Kakestykke Skrevet 28. desember 2007 Del Skrevet 28. desember 2007 (endret) Det første mange spør om når de hører om vegetarianere er, “Hva er galt med å spise kjøtt? Millioner av mennesker gjør det, hvorfor bør de slutte?” Det er mange viktige grunner til ikke å spise kjøtt – ikke følelsemessig eller sentimentalt, men av meget overbevisende og vitenskapelige grunner. Om du vurderer disse grunner grundig, vil du trolig ønske å prøve deg som vegetarianer fra nå av. Men våre forfedre har alltid spist kjøtt, har de ikke? Nei! Etter mange nylige undersøkelser har vitenskapen konkludert med at våre forfedre, har vært vegetarianere og spist grønt bortsett fra under helt ekstreme kriser. Det var bare under istiden, da normal kost som frukt, nøtter og grønnsaker var umulig å få tak i at de begynte å spise kjøtt for å overleve. Uheldigvis ble vanen med å spise kjøtt fortsatt etter istiden, spesielt for eskimoene og stammer som levde langt nord, under manglende kunnskaper. Heldigvis har mange forstått under hele historien verdien av rent kosthold for god helse og klar mentalitet, og spirituelle årsaker og har derfor forblitt vegetarianere. Men, er det ikke naturlig for mennesket å spise kjøtt? Nei! Vitenskapen vet at maten til ethvert dyr sammenfaller med dyrets fysiologiske struktur. Den menneskelige fysiologi, kroppens funksjoner og metabolismen er totalt forskjellig fra de som trenger carnivorous dyr. I henhold til kost kan vi dele dyrenes behov inn i tre grupper: Kjøtt-etere, gress-og-blad-etere og frukt-etere. La oss se litt på hver enkelt av disse og se hvor mennesket passer inn. * Kjøtt-etere Carnivorous dyr, inkl. løven, hunden, ulven, katten, har mange unike karaktertrekk, som skiller dem fra andre deler av dyreriket. De har alle et meget kort og enkelt fordøyelsessystem – bare 3 ganger lengden av kroppen. Dette er fordi kjøtt forringes så kjapt, og at disse etterlatte produkter raskt lager gift i blodstrømmen om de blir for lenge i kroppen. Derfor er det utviklet en kort og effektiv fordøyelsestrakt slik at kjøttet kan passerre raskt og effektivt uten helseproblemer. Maven har også samtidig 10 ganger så meget hydrocloris syre, i forhold til planteetende dyr, for å kunne få gjennom og fordøye kraftig kjøtt og ben. De fleste kjøttetende dyr, som jakter på i den kjølige natten, så slipper de problemene med svetting, i og med at de bare kan svette gjennom tungen. På den andre siden, så kan planteetende dyr, så som kuer, hester, sebraer, rådyr etc. bruke mye tid på å samle inn solfyllt gress, og de kan svette gjennom huden slik at de blir avkjølte på en grei måte. Men hovedforskjellen på kjøttetende og planteetende dyre er forskjellen på tennene deres. Sammen med karpe klør har de kjøttetende dyrene skarpe tenner og kjevemuskler sterke til å drepe med. Hjørnetennene er lange og spisse slik at de kan komme gjennom huden slik at de kan rive offeret til døde. De har ikke flate tenner, som planteeterne har for å kunne gni i stykker gresset. Ulikt korn, trenger ikke kjøtt-eterne å tygge i stykker foret, de bare svelger det slik at maven kan gjøre alt arbeide i motsetning til munnen i de planteetende dyrene. En katt, for eksempel kan nesten ikke tygge i det hele tatt. * Gress og blad-etere Gress- og blad-spisende dyr, som elefant, ku, sau, lama etc. lever av gress og urter og andre planter som er knudrete og bulkete. Fordøyelsen av denne type mat starter i munnen med enzymet Ptyalin i salivaen. Den maten må tygges ordentlig, slik at det blir malt opp så salivaen kan få gjøre grovarbeidet før maten svelges. Det er på grunn av dette at planteetere har 24 spesiallagede tenner og en sidebevegelse i munnen slik at bladene kan knuses, i motsetning til kjøtt-eterne som tygger opp og ned for å dele opp kjøttstykkene. De har ingen klør og skarpe hjørnetenner og suger drikkevannet, mens kjøtt-eteren slikker vannet i seg. Siden planteeterne ikke spiser mat som blir rakt ødelagt, og fordi maten kan ta lang tid gjennom fordøyelsen har de et tarmsystem som er10 ganger lengre enn kroppslengden. Senere studier har funnet at kjøttmat har vært ekstremt farlig for planteetere. Dr. William Collins, en vitenskpsmann fra The New Yourk Maimonades Medical Center, har funnet ut at kjøttetere har en nesten ubegrenset kapasitet til å behandle saturrated fett og kolesterol. Dersom en hare får ½ kg kjøtt daglig vil den etter ca. 2 måneder utvikle en sykdom som heter atheriosclerosis. Det menneskelig fordøyelsessystem er ikke laget til å ta seg av kjøtt, og de vil få sykdom etter mye kjøtt, som vi senere vi få se. * Frukt-etere Fruketende dyr inkluderer anthropoide aper, som visstnok er menneskets nærmeste slektning i dyreverden. Maten de trenger består for det meste av frukt og nøtter. Deres hud har millioner av celler for svettingen, og de har tenner som hjelper til med å legge forholdene til rette for deres salivia, som er alkalisk til hjelp før maten går ned i maven. Deres tarmsystem er ekstremt lang faktisk ca. 12 ganger så lange som kroppen, for en langsom fordøyelse av nøtter, frukt og grønnsaker.. * Mennesket Mennesket er meget likt frukt-eteren, meget likt grønnsaks-eteren, og veldig ulik kjøtt-eteren. Det menneskelig fordøyelsessystem, tennene og tarmsystemet er meget langt fra de kjøttetendes system. Som i tilfellet med den anthropoide apen er det menneskelig fordøyelsessystem 12 ganger lengre enn kroppslengden. Vår hud har millioner av tynne porer som gjør at kroppen kjøles ned av svetting, og vi drikker på samme måte som andre vegetardyr, takket være våre tenner og kjevemuskulatur. I munnen har vi også alkalisk salvie, som hjelper til med fordøyelsen av grønnsakene når de kommer ned i maven. Mennesket har tydeligvis ikke kjøttetende tenner eller anatomi, vårt fordøyelsessystem har tydeligvis utvikles seg over millioner av år etter å ha levd av frukt, nøtter, korn og grønnsaker. Videre er det helt klart at vi ikke har noe naturlig instinkt på å spise kjøtt. De fleste må ha andre til å drepe for seg, ellers ville de blitt syke. Istedenfor å spise rått kjøtt som alle andre kjøtt-etere gjør, må mennesket koke, bake i ovnen eller steke kjøttet og lage til alle mulige slags sauser og krydder så man ikke merker noen sammenheng med det råe kjøttet. En vitenskapsmann sier det på denne måten: ”En katt vil få tennene til å løpe i vann ved lukten av rått kjøtt, men ikke idet hele tatt ved lukten av grønnsaker. Om et menneske kunne glede seg over å slite i stykker en due med sine tenner, ville man si at naturen hadde gitt ham et innsikt til å nyte kjøtt, men selv om mannen ikke er sulten vil tennene løpe i vann ved synet av frukt, fordi det smaker så godt. Vitenskapsmenn og naturalister, inkluderende Charles Darwin, som har