tendilenz Skrevet 22. desember 2007 Del Skrevet 22. desember 2007 (endret) Noen kjenner dem fra egen barndom og oppvekst. Andre kjenner dem fra handlesenterene hvor de selges fra store gryter. For andre er de kanskje bare en rar kuriositet. Uansett, brente mandler er en klassiker som hører julen til i Norge. Det er også noe som er lett å lage og uten store kostnader. De kan lages på alt fra det enkleste hybelkjøkken til det mest avanserte kokke-kjøkken. I det følgende viser jeg hvordan man enkelt og greit kan lage brente mandler selv. Oppskriften har jeg hentet fra varden.no's mat og drikke-seksjon. Jeg har funnet liknende oppskrift andre steder på nettet også. Ingredienser: Sukker (250g) Mandler (250 g) Vann (1 dl) Det finnes forøvrig oppskrifter med flere ingredienser, men jeg har altså valgt vanilla-utgaven (må ikke forveksles med vanilje...) Ingredienser vist nedenfor. Fyrstikkesken er ment å illustrere mengdene for de som ikke har kjøkkenvekt. Utstyr: Gryte Sleiv To gafler Litt bakepapir (må ikke forveksles med matpapir) Komfyr (ikke avbildet, men finnes i mange hjem eller i de fleste elektroforretninger) Utstyr (minus komfyr) avbildet nedenfor. Fremgangsmåte: Ingrediensene blandes i en gryte og varmen settes på (jeg valgte trinn 8 på komfyren hele veien). Hensikten med dette er å blande mandler og sukkerlaken. Etterhvert vil vannet fordampe og sukkeret vil gradvis brunes samtidig som de legger seg rundt mandlene. Laken begynner å koke og det dannes et grått og udelikat skum. Ikke bry deg, men fokuser på at sluttresultatet bir godt. Stadig mer av vannet fordamper og det begynner etterhvert å bli en passelig tykk grøt. Kritisk øyeblikk nr.1 Vannet har fordampet og man har nå en blanding av fritt sukker samt mandler med sukker på seg. Sukkeret vil nå relativt kjapt smelte og bli brunt. Dette er ikke tidspunktet for å gå på do. Rør hektisk rundt med sleiva. Alt sukker skal smeltes og mandlene blir badet i det brune sukkerklisset. Rør videre. If you can't stand the heat, get out of the kitchen! Etterhvert blir det fryktelig varmt i gryta, det ryker litt og det kommer noen lyder som minner om popcorn-popping. Ikke stikk av, men rør videre til mandlene og sukkeret har fått en passende fin brunfarge. Når du er fornøyd helles gugga over på et matpapir (varmebestandig underlag anbefales, jeg brukte en stekeplate) Kritisk øyeblikk nr 2. Du har riktignok laget brente mandler (gratulerer!), men størkner de i denne formen har du en uspiselig klump som best egner seg til å stoppe panservogner. Nå er det derfor viktig å sette gaflene i arbeid. Spre massen utover med gaflene mens sukkeret ennå er varmt. (velger du å bruke fingrene kan du gå videre til denne tråden: Hva slags mat har satt arr på deg? ) NB Sukkeret er sabla varmt, men det størkner fort så du bør skynde deg litt. At mandler henger sammen er ingen krise for de klarer du lett å knekke fra hverandre etterpå. Men mandler som ligger i større klumper bør separeres. Sånn! Da er du i praksis i mål. Vent til det har kjølt seg ned og størknet litt før du knekker mandlene fra hverandre. Serveringstips Brente mandler nytes best alene, men andre variasjoner er sikkert også OK. Nedenfor er vist et eksempel. God jul Endret 22. desember 2007 av tendilenz 3 Lenke til kommentar
Forumforumforum Skrevet 27. desember 2007 Del Skrevet 27. desember 2007 Fin liten guide for de som vil lage brente mandler Vil bare minne alle som skal lage dette på at varmt sukker brenner seg fast i huden, og det er VONDT. Så pass på Lenke til kommentar
L4r5 Skrevet 27. desember 2007 Del Skrevet 27. desember 2007 Personlig så pleier jeg å ha en del honning oppi sammen med sukkeret. Det setter så god smak Lenke til kommentar
Bruktbilen Skrevet 27. desember 2007 Del Skrevet 27. desember 2007 Ohh, takk for at du minnet meg på dette, må lage det snarest. Lenke til kommentar
Musty Skrevet 27. desember 2007 Del Skrevet 27. desember 2007 har aldri laget det selv, men syntes det er veldig godt. Jeg løp på butikken og kjøpte mandler med en gang jeg leste det. Skal lages snart =) Du skrev forresten ingenting om hvordan de smakte btw, jeg kjøpte også honning, siden det var anbefalt av L4r5 Lenke til kommentar
