64%) med intens smak av røde bær, eller Palmira, om Jacob's har den inne. De har ingen dårlige sjokolader, så smak gjerne på dem alle, men pass deg for "bloom" (sterk forringelse av sjokoladekvaliteten pga feil lagringstemperatur - stort problem der sjokoladen ligger framme og det er litt varmt, oppdages ved at det er en grå hinne på sjokoladen).

 

Problemet i Norge er altså å få tak i de virkelige godsakene, nemlig Amedei. Deres Chuao er den beste sjokoladen jeg har smakt, og de har en annen og mørkere variant kalt 9 som neimen ikke er snau den heller. Dyrt, men utrolig deilig. Om du kjenner noen i Sverige så sjekk ut http://www.chokladshopen.se/ - de sender ikke til Norge, men de har både Amedei og Cluizel, blant annet.

Lenke til kommentar

Og siden det ikke kan nevnes for mange ganger - maksimum anbefalt lagringstemperatur for sjokolade er under 20 grader celsius. Kjøper du mørk sjokolade fra en varm hjørnebutikk om sommeren så forvent ikke at den skal smake godt, samme hvor bra merket er. Jeg har selv kjøpt utsøkt Valrhona-sjokolade som har vært lagret i for høy temperatur over lenger tid, og den var uspiselig.

 

Problemet med såkalt "bloom" er at sjokolade i prinisippet er som majones, det er en emulsjon. Den skiller seg rett og slett ved for høye temperaturer, kakaosmøret trekker ut og en del stoffer fordamper. Noen påstår at dette ikke påvirker smaken, men det er etter min mening en påstand som i utgangspunktet er svært tvilsom, og som jeg selv har erfart at ikke stemmer.

 

Troika er forresten oppskrytt. Sjokoladretrekket smaker plast :p

Lenke til kommentar
Er det meg eller er den lille Freia Eventyrsjokoladen mye bedre enn de store? :p

Av en eller annen grunn synes jeg også det. Trodde det bare var meg som hadde tvangstanker eller noe.

Det er nok bare fordi den er tynnere. Når du spiser en tynn sjokolade vil du få mer luft i miksen enn om du spiser en tykk og kompakt klump. Luft skal visstnok være viktig for smaksprosessen :)

Lenke til kommentar

svinepelz! Endelig!

 

Nå har jeg ikke smakt ordentlig god sjokolade på lenge, men plutselig fant jeg en åpnet Domori Madagascar i skapet. Der har den vært i noen uker, men temperaturen har vært jevn, så den var like god.

 

Jeg forsøkte meg på Domori 100% for noen måneder siden, men den kan man ikke spise mye av om gangen. Jeg, som relativt ny innen spising av god sjokolade, klarte ikke mer enn bittesmå biter av gangen. Endte med at jeg lagde en ordentlig kopp varm sjokolade ut av den. 90 gram 100% Domori i en 2dl kopp blir godt, men dyrt. ;)

 

Her i byen har jeg god tilgang på Domori, men ikke like mye når det kommer til Michel Cluizel, som jeg forøvrig kjøpte i Frankrike. Amadei må jeg virkelig forsøke i nærmeste framtid.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...