Gå til innhold

Hvordan få vannet kaldt?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Tror ikke du får det noe varmere enn lunkent i hvertfall. Du kan jo tenke deg hvor varm prossesoren er. Men veit du hva temperaturen på prossesoren er?

 

Nei, prøver å finne program som kan skjekke det, vet du om noen?

 

Har prøvd ut Speedfan, men der står bare alle på blå pil ned og "-48C"

Lenke til kommentar
Nettopp innstallert vannkjøling i dataen min, alt funker topp, men vannet er ikke særlig kaldt.. Hvordan får jeg det kaldt? Eller skal det ikke være kaldt?

For jeg tenkte at hvis vannet er kaldere så blir jo prosessoren kaldere.

Tja, hvordan hadde du tenkt deg å få vannet kaldt? :p

Altså, du kan jo få det til å bli noen grader over temperaturen i kabinettet ditt, men det er absolutt minste temperatur. Vann kan jo fysisk sett ikke bli kaldere enn hva omgivelsene er (ser bort ifra ekstremkjøling), og om du i tillegg regner med at du har en prosessor som utvikler en god del varme, så blir det raskt en 40 grader på vannet. (40 grader er ca det man bader/dusjer i) ;)

 

Men går det ann å kjøle ned frostvæske veldig kaldt og blande det oppi vannet i vannkjølinga?

:!: Tja, altså det kommer jo ann på hvordan du definerer det. For nei, frostvæske motvirker bare at vannet fryser, og selv om du kanskje hadde kjølt ned frosvæsken og så helt det ned i vannkjølingssystemet, så ville det da bare gått minutter før tempen var oppe i den opprinnelige temperaturen.

 

Ps: Det å ha lavere temperaturer enn omgivelsene kan i værste fall også føre til kondens og tatt knekken på dine komponenter rimelig raskt.

Endret av andrull
Lenke til kommentar
Kjøpte Thermaltake Kandalf kabinettet, fulgte med vannkjøling, og sånn spesielt vann.

 

Men takk for svar! :D

 

Så tingen er å kjøle kabinettet for å kjøle vannet? :p

Tja, du kan så si. Greia er i bunn og grunn å kjøle ned radiatoren så mye som mulig. (det er denne som kjøler ned vannet) Vannet rett og leder varmen fra prosessoren til radiatoren. Hvis radiatoren sitter inne i kabinettet og blir kjølt med luft som kommer innenfra kabinettet så vil radiatoren holde noen grader over kabinettemperaturen.

Sitter radiatoren uttenfor kabinettet, og/eller henter "kald" luft uttenifra, så kan nok temperaturen bli noen grader ovenfor romtemperaturen.

Hvis det er som i første alternativ, så kan det hende at det hjelper å senke kabinettemperaturen.

 

Skulle heller kjøp sånn kjøling med flytene nitrogen (er det ikke det som er så kaldt?) Så skal det visstnok holde nedtil 40- grader...

Flytende nitrogen kan gi deg -200 grader og regn derfor med noen grader over dette. (gjerne en -190 grader)

Men igjen så er det altså "stor" sjangse for at noen komponenter ryker pga kulden, eller fordi -190 grader skaper mye kondens, og uten å ha isolert PCen grunndig, så kan kondensen ødelegge litt av hvert.

 

Edit: Trådstarter, du har jo veldig gode temperaturer uansett da. :p

 

Edit: Du har flytende nitrogen fra -195,8 °C (over det så blir det til gass) og -210,0 °C (under det så fryser det)

Den kjøler med andre ord ned kjøleren/prosessoren til -195,8 grader før det fordamper, og kan derfor egentlig ikke komme lavere, men pga at varmen må overføres gjennom noen "tykke" lag med metall, så vil nok temperaturen være noen grader høyere i praksis.

Endret av andrull
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

kjøling er ikke om å gjøre å "lage noe kaldt", men heller å fjerne varmen like raskt som den lages av datamaskinen. Hvis CPUen lager 100watt med varme, så må også kjølesystemet klare å dra vekk 100watt med varme, ellers vil varmen bygge på seg og temperaturen vil stige.

 

Tradisjonellt brukes radiatorer for å kjøle ned kjølevannet. Disse overfører varmen fra vannet til luften rundt, men denne prosessen skjer bare om vannet er varmere enn luften, og jo mindre forskjell det er mellom de to jo tregere går denne overføringen. Følgelig kan du i beste tilfelle aldri oppleve vann kaldere enn luften i rommet, og ofte kan vannet ligge på 30-35celcius mens luften i rommet kanskje er 20celcius. Likevel slår det luftkjøling ganske bra i de fleste tilfeller. Større radiatorer, flere radiatorer og større/kraftigere vifter som blåser over radiatoren(e) hjelper overøfringen av varme fra vann til luft, men du er fremdeles bundet av de samme forholdene så det er skjeldent lurt å gå "crazy" med 3 radiatorer og tornadovifter da du kanskje bare endrer opp med 4 grader forskjell.

 

Det er andre måter å kjøle ned vann på, og noen av dem kan få vannet ned i sub-ambiente temperaturer, eller til og med under frysepunt (da er det plutselig poeng i å ha fryseveske i vannet). Slike enheter er som regel basert på fasekjøling og koster normalt en del tusen, bruker en del støm og lager en betydelig mengde støy (omtrent som en fryser/kjøleskap).

 

-Stigma

Lenke til kommentar
Kjøpte Thermaltake Kandalf kabinettet, fulgte med vannkjøling, og sånn spesielt vann.

 

Men takk for svar! :D

 

Så tingen er å kjøle kabinettet for å kjøle vannet? :p

Første du kan gjøre for å få vannet kaldere er å investere i en radiator. Den som følger med TT-kabinettet har en lite heldig konstruksjon med runde, tynne rør og altfor tette lameller. Ved å bytte til en med bedre konstruksjon (flate rør, parallell vannføring, åpne, loddete lameller i kobber), vil temperaturen og støyen din gå betraktelig ned!

Lenke til kommentar
Skulle heller kjøp sånn kjøling med flytene nitrogen (er det ikke det som er så kaldt?) Så skal det visstnok holde nedtil 40- grader...

 

Som andre har nevnt over meg, flytene nitrogen holder nesten -200 grader, blir det særlig varmere enn det så er det ikke flytene lenger, men gass. Dette er ikke noe mannen i gata verken har bruk for eller tilgang til, det er kun de mest fanatiske ekstrem entusiastene som kjøler enkelt-komponenter med det, som CPU og GPU for å slå verdensrekorder eller bare på gøy. Det er ikke noe man kjøler hele kabinettet med, og det er overhodet ikke en lang-tids løsning da det fordamper ekstremt raskt og man hele tiden må fylle på mer og mer og hele tiden være ekstremt nøye med mengden osv osv. For ikke å snakke om at det er livsfarlig, krever serfikat for å kjøpes og er vanskelig (dyrt) å transportere.

 

Skal du kjøle ned vannet under kabinett temperaturen, så må du plassere radiatoren(e) utenfor, feks utenfor vinduet i den kjekke kalde vinterluften vi har her i Norge på denne tiden av året.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...