Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Overvåking av nettbruk på skolen


NorskFirefox

Anbefalte innlegg

Hei

Her på skolen blir vår nettbruk konstant overvåket hvor IT-ansvarlige har tilgang til navn osv på oss og de nettsidene vi har vært inne på.

For ca. et år siden leste jeg noe angående dette, men på grunn at det ikke var noe problem den gangen så tenkte jeg lite over det. Men nå har nye systemer her blitt innført, og vi merker nå at vi blir overvåket, og vår netttilgang blir sperret så fort de ser at vi har vært inne på en blokkert side.

 

I reglene står det ikke noe om at vår bruk av skolens nett blir overvåket, og det står ingen ting om at lærere har tilgang til våre dokumenter osv. (Vi har tidligere oppdaget at filer vi har på pc-ene blir slettet, men disse er igjen ikke skolerelaterte filer så har ikke så stor betydning.)

 

Hvilke rettigheter har vi som elever når det gjelder overvåking av vår bruk, og har lærere tilgang til fåre filer? Eller har egentlig ikke skolen lov til dette (Det jeg leste da for ca et år siden)?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Det jeg har hørt er at de kun har rett til å gå inn på pc-en (mitt område med mine dokumenter osv) om de har tillatelse av meg, eller går via politiet elns..

 

Det jeg lurer mest på er om de har lov til å overvåke nettbruken vår..

 

 

Når det gjelder deres hjemmeområder så er de som privat område å regne. Jeg kan altså ikke gå inn på en av våre brukeres hjemmeområde sånn uten videre. Har jeg misstanke om at en bruker driver med noe ulovlig eller at dette oppdages av ett overvåkningsverktøy, så har jeg heller ikke lov til å gå inn på området eller datamaskinen til vedkommende. Det jeg kan gjøre er å sperre brukeren for så å kontakte politiet.

 

Når det gjelder bruken av Internett så kan skolen overvåke hva som gjøres. Hvorvidt man har lov eller ikke til å sperre ute brukere fra systemet som bryter med reglementet ser jeg på som en selvfølge. Jeg antar at dere skriver under på en kontrakt når dere får brukere og/eller datamaskiner. I vår kontrakt er ordlyden omtrent slik:

 

"Ved surfing på Internett så har brukeren selv ansvar for å holde seg innenfor gjeldende lovverk. Oppdages ulovlig aktivitet så kan dette straffes med politianmeldelse, tap av brukerkonto midlertidig eller permanent og/eller nedsatt karakter i orden/oppførsel i henhold til skolens eget reglement."

 

Dette skulle i alle fall dekke innholdet i punktet som omhandler akkurat dette.

 

Om brukerområder står det i vår kontrakt med brukerne omtrent dette:

 

"Brukerens hjemmeområde er personlig og det er i utgangspunktet ingen andre enn eieren som har tilgang til dette området. I særskilte tilfeller kan slike begrensninger oppheves, eksempler på dette kan være ved virusangrep og misbruk."

 

Personlig så tror jeg at denne sperringen av kontoer foretas automatisk av systemer for overvåkning. Jeg kan ikke se for meg at IT-ansvarlig sitter og leser igjennom web-logen for å prøve å finne ut om en eller annen har surfet på noe ulovlig eller noe som strider mot skolens reglement. En slik jobb er alt for tidkrevende til at noen orker det, med mindre man er som rainman.

Lenke til kommentar

Våre regler har vi utformet slik at elevene (foresatte) skriver under på at hjemmerområde/fellesområde kun er plass som blir lånt av skolen, og at vi har full rett til å se igjennom filene på området om vi mistenker at det kan forgå ting som er imot våre regler.

 

Men til vanlig så gjøres aldri dette med elevers hjemmeområder. Det eneste vi sjekker en gang i blant er fellesområdene til klasser, om vi får beskjed fra lærere at det har vært spilling eller annet tull i timene.

Lenke til kommentar
Takker for fint svar :)

Men det står ikke noe om dette i reglementet, i alle fall som jeg kan tyde frem:

 

(IKT reglementet ligger som vedlegg nå)

 

Mulig jeg ikke har forstått deg riktig, men har jeg forstått deg rett så har du ikke sett godt nok etter.

 

Se §3 c-f.

 

Legg spesielt merke til e) hvor det står å lese:

 

"Internett er for skolebruk. Nedlasting og/eller bruk eller installasjon av programvare eller filer på

lokal harddisk eller hjemmeområde ved hjelp av disketter, minnepinne, CD, DVD eller internett, er

ikke tillatt uten etter spesiell tillatelse fra skolens data-systemansvarlige."

 

Du kan altså ikke laste ned noe som helst uten spesiell tillatelse fra IT-ansvarlig faktisk.

Lenke til kommentar

Det er ikke det jeg er ute etter; og ja, jeg er jo klar over at vi ikke har lov å gjøre hva vi vil.. Men det jeg mener er at vi her blir overvåket, administrator ser hvilke nettsider vi er inne på osv. det er det som er problemet. Det jeg prøver å komme frem til er hvilke rettigheter vi har som elever her på skolen. Vi føler oss overvåket når det gjelder nettbruken vår, og vi legger merke til at administrator har vært innom pc-en og sletta filer som jeg er klar over at vi egentlig ikke har lov å ha der. Det er prinsippsak.

 

Litt mer tydelig da? Eller så er det bare å spørre, som jeg sa så prøver jeg å finne ut om våre rettigheter, og om skolens holdning til personvernet (Om man kan ta det innenfor det) til elevene.

Lenke til kommentar
  • 4 måneder senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...