Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Jeg har sett endel skisser over nettverk hvor man har hatt (minst) to bavlbone switcher, og hver kantswitch har hatt en kabel til hver av backbone switchene. Det samme har serverene og de mest kritiske arb.stasjonene. Poenget er at dersom en backbone switch tar kvelden vil de(n) andre sørge for at det fortsatt går trafikk mellom alle kantswitcher og servere.

 

Regner med at man ikke kan gjøre slik med en hvilken som helst switch. Prøvde dette med noen cisco switcher en gang, og de detekterte selv at det var flere veier fra ett sted til et annet. Men hva heter slik funksjonalitet? Hva skal man se etter i spec på switchen for å se om de støtter slik oppkobling?

(Regner med det er flere enn cisco som støtter slikt?)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dette løses enklest med noe som kalles Spanning Tree, dette finnes i i hvert fall tre forskjellige utgaver, STP, RSTP og MSTP. MSTP kjører spanning tree funksjonaliteten i hvert VLAN, mens STP og RSTP kjører det rett på switchen.

 

Denne funksjonen er støttet av tilnærmet alt av managed switcher som finnes der ute.

Lenke til kommentar

Spanning Tree er broadcast som swichen sender ut og ser om pakkene kommer tikkende inn på andre porter. Hvis det skjer så betyr det at det er loop i nettet og en port må blokkes. Det er algoritmer for å finne ut hvilken port er den 'dårligste', f.eks en modemlink stenges før en fiberlink.

 

Som nevnt er dette funksjonalitet i alle switcher som er managed, og skal i teorien fungere på tvers av fabrikater. Min erfaring tilsier at dette ikke er tilfelle og dersom du skal bruke Spanning Tree til noe mer kritisk enn å detektere loop så bør du ha samme fabrikat på alle switchene.

Lenke til kommentar

@knut: STP, RSTP og PVST+ kjører spanningtree algoritme for hvert vlan. MSTP for ciscoswitcher kjører èn algoritme for hver gruppe(instance). Har du cisco switcher kan du kjøre MSTP. MST grupperer VLANs og kjører kun èn algoritme for hver gruppe. Konfiguerer du MST er det enklere å loadbalanse vlans imellom switchene og får mindre BPDU trafikk. (du kan det med de andre og men konfigen er lettere med MST) Switchene som ikke er konfiguert for MST vil kjøre vanlig STP/RSTP på portene mot MST switchene og vil opppfatte de andre MST switchene som èn gruppe, Common Spanning Tree). Ellers fungerer MST det samme som RSTP og er kompatibelt med de andre algoritmene.

 

Fin måte å utnytte redundanslinkene til å loadbalanse med.

Endret av VictorOsborn
Lenke til kommentar
Holder det at backbone switchene støtter dette, eller må alle kantswitchene støtte det også?

Er de forskjellige merkene kompatible med hverandre? Altså om man har to hp i backbone, kan man ha cisco, dlink, osv på kantene?

 

For å utdyper litt så bruker Cisco gjerne propertiære varianter av 802.1d ( PVST+ ) og 802.1w ( rapid-pvst ). Du bør ta høyde for kompatibilitetsproblemer hvis du skal blande inn svitsjer av andre merker.

Endret av sumptrollet
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...