Gå til innhold

Ønsker myter om lisenskontroller avlivet.


Anbefalte innlegg

hvis man følger alle punktene bokstavelig så vil det ene slå det andre hjel ( avhengig av situasjonen).

 

da vet man ikke hvilket punkt som faktisk er det gjeldende

 

en annen sak er hvorfor man i det hele tatt skal kreve lisens da retten til å se på tv er et fellesgode og burde dekkes av den vanlige skatten .

 

da kan prinsippet for lisens kan virke en smule provoserende

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Vet ikke om nrk går etter folkeregistret slik

at de som er 18 år og bor hjemme hos sine foreldre automatisk

får krav om lisens straks de fyller 18 år.

 

Tviler i grunnen på det. Trodde de kun brukte ganske enkle adresselister som viser alle adresser, og at de koplet disse opp mot deres egne lister som viser om det betales lisens på de aktuelle adressene. De fleste 18-åringer i Norge forsørges av sine foreldre (de går på VGS), og NRK ville nok ikke gå ut fra noe annet automatisk. I noen tilfeller kan det kanskje skje at det kommer et nytt lisenskrav hvis det f.eks. kjøpes et nytt apparat (de fleste forhandlere sender vel melding, slik de i hvert fall gjorde før - men der jeg kjøpte min TV nå, fylte de ikke ut noe skjema med navn etc.), at de f.eks. tror at det er to leiligheter på adressen - så er det opp til den enkelte å evt. bestride det, hvis det ikke burde betales lisens på det (f.eks. hjemmeboende og forsørget barn)...

Lenke til kommentar
Vet ikke om nrk går etter folkeregistret slik at de som er 18 år og bor hjemme hos sine foreldre automatisk får krav om lisens straks de fyller 18 år.

Jeg tror ikke det. Alle forhandlere av TVer og annet utstyr med tuner er lovpålagt å registrere navn og adresse og rapportere dette til lisensavdelingen. Hvis du har lagt inn navnet ditt i en eller annen kjede "på grunn av reklamasjon osv" så har de navn og adresse og sender dette.

 

en annen sak er hvorfor man i det hele tatt skal kreve lisens da retten til å se på tv er et fellesgode og burde dekkes av den vanlige skatten . da kan prinsippet for lisens kan virke en smule provoserende

Lisens faller veldig skjevt ut. Folk belastes ikke etter hvor mye de ser på NRK eller reklamefinansierte kanaler eller betalkanaler. Studenter og direktører blir likt belastet. Selve støtten til NRK er også svært lite fleksibelt i forhold til andre samfunnsoppgaver. Det er klart at lisensen bør over på skatteseddelen. Men så har vi jo politikere som sier "sånn har det alltid vært så da kan vi ikke endre på det". Med yppersteprest og kulturminister Trond Giske i spissen.

Lenke til kommentar

jeg tror at det er mest for at politikerne skal markere makt at bruker tv lisensen utenfor den vanlige skatteseddelen.

 

hvis den skal betales skatteseddelen så vil ikke vanlig folk merke så mye til den og det likker ikke politikerne

 

av enn eller grunn som jeg ikke vet hvorfor så tror jeg at denne tv lisensen bremser utskiftningen av de gamle tv apparatene til de nye

Lenke til kommentar

Makt er ikke et mål på hvor mye man klarer å plage folk. Det har en større sammenheng med hvor mye man klarer å påvirke folk.

 

TV-lisens gir faktisk politikerne mindre makt fordi det er vanskeligere å justere den opp mot andre gode formål i samfunnet.

 

Det med utskiftning av TV-apparater tror jeg ikke noe på. Økonomisk sett er det likegyldig om man betaler lisensen månedlig eller hvert halvår så lenge summen blir den samme. Dessuten, hvis påstanden din stemmer, så hadde det bare vært en miljømessig fordel med en litt lengre bruk og kast -sykluser.

Lenke til kommentar

tv lisensen har da ingen ting med påvirkningen av folk .

det er en demonstrasjon fra byråkratene sammen med politikerne

 

hvis du nekter å betale og blir tatt så fratar Nrk deg retten til også se de helt gratis kanalen.

 

det er ingen annen plass i samfunnet som jeg vet om som en organisasjon krever gebyr til seg selv om du benytter deg av andre sine gratis tjenester.

 

hvis jeg skulle begynne å produsere pcer så kan ikke Ibm kreve ekstra gebyr på pcen for di de taper noen kroner fra konkurenten.