tendilenz Skrevet 27. desember 2007 Forfatter Del Skrevet 27. desember 2007 Vil bare minne alle som skal lage dette på at varmt sukker brenner seg fast i huden, og det er VONDT. Så pass på Jepp, dette er skumle saker. Selv mistet jeg litt varmt sukker på sokken (!). Har fortsatt rødt merke på foten... Personlig så pleier jeg å ha en del honning oppi sammen med sukkeret. Det setter så god smak Bra forslag. Det skal testes ut til neste gang (neste jul that is). Vurderte selv diverse smakstilsetninger (til og med konjakk), men landet på naturell-versjonen. Musty, de smakte akkurat som ganen min forventet at de skulle. Rett og slett gode, brente mandler. Når det gjelder oppskriften vil jeg neste gang nedjustere sukkermengden i forhold til mandler. Det var alt for mye brunt sukker mellom mandlene (se bildene). Vil tippe det holder med 100-150 g sukker per 250 g mandler. Lenke til kommentar
L4r5 Skrevet 27. desember 2007 Del Skrevet 27. desember 2007 Cognac ja... Det kan jeg tenke meg hadde blitt godt faktisk Lenke til kommentar
theoriginalAidskake Skrevet 27. desember 2007 Del Skrevet 27. desember 2007 Fin worklog. Riktig nok har jeg faktisk aldri smakt brent mandler, men skal skrive det på lista mi. Lenke til kommentar
Musty Skrevet 27. desember 2007 Del Skrevet 27. desember 2007 tror jeg hadde litt for mye gugge i forhold til mandler, så på platen min blir det nok en svær karamellplate som må brekkes i biter... men det blir sikkert godt Lenke til kommentar
L4r5 Skrevet 27. desember 2007 Del Skrevet 27. desember 2007 De går forresten an å bruke andre nøtter enn mandler også. Jeg fikk smake noen som hadde brukt hasselnøttkjerner en gang og det var faktisk veldig godt. En litt anderledes smak da. Lenke til kommentar
tendilenz Skrevet 20. desember 2008 Forfatter Del Skrevet 20. desember 2008 OK folkens, tid for å bumpe denne julerelevante tråden. Har nettopp laget årets porsjon. Noen stygge brennmerker på hendene, men mandlene er i boks. Denne gangen laget jeg dem med en god slump konjakk oppi. Og min erfaring er: konjakk har absolutt ingen innvirkning på smaken. Mulig at en 24timers marinering i konjakk hadde hjulpet, men det hadde vel avskallet mandlene også - og det ønsker man seg jo ikke. Men konjakken hadde i det minste en positiv innvirkning på stemningen på kjøkkenet... Neste år blir det honning istedetfor sukker. Hvitt sukker er så 2007. Lenke til kommentar
tendilenz Skrevet 19. desember 2009 Forfatter Del Skrevet 19. desember 2009 (endret) OK folkens, tid for å bumpe denne julerelevante tråden. Smakligt måltid! Og god jul!! Endret 19. desember 2009 av tendilenz Lenke til kommentar
Palme Skrevet 22. desember 2009 Del Skrevet 22. desember 2009 Liker at du bumper tråden rundt juletider :-) Vi snakkes vel kanskje til neste år og da ...? Lenke til kommentar
tendilenz Skrevet 22. desember 2009 Forfatter Del Skrevet 22. desember 2009 Liker at du bumper tråden rundt juletider :-) Vi snakkes vel kanskje til neste år og da ...? Same procedure as every year, James! Lenke til kommentar
kanin333 Skrevet 19. desember 2011 Del Skrevet 19. desember 2011 Jeg lager brente mandler hvert år og følger denne worklogen hver gang. Lenke til kommentar
Tunky Skrevet 26. desember 2011 Del Skrevet 26. desember 2011 Tror det er en annen fremgangsmåte enn mamma bruker. Er ikke helt sikker, men tror ho rister de litt i ovnen først. Også skal mandlene og sukkeret blandes på svak varme, jo svakere jo bedre. Men da skal man ha god tålmodighet. Hehe. Er ikke 100% sikker, men kan høre i morra åssen ho gjør det. Lenke til kommentar
tendilenz Skrevet 17. desember 2012 Forfatter Del Skrevet 17. desember 2012 På tide å bumpe opp denne igjen, da. Oppskriften er den samme og de smaker forhåpentlig like godt i år også! God jul. Lenke til kommentar
Jørgen Sørheim Skrevet 22. desember 2012 Del Skrevet 22. desember 2012 Tre ting som funker godt med brente mandler: et lite dryss salt, 50/50 honning/sukker, og røykaroma (tre-eddik, kjøpes på apoteket). Ingenting galt med standard brente mandler, men kjekt med noe nytt innimellom. Lenke til kommentar
tendilenz Skrevet 23. desember 2013 Forfatter Del Skrevet 23. desember 2013 En god jul-bump herfra! Noen som har laget brente mandler i år? Lenke til kommentar
BirgerCaC Skrevet 23. desember 2013 Del Skrevet 23. desember 2013 Artig at det blir lagt ut noe slik som dette på diskusjon også! Da kan jo folk som har bortglemt dette frem en juletradisjon igjen, men jeg regner jo med at de fleste kan finne dette på nettet også, men hyggelig å ha det her også så klart! God Jul! Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå