Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Naturfag prosjekt, om Protein


Anbefalte innlegg

Heisann!

Skal ha et "prosjekt" om Protein, i Naturfag.

Vi skal ha med svar på disse spørsmålene:

Hvordan er det bygd opp?

Hvor får vi det fra?

Hvor i fordøyelsessystemet og hvordan blir det delt opp?

Hvordan blir det frakta til riktig sted i kroppen

Hvor blir det fraktet?

Hvilke oppgaver har det i kroppen?

Har fått ned en del men føler at jeg trenger litt hjelp.

Noen som vet noe spesielt om Protein eller noen tips?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Noe jeg selv slet med å finne ut om protein var at det kommer an på den biologiske verdien hvor mye som blir tatt opp. Samt at protein kan bli brukt som energi av kroppen; blant annet ved at kroppen bryter ned protein og er i en såkalt katabol tilstand (vevsnedbrytende) hvis man ikke spiser nok.

Lenke til kommentar

Spaltingen av proteinet starter allerede i magen, hvor det spaltes av enzymet pepsin. I tolvfingertarmen fortsetter spaltingen, men her er det enzymet trypsin som spalter proteinet. Spaltingsproduktet er aminosyrer. Tips: Les mer om aminosyrer og fordøyelsessystemet feks på Wikipedia

Endret av Ingar
Lenke til kommentar

Hvis oppgaven er protein uten nærmere spesifikasjon, er det et kjempestort emne. Proteiner i menneskekroppen er et mindre, men likvel stort emne. Det finnes utallige proteiner, og om hvert enkelt av dem kan man lage store prosjekter. For å kunne hjelpe deg, må vi vite hvilket nivå det er på (3. klasse på gunnskolen, videregående eller doktorgrad i medisin?...), og om oppgaven dreier seg om proteiner generelt eller et mindre fagområde. :)

Lenke til kommentar

Ja vel. Skal prøve å gi deg en litt nøyere forklaring. Et enzym kan du i 10. klasse definere som "noe som får ting til å skje i kroppen" (altså som setter i gang enkelte prosesser). Det finnes mange enzymer, og noen av de kan spalte proteiner til aminosyrer. Proteiner består egentlig av aminosyrer, men for at kroppen skal kunne ta de opp og utnytte proteinet, må det først spaltes til nettopp aminosyrer. Andre enzymer spalter f.eks. karbohydrater og fett. I magen er det et enzym som heter pepsin. Dette enzymet spalter proteiner, og spaltingsproduktet blir aminosyrer (som kroppen tar opp og bruker til noe nyttig). Når maten går videre ned gjennom fordøyelsessystemet til tolvfingertarmen er det flere enzymer som virker; lipase spalter fett, amylase spalter karbohydrater og trypsin spalter proteiner. Resten av proteinene blir altså i tolvfingertarmen spaltet av enzymet trypsin, og aminosyrene, som er resultatet (spaltingsproduktet) av prosessen enzymet har satt i gang, kan tas opp i næringssystemet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...