Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Falsk/En annen person sin legitimasjon - kan butikker "beslaglegge"?


Fredrik

Anbefalte innlegg

Hei!

 

Jeg jobber i butikk, og i det siste er det flere og flere som prøver seg med lånt legitimasjon etc, og det er vel ikke lovlig å fremvise falsk legitimasjon i forsøk på å kjøpe f.eks alkohol?

 

Kan personen som får legitimasjonen, om man er sikker på at det ikke tilhører personen foran deg, beholde den, eller er man pliktig til å levere tilbake? Er vel endel utesteder som beslaglegger falsk legitimasjon?

 

Takk for svar!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Hei!

 

Jeg jobber i butikk, og i det siste er det flere og flere som prøver seg med lånt legitimasjon etc, og det er vel ikke lovlig å fremvise falsk legitimasjon i forsøk på å kjøpe f.eks alkohol?

 

Kan personen som får legitimasjonen, om man er sikker på at det ikke tilhører personen foran deg, beholde den, eller er man pliktig til å levere tilbake? Er vel endel utesteder som beslaglegger falsk legitimasjon?

 

Takk for svar!

 

For å svare på spørsmålet ditt..

 

Det faktum at du holder tilbake noens eiendeler mot deres vilje, vil være et straffeprosessuelt tvangsmiddel vi kaller beslag. Dette reguleres i straffeprosessloven § 206 jf § 176.

 

§ 206. Uten beslutning av påtalemyndigheten kan politimann ta beslag når han setter i verk beslutning om ransaking eller pågripelse, og ellers når det er fare ved opphold. Beslag kan tas av enhver når den mistenkte treffes eller forfølges på fersk gjerning eller ferske spor.

 

Beslaget skal straks meldes til påtalemyndigheten. Finner denne at beslaget bør opprettholdes, utferdiger den en skriftlig beslutning med slikt innhold som nevnt i § 205 første ledd annet punktum.

 

Beslag må anses for å være et relativt inngripende tvangsmiddel, slik at det alltid må gjøres en fortløpende forholdsmessighetsvurdering jf strpl. §170a. En slik form for beslag må i denne sammenheng ses i sammenheng med pågripelsen man gjør i dette tilfellet.

 

I praksis vil det altså si at man tilbakeholder personen, tar legitimasjonen i forvaring og kontakter politiet. Merk at en tilbakeholdelse ikke trenger å ha karakter av fysisk tilbakeholdelse for at det skal anses som en straffeprosessuell pågripelse.

 

Det vil etter straffeprosessloven, i utgangpunktet, aldri være anledning for vektere eller butikker å ta beslag, for å bygge opp et slags hittegodslager som leveres politiet med jevne mellomrom. En slik pågripelse sammenholdt med beslag skal alltid straks meldes politiet, og de skal bekrefte at de vil avhente vedkommende og beslaget innen rimelig tid. Er ikke dette tilfellet må du levere tilbake legitimasjonen og la vedkommende gå.

 

Husk på at du skal være nær 100% sikker før du bestemmer deg for å holde tilbake legitimasjonen med mistanke om at den er falsk. Er du usikker på om det er riktig person på legitimasjonen, er du jo alltids i din fulle rett til å nekte dem å kjøpe øl. Å kjøpe øl er ingen menneskerett, men det er faktisk en menneskerett å få sine eiendeler eller person krenket. Så konklusjonen er altså, er du 100% sikker på at du har en person som fremviser en falsk legitimasjon kan du holde han og legitimasjonen tilbake. Er du ikke sikker får du nekte han og kjøpe øl og la han gå..

 

Disclaimer: Har ikke vurdert de materielle villkårene ift pågripelse.

Lenke til kommentar

Siden du tydeligvis ikke har noen erfaring med dette fra før av anbefaler jeg følgende:

 

Butikken har (nesten) garantert avtale med et vekterfirma. Neste gang dette skjer, sier du til vedkommende at h*n må vente mens du sjekker leg. nærmere. Du kontakter deretter vekterfirmaet og ber de sende en vekter så fort som mulig. Vekteren vil dermed være behjelpelig med hva som skal gjøres videre, kontakte politiet, etc. (Det er vekterens jobb å hjelpe deg i en "vanskelig" situasjon). I tillegg til å få hjelp av en med kompetanse på hva som skal gjøres/ikke gjøres, får du også en annen persons vurdering på saken.

Når du har gjort det et par ganger, har du kanskje nok erfaring til at du føler at du kan kontakte politi og tilsvarende på egenhånd.

 

Greit nok at en vekterutrykking koster et par kroner, men spør du meg bør butikken snarest mulig innføre et "nulltåleranse" rykte.

Lenke til kommentar

Problemet med det er at en vekterutrykning tar fort 15-30 minutter... Og jeg tror nok vedkommende som skal handle vil be om legitimasjonen tilbake og stikke fra stedet innen den tid. Har man en vekter i butikken derimot...

 

Tror nok det enkleste er å først spørre om annen legitimasjon (er man over 18 så har man kanskje et førerkort i tillegg?) eller avvise transaksjonen helt. Da vil du sannsynligvis bli kvitt problemet også, siden du får rykte som "han sure i kassa som vi ikke får handle til" ;)

 

-C-

Lenke til kommentar

Å få en vekter til butikken tar som regel ikke mer enn et par minutter, da de har base på et kjøpesenter 50 meter borti gaten, og kommer løpende om vi ringer.

 

Men samtidig, ved å bare nekte salg vil man jo etterhvert kvitte seg med endel problemer. Lurte egentlig bare på hva man kan gjøre, om det skulle bli mer og mer av det. Det hjelper litt å egentlig bare avsløre de, litt høyt. Smågutter blir rimelig forlegne. :p

Lenke til kommentar

Jeg har et 10 år gammelt bilde på visa-kortet mitt (jeg er 25), og fikk i Spania beskjed om at det var bilde av en jente når jeg brukte det som legitimasjon :blush:

Hadde heldigvis førerkortet med meg.

 

*note to self, send inn nytt bilde før visa-kortet går ut*

 

-C-

Endret av ChristianW
Lenke til kommentar
*note to self, send inn nytt bilde før visa-kortet går ut*
Jeg glemte selvfølgelig det, og ser fremdeles ut som en liten drittunge..

 

Frekkas har oppsummert det ganske greit: Er du sikker kan du beholde kortet og ringe politiet. Sannsynligheten er kanskje stor for at ungdommen bare stikker fra butikken, og om du da vil forsøke å holde ham igjen må bli en annen vurdering. (Med maktbruk inne i bildet bør man helst tenke seg om en ekstra gang.)

 

red:sitatfiks

Endret av NgZ
Lenke til kommentar
De har ikke lov til å holde deg i butikken...

Visst kan de holde deg i butikken. Man kan gå til "sivil arrestasjon", altså holde noen tilbake med makt.

 

Kravene er:

- Lovbruddet skal ha strafferamme på min. 6 mnd (dokumentfalsk som dette jo er har en strafferamme på mye mer enn 6 mnd)

- Politiet må umiddelbart kontaktes

- Man har ikke lov å bruke mer makt enn det som er nødvendig.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...