gitt oss vår utviklingslære er enige om at vår anatomi ikke har endret seg, og den svenske blomsterekspert Carl von Linne sier. ”Mannens struktur, både utvendig og innvendig, sammenlignet med kjøtt-etende dyr, viser at frukt og vegetabilske varer er hans naturlige føde”. Så det er helt klart fra et vitenskapelige studie at mennesket er psykologisk, anatomisk og fysisk instinktivt laget for å spise frukt, grønnsaker, nøtter, urter og korn. Vegetarismens historie Fra tidenes morgen ser vi at vegetarisk kosthold har vært det naturlige valg for mennesket. De første grekere, egyptere, hebreerne, beskrev mannen som en fruktspisende person. De vise gamle egyptiske prestene spiste aldri kjøtt. Mange kjente vise grekere, som Plato, Sokrates, og Pythagoras, var sterke forkjempere for vegetarisme. Den store Inca-stammen var basert på vegetarisme. I India oppfordret Buddha sine disipler til ikke å spise kjøtt, De gamle Taoistene var vegetarianere. De første Jøder og Kristne var vegetarianere. I bibelen står det: ”Og Gud sa, ”Se, jeg har gitt dere alle urter å spise, som dere kan se oppå jorden, og hvert tre, hvor det kommer frukt, for at det skal være som kjøtt.” 1. Mosebok v. 29. St. Peter, en av Jesu disipler, skrev i sitt brev til Romerne 14:11: ”Det er ikke godt å spise kjøtt.” Nylig har historikere funnet uttalelse fra Jesus: ”Slakt fra et vilt dyr i en menneskekropp vil være dyrets grav. For jeg sier dere. Han som dreper, dreper seg selv, og den som spiser kjøtt av et slaktet dyr, spiser kroppen til døden.” (The Essene Gospel of Peace) De gamle hinduer i India forbød folket å spise kjøtt. Den hellige bok av Islam, Koranen, forbyr spising av ”døde dyr, blod, og kjøtt. En av de første caliphs etter Muhammed, hans nevø advarer disiplene: Gjør ikke deres maver til dyregraver.” Så vi ser gjennom historien mange vise og kunnskapsrike mennesker, som har tatt til seg dette med vegetarisme, og har på det sterkeste oppfordret andre til å gjøre det samme. Hva er faren ved å spise kjøtt? Eskimoene som i det vesentlige lever av kjøtt og fett, eldes raskt, med et gjennomsnittlig liv på 27,5 år. Kirgeserne, en østrussisk nomadestamme, vokser raskt og blir ofte ikke over 40 år. I kontrast etter studier av antroposopiske undersøkelser, finner man god helse, stabile liv og lang levealder på folk som Hunzaes i Pakistn, og Otomi stammen i Mexico, og innfødte i sørvestlige Usa til å bli 110 år eller mer. Statistikken til verdens nasjoner, som spiser mest kjøtt har de fleste sykdommer, som hjertesykdommer og kreft, mens grupper av vegetarianere i forskjellige land har de laveste tilfeller av sykdommer. Hvorfor vil kjøtt-etere få flere sykdommer og dø tidligere? *Forgiftning Akkurat før og under tiden til slaktning, foregår det store biokjemiske forandringer i dyret. Giftige biprodukter blir tvunget inn i kroppen, og derved gi gift-smerter til hele besetningen. Ifølge Encyclopedia Brittanica vil kroppsgifter, som inkluderer urinsyre og andre giftige slaggprodukter som viser seg i blod og celler. Protein, som kommer fra nøtter, lentiles, erter, korn og meieriprodukter sies det er langt renere enn kjøtt som inneholder ca. 56% urent vann. Akkurat som dyr, blir vi gjennom intens frykt og redsel offer for biokjemiske forandringer i farlige situasjoner. Hormonnivået i dyrets blod, spesielt adrenalinet forandres radikalt når de ser andre dyr slite for livet og friheten. Dette hormonet forblir i kjøttet og overføres som gift til mennesket som spiser det. Ifølge et næringsstoff-institutt i America: Dyrets kjøtt er fult av giftig blod og andre avfalls-bi-produkter. * Kreft En nylig undersøkelse blant 50.000 vegetarianere (adventister) ga resultater som sjokkerte en hel verden som studerer kreft. Studiet viste tydelig at denne gruppen hadde forbausende lite tilfeller av kreft, sammenlignet med tilsvarende gruppe av alder og kjønn. Resultatet viste samtidig at levealderen til adventistene var lengre enn sammenlignbare grupper. En nylig undersøkelse blant mormoner viste også at de hadde under 50% av krefttilfeller til normale grupper. Mormoner spiser som kjent meget lite kjøtt. Hvorfor får kjøtt-etere mer kreft? En grunn kan være at kjøtt, som ligger lenge før det blir konsumert, får en grå-grønn farve. Køttindustrien prøver å rette på dette ved å tilføre nitrat, og andre presseringsstoffer. Dette gjør at kjøttet ser mer rødt ut, men i de senere år har man funnet ut at dette har vist seg å være kreftproduserende. Som dr. William Lijinsky, en kreft-spesialt ved Oak Ridge National Laboratory sier: ”Jeg gir ikke nitratfarget mat til min katt en gang.” Britiske og Amerikanske forskere, som har studert tarm-bakterier i kjøtt-etere og vegetarianere, har funnet store forskjeller. Bakteriene i kjøtt-eternes tarmer reagerer spesielt på saftene, som viser seg å være kreftfremkallende. Dette kan være grunnen til at det er langt mer kreft i maver i områder som Nord-Amerika og Vest-Europa i forhold til det vegetariske India. I USA er for eks. mavekreft den nest mest forekommende kreftårsak. Bare slått av lungekreft. Mennesker i Scotland, som spiser 20% mer kjøtt enn englenderne, er et av de land i verden med høyest andel av mavekreft. * Kjemisk mat Det å spise kjøtt er ofte kalt for: ”Det å spise toppen av matkjeden.” I naturen er det en lang kjede av konsumenter: Planter, som spiser sollys, luft og vann. Dyr spiser planter, store dyr og mennesker spiser mindre dyr. Over hele verden har de behandlet jorden med gift (gjødsel og pesticider). Denne giften er blitt lagret i kroppen til de dyr som spiser planter og gress. F. eks. har de sprayet med innsektsdrepende middel, som DDT, et meget giftig stoff som vitenskapen har funnet, som kan gi kreft, sterilitet og leversykdommer. DDT er nå heldigvis blitt forbudt. Det viser seg at de som står øverst på denne matkjeden, mennesket, vil absorbere mest av de skadelige stoffene, som ikke kan brytes ned. De har funnet ut at kjøtt inneholder 13 ganger mer DDT enn grønnsaker, frukt og gress. Iowa State Universitet kunne via eksperimenter finne ut at DDT, som ble funnet i mennesket kom fra kjøtt. Men giftpåvirkning av kjøtt, stopper ikke her. Våre dyr som vi skal spise blir behandlet med kjemiske midler for å øke vekten på dyrene, for å få dem fete, og for å få den riktige farven etc. For å få det riktige kjøttet på en mest mulig økonomisk måte blir dyrene tvangsforet, sprøytet med hormoner, for å hjelpe vekstøkning, de får antibiotika, beroligende stoffer og kjemiske blandinger. The New York Times skriver: ”Men av langt større betydning av potensielle skadevirkninger for forbrukernes helse, er de skulte smittestoffene, bakterielignende, som salmonella og rester av pesticider, nitrater, nitriter, hormoner, antibiotika og andre kjemikalier” (18. juli 1971) Mange av disse stoffene er blitt bekreftet gir kreft, og det er også vist at mange dyr omkommer selv, før de rekker å komme til slakteriet. Nå som bondegårder er blitt omgjort til kjøttfabrikker, så mister dyrene muligheten til å se dagslys – og mange dyr må leve under grusomme forhold inntil de skal møte en grusom død. Spesielt gjelder dette for de stakkars hønene, som skal verpe egg eller gi kylling-kjøtt. Chicago Tribune kom med en artikkel hvor de skriver at eggene er klekket ut på toppen, og hvor kyllingene blir stimulert, dopet, og tvangsforet, de spiser i deres knøttsmå bur, hvor de ikke får fysisk trening eller frisk luft. Etter som de vokser flyttes de nedover, en etasje ad gangen, inntil de kommer helt ned til slaktning. En slik unaturlig livsform skaper ikke bare en kjemisk ubalanse, men dessverre også ondartede kreft-tilfeller og andre unødige misdannelser. * Dyre-sykdommer Et annet farlig problem med kjøtt-etere er at dyr er ofte skadet med farlige uoppdagede sykdommer eller rett og slett unngått av kjøttprodusentene og inspektørene. Ofte, når et dyr har en ondartet svulst eller kreft, så vil ofte den skadde delen bli skjært bort og resten solgt som kjøtt. Eller enda verre, det skadde kjøttet kan bli malt opp sammen med annet kjøtt, og gjort om til pølser eller karbonadekjøtt. Et sted i USA, hvor det er rutinemessige kontroller av kjøtt, ble det oppdaget at 25.000 kuer med øyekreft hadde blitt solgt som vanlig kjøtt. Vitenskapen har også funnet ut at dersom lever er infisert med en sykdom, og det blir gitt som for til fisk, vil fisken få kreft. En kjent vegetarisk doktor, dr. J. H. Kellogg uttalte engang da han spiste sin vegetarmat: ”Det er godt og kunne spise din man uten å bekymre seg om hvordan maten har avgått med døden. * Hjerte-sykdom Kanskje det største og greieste argumentet for ikke å spise kjøtt, er den klare og vel-dokumenterte sammenhengen mellom det å spise kjøtt og hjerte-sykdommer. I Amerika, det landet i verden hvor det spises mest kjøtt, vil hver annen person, som spiser kjøtt enten dø av hjerte-sykdom eller av blodproblemer, samtidig, som disse sykdommene nesten er fraværende, hos mennesker som spiser minimalt med kjøtt. The Journal of the American Medical Assosiation, rapporterte i 1961 at ”en vegetariansk diett kan forhindre 90 – 97% av hjerte-sykdomer (Thromboembolic disease and coronary occlusions). Hva er det som er så skadelig for hjerte-systemet? Det dyriske fettet, sånn som kolesterål, kan ikke s bra nedbrytes i menneskekroppen. Dette fettet begynner å legge seg inne i blodåreveggene. Ved gjenttatt avlagring på denne måten, vil åpningen i blodbanen bli mindre og mindre, for år som går, ’og det vil igjen slippe mindre og mindre blod igjennom. Denne farlige tilstanden blir kalt atherosclerose. Dette medvirker en stor påkjenning på hjertet, som stadig må pumpe hardere og hardere for å få blodet rundt gjennom fortettede blodårer. Som et resultat kan man få høy blodtrykk, slag, og hjerte-attack. Nylig har også nå forskere og vitenskapsmenn på Harvard funnet ut at blodtrykket hos vegetarianere, er betydelig lavere enn hos en sammenlignbar gruppe av kjøtt-spisere. Under Korea-krigen, ble 200 amerikanske soldater med en gjennomsnittsalder på 22 år undersøkt etter deres død. Omtrent 80% hadde hardere blodårer tettet med rester fra kjøtt-spising. Koreanske soldater i samme alder, ble også undersøkt, og der fant de ikke slike problemer med blodårene. Koreanerne var i det vesentlige vegetarianere. Det er nå erkjent at Den Amerikanske Nasjonens nr. 1 dødsårsak, er hjerte-sykdom, og den har nådd til epidemiske proporsjoner. Flere og flere leger (inkl. the American Hearth Assosiation) oppfordrer sine pasienter med hjerteproblemer til en sterk reduksjon av kjøtt-mat, ja ofte til og med oppfordrer til totalt avhold. Vitenskapen har nå erkjent at tøffheten og fibrene til en vegetarkost, reduserer kolesterolnivået. Dr. U. D. Register, formann i the Department of Nutrition ved Loma Linda Universitet i California, beskriver erfaringer, hvor et kosthold med bønner, erter, etc. reduserer kolesterolnivået, selv med store mengder av smør. * Putrefaction - forråtnelse Så fort et dyr er drept, begynner roteiner i kroppen å koagulere, og selvdestruerende enzymer blir frigjort (i motsetning til planter, som har rigide cellevegger, og et enklere sirkulasjonssystem). Snart vil det utvikle et denaturerende stoff, som kalles ptomain. På grunn av disse ptomainene som blir frigjort rett etter døden, vil dyrekjøtt, fisk, egg ha en felles prosess – en ekstremt rask dekompostering og forråtnelse. I løpet av den tiden det tar fra dyret er slaktet, plassert i et fryselager, ”eldet”, transportert til slakteren, kjøpt, brakt hjem, preparert og spist, kan man tenke seg hvordan forråtnelsesprosessen har kommet i gang i ens middag. Kjøttet går meget langsomt gjennom menneskets fordøyelsessystem, som vi har sett ikke er laget til å fordøye det. Det tar kjøttet omtrent opptil 5 dager å få det ut av kroppen sammenlignet med vegetarkost, som tar omtrent 1,5 dg, og i denne tiden har kjøttet konstant kontakt med fordøyelsesorganene. Den vanen som er gjort av mennesket ved å spise kjøtt i sin komposteringsprosess produserer gifter til tarmsystemet og sliter ut tarmtrakten altfor tidlig. Rått kjøtt, som hele tiden er i en forråtnelsesprosess kan smitte kokkens hender og alt han kommer i berøring med. En engelsk offiser innen helsesystemet advarte husmødre, etter at de hadde funnet giftige bakterier, og ba dem behandle kjøttet som om det skulle være ekskrementer. Ofte er kjøtt, selv om det er kokt giftig, spesielt om det er rått, barbekjuet, ristet eller stekt på spyd, ikke bra å konsumere. Dette er stadige kilder til infeksjoner. * Nyre-sykdom, gikt, leddsmerter og revmatisme Noe av det verste en kropp blir infisert med via kjøtt-spising er urin og urinsyre (deler av nitrogen). En biffsteak inneholder f. eks. omtrent 14 gram urinsyre pr. pund. En amerikansk doktor undersøkte kjøtt-etere, for å finne ut forholdet med urinsyre, og fant at kjøtt-etere måtte bruke 3 ganger så lang tid på å bli kvitt giften i binyrene enn en vegetarianer. Så lenge menneskene er unge, har de ikke så store problemer med dette, og binyrene klarer å motstå skader og sykdommer, men jo eldre binyrene blir jo vanskeligere blir det å rydde opp, og sykdommer forekommer ofte. Når binyrene ikke lenger klarer å takle de ekstraordinære problemene med syren, blir den deponert rundt omkring i kroppen. Så blir det absorbert av muskler, som en svamp og urinen vil bli hardere og til slutt krystallisere seg. Når dette skjer i leddene, vil smerter oppstå og det utvikles gikt, arthrites (leddsmerter) og revmatisme. Når dette samler seg opp i nervebaner vil andre problemer dukke opp, som neuritis og sciatica.. Nå når flere og flere doktorer opplever dette vil de be pasienten om å slutte med å spise kjøtt. Helt eller i alle fall å redusere det så mye som mulig. * Dårlig eliminering Siden vår kropp ikke er laget for å fordøye kjøtt, blir dårlig eliminasjon et naturlig resultat, og det er med på å lage et stressende mageproblem. Kjøtt, som er ekstremt fattig på fiber, har den store svakhet at det bidrar til en langsom prosess (4 ganger så sent som en vegetativ kost) og fører ofte til forstoppelse. Vegetarianere er helsemessig meget bedre enn kjøtt-etere Som vi har sett er kjøtt ikke det naturlige og mest helsemessige kostholdet for et menneske. Vi kan overleve på det, heldigvis, men det er med på å øke aldringsprosessen og fører til for tidlige sykdommer. En vanlig bensinmotor kan gå på karosin, men det vil være med på å ødelegge ledningene slik at motoren blir ødelagt raskere enn om vi hadde benyttet bensin. Men vår kropp er ikke en maskin, men et naturlig og flott liv laget for et langt liv i lykke og basert på mat som skal bygge en fin helse, basert på frukt, bønner, nøtter, korn og grønnsaker. Det er ikke til å forundres over at vegetarianere over hele verden lever langt lenger og med bedre helse enn kjøtt-etere. Gjennom de økonomiske krisene som gjennomgåes under en krig, vil mennesket bli tvunget til å leve på vegetarkost, da viser det seg at helsen blir dramatisk forbedret. I Danmark under den 1. verdenskrig, var det et problem med matmangel på grunn av en britisk blokade. Den danske regjering oppnevnte en direktør for et nasjonalt vegetarisk rasjoneringssystem, som måtte se til at kostholdet måtte bestå av korn, frukt og meieriprodukter. I løpet av det første året som rasjoneringen var i gang, viste det seg at dødstallet hadde falt med 27%. Når det norske folket måtte gjennom det samme på grunn av matmangel i 1. verdenskrig, falt dødsraten dramatisk. Etter krigen da danske og norske borgere begynte å spise kjøtt igjen, økte hjerteproblemene til nivået før krigen. Hunzaene, en stamme i Nord-India og Pakistan, er kjent for deres fravær av sykdom og langt liv. Mange vitenskapsmenn har reist til disse landområdene for å finne ut hemmeligheten ved disse eksemplene hvor man ofte levde i 115 år eller mer. Deres kosthold bestod i det vesentligste av korn, friske frukter, grønnsaker og geitemelk. Dr. Sir Rob McGarrison, en engelsk general og doktor, som arbeidet med Hunzaene uttalte: ” Jeg så aldri et tilfelle av blindtarm, kolikk eller kreft.” * For ikke lenge siden, var en gruppe vitenskapsmenn og forskere fra Harvard i en landsby med 400 i nordre fjellene i Equador. De ble overrakset over å finne ut at mange av innbyggerne var over 10 år og en kan var 121 år gammel. En grundig undersøkelse av de over 75 år viste at bare to hadde problemer med hjertesykdom. Innbyggerne var rene vegetarianere. Forskerne fant ut at dette funnet var helt ekstraordinært, og at i tilsvarende gruppe i USA, ville omtrent ca. 95% ha hjerteproblemer. * Statistisk er vegearianere i USA både tynnere og bedre helsemessig. Over 50% av amerikanere er overvektige, mens blant vegetarianere er gjennomsnittsvekten ca. 20% lavere enn hos kjøtt-etere, og de har langt mindre tilfeller av kreft. * I England, får den enkelte vegetarianer en langt rimeligere premie enn kjøtt-etere, fordi de har en langt mindre sjanse for å få et hjerteproblem. En vegetarrestaurant betale mindre forsikrings-premie, fordi risikoen for å få et helseproblem, er langt under de restauranter som også serverer kjøtt.. * Ved Harvard Universitetet har en lege vist at vegetarianere har et redusert tilfelle av forkjølelse og allergier. Så det er vitenskapelig bevist igjen og igjen at kjøtt-spising er uheldig for helsen, mens et vel harmonisert vegetarkosthold, er langt å foretrekke og sammen med naturens lover, bidrar til et dynamisk og helseverdig liv. Vegetarianere er fysisk meget bedre enn kjøtt-etere En av de største misoppfatningene om vegetarhold, er at det vil produsere svake, bleke, sykelige personer. Ingenting kan være lengre fra sannheten. Mange studier har vist at vegetarianere er sterkere, mer ”agile” og har større utholdenhet enn kjøtt-etere. Dr. H. Schouteden ved universitetet i Belgia utførte tester ved å sammenligne utholdelse, styrke og raskhet ved vegetarianere og kjøtt-etere. Resultatet viste at vegetarianere var utpreget bedre i alle 3 forhold. Dr. Irving Fisher fra Yale Universitetet gjennomførte noen utholdenhetstester i 1906 og 1907. Det var atleter, instruktører, leger og pleiersker fra Yale, som deltok. Til hans store overraskelse viste det seg at vegetarianerne hadde omtrent dobbel motstandskraft i forfold til kjøtt-etere. En studie ved universitetet i Bryssel gjort av Dr. J. Ioteyko og V. Kipani viste sammenlignbare resultater med Dr. Fisher. I utholdenhetsprøvene var vegetarianerne to til tre ganger så utholdende som kjøtt-eterne, før de var helt utslått og det tok bare en femtedel av tiden før de kom tilbake til hektene igjen. Disse utrolige resultatene viser at vegetarianerisme er langt bedre enn kjøtt-spising, når det gjelder fysisk styrke, utholdenhet og effektivitet. Det er jo slik at de dyrene som ha levd lengst på denne vår planet er vegetarianere. Både hesten, oksen, buffaloen og elefanten har alle store sterke kropper, utholdenhet og en fenomenal styrke, og de har alle utført hjelpsomme aktiviteter for mennesket. Ikke noe kjøtt-etende dyr, har lignende muligheter og utholdenhet til å gjøre et arbeide for mennesket. Det er interessant å merke seg at det er mange atleter, som har tatt verdensrekorder, som har vært vegetarianere. I England har de en vegetarianers klubb for syklister, og over 40% av deres medlemmer har tatt nasjonale rekorder, og i hele Europa har vegetarianere en større premiehøst enn de kjøtt-etende syklistene. Den unge vegetarianske svømmeren, Murray Rose, har 3 gullmedaljer i en olympiade. Han er hedret som den største svømmeren gjennom tidende. En Britisk vegetarianer har svømt raskere over kanalen enn noen annen – på 6 timer og 20 minutter. Menge internasjonale kjente atleter har gått over til vegetarianisme – f. eks. den Østerriske vektløfter, A. Andersen, som tok 56 verdensrekorder. De kan ikke se at de har mistet noe styrke. Heller tvert imot, ingen har gått tilbake i styrke, men har bare økt. Bill Walton, en amerikansk basketball stjerne, er kjent for sin aggressive forestilling. Hans personlige erfaring er så sterk at han mange ganger har talt varmt for vegetarisme for sine kolleger og andre. Over hele verden har mengder av vegetarianere satt verdensrekorder, - bryting, boksing, gangsport, fotball, løping etc. Vegetarianere har faktisk mer utholdenhet og energi, fordi deres kropper ikke behøver å kaste bort så mye energi på å rette opp etter giften i kjøtt. Får jeg nok næring uten å spise kjøtt? En av de største misoppfatningene om vegetarhold, er at de er redde for ikke å få nok næring og proteiner, om de går over til vegetarianisme. Men de har ingenting å bekymre seg for, til tross for mengder av store reklamekampanjer. En vegetarianer for nok av de proteiner og den energi kroppen trenger. Faktisk har mange undersøkelser vist at en vegetarianer får mer næringsrik energi enn en kjøtt-eter. Vi har i mange år hørt at kjøtt-spising er en nødvendighet for den beste helsen. På 1950-tallet ble det hevdet at kjøtt-proteiner, var førsteklasses, mens proteiner fra et vegetarkosthold var andre-klasses. Imidlertid har det vist seg at ved gjentatte tester har proteiner fra vegetarmat, vist seg å være bedre enn kjøtt-proteiner. Det snakkes ikke lengre om den forskjellen. Det er en stor mengde proteiner i vegetarmat, som går fra 8 – 12% i korn til ekstremt proteinrike soyabønner, som har 40% proteiner. Selv den magreste og flotteste kjøtt-biten i en biff har bare 20% brukbare proteiner. Mange nøtter, frø og bønner har 30%. Det proteinet vi trenger inneholder faktisk 8 essensielle aminosyrer. Kjøtt er blitt foretrukket fordi det har alle 8 aminosyrene i seg. Det kjøtt-eterne glemmer, er at det er ikke bare kjøttet som har de 8 nødvendige aminosyrene. De finnes også i melk og soyabønner. Det spennende er at man trenger bare å spise to typer grønnsaker for å få de 8 essensielle aminosyrene som f. eks ris og belgfrujter. Og disse vil sammen gi langt bedre proteiner, enn de vil hver for seg. De fattige overalt i verden ser ut til å få i seg instinktsmessig den riktige miksingen som ris og tofu eller bønner, som i China og India, og mais og bønner i Mellom- og Sør Amerika. I 1972 foretok dr. Frederick Stare ved Harvard Universitet en studie av vegetarianere, inkl. voksne menn og kvinner, gravide kvinner og oppvoksende gutter og jenter. Han konkluderte med at alle fikk omtrent dobbelt av det de trengte av sitt daglige proteinbehov. I 1954 ble en tilsvarende studie utført ved Harvard, og de fant at når ulike typer grønnsaker og korn ble spist i forskjellige sammenhenger, fikk alle hele tiden mer enn nok proteiner. De klarte ikke å finne noen med manko, uansett hvilke kombinasjonsvalg som ble benyttet. Vitenskapsfolk fant ut at det var meget vanskelig uansett hvilke kombinasjonsmuligheter av grønnsaker som ble benyttet. Å ikke få nok av proteinbehovet. I aviser leser vi ofte om underernærte i de fattige landene som sulter og dør på grunn av proteinmangel, og det skyldes som regel på vegetarisme. Men vitenskapsfolk, har funnet ut at disse dør ikke på grunn av at de ikke får spise kjøtt, men på grunn av de får for lite mat. Et kosthold basert kun på ris og veldig lite av det, eller søte poteter naturlig før til underernæring og for tidlig død. Men i motsetning til dette finner man over hele verden folk som bare spiser, en vegetarisk kost, med nok kalorier og et godt variert inntak av grønnsaker, korn og belgfrukter. Disse er alle sterke, helsemessig sunne og folk som trives. Det burde vært grundig undersøkt, hvorfor vi er blitt gjennomsyret av informasjon om hvorfor vi ikke kan bli sunne uten å få i oss store mengder av kjøtt, når akkurat det motsatte er sant. Hvem er det som står bak ”Den Store Amerikanske Kjøtt-religion” og hvorfor? Er det en sammenheng mellom vår kjøtt-spising og verdens sultproblem? Ja! Hadde vi tatt vare på all kornproduksjon og gitt det til de sultende i verden, istedenfor til våre husdyr, hadde vi lett fått nok til å fø alle de kronisk underernærte mennesker i verden. Hadde vi spist halvparten av det kjøttet vi konsumerer, hadde vi frigitt nok kjøtt til utviklingslandene. En ernæringsekspert, Jean Mayer ved Harvard, tror at ved kun å redusere kjøtt-produksjon med 10%, så ville det gitt nok korn til 60 millioner mennesker. Den sjokkerende og tragiske sannhet er at 80 – 90% av alt korn produsert i USA går til dyrefor. Omtrent på 1960-tallet spiste gjennomsnittsamerikaneren ca. 50 pund med kjøtt, mens det samme tallet i 1980 var ca. 129 pund. På grunn av USA’s markedsføring av kjøtt-spising, spiser amerikaneren det dobbelte at proteinbehovet. Det å lære seg fakta om hvordan vi kan få nok kjøtt i verden, vil redde hele verdens kjøtt-behov. Flere og flere vitenskapsfolk og verdens økonomer, anbefaler en fornuftig overgang til vegetarisme, for å redde planetens mat-behov. Det store kjøtt-forbruket er til stor grad ødeleggende for vår planet. Men hvordan kan vegetarisme forholde seg til planetens matmangel? Svaret er meget enkelt. Kjøtt er den mest uøkonomiske og inneffektive maten vi kan spise. Prisen for et pund kjøtt er 20 ganger så dyrt som en næringsrik tilsvarende plante når det gjelder protein. Bare 10% av kaloriene og den ernæringsmessige verdien i fôret til våre husdyr, kommer inn i kjøttet, som vi skal spise. Resten, altså 90%, blir bortkastet. Enorme landområder blir brukt for å holde liv i våre husdyr, Dette enorme landområdet, kunne vært brukt til langt bedre produktive områder for korn, bønner, grønnsaker og belgfrukter, vi mennesker kunne spise direkte. For eks., 4 dekar jord, som blir brukt for å fôre en okse, gir omtrent et pund proteiner, mens det samme landbruksområde, hvor man vil dyrke soyabønner, vil gi ca 17 pund, med proteiner! Med andre ord, vi trenger å bruke 17 ganger så mye land for kjøtt-produksjon enn det er nødvendig ved soyabønner. I tillegg er soyabønner mer næringsrikt, inneholder mindre fett, og er fri fra giften som fines i kjøtt. Det å produsere sånne store mengder med husdyr, er ikke bare et enormt misbruk av vårt landbruksområde, men også av vårt gode drikkevann. Undersøkelser viser at det er behov for 8 ganger så meget vann for å få et kg. kjøtt i forhold til tilsvarende grønnsaket og korn. Dette betyr at mens millioner av mennesker over hele verden sulter, vil noen få rike mennesker misbruke enorme landbruksområder, vann og korn for å spise kjøtt, som langsomt ødelegger deres kropper. En amerikaner konsumerer over 1 tonn korn pr. år (gjennom sitt forbruk av kjøtt), mens resten av verdens befolkning forbruker ca. 400 pund. Dette gjelder for 1980-tallet. FN’s generalsekreter Kurt Waldheim sa i sin tid at matforbruket i de rikes land, er hovedårsaken til hungersnøden i verden, og anbefalte alle de rike landene til å gå ned på deres kjøtt-forbruk. Hovedhjelpen for å redde verdens hungerproblem, er å gå over til vegetarkost, hevder flere og flere vitenskapsmenn. ”Hadde vi vært vegetarianere, hadde vi fjernet hungersnøden i