 

eller at Telenor skulle begynne å kreve ekstra gebyr til alle som har internnett eller telefon uansett om det der dem som står som leverandør eller ikke fordi det er dem som eier linjen eller deler av den

Lenke til kommentar
en gang trodde NRK at alle som hadde fasttelefon også hadde tv. hvor fikk de den ideen fra ?

nå tror de sikkert at alle som har mobiltelefon også har tv

Hvis man går noen år tilbake i tid (før det ble vanlig med mobiltelefon) så var det faktisk statistisk veldig stor sammenheng mellom det å ha TV og det å ha telefon.

 

 

 

Offtopic:

Moderator har flyttet tråden og medlemmer av forumstyret har deltatt i diskusjonen. Men ingen har sett eller gjort noe med at emnetittelen bryter med tre-ords-regelen. "Lisens kontroll myter" er en stygg orddeling for å omgå nevte regelen, det heter "Lisenskontrollmyter" i ett ord.

Lenke til kommentar

elg-elg123: Nettopp. Makt har å gjøre med hvordan og hvor mye man kan påvirke folk. TV-lisensen har svært lite å gjøre med slik påvirkning og dermed makt. Det var nettopp den påstanden din jeg var uenig i. Det er godt at vi kom til en enighet der. :)

 

Husk at man ikke betaler NRK-lisens men TV-lisens. Lisensen betales for å eie en TV (definert ut i fra at utstyret har en tuner egnet for mottak av TV-signaler). Det er altså ingen organisasjon eller bedrift som krever gebyrer for å bruke gratis konkurerende tjenester.

 

Husk også at det er myndighetene som hjemler innkrevingen av penger. Det er en offentlig avgift, ikke et gebyr som en bedrift har bestemt seg for å ta. At ett eneste firma, NRK har fått både oppgaven med innkreving på vegne av staten, kontroll og får overlevert fra staten de pengene som er samlet inn ser jeg på som en uheldig kombinasjon. De tre oppgavene kunne gjerne vært splittet ut på tre ulike bedrifter. Særlig det med innkreving og kontroll egner seg jo godt for konkurranseutsetting og anbud. For TV-produksjon er det så vidt en annen bedrift som kunne konkurrert og det er TV2, men de er nok for langt i fra statskanal i bedriftskultur til at de reellt sett kan by på et eventuelt anbud.

 

Det eneste fornuftige er å få TV-lisensen inn på statsbudsjettet.

 

Mr D: Ups, jeg må ha vært midlertidig miljøskadet av alle orddelingsfeilene her på forumet. Jeg fikser emnetittelen i stedet for å sende en automelding og vente på at trådstarter fikser det selv.

Lenke til kommentar

der kom vi frem til poenget - nrk ( egenlig staten ) gjør en ting som er bannlyst i andre sammenheng.

 

som eksemplene mine ovenfor vil ingen tillate Telenor den ekstra avgiften.

hvis noen kjøper en tjenste hos Telenord så kan de muligens kreve høyre gebyr , men ikke hos kunden av Tele2 hvis de leier linjer hos Telenor

 

derimot kan staten kreve avgift for en tjeneste som er gratis eller apparaturer det kreves.

( tv apparat for å se på tv2 gratis)

noe de flest oppegående mennesker mener er hul i hue

dessuten så må det da koste ekstra men alle papirene som skal sendes ut

 

 

jeg bruker av og til nrk lisens, nrk avgift os.v fordi det er Nrk som får god av disse pengene

 

den enste grunnen til at lisensen er adskilt fra skattseddelen må være på gr. av alle byråkratene og tverre politikere.

argumentet er nok at det heter lisens-avgit ikke skatt . byråkratene ønsker ikke å blande det

jeg har sikker gjentatt meg selv men det kan ikke bli skreve nok mange ganger

 

om det heter skatt eller avgift så er det en sum penger som skal betales da betyr ikke navnet så mye.

Lenke til kommentar

På NRK sine sider står det:

"Lisenskontrollørene skal rapportere inn til Lisensavdelingen hvis mottakerutstyr som er egnet til å ta imot billedlige kringkastingssignaler, og som er oppsatt til bruk, ikke er registrert på forskriftsmessig måte i NRK."

 

Så hvis jeg har en TV, som kun er tilkoblet en videospiller, er den da "oppsatt til bruk" for å ta imot "billedlige kringkastingssignaler"?

Endret av larschroe
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...