Gå til innhold

Den nye Forumkaféen


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Mnjaa.. Kan godt være det, men tror ikke det er krise og alle bakterier overlever selv om du setter den på 40..

 

Nettopp? Jeg vil ikke at de skal overleve. Jeg vil de skal DØØØØ

 

Det var det som var poenget. Jeg tror de dør selv om du setter den på 40. Bakterier er ikke så smarte at de vet at når det er 59 grader så er det bare å fortsette det gode liv, men om du setter på 60 så er de døde momentant?

 

Isåfall er det ganske facinerende!

Lenke til kommentar

Finnes nok bakterier som overlever mer varme enn 60 også, og så har du bakterier som går over og blir til en spor, da kan de overleve nesten alt og blomstre opp om 1-100 år :D

 

 

Dette er en spor. Fiskespor.jpg

 

 

Det der er en fiskehale. Sporene ligger på siden.

 

 

Lenke til kommentar

Jeg mente endosporer

endospor.jpg

 

 

Vissa grampositiva bakterier (till exempel Clostridium botulinum) kan via en speciell process gå in i en endosporfas. Då bildas endosporer, som kan klara av extrema förhållanden. Eftersom bakterierna har kraftigt sänkt metabolism innanför väggarna kan de överleva extremt länge i för dem usla förhållanden. När de väl hamnar i gynnsamma förhållanden igen så kan de märka detta och snabbt utvecklas till aktiva bakterier. Som endosporer har bakterierna extra kraftiga cellväggar, kraftigt sänkt metabolism, speciella åtgärder för att hindra att deras kromosom förstörs av strålning, uttorkning och liknande. Bland de bakteriestammar som har förmåga att bilda endosporer gör de detta istället för att utföra mitos (celldelning) ibland, och chansen för att de ska bilda en endospor ökar om förhållandena blir dåliga. Stammar av sådana bakterier kan därför överleva trots att man kokar dem, då det alltid är en viss andel av dem som är i endosporfas. För att döda också sporerna måste man genomföra sterilisering, desinfektion räcker inte.

 

Lenke til kommentar
Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
×
×
  • Opprett ny...