verden. Barn kunne bli født og vokse opp velernærte, og de ville leve lykkelige mer helseriktige liv.” ”Verden har nok til hvert enkelts rådighet, men ikke nok til hver enkelts grådighet.” Mahatma Gandhi Vegetarisk og naturlig kosthold er noe mennesket må tilbake til, om vi skal bevare planeten og gi næring til de oppvoksende generasjoner. Vegetarianeren av i dag er planetens fremtidshåpet. Vi har hatt mange vegetarianere opp gjennom historien . . . Albert Einstein, Plato, Leo Tolstoy, Bob Dylan, Louisa May Alcott, Susan St. James, Henry David Thoreau, Ralph Waldo Emerson, Benjamin Franklin, Rickard Wagner, Socrates, Alexander Pope, Ovid, Sir Isaac Newton, H. G. Wells, Pythagoras, Candice Bergen, Mahatma Gandhi, Rabindranath Tagore, Horace Greeley, Leonardo da Vinci, Clement of Alexandria, Buddha, Dick Gregory, John Wesley, Jacques Rousseau, John Milton, Charles Darwin, General William Booth, Plutarch, Paul Newman, Seneca, Albert Schweitzer, Percy Bysshe Shelley, Dr. J. H. Kellogg, St. Francis, Clint Walker, Upton Sinclair, James Coburn, George Bernard Shaw, Dalai Lama. ”Verdensfred, eller hvilken som helst fred, er avhengig av den enkeltes holdning. Vegetarianisme er et godt utgangspunkt for fred., det viser et godt levesett, som om det blir praktisert universelt, kan føre til en bedre, og mer fredfylt fellesskap mellom nasjonene.” U Nu, tidligere Statsminister i Burma Det vegetariske kosthold, er fremtidens kosthold. Det er kostholdet vi må tilbake til for å redde vår planet. Dagens vegetarianere viser veien inn i fremtiden, som alle må følge, ettersom flere og flere erkjenner at det helsemessig er løsningen, og veien bort fra den tragiske retningen som vi pr. i dag følger. Mange vegetarianere og vitenskapsfolk er klar over at køtt-produksjon er årsak til dagen matvaremangel, og vil derfor bidra med opplysning og inspirasjon for å få dette i gang. Sult og politikk Ifølge den aksepterte oppfatning når det gjelder hungersnød, er mennesket opplært til å tro at vi ikke har nok mat. Alle gjør så godt de kan, er myten som går verden rundt. ”Det er bare ikke nok mat, så det eneste vi kan gjøre er å regulere fødselstallene i verden.” Men, det er et voksende antall av berømte vitenskapsmenn, økonomer og jordbrukseksperter, som går sterkt mot en slik tankegang. ”Det er en falsk myte,” sier de. ”Det er nok til alle, og enda litt til” ”Er det for lite, er det på grunn av misbruk av mat og ressurser, og en irrasjonell distribusjon.” Ifølge eksperter, er det nok ressurser til å dekke alles menneskers behov for mat, klær og hus, og til å utdanne alle mennesker på planeten Jorden til et gjennomsnittlig amerikansk nivå. Det finnes ikke noe land som ikke har ressurser til å føde sin egen befolkning. India er et typisk land det refereres til når det er snakk om folkemengde og nok mat. I China er det dobbelt så mange mennesker pr. m2, men ingen sulter der. I Taiwan har de halvparten av landbruksareal sammenlignet med Bangladesh, men ingen som sulter. Det er klart at når det blir for mange mennesker, kan det bli mangel på mat, men vi er nå 6 -7 milliarder mennesker på denne planeten, og det sies at vi har nok mat til å dekke 40 milliarder mennesker. I dag er mer enn halvparten av jordens befolkning sultne til enhver tid og halvparten av disse igjen trues av hungersnød. Om det er mer enn nok mat til å gå rundt, hvor er resten av maten? La oss se på hvem som kontrollerer maten, og hvordan den blir kontrollert. Matvareindustrien er den største industrien i verden, større enn bil, stål og oljeindustrien. Relativt få multinasjonale organisasjoner dominerer matvareindustrien. Det er en konsentrasjon av makt på noen få hender. Det er kjent at noen få av de som bestemmer også utøver en sterk politisk kontroll, og de regulerer og kontrollerer flyten av maten til milliarder av mennesker. Hvordan er dette mulig? En av måtene de store industrikonsernene kan ta kontroll over produsentene, er å overta dem på litt sikt. For eks. kan en av de globale virksomhetene ta over produksjonen av maskinparken, så kan en ta over en gjødselprodusent, brendselsdistributør, og f. eks en produsent av eskeprodusent, en dagligvarekjede, en bondegård, for å produsere grønnsaker eller korn. En mindre bonde kan så lett bli utkonkurrert av en større gigant, ved at de reduserer prisen i et så langt tidsperspektiv at den lille bonden går under. Så kan de etter hvert heve prisene, når konkurrentene er borte. På denne måten kunne vi se hvordan det i USA var like etter den 2. verdenskrig, hvor omtrent 1000 småbønder ga opp hver uke. Dette til tross for at det amerikanske bondesamfunnet vet at de mindre bøndene kan produsere mer økonomisk enn de større gigantene. Kilde: http://www.falcktrading.com/article.asp?w=6623004&x= Endret 3. januar 2008 av Kakestykke 8 Lenke til kommentar
Populært innlegg Rampage Skrevet 28. desember 2007 Populært innlegg Del Skrevet 28. desember 2007 Dyrene er "skapt for mennesker"? Haha? Nei, vi er dyr. De er dyr, vi er sultne dyr, vi tar andre dyr som smaker godt, men er intelligente nok til å holde kontroll på bestanden ved oppdrett. Vegetarianere sløser bort god mat. 33 Lenke til kommentar
P-in-P Skrevet 28. desember 2007 Del Skrevet 28. desember 2007 At dyrene er skapt for oss mennesker var nå litt drøyt da... Men det er jo mange forskjellige grunner til at folk blir vegs: - Synes dyr er søte og vil ikke spise de. - Takler ikke smaken på kjøtt. - Har sett ekstreme slakterier/oppdretts annlegg der ansatte har 0 peiling på hvordan de skal behandle dyrene. - For å holde seg slanke og pene. - Fordi de tror at vi ikke er skapt for kjøtt. - Fordi de vil spare planeten. Mange grunner og jeg ser ikke det minste negativt med at folk er vegs, men når de byner å mase om at andre burde være det så blir jeg irritert. Nei nå ble jeg sulten. På tide å varme opp litt pinnekjøtt 1 Lenke til kommentar
Thlom Skrevet 28. desember 2007 Del Skrevet 28. desember 2007 Det er flere grunner til å være vegetarianer, noen spiser ikke kjøtt fordi de mener dyr er like mye verd som mennesker, noen spiser ikke kjøtt fordi dagens enorme forbruk av kjøtt ikke er bærekraftig og noen spiser ikke kjøtt fordi dagens industrialiserte kjøttproduksjon er uetisk. Jeg synes det er helt ok at noen velger å ikke spise kjøtt, skjønner ikke at det er mulig å bli provosert av det... Lenke til kommentar
haalo Skrevet 28. desember 2007 Del Skrevet 28. desember 2007 Å spise kjøtt er egentlig forferdelig dårlig utnyttelse av ressurser. Tenk hvor mye korn som trengs for å fore en okse i forhold til hvor mye kjøtt vi får. Det er en begrunnelse jeg har forståelse for. Lenke til kommentar
Kakestykke Skrevet 28. desember 2007 Forfatter Del Skrevet 28. desember 2007 Vegetarianere sløser bort god mat. De sier også at hvis vi hadde sluttet å spise kjøtt, ville vi hatt nok mat til hele verden. Er dette sant? I så fall har de jo et poeng. Vi kan i det minste kutte kjøttspisinge littebitt. Lenke til kommentar
L4r5 Skrevet 28. desember 2007 Del Skrevet 28. desember 2007 Jeg tror det er nesten like mange grunner for å være veggis som det er veggiser. Selv så elsker jeg kjøttmaten min og kommer ikke til å bytte biffen med soyabønner med det første. Jeg er rett og slett for glad i smaken. Det som irriterer meg er "halv-veggiser". Altså sånne som spiser fisk, egg etc... Hvorfor er disse mindre verd enn lammet som pinnekjøttet mitt kommer fra? Eller oksen entrecôten min kommer fra? Nei, skal du absolutt være veggis så stå i det minste for prinsippene dine fullt ut. 2 Lenke til kommentar
Kakestykke Skrevet 28. desember 2007 Forfatter Del Skrevet 28. desember 2007 At dyrene er skapt for oss mennesker var nå litt drøyt da... Men det er jo mange forskjellige grunner til at folk blir vegs: - Synes dyr er søte og vil ikke spise de. - Takler ikke smaken på kjøtt. - Har sett ekstreme slakterier/oppdretts annlegg der ansatte har 0 peiling på hvordan de skal behandle dyrene. - For å holde seg slanke og pene. - Fordi de tror at vi ikke er skapt for kjøtt. - Fordi de vil spare planeten. Mange grunner og jeg ser ikke det minste negativt med at folk er vegs, men når de byner å mase om at andre burde være det så blir jeg irritert. Nei nå ble jeg sulten. På tide å varme opp litt pinnekjøtt 1. Fair enough 2. Tull, kjøtt er godt. Alle liker kjøtt dersom de er vokst opp med det. 3. OK, men hva med å skaffe seg litt flere slakterier på besøkslisten? 4. Tull, man blir ikke slank og pen av vegeterianisme. Tvert imot får man mangelsykdommer og blir bleik i huden. 5. OK, da får man tro på det. Jeg kan alltids anbefale Bibelen. 6. Og dette vet jeg ikke om stemmer. Lenke til kommentar
Rampage Skrevet 28. desember 2007 Del Skrevet 28. desember 2007 Vegetarianere sløser bort god mat. De sier også at hvis vi hadde sluttet å spise kjøtt, ville vi hatt nok mat til hele verden. Er dette sant? I så fall har de jo et poeng. Vi kan i det minste kutte kjøttspisinge littebitt. Vel, let`s just make more of it, for det første må jo tross alt maten omsettes, problemet ligger jo da i tilgang og fattigdom. Vi kan jo ikke shippe masse kjøtt nedover alle steder det finnes sultne mennesker. Der er rimelig ineffektivt. Lenke til kommentar
Kakestykke Skrevet 28. desember 2007 Forfatter Del Skrevet 28. desember 2007 Det er flere grunner til å være vegetarianer, noen spiser ikke kjøtt fordi de mener dyr er like mye verd som mennesker, noen spiser ikke kjøtt fordi dagens enorme forbruk av kjøtt ikke er bærekraftig og noen spiser ikke kjøtt fordi dagens industrialiserte kjøttproduksjon er uetisk. Jeg synes det er helt ok at noen velger å ikke spise kjøtt, skjønner ikke at det er mulig å bli provosert av det... Dyr like mye verdt som mennesker? Haha, den var god! Hvordan har det seg da at mennesker er skapt i Guds bilde, mens de andre dyrene er underlagt oss? Hvorfor slakter vi da dyrene? Hvorfor gir vi dem ikke like rettigheter som oss? Dyr er bare dyr. De har ikke sjel etter min mening. Nei, jeg blir ikke provosert av at folk ikke spiser kjøtt. Men jeg blir provosert når folk sier at jeg bare er et dyr. At jeg ikke er mer verdt enn en gris. DET provoserer meg. Å spise kjøtt er egentlig forferdelig dårlig utnyttelse av ressurser. Tenk hvor mye korn som trengs for å fore en okse i forhold til hvor mye kjøtt vi får. Det er en begrunnelse jeg har forståelse for. OK, det er kanskje det eneste gode argumentet dere har. Du er vegeterianer, formoder jeg? Lenke til kommentar
L4r5 Skrevet 28. desember 2007 Del Skrevet 28. desember 2007 2. Tull, kjøtt er godt. Alle liker kjøtt dersom de er vokst opp med det. 4. Tull, man blir ikke slank og pen av vegeterianisme. Tvert imot får man mangelsykdommer og blir bleik i huden. 2: Tull! Jeg vet om flere som er vokst opp i hjem der de har spist kjøtt og siden har blitt vegetarianere. Etterhvert så har enkelte sagt at de rett og slett ikke liker kjøtt lenger. Når de først hadde vendt seg til vegetarkosten så syntes de det var mye bedre 4: Etter det jeg har lest så kan man unngå de mangelsykdommene ved å spise den rette vegetarkosten Dyr like mye verdt som mennesker? Haha, den var god! Hvordan har det seg da at mennesker er skapt i Guds bilde, mens de andre dyrene er underlagt oss? Hvorfor slakter vi da dyrene? Hvorfor gir vi dem ikke like rettigheter som oss? Dyr er bare dyr. De har ikke sjel etter min mening. Og du lurer på hvorfor jeg synes kristne er respektløse? 3 Lenke til kommentar
Rampage Skrevet 28. desember 2007 Del Skrevet 28. desember 2007 Det er flere grunner til å være vegetarianer, noen spiser ikke kjøtt fordi de mener dyr er like mye verd som mennesker, noen spiser ikke kjøtt fordi dagens enorme forbruk av kjøtt ikke er bærekraftig og noen spiser ikke kjøtt fordi dagens industrialiserte kjøttproduksjon er uetisk. Jeg synes det er helt ok at noen velger å ikke spise kjøtt, skjønner ikke at det er mulig å bli provosert av det... Dyr like mye verdt som mennesker? Haha, den var god! Hvordan har det seg da at mennesker er skapt i Guds bilde, mens de andre dyrene er underlagt oss? Hvorfor slakter vi da dyrene? Hvorfor gir vi dem ikke like rettigheter som oss? Dyr er bare dyr. De har ikke sjel etter min mening. Nei, jeg blir ikke provosert av at folk ikke spiser kjøtt. Men jeg blir provosert når folk sier at jeg bare er et dyr. At jeg ikke er mer verdt enn en gris. DET provoserer meg. Trenger jeg legge fram om gutten som ble regelrett henrettet av en tiger? Eller dama som fikk armen spist av før det? Dyrene er ikke underlagt oss, vi har bare uviklet oss slik at vi klarer å ha kontroll på det. Nei, man får sikkert mer cash for en gris enn deg Hvis du ikke er en flink arbeider som jeg kan shippe ett eller annet sted. Du er ett dyr, du er en animalsk organisme i all forstand. Men dyr er forskjellige. 1 Lenke til kommentar
Kakestykke Skrevet 28. desember 2007 Forfatter Del Skrevet 28. desember 2007 Jeg tror det er nesten like mange grunner for å være veggis som det er veggiser. Selv så elsker jeg kjøttmaten min og kommer ikke til å bytte biffen med soyabønner med det første. Jeg er rett og slett for glad i smaken. Det som irriterer meg er "halv-veggiser". Altså sånne som spiser fisk, egg etc... Hvorfor er disse mindre verd enn lammet som pinnekjøttet mitt kommer fra? Eller oksen entrecôten min kommer fra? Nei, skal du absolutt være veggis så stå i det minste for prinsippene dine fullt ut. Mener du at dyr er like mye verdt som mennesker? Er det da greit å drepe for smakens skyld? Og eggspising er da greit. Det er tross alt ikke liv man dreper, men et egg. Lol. Men fisk er uetisk. Men de tenker kanskje at ved å spise fisk så får de i seg det de trenger av næringsstoffer? Tross alt bedre å drepe få dyr enn mange. Slik tenker de kanskje. Jaja... Lenke til kommentar
Jalla Skrevet 28. desember 2007 Del Skrevet 28. desember 2007 Det finnes to hovedtyper vegetarianere, moralske og livsstilsmessige. Uansett virker begge standpunktene irrasjonelle på meg da vi evolusjonsmessig sett har utviklet oss til å bli både jegere og planteetere. Et annet argument er at vi trenger de lange proteinstrengene en finner i bl.a kjøtt for å utvikle en stor hjerne over tid. Eller, i alle fall en stor nok hjerne til at en kan sitte her og klapre på et tastatur, hehe Lenke til kommentar
Rampage Skrevet 28. desember 2007 Del Skrevet 28. desember 2007 Jeg tror det er nesten like mange grunner for å være veggis som det er veggiser. Selv så elsker jeg kjøttmaten min og kommer ikke til å bytte biffen med soyabønner med det første. Jeg er rett og slett for glad i smaken. Det som irriterer meg er "halv-veggiser". Altså sånne som spiser fisk, egg etc... Hvorfor er disse mindre verd enn lammet som pinnekjøttet mitt kommer fra? Eller oksen entrecôten min kommer fra? Nei, skal du absolutt være veggis så stå i det minste for prinsippene dine fullt ut. Mener du at dyr er like mye verdt som mennesker? Er det da greit å drepe for smakens skyld? Og eggspising er da greit. Det er tross alt ikke liv man dreper, men et egg. Lol. Men fisk er uetisk. Men de tenker kanskje at ved å spise fisk så får de i seg det de trenger av næringsstoffer? Tross alt bedre å drepe få dyr enn mange. Slik tenker de kanskje. Jaja... Greit å vite, fyr opp fosterene! De er tross alt ikke liv enda Lenke til kommentar
Kakestykke Skrevet 28. desember 2007 Forfatter Del Skrevet 28. desember 2007 Vegetarianere sløser bort god mat. De sier også at hvis vi hadde sluttet å spise kjøtt, ville vi hatt nok mat til hele verden. Er dette sant? I så fall har de jo et poeng. Vi kan i det minste kutte kjøttspisinge littebitt. Vel, let`s just make more of it, for det første må jo tross alt maten omsettes, problemet ligger jo da i tilgang og fattigdom. Vi kan jo ikke shippe masse kjøtt nedover alle steder det finnes sultne mennesker. Der er rimelig ineffektivt. Lage mer av hva? Kjøtt? Hva mener du er løsningen på sultproblemet i verden? Lenke til kommentar
L4r5 Skrevet 28. desember 2007 Del Skrevet 28. desember 2007 Mener du at dyr er like mye verdt som mennesker? Er det da greit å drepe for smakens skyld? Og eggspising er da greit. Det er tross alt ikke liv man dreper, men et egg. Lol. Men fisk er uetisk. Men de tenker kanskje at ved å spise fisk så får de i seg det de trenger av næringsstoffer? Tross alt bedre å drepe få dyr enn mange. Slik tenker de kanskje. Jaja... Nei, jeg mener ikke at dyr er like mye verd som mennesker. Jeg mener at vi mennesker er like lite verd som dyrene. Vi er likeverdige. Og ja, da er det greit at vi spiser hverandre 1 Lenke til kommentar
haalo Skrevet 28. desember 2007 Del Skrevet 28. desember 2007 OK, det er kanskje det eneste gode argumentet dere har. Du er vegeterianer, formoder jeg?Nei, jeg er en hykler. Lenke til kommentar
Kakestykke Skrevet 28. desember 2007 Forfatter Del Skrevet 28. desember 2007 2. Tull, kjøtt er godt. Alle liker kjøtt dersom de er vokst opp med det. 4. Tull, man blir ikke slank og pen av vegeterianisme. Tvert imot får man mangelsykdommer og blir bleik i huden. 2: Tull! Jeg vet om flere som er vokst opp i hjem der de har spist kjøtt og siden har blitt vegetarianere. Etterhvert så har enkelte sagt at de rett og slett ikke liker kjøtt lenger. Når de først hadde vendt seg til vegetarkosten så syntes de det var mye bedre 4: Etter det jeg har lest så kan man unngå de mangelsykdommene ved å spise den rette vegetarkosten Dyr like mye verdt som mennesker? Haha, den var god! Hvordan har det seg da at mennesker er skapt i Guds bilde, mens de andre dyrene er underlagt oss? Hvorfor slakter vi da dyrene? Hvorfor gir vi dem ikke like rettigheter som oss? Dyr er bare dyr. De har ikke sjel etter min mening. Og du lurer på hvorfor jeg synes kristne er respektløse? 2. Bullshit! Dette er bare noe de sier for å ha en bedre unnskyldning enn "dyr er like mye verdt som mennesker". 4. Ikke vet jeg. Det ser i hvert fall ut som om de overlever. Men slik jeg ser det er det en tankevekker at man får masse mangelsykdommer dersom man ikke er ekstremt nøye med hva man spiser. Jeg ser det som et bevis for at vi er lagd for å spise kjøtt. Den siste skjønner jeg ikke? Kristne respektløse!? Vi sier ALLE MENNESKER ER LIKEVERDIGE! Lenke til kommentar
Kakestykke Skrevet 28. desember 2007 Forfatter Del Skrevet 28. desember 2007 Det er flere grunner til å være vegetarianer, noen spiser ikke kjøtt fordi de mener dyr er like mye verd som mennesker, noen spiser ikke kjøtt fordi dagens enorme forbruk av kjøtt ikke er bærekraftig og noen spiser ikke kjøtt fordi dagens industrialiserte kjøttproduksjon er uetisk. Jeg synes det er helt ok at noen velger å ikke spise kjøtt, skjønner ikke at det er mulig å bli provosert av det... Dyr like mye verdt som mennesker? Haha, den var god! Hvordan har det seg da at mennesker er skapt i Guds bilde, mens de andre dyrene er underlagt oss? Hvorfor slakter vi da dyrene? Hvorfor gir vi dem ikke like rettigheter som oss? Dyr er bare dyr. De har ikke sjel etter min mening. Nei, jeg blir ikke provosert av at folk ikke spiser kjøtt. Men jeg blir provosert når folk sier at jeg bare er et dyr. At jeg ikke er mer verdt enn en gris. DET provoserer meg. Trenger jeg legge fram om gutten som ble regelrett henrettet av en tiger? Eller dama som fikk armen spist av før det? Dyrene er ikke underlagt oss, vi har bare uviklet oss slik at vi klarer å ha kontroll på det. Nei, man får sikkert mer cash for en gris enn deg Hvis du ikke er en flink arbeider som jeg kan shippe ett eller annet sted. Du er ett dyr, du er en animalsk organisme i all forstand. Men dyr er forskjellige. Så du sier at jeg ikke er mer verdt enn en gris? Skjønner du nå hvorfor jeg mener ateisme er farlig? Det finnes to hovedtyper vegetarianere, moralske og livsstilsmessige.Uansett virker begge standpunktene irrasjonelle på meg da vi evolusjonsmessig sett har utviklet oss til å bli både jegere og planteetere. Et annet argument er at vi trenger de lange proteinstrengene en finner i bl.a kjøtt for å utvikle en stor hjerne over tid. Eller, i alle fall en stor nok hjerne til at en kan sitte her og klapre på et tastatur, hehe Er dette sant? Har kjøttetere større hjerne enn vegeterianere? Hehe, godt å høre! Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå